Reviews Zuid-Afrika

Reviews Zuid-Afrika

8,6
9,1 Algemene ervaring
9,1 Beziens­waardigheden
8,4 Steden of plaatsen
8,6 Locals
7,2 Veilig
9,6 Natuur
8,6 Stranden
8,6 Klimaat
  • Aantal reviews: 997
  • Aantal waarderingen: 606

Family time (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Yvette Struik op 09 oktober 2016

Zuid-Afrika is een magische plek waar in elk hoekje weer iets anders moois te ontdekken is. De mensen zijn vriendelijk en vertellen graag over hun eigen ervaringen en avonturen mits je ze daar wel de kans in geeft. Ik ben zelf in Zuid-Afrika geboren dus voor mij is het thuis komen, maar dat maakt de schoonheid van het land niet overdreven.
Mocht je natuurparken willen bezoeken ga dan ook eens naar Pilanesberg en niet alleen maar naar Krugerpark of andere grote parken. De charme van Pilanesberg is juist het feit dat het wat kleiner is (voor Nederlandse begrippen alsnog gigantisch) en het is schitterend in alle opzichten. Aangezien je dan toch in de buurt bent dat moet je ziplinen! Aan kabelbanen hangen en daarmee sjezen door de natuur. Ongelofelijk spannend, ontzettend mooi en echt kikken!
Het Apartheidsmuseum is een vast riedeltje maar zeker aan te raden omdat het erg goed gemaakt is en verduidelijking geeft van de geschiedenis.
Daarnaast is Sandton iets waar je geweest moet zijn. Ik vind het altijd wel een indrukwekkend stuk in Johannesburg.

Eigenlijk is de tijd nemen en gewoon eens een stuk rijden door bijvoorbeeld Johannesburg aan te raden omdat je gedurende je rit om de zoveel kilometer een onzichtbare grens overschrijdt. Opeens zijn de mensen anders of straalt het hele gebied een andere vibe uit.

Pluspunten Zuid-Afrika

  • indrukwekkend
  • magisch
  • vriendelijke bewoners
  • leerzaam
  • avontuurlijk
Ultieme tip: Pilanesberg Wild Park! Doen doen doen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wine&Dine (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Angelo Kuijpers op 08 oktober 2016

Wat een heerlijk land! Lekker eten, lekker drinken en vooral een hele fijne bevolking! Een bestemming voor levensgenieters. Niet voor niets dat enkele van de beste wijnhuizen ter wereld zich bevinden aan de Afrikaanse Kaap. Als je er eenmaal bent geweest kan de rest van de wereld je gestolen worden!

Pluspunten Zuid-Afrika

  • lekker eten!
  • heerlijke wijnen
  • fantastiche bevolking

Minpunten Zuid-Afrika

  • alleen maar positieve punten!
Ultieme tip: Ga zeker eten bij Oppie Dorp! Een heerlijk klein restaurantje in Stellenbosch met een culinaire verassing!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kaapstad (bezocht in december 2010)

Review geschreven door Jack Gravemaker op 08 oktober 2016

Kaapstad is mooi, maar doe het langzaam.. Dus 1 maand vakantie of langer. Wij zaten in hotel Ritz te Seapoint, net buiten het centrum voor 1 maand. Elke dag liepen we vaak naar de haven, Waterfront genoemd. Daar hebben ze veel leuke dingen. Groot zeeaquarium. Ook kan je daar opstappen met de blauwe of rode bus en dat is een hop on en hop off bus. Leuk. Je kunt ook bij je eigen hotel dagtripjes maken. Bv. naar de wijnlanden, kaappunt, downtown's, etc. In het centrum van Kaapstad zijn de Tuinen, leuk om te zien. Het oude kasteel en lekker veel lopen, dan zie je het meeste. Je hebt geen last van de mensen. Relax.

Minpunten Zuid-Afrika

  • 's Avonds link. Binnen blijven...
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zuid-Afrika, een must go! (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Ronald Zuiderveld op 08 oktober 2016

Voor een 2e keer het fantastische Zuid-Afrika bezocht met familie. Van de safaris tot het wijngebied, naar Kaapstad en Camsbay, Zuid-Afrika heeft zoveel te bieden! De heerlijke wijnen en het verrukkelijke eten maakt je vakantie compleet. Als de gelegenheid komt gaan wij zeker een 3e keer! Er is nog zoveel te ontdekken.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • goedkoop

Minpunten Zuid-Afrika

  • ticketprijs
Ultieme tip: Of je bezoekt de highlights, of plan een een vakantie per gebied mocht je Zuid-Afrika echt goed willen ontdekken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

WK 2010 (bezocht in juni 2010)

Review geschreven door Ralph Van Wolffelaar op 08 oktober 2016

Land met verschillende gezichten. Prachtig natuurschoon, onveilige steden. Geweldig WK meegemaakt. Zeer behulpzame mensen, prachtig weer en fantastische prestaties van het Nederlands Elftal dat de ervaring kleurden. Paar maanden later weer geweest en toen was het een stuk onveiliger.

Pluspunten Zuid-Afrika

  • natuur
  • mensen
Ultieme tip: Dorp Zastron. Ongrijpbaar, surrealistisch dorp tegen de grens met Lesotho. Afgelegen, nauwelijks gewend aan blanken. Zo'n ervaring die blijft hangen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers

Nummer een plek op de wereld (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Willeke Kelderman op 08 oktober 2016

Kaapstad, daar word je meteen verliefd op! Tafelberg is een droom zo mooi. Hapje eten op Camps Bay en tegelijk surfers spotten. Ook de pinguïns zijn een must! Vergeet niet een auto te huren en ga lekker rondrijden. Je kan door het gebergte en langs de kust naar Kaap de Goede Hoop. Geweldig!

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
7 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat
Ultieme tip: Neem altijd een taxi vanuit het hotel en niet vanaf straat. Huur een auto en ga lekker zelf op tour!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Verliefd geworden op Zuid-Afrika (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Eva Latour op 07 oktober 2016

Het is zó bijzonder om door Zuid-Afrika te rijden: het lijkt wel of het landschap per berg dat je voorbij rijdt verandert. Ik ben niet alleen verliefd geworden op het landschap, maar ook op de gastvrije bevolking. De goede accommodaties, het lekkere eten en de geweldige activiteiten waren ook een pluspunt. Zo ben ik gaan paragliden vanaf de Signal Hill in Kaapstad. Deze stad op zich vond ik niet heel bijzonder, maar de mogelijkheden in en om Kaapstad zijn enorm. Zo heb ik er paardgereden langs het prachtige strand van Noordhoek. Het plaatsje Hermanus vond ik persoonlijk leuker en wat was het gaaf om daar vanaf de kust walvissen te spotten. Het Sanbona Wildlife Reserve was ook fantastisch. Hier hebben we veel wilde dieren van dichtbij gezien met een enthousiaste ranger. Ook Knysna was een top plek en het snorkelen in Plettenberg Bay met zeehonden was niet alleen heel bijzonder, maar ook heel spannend. Kortom, een fantastisch (vakantie)land voor iedereen die actief bezig is!

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Prachtig
  • locals
  • vriendelijkheid
  • lekker eten
  • veel activiteiten
  • geen tijdsverschil
Ultieme tip: Paragliden vanaf de Signal Hill in Kaapstad.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Op Game Drive in Sanbona Wildlife Reserve (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Marco op 07 oktober 2016

Bij safari in Zuid-Afrika denken mensen vaak gelijk aan het Kruger National Park. Maar naast dit nationale park zijn er nog verschrikkelijk veel alternatieven. Zo zijn er in heel Zuid-Afrika nog vele zogenaamde Private Game Reserves. Deze zijn vaak duurder om in te verblijven dan in de National Parks. Maar je krijgt er een hoop voor terug! Zo heb je in de Western Cape het Sanbona Wildlife Reserve. Binnen dit gigantische reservaat (45.000 hectare) heb je enkele kleinschalige accommodaties. Dit maakt het wat exclusiever. Bij de prijs zit bijna alles inbegrepen, op sterke dranken na. Safari's in dit reservaat zijn niet te vergelijken met het Kruger Park of Hluhluwe iMfolozi. Sanbona Wildlife Reserve bevindt zich in een semi-woestijn gebied. Hierdoor zijn er lang niet zoveel dieren als in andere reservaten. Daarbij nog het verschrikkelijk mooie en een beetje droge landschap, wat het samen een super mooie safari-ervaring maakt. Daarnaast bevindt zich in dit reservaat een familie witte leeuwen, wat het een zeer aantrekkelijk reservaat maakt. De kans is niet super groot dat je ze ziet, maar de rangers zullen hun uiterste best doen om ze te vinden en als je dan vervolgens ook echt ziet.... Wow!!

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Betaalbaar
  • Aardige locals
  • verschillende klimaten
  • geen tijdverschil
  • avontuurlijk
  • relaxt
  • goede wegen
  • safari
  • landschap
  • cultuur
  • natuur
  • wildlife

Minpunten Zuid-Afrika

  • prijzige vliegtickets
Ultieme tip: Als je reist in Zuid-Afrika, neem hier de tijd voor, probeer niet het hele land in een keer te zien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een land voor iedereen (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Jorien Pas op 06 oktober 2016

Zuid-Afrika is een land met voor ieder wat wils.
Hou je van avontuur, ga dan naar een wildlife-park waar je de Big Five zeker tegen zal komen. Huur een eigen auto en slaap op een van de prachtige parken. Het Krugerpark is natuurlijk het bekendste park in Zuid-Afrika, maar Hluhluwe of Nationaal Park Addo Elephant zijn een stuk kleiner, maar kunnen hier zeker aan tippen.
Voor een prachtige trekking is Drakensberg de aangewezen plaats. In dit fantastische landschap raak je niet uitgekeken!
Hou je meer van relaxen, dan heeft Zuid-Afrika genoeg zon, zee en strand om uit te waaien en bij te komen. Hier is de actieve vakantieganger ook op zijn plaats. De hoge golven zijn een uitdaging voor de surfers onder ons.
De wijngaarden bij Stellenbosch, Paarl en Franschhoek bieden je uitgestrekte landschappen en tal van heerlijke wijnen.
En dan Kaapstad. Naar mijn idee de mooiste stad van Zuid-Afrika. De rijke cultuur, geschiedenis is hier overal aanwezig. Ga mee met een 'Free city walk' en de gids zal je veel vertellen over hoe Nederland hier jaren geleden voet aan land zette. De Tafelberg en Lionshead mogen we in dit rijtje niet vergeten. Het prachtig uitzicht is onbetaalbaar en de vroege wandeling is het zeker waard. Alleen in Kaapstad zou je een week kunnen doorbrengen zonder je te vervelen.

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Betaalbaar
  • Landschap
  • Activiteiten

Minpunten Zuid-Afrika

  • Veiligheid
Ultieme tip: Amphitheater Backpackers in Drakensbergen. Een betaalbaar luxe hostel met zwembad, bubbelbad, tal van braai plekken en zeer vriendelijk personeel.

South Africa (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Iris Heerschop op 06 oktober 2016

Zuid-Afrika is echt een must-see voor iedere reisfanaat! Er ontbreekt niks aan dit land. Bij Kaapstad rond de kust heb je prachtige zeezichten, bergen en kustlijnen. Ook bevinden de humpback-whales zich in deze wateren. In het binnenland het je de droge maar prachtige Big Five-areas, waar de mooiste safari's gereden kunnen worden.

8,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
6 Locals
6 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Betaalbaar
  • natuur
  • zee

Minpunten Zuid-Afrika

  • locals
Ultieme tip: Ga op zoek naar walvissen in Hermanus! En voor her binnenland: Kurhula Lodge.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Super mooi land met veel culturen (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Marco Kuik op 05 oktober 2016

De plek in Zuid-Afrika waar je moet zijn geweest is de Tafelberg.
Dit is de trekpleister van Zuid-Afrika .
Een super uitzicht .

Minpunt is dat je 's avonds beter niet over straat kunt gaan ivm criminaliteit.

Ultieme tip: Neem in Kaapstad de hop on hop off bus . Waarbij je door heel Kaapstad gaat en door verschillende rijke villabuurten en arme sloppenwijken komt
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vrijwilligerswerk Zuid-Afrika (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Adriaan De Bisschop op 05 oktober 2016

Mijn vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika met vervet monkeys (blauwapen) heeft mijn leven zoveel verrijkt. Werken met apen is het beste wat mij kon overkomen en die herinnering zal ik altijd blijven koesteren. Niet enkel de ervaring met de apen was geweldig, ook het feit dat je zoveel nieuwe mensen leerde kennen met dezelfde passie.

Ultieme tip: Doe een keer vrijwilligerswerk bij de Vervet Monkey Foundation. Die doen geweldig werk voor de vervet monkey in Zuid-Afrika.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een onvergetelijke, overweldigende sprong in het diepe... (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Lisa Beld op 05 oktober 2016

Zuid-Afrika een land van contrasten, het straatbeeld staat recht tegenover de overweldigend mooie natuur. Een land waar zoveel te doen is dat geen enkele reisperiode lang genoeg is. Zelf heb ik vijf maanden gewoond in Observatory, Kaapstad, voor mijn afstudeerstage aan de Division of Forensic Medicine, een afdeling van de Universiteit van Kaapstad. Mijn afstudeerperiode zat volgepropt met stage en op vrije momenten alles in en rondom Kaapstad te bekijken. Van skydiven, snorkelen met zeehonden in Hout Bay, het vasthouden van een een-jaar-oude krokodil op de Crocodille Farm in Paarl tot het beklimmen van Lion's Head, Devil's Peak en Table Mountain (Skeleton Gorge Route, startend in de Kirstenbosch Gardens) en heerlijk uiteten voor een leuke prijs (Struisvogelbiefstuk in het Kloof Street House, te Kloofstreet, centrum Kaapstad is echt een aanrader!) . En nog was er na deze periode nog genoeg over om te doen met mijn ouders die twee weekjes met mij Kaapstad en de Garden Route kwamen bewonderen en me daarna weer mee zouden nemen naar huis. Bijvoorbeeld een olifanten experience (voeden, meelopen en rijden) in het Elephant Park in Knysna, een aantal safari's in Scotia Game Reserve (grenzend aan het Addo Elephant Park), een Kayak & Lilo-tour in het Tsitsikamma National Park en zoveel meer... Alles was onvergetelijk, overweldigend en indrukwekkend en ik had niets anders gedaan en het voor geen goud willen missen!

8,9
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
5 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • aardige locals
  • betaalbaar uiteten
  • overweldigend mooie natuur

Minpunten Zuid-Afrika

  • criminaliteit
  • vele bedelaars op straat
Ultieme tip: Hillsong Church, Foodsafari (Gold Restaurant, centrum Kaapstad), open-air concert (Kirstenbosch Gardens), Seal Snorkeling, skydiving, Kayak&Lilo-tour, Rugbywedstrijd, Heart Museum!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldig (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Eelkepieter Bruinsma op 05 oktober 2016

De mooiste en meest liefdevolle plek van de wereld! Van wildlife tot locals, alles is fantastisch. Prachtige steden en heerlijk eten! Lekker wegdromen bij een zonsondergang, en kijken naar de prachtige dieren. Zuid-Afrika krijgt van mij een tien plus.

9,8
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • locals
  • wildlife
  • eten

Minpunten Zuid-Afrika

  • niets
Ultieme tip: Lekker uiteten gaan, naar Kruger, Addo en Graaff Reinet
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

In het geweldige Kruger Park een kleine cobra gespot, was geweldig om te zien (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Jacquelien Stet op 04 oktober 2016

Zuid-Afrika is geweldig! Met zijn tweeën rondgereisd. We zijn met huurauto van Johannesburg naar de panoramaroute gereden, is heel mooi. Vier dagen in het Kruger Park met eigen huurauto gereden, is heel leuk om zelf te rijden tussen de wilde dieren, tussendoor kan je wat eten of drinken op de parken in het Kruger Park, je mag hier uit de auto. Heel veel wild gezien. Giraffen, olifanten, leeuwen, krokodillen, neushoorns enzovoorts. Drie nachten overnacht in het Kruger Park, dit is heel gaaf. In een rondavel en tent geslapen. Het Kruger Park is zo groot als half Nederland, het is net of je niet in een park rijdt. Doorgereisd door Swaziland, hier overnacht in het Mlilwane Park in een beehive en een mooie tour gemaakt met gids. Terug in Zuid-Afrika het Hluluwe Park bezocht, ook heel mooi en wild gezien. Hier leven veel neushoorns. Worden beschermd, want er zijn veel stropers, die de neushoorns doden voor hun hoorns. Dit blijft een probleem in Afrika. Naar St. Lucia, daar veel nijlpaarden gezien. Doorgereisd naar Drakensbergen, daar gewandeld, tussen watervallen en helikoptervlucht (aanraders) gemaakt over Drakensbergen. Terug naar de kust rijden. Op de wegen in Zuid-Afrika lopen wel veel Afrikaanse mensen, dit is erg gevaarlijk, maar schijnt te mogen. Binnenlandse vlucht naar Port Elisabeth. Daar het Addo Park in met heel veel olifanten, ook daar overnacht in een rondavel met in onze achtertuin een waterpoel met olifanten, die daar komen drinken. Via de tuinroute gereden. Tsitsikamma Nationaal Park bezocht. Tot slot op Kaap de Goede Hoop en de Tafelberg gestaan. Totaal 4000 kilometer gereden.
Veel armoede gezien in Zuid-Afrika. Dit was wel heftig. Het verschil is hier heel groot tussen arm en rijk.

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Mooie natuur
  • goedkoop
  • veel wildparken

Minpunten Zuid-Afrika

  • Soms slecht wegdek
  • Goed opletten op de Afrikaanse mensen op de weg
  • ,Vervoersbusjes zitten propvol en rijden erg hard
Ultieme tip: Bezoek in ieder geval het Kruger Park!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Land van contrasten ... En verwondering (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Joris De Graeve op 04 oktober 2016

Een reis door de tijd heen, van kolonialisme tot multiculturele samenleving. Verwonderlijk hoe zacht de verschillende culturen proberen om met elkaar te leven. Land van onmetelijke rijkdom in natuur, zowel fauna als flora. Gaan doe je onbevooroordeeld en je komt met een herboren inzicht terug.

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Faun
  • flora
  • mens
Ultieme tip: Ga op stap met een ras-echte Zuid-Afrikaan, van generaties ver, en luister naar zijn verhaal en geschiedenis, en je zal een totaal andere wereld leren ontdekken.
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Super ervaring rijker (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Jan Nijman op 04 oktober 2016

Wij hebben een rondreis gemaakt door Zuid-Afrika, we begonnen in Johannesburg en via het Krugerpark langs de Oostkust afgezakt naar Kaapstad. Een reis en land om nooit te vergeten. De wildparken die wij hebben aangedaan waren de top van de reis. Verschrikkelijk aardige mensen, behulpzaam en gastvrij. Kaapstad een schitterende stad waar wij vier dagen hebben doorgebracht en natuurlijk een prachtig uitzicht vanaf de Tafelberg over Kaapstad. Ervaar het zelf en na thuiskomst ga je nooit meer naar een dierentuin om wilde dieren te kijken, want er is niets mooier dan de dieren daar die vrij in het wild leven en niet achter tralies alleen maar rondjes kunnen lopen. Top vakantie.

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Vriendelijke bewoners
Ultieme tip: Bezoek absoluut een paar wildparken en ga ook absoluut (met een gids) naar een Township en open daar je ogen en schaam je hoe gelukkig wij zijn en toch altijd maar blijven klagen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Prachtige landschappen (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Danielle Streng op 04 oktober 2016

Wat erg aan te raden is, is om een rondreis te maken. Dan zie je de drukke wereldsteden, maar ook de kleine vissersdorpjes. Ik heb erg genoten van de safari bij Madikwe game reserve. Door de diversiteit en hoeveelheid aan dieren, zag je elke keer wat nieuws. Neem wel de tijd voor een rondreis, want de meeste plaatsen zijn ver van elkaar.

Ultieme tip: Mosetlha Bush Camp is ecologisch maar zeer leuk om te slapen. In Jeffreys Bay is het restaurant die Walskipper, onwijs leuk. Voetjes in het zand en heerlijk seafood eten.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Openbaring (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Nicole de Beunje op 04 oktober 2016

Vlogen eerst naar Kaapstad waar we 4 dagen bleven. Diverse tours gemaakt en o.a. naar Robbeneiland. Dit vonden we ietwat tegenvallen, te toeristisch. Met de kabelbaan naar de Tafelberg geweest en hadden we geluk met het weer, volgende dagen mistte het en was er dus geen uitzicht. Met een privé gids hebben we o.a. een township bezocht en mochten zelfs in een huisje binnenkomen, alsmede bij een bierstokerij een proefje doen. Ook met hop on/hop off bus tocht gemaakt. Van daaruit met gehuurde auto de tuinroute gereden met stops in o.a. Gordon's Bay (bekend om de pinguïns), Plettenburg Bay vanwege de wijngaarden. Verbleven aldaar in Lily Pond guesthouse en wat een heerlijkheid om daar te vertoeven. Gelegen in een prachtige omgeving. Verblijf daar was perfect: mooie kamer en overheerlijk eten. Bezochten daar o.a. Vogeltuin, Monkeyland en Lion's sanctuary. Daarna door naar Oudtshoorn, wat bekend staat om zijn struisvogels. Ook op een farm geweest, maar viel tegen. Ook te toeristisch.
Van daaruit gevlogen naar Johannesburg en met de auto naar Pilanesberg Nature Park gereden.
Daar 4 dagen gebleven in Black Rhino Lodge (aanrader!). Hebben 2x daags een game drive gehad. Wat hebben we genoten - fantastische beelden die op je netvlies gebrand blijven.
We hebben genoten van Zuid Afrika: mensen zijn zeer vriendelijk, eten is overheerlijk en zeer betaalbaar.
Een absolute aanrader!

Pluspunten Zuid-Afrika

  • aardige bevolking
  • betaalbaarheid eten
  • mooie omgeving

Minpunten Zuid-Afrika

  • onveilig gevoel in de grote steden
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wildcoast (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Dorien van der Lee op 04 oktober 2016

De Wildcoast is een ontzettend mooi gebied om een roadtrip te doen. De wegen zijn er wel slecht, maar de stranden, uitzichten en de lokale culturen die je daar meemaakt zijn dat zeker waard. Verder zijn qua steden Kaapstad en Johannesburg geweldig! Port Elizabeth en Durban zou ik overslaan, aangezien er niet heel veel te doen is en het geen mooie steden zijn. Bungeejumpen bij Blaukrans kan je niet overslaan. Dat moet je gedaan hebben als je in Zuid-Afrika bent geweest, omdat dit de hoogste bridge jump in de wereld is. Verder in Stellenbosch kan je heerlijke wijnen proeven en mooie boerderijen bezoeken wat zeker een aanrader is. En ook Drakensbergen kan zeker niet overgeslagen worden. Kortom in Afrika zijn zoveel verschillende dingen te doen!

8,4
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
5 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Mensen zijn er blij en enthousiast
  • Prachtige natuur en uitzichten

Minpunten Zuid-Afrika

  • Groot verschil tussen arm en rijk
  • Altijd achter hekken voor de veiligheid
Ultieme tip: Zaterdagochtend Oranjezicht markt in Kaapstad. Kan je heerlijk eten kopen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Blyde River Canyon (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Sonja Spek op 04 oktober 2016

Tijdens de rondreis de panoramaroute gedaan en naar de Blyde River Canyon gegaan. Wat een prachtige route. Er zijn diverse stops om te genieten van het uitzicht. Zo kom je langs Gods Window waar je uitkijkt over het dal, langs Bourke Lucks Potholes waar je de door water uitgesleten potholes kan bekijken en lekker kunt pootjebaden en tenslotte kom je bij de drie Rondavels, een uitzicht op de bergen waar door uitslijting de vorm van de plaatselijke ronde huisjes zijn ontstaan. Het uitzicht op de Blyde River Canyon is er eentje om nooit meer te vergeten.

Pluspunten Zuid-Afrika

  • mooie natuur
  • vriendelijke mensen
  • safari
  • big five
Ultieme tip: Slapen in de buurt van de Blyde River Canyon kun je fantastisch in stijl in Pilgrims Rest. Helemaal authentiek, je waant je in de tijd van de goudzoekers.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

safari in het Krugerpark (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Sonja Spek op 03 oktober 2016

Dit jaar een rondreis door Zuid-Afrika gemaakt en natuurlijk ook naar het Krugerpark geweest. We hebben overnacht in een tentenkamp in het park. Van hieruit zijn we op safari gegaan, 's morgens vroeg om half zes al op pad. We hadden het geluk dat we op één dag de hele Big Five hebben gezien! Er wordt met veel respect voor de dieren en de natuur rondgereden door de rangers, en zij communiceren met elkaar over waar er dieren zijn gespot en als het in de buurt is dan rijden ze ernaartoe.
Het Krugerpark is echt fantastisch mooi!

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Goed eten
  • safari
  • veelzijdig
  • natuur
  • vriendelijk mensen

Minpunten Zuid-Afrika

  • onveilig in de steden
Ultieme tip: Timbavati Safari Lodges, een prachtige plek net buiten het Krugerpark, met mooie ronde gekleurde huisjes. De zebra's, apen en wilde zwijnen lopen zo voor je deur langs.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onvergetelijk! (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Bo Heestermans op 03 oktober 2016

Ik heb een vrijwilligersproject gedaan in Zuid-Afrika met de SAVE Foundation. 's Ochtends gaven we les op scholen en 's middags gingen we de iets oudere kinderen leren zwemmen en surfen! Dit was een ontzettend gave ervaring. Ik wil sowieso nog een keer terug!

Pluspunten Zuid-Afrika

  • veel te doen
  • krugerpark
  • mooi weer
  • natuur

Minpunten Zuid-Afrika

  • gevaarlijk
Ultieme tip: Skydiven boven Kaapstad, op safari door het Krugerpark en Table Mountain beklimmen. Onvergetelijk!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Natuur en wildlife (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Jitske de Klijn op 03 oktober 2016

We hebben een auto gehuurd en zijn daarmee van Johannesburg naar Kaapstad gereden (met 1 tussenvlucht). We zijn vooral gegaan voor de natuur en het wildlife. We hebben dan ook weinig mee gekregen van de lokale bevolking e.d. Persoonlijk voelde ik me ook niet overal even welkom, voornamelijk waar er alleen kleurlingen waren. Dit had ik niet verwacht. De apartheid is in Zuid-Afrika afgeschaft, maar ik vond er daar weinig van te merken. Het was nog alsof de blanken overal de baas waren. Desondanks verder een prachtig land en ik denk dat er zat andere mensen zijn die er wel een positieve ervaring hebben met de gekleurde locals. Uiteraard zijn we in het Krugerpark geweest en hebben daar 2 keer de big five gespot. Toch voelt het niet echt als een safari als je niet uit je auto mag en bent omringd door tig andere auto's. We hebben dan ook een aparte jeep safari gedaan in de avond in een ander park. Voelt meteen heel anders aan! Ook hebben we in een park overnacht, wat zeker aan te raden is. Naast de vele dieren die je in Afrika vindt (niet alleen de big five), is er ook prachtige natuur. Voornamelijk de Drakensbergen en de Tsitsikamma vind ik prachtig. Tsitsikamma heb je heel veel mooie wandelroutes. Panoramaroute en de tuinroute mag je trouwens ook niet overslaan!
Ook het zuiden is mooi en daar heb je ook de mogelijkheid met haaien te zwemmen en walvissen te zien. Wij hebben alleen gekozen voor het laatste ivm zeeziekte! Ook zijn er veel dierenopvangcentrum centra waar je een encounter met dier naar keuze kan kopen. Uiteraard staat niet iedereen hier achter. Als laatste Kaapstad; een leuke stad en goede uitvalsbasis voor bezoeken aan Boulders Beach, Cape Point en Kaap De Goede Hoop. Wij hebben ook de Tafelberg beklommen, wat pittig was in de volle hete zon, maar het gaf veel voldoening. Er zijn verschillende wandelroutes omhoog. Je kunt natuurlijk ook met de kabelbaan.

7,6
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
6 Locals
7 Veilig
9 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Huur een auto ipv backpacken
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

3 maanden rust en pracht (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Michelle van Gend op 03 oktober 2016

Drie maanden en nog steeds tijd te kort. zoveel gezien, maar nog steeds te weinig. Ik begon met vrijwilligerswerk in de buurt van Durban. Ik werd erg goed ontvangen en de Zuid-Afrikanen leerde mij veel over hun cultuur. Tijdens de weekenden en de laatste maand heb ik veel van Zuid-Afrika kunnen zien. Waar een groot deel van de toeristen de Wild Coast overslaan was dat juist voor mij de mooiste streek die ik gezien had. Nog niet te veel toerisme. En geweldige landschappen.
Al met al heb je voor iedereen wat om te doen. Natuur, cultuur, geschiedenis, dieren, heerlijk eten, mooie stranden, leuk winkelen.

Pluspunten Zuid-Afrika

  • betaalbaar
  • mooie diverse natuur
  • heerlijk weer
  • aardige bevoking
  • multicultureel
  • heerlijk eten
Ultieme tip: In de meeste hostels liggen coast to coast boekjes die je gratis mag meenemen. Dit zijn reisgidsen met leuke hostels, restaurants, ect. En reis met de Bazbus.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zuid Afrika reis: tuinroute (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Mariska Rasink op 03 oktober 2016

Het is een fantastisch land met veel diversiteit in landschappen. Elke plek verrast je weer. Het eten is heerlijk, de mensen zijn aardig en je voelt je er gelijk thuis. De tuinroute is prachtig en in de maand juli is er een grote kans dat je walvissen kunt zien. Als je buiten Europa een reis wilt maken, kies dan zeker voor Zuid Afrika! Ook voor gezinnen is het prima te doen.

9,1
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Zelf met de auto op pad gaan.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bijzondere vakantie, Zuid-Afrika is een land waar je de wereld in één keer beleef (bezocht in juni 2010)

Review geschreven door Joop van Vliet op 03 oktober 2016

Rondreis van drie weken gedaan. Krugerpark in de ochtend is een aanrader. Nijlpaarden die in de mist hun kop boven water uitsteken. Met de jeep langs kuddes olifant en giraffen rijden. Hier komen de tv beelden tot leven. "Walking with elephants" is een bijzondere emotionele ervaring, net als de Chimp Eden. Bijzonder zoals mensen zich inzetten om de dieren te helpen. De lodge naast Krugerpark had hottubs. De ervaring van een warme hottub en de geluiden van de wilde dieren is ultiem.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • temperatuur
  • , heerlijk eten
  • , aardige bevolking
Ultieme tip: Laat je vooral leiden door een gids, dan zie je meer en kom je overal.
Aangeraden voor: Gezinnen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtige reis die je nooit meer zult vergeten (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Annemie Smeets op 03 oktober 2016

Wij hebben een rondreis gemaakt door Zuid-Afrika en hebben enorm genoten van de prachtige natuur en de wilde dieren. Het hoogtepunt van deze reis was zeker het Krugerpark waar je oog in oog komt te staan met de olifanten, buffels en zelfs met een luipaard. Wij hebben ontzettend geluk gehad om de Big Five te mogen spotten.
De bevolking is afwachtend maar als je vriendelijk tegen ze bent verschijnt er een glimlach op hun gezicht. Wat ons opviel is dat de mensen hier óf heel arm, óf heel rijk zijn. Er was niks ertussen in. In Durban reden alleen maar dure en sjieke auto's. In deze stad voelde wij ons als blanken niet op ons gemak. Hier voelde je nog heel sterk het verschil tussen zwart en blank. Wat ook zeker is aan te bevelen is het prachtige Swaziland met de rotsen, groene vlaktes en de suikerrietplantages.
De wegen zijn goed te berijden, maar je komt ogen te kort omdat er overal geiten, koeien of zelfs apen op de weg lopen. Wij hebben in zes verschillende accommodaties geslapen en allemaal waren ze netjes en het ontbijt was overal heel uitgebreid. Het drinken en eten is goed en niet te duur. Wij kunnen Zuid-Afrika dan ook bij iedereen aanbevelen. Het is werkelijk een prachtig land en deze reis zullen wij zeker nooit meer vergeten.

7,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
8 Locals
6 Veilig
9 Natuur
7 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • De prachtige natuur
  • de wilde dieren
  • betaalbaar
  • vriendelijke bevolking

Minpunten Zuid-Afrika

  • De afstanden zijn erg ver
  • verschil tussen zwart en blank
Ultieme tip: Let vooral goed op het tijdstip wanneer je gaat, in augustus was het 's avonds behoorlijk koud. Dan is namelijk de winter net voorbij.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Wildlife (bezocht in september 2013)

Review geschreven door Fedde Lingsma op 03 oktober 2016

Prachtig land met fantastische wildlife parken. Een bezoek aan het Krugerpark is een must en spot de Big Five. Ook Kaapstad is een geweldige stad om te bezoeken. Robbeneiland per boot, Tafelberg beklimmen, langs de kust naar Cape Point.

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Betaalbaar en lekker eten

Minpunten Zuid-Afrika

  • armoede
Ultieme tip: Selfdrive door het Krugerpark. Huur een auto en ga op avontuur door het immens grote park. Verblijf in een van de rest camps midden in het park.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Vrijwilliger (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Annabel Terlou op 03 oktober 2016

Op 25 juli 2015 vloog ik samen met nog negentien andere jongeren en twee begeleiders naar Durban, Zuid-Afrika. Onze reis naar Zuid-Afrika was niet zo maar een reis, wij hebben deze reis gemaakt om in Zuid-Afrika op verschillende projecten vrijwilligerswerk te doen. Op alle projecten zijn wij ontzettend veel mooie dingen tegen gekomen, we zijn dankbare mensen tegengekomen en mensen die tevreden waren met de kleine dingen. Tijdens deze reis heb ik veel mooie foto's kunnen maken!

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Mooi

Minpunten Zuid-Afrika

  • Geen
Ultieme tip: Naast het vrijwilligerswerk hebben wij ook wat vrije tijd gehad. We zijn naar het Tala Game Reserve geweest, een safaripark. Onwijs gaaf!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Marataba Trail Lodge (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Berry Westland op 03 oktober 2016

Zuid-Afrika is echt fantastisch. Vooral het lekkere eten, de natuur en de superaardige mensen maken dit echt tot een topland voor vakantie of rondreis. Wij zijn eerst in Marataba Trail Lodge geweest, geweldig om door de natuur te lopen en oog in oog te staan met neushoorns, olifanten en giraffen. Daarna hebben wij de Tuinroute gereden, heel anders qua natuur maar wat ontzettend mooi en divers is dit land. Als iemand mij belt en zegt "je moet nu alles laten vallen want we gaan naar Zuid Afrika", dan ga ik meteen!

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Eten
  • natuur
  • betaalbaar
  • aardige locals
Ultieme tip: Willoughby & Co in het winkelcentrum Victoria's Wharf serveert echt de beste sushi die ik ooit heb gegeten. Super vers en met heerlijke wijn!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Indrukwekkend Zuid-Afrika (bezocht in juli 2013)

Review geschreven door Marion van de Wetering op 03 oktober 2016

De prachtige natuur gecombineerd met de safari's en Kaapstad. Een rondreis om nooit meer te vergeten. Robbeneiland was ook zeer indrukwekkend. En 's morgens midden in de natuur wakker worden en dat er dan een giraf voor je deur staat... love it!

8,6
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Afwisselende landschappen
  • dieren in het wild

Minpunten Zuid-Afrika

  • Kan me er geen herinneren
Ultieme tip: Doe ook eens een nachtsafari, wauw...
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Het beste wat mij ooit is overkomen (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Dominique Sonneveld op 03 oktober 2016

Zuid-Afrika is een plek waar je sowieso moet zijn geweest. Het is zo ontzettend mooi. Zoveel verschillende culturen en steden bij elkaar. Ik ben daar drie maanden geweest voor een project voor school en daar leer je wel echt veel van. Dan woon en werk je in Zuid-Afrika. Er is denk ik geen betere manier om een land te leren kennen!

8,9
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
6 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Minpunten Zuid-Afrika

  • slechte wegen
Ultieme tip: Ga rondtrekken. Blijf niet op een plek. Je hebt zoveel verschillende steden die je allemaal moet zien! Van Johannesburg tot Durban.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooi Zuid-Afrika (bezocht in oktober 2004)

Review geschreven door Marjolein Schouten op 03 oktober 2016

Naar Zuid-Afrika voor de dieren, het landschap of de stranden. Je kunt kiezen als backpacker te gaan, een duur hotel te nemen of voordeliger in een B&B. Je kunt zelf je reis samenstellen of met een reisgezelschap gaan.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
5 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • De dieren
  • Krugerpark
  • Andere wildtuinen
  • de steden

Minpunten Zuid-Afrika

  • De armoede
  • criminaliteit
Ultieme tip: Zeg elke dag tegen jezelf: ze rijden hier links!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Amazing. (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Annet Rump-Ras op 03 oktober 2016

Het was een super ervaring die we hebben mogen meemaken, samen met onze dochter en schoonzoon. We zijn begonnen in Johannesburg en geëindigd in Kaapstad. Een reis van 5300 km in 28 dg. We zijn nog in Swaziland en Lesotho geweest. Een prachtige reis met mooie en bijzondere herinneringen...

Ultieme tip: Kaapstad vonden wij helemaal geweldig en je dan laten vervoeren in een taxi. Niet duur en veilig..
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Geweldige 3-weekse rondreis door Zuid-Afrika (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Chloë Jansen op 03 oktober 2016

Afgelopen zomervakantie heb ik samen met vier anderen een rondreis gemaakt van ruim drie weken door Zuid-Afrika. Vanaf Frankfurt, via Doha, vlogen wij naar Johannesburg. Daar hebben wij een auto gehuurd en zijn we richting Hluhluwe gereden met een tussenstop in Ermelo. Hluhluwe is een absolute aanrader voor het spotten van neushoorns! Ontzettend mooi park, maar wel dichtbegroeid wat het spotten van dieren lastig maakt. Daarna zijn we een klein stukje doorgereden naar St. Lucia. Dit is wel echt een toeristisch dorpje, maar kleinschalig en gezellig. Dankzij de wetlands leven hier krokodillen en nijlpaarden die je van heel dichtbij kunt bekijken met een boottocht (super gaaf!).
Vervolgens zijn wij naar Royal Natal Park, Drakensbergen, gereden en hebben wij overnacht in Thendele Camp. Je kunt hier onwijs mooi wandelen! Vervolgens zijn we een stuk terug gereden om via de Sani Pass Lesotho in te gaan. Dit was zo zo mooi... De mensen van Sani Top mountain lodge, waar vooral locals werken, zijn zo lief en het eten is er heerlijk.
Na Lesotho zijn wij terug gegaan naar Johannesburg en hebben het vliegtuig richting Kaapstad genomen om even 5 dagen bij te komen. Drie dingen die je écht niet mag missen: Robben Island, Cape Point en Chapman's Peak!
Vervolgens zijn we helemaal omhoog gereden, via de Van Rijnsdorp Pass, richting de Kgalagadi. Vooral heel leeg, maar ik vond dit zo bijzonder en mooi! De Kgalagadi is echt een prachtig park. Heel droog, relatief weinig andere mensen en de mooiste leeuwen die ik ooit heb gezien. Soms zie je 2 uur helemaal niks en niemand, maar dat is juist wat het daar zo bijzonder maakt: heb geduld en je weet niet wat je ziet!
Drie weken om zoveel te willen zien, betekent dat je veel tijd in de auto door brengt, maar wat we hebben gezien was echt allemaal zo mooi en zo bijzonder en gaaf en je ziet heel erg veel. Het was de kilometers meer dan waard (:

Pluspunten Zuid-Afrika

  • De mensen zijn heel lief en behulpzaam
  • Er zijn nog genoeg plekken waar maar weinig toeristen komen
  • De meeste wegen zijn gewoon goed

Minpunten Zuid-Afrika

  • Sommige plekken zijn misschien gevaarlijk (door de armoede vooral denk ik) maar dit hoef je totaal niet op te zoeken!
Ultieme tip: Als je van wandelen houdt en van de natuur, verblijf dan minimaal drie nachten in Thendele Camp in Royal Natal Park, Drakensbergen, Zuid-Afrika.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtig land met prachtige dieren (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Zitah de Groot op 03 oktober 2016

Zuid-Afrika is echt een aanrader als je gek bent van cultuur en natuur. De eerste twee weken heb ik vrijwilligerswerk gedaan binnen het Ann van Dyk Cheetah Center. Dit was echt een prachtige ervaring en ik heb hier ontzettend veel geleerd over deze mooie dieren en hoe druk zij bezig zijn met het behoud van, onder andere, cheeta's. Als vervolg ben ik twee weken op vakantie geweest, rondtrekkend door Zuid-Afrika, Swaziland en Mozambique. Vooral Zuid-Afrika was ontzettend prachtig. Aanrader is om te gaan 'kloofen', dit is door de bergen wandelen en klauteren en van grote hoogtes in het water springen. Een echte adrenalinekick. Qua cultuur was het ook erg interessant, omdat het zo afwijkt van de Europese cultuur. Voornamelijk in Swaziland is er veel qua cultuur te vinden. Mozambique moet je heen gaan als je houdt van relaxen en een erg mooi strand. Ook het rif is prachtig en je kan er zwemmen met wilde dolfijnen. Pas wel op, ga niet alleen het strand op, want dat kan je je tas kosten. Overall een prachtige trip en echt een aanrader, en ik zou het zo nog een keer doen.

7,9
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
5 Steden of plaatsen
8 Locals
6 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Prachtige cultuur
  • ontzettend veel te doen
  • heel veel dieren
  • aardige mensen
  • goedkoop

Minpunten Zuid-Afrika

  • sommige delen zijn gevaarlijk
Ultieme tip: Een gamedrive door het Krugerpark, zowel 's ochtends vroeg, als 's avonds laat. Dan zie je de meeste beesten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zuid-Afrika is het beste was mij ooit is overkomen. (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Dominique Sonneveld op 03 oktober 2016

Zuid-Afrika is een super mooi land met veel verschillende culturen. Iedereen is anders, maar je wordt wel gerespecteerd. Ik ben 3 maanden in Zuid-Afrika geweest en ik ben eigenlijk overal geweest. Alle steden zijn zo anders. Van Durban tot Johannesburg en Pretoria. Het is allemaal geweldig. Ik ben daar geweest voor een project van school en dat kan ik je echt aanraden. Je leert het echte leven in Afrika echt kennen als je daar ''woont'' en werkt. Het is super om dat mee te maken. Als je twijfelt. Ga sowieso. Je kan beter spijt krijgen van iets dat je wel hebt gedaan dan iets dat je niet hebt gedaan.

Pluspunten Zuid-Afrika

  • locals zijn super aardig en het leven is echt niet duur. Je wordt overal goed geholpen

Minpunten Zuid-Afrika

  • Gevaarlijke wegen
Ultieme tip: Ga naar Kaapstad. Dit is een mooie plek waar natuur en cultuur samenkomen. Leuke hippietentjes en de Tafelberg zijn zeker aanraders.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Huwelijksreis Zuid-Afrika (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Priscilla Solingen op 03 oktober 2016

Zuid-Afrika.

Een land om nooit meer te vergeten. We zijn er vorig jaar op huwelijksreis geweest. We verbleven in een prachtig huis van familie op Pinnacle Point in Mosselbaai. Mosselbaai is een vissersplaatsje gelegen in de Tuinroute (Garden Route). Ondanks dat het onze huwelijksreis was, hebben we elke dag een volle planning gehad om de omgeving te herkennen. Zo zijn we naar Oudtshoorn geweest, Tsitskikamma, Plettenberg Bay en noem maar op. We hebben olifanten gevoerd, gewandeld met cheetah's, zijn op twee keer op safari geweest, hebben walvissen en witte haaien gezien en hebben op een kameel gereden. Zuid-Afrika is het perfecte land waar mens en dier samen komen. Vanuit Mosselbaai zijn we doorgereden naar Kaapstad; een rit van 5 uur lang. Daar zijn we 4 dagen gebleven. Prachtig gelegen aan de zee. We zijn naar Robbeneiland geweest, hebben een helikopter vlucht gedaan over de stad, hebben de Tafelberg beklommen en hebben uiteraard geshopt! ;-) Onze ervaring was wel dat het in augustus en september fris kan zijn, het is daar immers wintertijd. Een fijn land met prachtige natuur! Een land voor op je bucketlist!

8,5
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
6 Locals
5 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Betaalbaar
  • natuur
  • eten

Minpunten Zuid-Afrika

  • Openbaar vervoer
  • veiligheid
Ultieme tip: Ga absoluut naar Tenikwa Wildlife in The Crags. Het is een opvangcentrum voor cheetah's en andere wilde katten. Wij hebben de "Morning walk'' met de cheetah's gedaan.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zoveel verschillende landschappen in één land (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Jolanda De Kruijf - van den Brink op 03 oktober 2016

Wat een mooi gevarieerd land is Zuid-Afrika. Zoveel verschillende wildparken, elk met haar eigen kenmerken. Het bekende Krugerpark met vooral in het zuiden een prachtige natuur. Dan ook het mooie Hluhluwe-Imfolozipark, zoveel anders dan het Krugerpark door het bergachtige landschap. Ook naast de wildparken zijn er zoveel mooie gebieden, zoals Drakensbergen, Gods Window, de Garden Route, de wijnboerderijen en de mooie stranden bij Kaapstad.

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Verschillende landschappen
  • vriendelijke locals
  • heerlijke wijn

Minpunten Zuid-Afrika

  • gevaarlijke verkeerssituaties
Ultieme tip: Boek een bed&breakfast, zo ontmoet je op een snelle manier de locals en die weten waar de leukste plekjes, restaurants, winkeltjes etc zijn.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Dromen, kansen en ervaringen (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Laura Imhulsen op 03 oktober 2016

Zuid-Afrika is een land die invulling heeft gegeven aan mijn dromen van het verleden en ook de toekomst, kansen heeft blootgelegd en ervaringen heeft toegevoegd aan een onvergetelijke reis. Een paradijs als je het mij vraagt.

Wanneer je hier ooit geweest bent zal deze ervaring altijd zijn waarde blijven behouden. Het is prachtig maar ook dubbel. Niet zozeer het land maar wel het toerisme. Als je hier geen gaat, evenals wanneer je naar andere landen afreist, moet je jezelf de vraag stellen waarom je deze reis maakt. Het vele vrijwilligerswerk en het "hulp" bieden maakt dat de toeristen, die voor veelal hun eigen ontwikkeling komen, niet helpen maar voor korte periodes steeds opnieuw hoop bieden.

Laat men leven zoals zij leven en leer daarvan in plaats van hen iets aan te leren.

Tot snel Muizenberg!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • cultuur
  • natuur

Minpunten Zuid-Afrika

  • toerisme
Ultieme tip: Surfen bij Muizenberg Beach
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Land van ruige natuur (bezocht in februari 2010)

Review geschreven door Rachel Chapman op 02 oktober 2016

Ik heb zoveel moois gezien in Zuid-Afrika. Blyde Rivier Canyon blijft nog in mijn herinneringen. Prachtplek en via het vakantiepark dat er aan grenst, kun je vier uur door de Canyon wandelen. Neem een badpak mee, want je komt overal plekken tegen waar je in de rivier een duik kunt nemen. En tijdens je wandeling kom je echt niemand tegen. Kruger Park is vooral leuk in februari; veel pasgeboren schattige zebra's, olifanten, gnoesen, wildzwijnen, neushoorns en nijlpaarden. We hebben een avond in een Satelite Camp gekampeerd. Dan zit je afgelegen in het midden van het park. Pikkedonker, sterrenhemel die je gezien moet hebben om het te geloven. Duizend, zo niet miljoenen sterren. En het geluid van wilde dieren aan de andere kant van de hek. Ook de tuinroute is niet te missen. Vanaf Port Elizabeth langzaam richting Kaapstad reizen. Veel mooie en schattige plekken onderweg. Overal kun je langs de route bij de kust mooie dingen zien. Nature's Bay is echt adembenemend. Ook de moeite waard is Knysna. Vooral voor de verse oesters. Afsluiten deden we in Kaapstad. Wijn drinken in Gregor en Stellenbosch. In Kaapstad kom je de tegenstellingen sterk tegen. Krottenwijken waar kinderen langs de snelweg over bergen afval lopen en voetballen op kleine stukken gras. Overlopend in gewone huizen, The Bowl, wolkenkrabbers en daarna villa's en het chique leven. Tafelberg, Lion's Head en de prachtige Kirstenbosch tuinen. Gekleurd leven, van alle hoeken van de wereld wonen daar mensen. Het eten en drinken vergeet ik niet gauw; we hebben zo divers gegeten. In een top restaurant, voor drie gangen en wijn, ben je hooguit 45 euro lichter. Ik heb een maand gereisd daar; zoveel gezien en beleefd dat het lastig is dat kort samen te vatten. Ik zou iedereen het land aanraden. Plus Afrikaans is heel schattig!

9,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • betaalbaar
  • goed eten
  • natuur

Minpunten Zuid-Afrika

  • slecht bereikbaar
  • apartheid nog zichtbaar
Ultieme tip: Zorg dat je een auto huurt. Veel is lastig met OV te doen. Je hebt meer vrijheid met een eigen auto. Vergeet de centjes niet om aan de lokalen te geven om je auto te "beschermen".
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Addo National Park, Zuid-Afrika. (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Jeroen Greeve op 02 oktober 2016

Prachtig initiatief om 's werelds mooiste dieren te beschermen tegen uitsterven. Dit National Park bevat de Big Five en vele andere dieren. Ook veel zeldzame vogels zijn hier te bewonderen. Zeker een aanrader!

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Lokale bevolking is erg toelatend en heeft veel liefde voor de medemens.

Minpunten Zuid-Afrika

  • n.v.t.
Ultieme tip: Shindzela Tented Camp in Timbavati.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Studeren in Zuid-Afrika (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door Moniek Koehoorn op 02 oktober 2016

De mooiste plekken aan de oost kust zijn Hogsback, Jeffreys Bay, CoffeeBay en bij Kaapstad is het leuk om Hermanus en Simonstown te bezoeken voor walvissen en pinquins! Ook de wijnproeverijen zijn zeker een bezoekje waard!

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • betaalbaar
Ultieme tip: Geniet van alle geweldige natuur om je heen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zo indrukwekkend! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Marianne Holmer op 02 oktober 2016

In september zijn wij met een groepsreis van Kaapstad naar Johannesburg gegaan. De landen Lesotho en Swaziland hebben we ook nog meegepakt. Erg mooi, nog zo traditioneel en alle kindjes die helemaal gek waren als ze ons zagen! Onbeschrijflijk.

Naast dit hoogtepunt zijn we uiteraard ook nog naar kruger park gegaan. Dit was als afsluiting van de reis en wat voor een afsluiting. Allemaal mooie dieren gezien vanuit de open jeep en ook van super dichtbij. Een ervaring die ik nooit vergeet.

Pluspunten Zuid-Afrika

  • betaalbaar
  • avonturlijk
Ultieme tip: Ga naar Lesotho om daar de traditionele levenswijze te zien. Wij zaten in een typisch hutje buiten af waar 's avonds om 22.00uur het licht uit ging. Hoe primitief wil je het hebben
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Zuid-Afrika met kids staat voor spanning, avontuur en natuur! (bezocht in april 2014)

Review geschreven door fennie Verkammen-Zwijgers op 02 oktober 2016

Zuid-Afrika is ook met kleine kinderen aan te raden. Vanuit East London kun je zelf met de auto prima rijden richting Knysna en uiteindelijk natuurlijk ook de Baviaanskloof. Malaria-vrij en goed te rijden. Met als start de mooie kust van East London en vele stops in de richting van Kaapstad. Een aanrader is natuurlijk de Townshiptour in Knysna, kennis maken met een township kleuterschool en ook de ontvangst in de township zelf onder begeleiding. Daarna richting Red Rocks. Een prachtig stuk natuur bij Outshoorn en daar bezoek je de Cango Caves (adventures-tour goed te doen mits goede kleding en schoenen). De kinderen vermaken zich met klimmen en kruipen en het geeft een mooi zicht op de grotten. Bij de Cango Ranche kun je zwemmen in een kooi met echte krokodillen, voor de kinderen een groot avontuur! Via de passen op weg naar de Baviaanskloof. Daar kun je overnachten in een boomhut, helemaal-alleen-op-de-wereld-gevoel! Met een canvas dak dat wegschuift en een prachtige sterrenhemel. Vanuit de boomhut wandel je naar de graatgrot (stevige klim), naar de oertekeningen in de holtes van de lava-berg. Prachtig uitzicht, groot avontuur! Daarna richting Plettenberg Bay voor het zwemmen met de zeeleeuwen in open zee. Prachtig als je contact krijgt met de jonge zeeleeuwen. Ze zijn heel nieuwsgierig en dol op kinderen! Een groot avontuur!

8,5
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Rust
  • vriendelijk
  • avontuur
  • kindvriendelijk

Minpunten Zuid-Afrika

  • spinnen
  • gravel wegen
Ultieme tip: Boomhut-verblijf in de Baviaanskloof met een bezoek aan de graalgrot (eigendom boer).
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Back to the ROOTS (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Frans Snoeren op 02 oktober 2016

Hebben de begin jaren zeventig ongeveer vijf jaar in Zuid-Afrika gewoond, in Saldanha, tweehonderd kilometer noordelijker van Kaapstad aan de westkust. Hebben in die tijd een aantal keren de mooie Tuinroute gereden. We vonden het eigenlijk veertig jaar na dato weer leuk om het als een soort tweede huwelijksreis over te doen. We waren namelijk nog geen negen maanden getrouwd toen we uitgezonden werden voor een project in Zuid-Afrika te Saldanha. Hebben heel veel plezier beleefd bij deze back-to-the-roots reis.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Betaalbaar
Ultieme tip: Bezoek Knysna Lagune. Amazing! Met een heel goed havenrestaurant met geweldige garnalen, mmmm.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Magisch Zuid-Afrika

Review geschreven door Susan de Wit op 02 oktober 2016

Zuid-Afrika is eigenlijk in alle opzichte een heel mooi land. Er is in elke streek wel iets te doen en het landschap zal je nooit vervelen. Ontdek Kaapstad en de Garden-route of maak een reis vanaf Johannesburg naar Kaapstad. De mooiste plekjes ontdek je onderweg en niet vanuit de Lonely Planet. De beste manier om Zuid-Afrika te ontdekken is om in hostels te gaan slapen, je krijgt van de host/hostes meestal de leukste tips van plekjes in de buurt om te bezoeken. Tuurlijk, doe de toeristische plekken aan, maar vergeet niet dat je pas de echte schoonheid vindt als je met de lokale in contact komt.

7,8
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
6 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • Lieve mensen
  • Mooie natuur
  • Heel veel activiteiten

Minpunten Zuid-Afrika

  • Kan soms onveilig zijn
Ultieme tip: Lion's Head met zonsondergang. Neem een biertje mee en iets te eten en geniet van de mooie stad by-night. Vergeet geen zaklamp, anders kom je moeilijk weer beneden.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Prachtig Zuid-Afrika (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Ida van der Lende op 02 oktober 2016

Wij hebben weer genoten van (dit keer) een rondreis door Limpopo en het Krugerpark. Verrassend mooi was het Mapangubwe Nationaal Park, maar de Limpopo rivier stond echt helemaal droog. Triest om te zien. Dit betekent dus ook te weinig water voor de dieren. De Moegabaskloof viel wat tegen maar dat kan ook komen omdat het weer net toen wij er waren niet echt goed was. Er was wat regen en daardoor was het zicht zeer beperkt. Het was onze tweede keer in Zuid-Afrika en ook de tweede keer in het Krugerpark, daar wilden we graag weer naar toe omdat dit de meeste indruk had gemaakt de eerste keer. Gelukkig hebben we daar nu ook de laatste van de Big Five, het luipaard, gezien. Hier keken we ook naar uit; de rest hadden we al eerder gezien. Zuid-Afrika is geweldig! De prachtige, indrukwekkende en afwisselende landschappen, de vriendelijke en gastvrije bevolking en natuurlijk de wildlife! Dit blijft indrukwekkend en ook telkens weer spannend. Zo zie je met een half uur rondrijden niets en zo weet je niet waar je moet kijken omdat er ineens van alle kanten verschillende wilde dieren komen... Zó mooi!

Pluspunten Zuid-Afrika

  • vriendelijke bevolking
  • betaalbaar
  • afwisselende natuur
  • wildlife

Minpunten Zuid-Afrika

  • arm
  • vuilnis langs de weg
Ultieme tip: Voor de eerste keer? Begin dan met één of twee gamedrives met een ranger bij een privé lodge. Zo leer je sporen lezen en op welke signalen, die de dieren afgeven, je moet letten.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ontdek Zuid-Afrika (bezocht in maart 2015)

Review geschreven door Anne Hartmann op 02 oktober 2016

Vorig jaar ben ik twee maanden in Zuid-Afrika geweest. Een geweldige ervaring! Ik verbleef in de buurt van Durban en heb daar van alles gezien. Lesotho, Drakensberg, Wild Coast; het was allemaal heel mooi en bijzonder. Ik heb nog nooit zulke mooie natuur gezien. Een van de hoogtepunten was de safari-trip in het Hluhluwe National Park. Om de dieren in het wild te zien is echt een ervaring om nooit te vergeten.
Een bezoek aan Kaapstad mag natuurlijk ook niet ontbreken! Een fantastische stad waar je maar niet uitgekeken raakt. Ik kom zeker nog een keer terug!

9,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Zuid-Afrika

  • De mensen zijn allemaal heel vriendelijk en gastvrij
  • Overal waar je komt is het landschap weer anders en sta je steeds weer versteld over hoe mooi het kan zijn
Ultieme tip: In Lesotho sliepen wij bij de lokale mensen. Je gaat helemaal back-to-basic, maar dat maakt de ervaring extra mooi!
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers