Column Mirjam Rellen in Zuid-Afrika: Kan ik wel veilig op vakantie?

Rellen in Zuid-Afrika: Kan ik wel veilig op vakantie?

door Mirjam

Protesten in Zuid-Afrika, of eigenlijk Zuidelijk Afrika. Het gebeurt op dit moment veel. En voor buitenstaanders is dat niet altijd even makkelijk om te begrijpen. Veel mensen maken zich druk over hun vakantie en hun veiligheid. Want in het nieuws komen de meest verschrikkelijke verhalen voorbij en zit je met je oren te klapperen!

In Europa komen ook protesten voor die regelmatig uit de hand lopen. Maar er is toch een verschil met die in Zuid-Afrika. 

Wanneer je in Europa je stem wil laten horen, krijg je een plaats aangewezen om dat te doen. Zolang de demonstratie vreedzaam verloopt, en jij en je groep demonstranten zich goed gedragen, is er niet zoveel aan de hand. Wanneer de boel toch uit de hand loopt, grijpt de politie snel in. In sommige gevallen zelfs de ME. Het plein of park wordt schoongeveegd en klaar.

In Zuid-Afrika gaat dat er iets anders aan toe. 

Een protest kan vaak genoeg met maar één persoon beginnen en binnen no-time uitgroeien tot een massale rel. Midden op een drukke straat, de snelweg, of op een andere plaats waar ze zoveel mogelijk mensen dwarszitten. De demonstranten voelen meestal onvrede over de politieke situatie. Of zijn boos omdat er al maanden geen water of stroom beschikbaar is in hun community of stad. Of zijn bang voor de gekken die het op vrouwen en kinderen hebben gemunt. Met andere woorden: er gebeurt te veel narigheid waar de mensen geen controle over hebben.

Vorige week vond in Pretoria nog een enorm protest plaats. Tijdens een ruzie met een Nigeriaanse drugsdealer werd een nietsvermoedende taxichauffeur neergeschoten. En er werd niet gehandeld! Volgens veel Zuid-Afrikanen wordt de grootste overlast veroorzaakt door mensen elders uit Afrika, en doet de overheid daar niets aan. Xenofobie noemt men dat ook wel.

De demonstranten vormden een ‘roadblock’ in een van de grote straten van Pretoria. Ze verbrandden allerlei rotzooi en al snel ontstond er chaos. En bedenk je dat dit niet over honderd of vijfhonderd mensen gaat: binnen de kortste keren gingen er duizenden mensen de straat op! En deze mensen deinzen niet terug! Deze mensen zijn boos! 

Boos omdat er niet naar hen geluisterd wordt. Boos omdat er niet naar hen omgekeken wordt. Boos omdat ze machteloos zijn. 

De politie in Zuid-Afrika wordt vaak lui en onbetrouwbaar genoemd: ze grijpen niet in zoals we dat bijvoorbeeld in Nederland gewend zijn. Ik weet niet of dat op luiheid is af te schuiven. Ze zijn hun leven niet zeker! In Zuid-Afrika lopen veel mensen namelijk gewapend over straat. Niet omdat ze je zomaar willen neerschieten, maar omdat ze zich zorgen maken over hun eigen veiligheid.

Helaas lopen de rellen daardoor al snel compleet uit de hand. De mensen hebben nou eenmaal niets te verliezen en proberen zo met elkaar en voor elkaar op te komen. Jammer genoeg leidt dat ertoe dat ze echt alles verbrandden. Scholen, bibliotheken, kerken, winkels…

Rellen tijdens je vakantie?

Meestal vinden de rellen niet op toeristische plekken in Zuid-Afrika plaats en hoef je je er als toerist geen zorgen over te maken. Als je er toch onzeker over bent, is het misschien fijn om met een reisorganisatie naar Zuid-Afrika te reizen. Deze zal je altijd op de hoogte houden wanneer er op je route iets voorvalt. En dan is er altijd iemand om je te helpen. 

Regel je toch liever alles zelf? Vraag dan voor vertrek aan het hotel waar je verblijft of gaat verblijven of ze iets weten over de route die je die dag te wachten staat. In Zuid-Afrika zijn we over het algemeen goed op de hoogte.

En mocht je nou toch in een onprettige situatie terechtkomen, bedenk je dan geen moment en ga af op je onderbuikgevoel. Waar rook is, is vuur... Daar heb je niks te zoeken! Wees niet nieuwsgierig naar ellende, maar wees vooral nieuwsgierig naar de positieve aspecten van dit geweldige land.

Hartkloppingen krijg je nog wel...

Van de enorme kudde olifanten naast je auto.

Van de adembenemende vergezichten.

Van de mooie en warme glimlach die je vooral veel zal zien. En luister naar de mensen, luister naar hun verhalen. Dat is echt het enige wat ze willen. Gewoon, iemand die naar ze luistert.

Het zijn echt allemaal maar mensen.

Over Mirjam

Na jarenlang gewerkt te hebben in de racewereld, besloot Mirjam een ander pad in te slaan. Samen met haar man Paul en kinderen Zoë (14), Perrin (10) en Maylin (9) liet ze het koude Nijmegen achter zich en emigreerde ze naar de warmte van Zuid-Afrika.

Met een ‘accompanying spouce visa’ mag Mirjam in Zuid-Afrika wonen. Dit houdt in dat ze zich voornamelijk bezighoudt met de zorg voor haar kinderen terwijl Paul aan het werk is. Maar Mirjam is een bezig bijtje. Om haarzelf nuttig te maken en haar creativiteit tot uiting te brengen, draagt ze regelmatig haar steentje bij in de community en schrijft Mirjam over haar ervaringen in Zuid-Afrika. Zo hoopt ze de wereld nog een beetje mooier te maken.

Fotocredits: Meraj Chhaya | Mohamed Nanabhay

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors