Een rondreis door Zuid-Afrika

Een rondreis door Zuid-Afrika

door Annemieke Stokman

Met een vriendin ben ik een maand naar Zuid-Afrika geweest. Tijdens onze geplande rondreis hebben we veel dingen beleefd. Op een van onze ochtendlijke tochten door de bush-bush werden we verteld heel stil te zijn en op onze hurken te gaan zitten en absoluut niet te bewegen. Een "bushman" voor ons en onze tour gide achter ons dienden als bescherming. Toen we een goed zicht kregen door de bosjes heen bleek dat er op 20 meter afstand een levensgrote mannetjes olifant stond in gevecht met een boom.

De olifanten staan op nummer drie in de top tien van mensen killers in Zuid-Afrika. Na een paar spannende minuten is de olifant omgekeerd. De boom heeft het niet overleefd maar wij gelukkig wel…

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 220 reizen naar Zuid-Afrika

Een paar dagen later in het alom bekende Krugerpark kregen we weer een aanvaring met een olifant. Deze keer eentje die wilde paren, dus in een gevaarlijkere staat dan de andere olifant. Wij namen aan dat er ons niks kon gebeuren, wij zaten immers hoog en droog in een truck van 30 ton. Dus de motor werd gestopt en wij konden genieten van een prachtig natuur spektakel. Deze olifant ging net als de vorige maar nu op vijf meter aftand een boom te lijf. Tot dat hij ons in de gaten kreeg.

Eerst stond hij een tijdje naar ons te kijken. Wij zaten ondertussen allemaal al aan de olifantzijde van de truck om foto's te maken. Plotseling bedacht hij zich en kwam op de truck af! De truck voelde toch niet meer zo veilig wanneer we oog in oog stonden met de olifant op minder dan 1 meter. Wij renden met z'n allen naar de andere kant van de truck en gelukkig startte onze tour gide de truck en gingen wij ervandoor.

Natuurlijk hebben we niet alleen maar ervaringen gehad met olifanten, ook met andere beesten. Zoals zebra's, giraffen, apen, neushoorns etc.

Wat wij ook geweldig vonden was de dag dat wij naar een school gingen. Een "zwarte school" om het zo maar even te noemen. Al die kinderen gingen voor ons zingen en dansen in hun schooluniform en wilde met ons op de foto. Zo kom je meer in aanraking met het donkerdere dagelijks leven van het mooie Zuid-Afrika. Naast de school lag een klein dorpje daar waren wat kinderen aan het spelen met zelfgemaakte geweren…

Een paar dagen later waren we beland in de Drakensbergen. Hier was het iets kouder dan in het Krügerpark. Het was hier 's nachts namelijk wel min 5!!! In de heuvelachtige landschap werden we begeleid door een echte cowboy. Hij nam ons mee op tochten te voet en te paard.

Nou waren wij allebei geen fanatieke paardrijdmeiden maar waren meteen verkocht wanneer we zagen waar we zouden gaan rijden. Op een uitgestrekte vlakte met ook wilde paarden in de buurt was het echt de moeite waard om je over je angst heen te zetten en op een paard te gaan zitten.

Natuurlijk moet je wanneer je in Zuid-Afrika bent naar Kaap de goede hoop geweest zijn. Dit is een van de meest toeristische plaatsen die je kunt bedenken. Wij werden verteld door onze tour-gide dat wanneer we naar beneden zouden wandelen we al onze spullen veilig moesten opbergen omdat er nog wel eens apen zouden kunnen rondlopen.

M'n vriendin en ik liepen voorop en waren mooie foto's aan het maken tot er een aap op ons afliep. Wij hadden een lief klein aapje verwacht maar deze bleek wanneer hij op twee poten stond even groot als ons te zijn en had grote slachttanden. De aap bleef naar ons staren en wij liepen heel voorzichtig hand in hand achteruit, maar achter ons was een ravijn…

Na een paar spannende minuten bleken wij niet meer zo interessant en ging de aap ervandoor. Maar achter ons liep de rest van de groep. De aap had hun algauw in de smiezen en rende op een meisje af en begon aan haar tas te trekken, te gillen en liet zijn tanden zien. In eerste instantie wilde zij haar tas niet afgeven vanwege de waardevolle spullen erin maar heeft zich bedacht bij het zien van die slachttanden.

Nu de aap de tas had ging hij op vijf meter afstand lekker zitten en alle troep eruit halen. Al het eten was algauw aangebroken. Wanneer er een aantal mensen van de beveiliging aankwamen pakte de aap nog snel een flesje ijsthee en ging ervandoor. Na onze toer verlieten wij de groep en zijn we met z'n tweeën verder gegaan. We waren toen in Kaapstad. Daar hebben we een leuk hostel gevonden met uitzicht op de tafelberg.

In de week die we daar hebben doorgebracht hebben we toeristische dingen gedaan maar ook genoten van het dagelijkse leven van winkelen, tennissen, feesten e.d. Natuurlijk zijn we de tafelberg opgegaan, wij konden Kaapstad niet verlaten zonder daarop te zijn geweest.

Ook hebben we ons verplaatst met de lokale taxi. Dit was een klein busje waar je aan de achterkant in moest stappen en voor een euro bracht hij je door heel Kaapstad. Hiermee zijn wij naar de zee geweest waar we tijdens het eten werden verrast door straatartiesten.

Zuid-Afrika is echt het perfecte land om een geweldige tijd te beleven. Niet alleen heb je er de verschillende soorten natuur maar ook de cultuur is ook heel divers. Ik heb er in ieder geval een geweldige tijd gehad en raad het aan iedereen aan!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors