Bontebok National Park

Bontebok National Park

door Lana Leach & Anouk Jansen

In dit florarijke gebied is de bontebok heer en meester. Ooit was deze imposante antilope bijna uitgestorven door jachtpartijtjes in de negentiende eeuw. In het begin van de jaren zestig werd het tijd dat de bontebok goede bescherming kreeg. Op een afstand van zes kilometer van Swellendam en omringd door de Langeberg, werd het Bontebok National Park gesticht.

Bontebok National Park park kan zich niet meten met grote jongens zoals het Kruger National Park, het beslaat slechts nog geen 28 vierkante kilometer, maar wij vinden het een hele fijne plek om te relaxen. Langs de oevers van de Breede-rivier kun je een ontspannen kanotocht maken, je hengel uitgooien of na een lange wandeltocht je kamp opslaan. De rivier leent zich ook uitstekend voor een warm bad in de zomermaanden. Overnachten gebeurt op primitieve wijze in simpele caravans.

ZELF NAAR Bontebok National Park?

Bekijk alle 3 reizen naar Bontebok National Park

Waarom het Bontebok National Park?

Je kunt in het park relaxen, maar ook leuke activiteiten doen. Je kunt er op uit trekken met je eigen auto, maar met een paar goede wandelschoenen kun je ook rondlopen én zal je ook meer zien. De paden zijn niet erg lang, maar laten je wel veel natuurschoon zien. En je spot er natuurlijk tientallen bontebokken. Bovendien:

  • Vind je er ‘s winters een felrode bloemenzee van bittere aloë’s op de Aloëheuvel. 
  • Geniet je er van een typisch Zuid-Afrikaanse braai of picknick je bij de Breede-rivier. 
  • Leven er meer dan 300 soorten vogels: neem je verrekijker mee!
  • Kun je er kanoën of kajakken over de Breede-rivier: heerlijk tijdens de warme zomermaanden!

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van het Bontebok National Park?

Het hoogtepunt van het park is natuurlijk de mogelijkheid om de bijzondere bontebok te zien. Maar naast de bontebok rennen er ook zebra’s en elanden rond. Wat zeker niet mag ontbreken in dit lijstje is het landschap en de bijbehorende flora. Het park is rijk aan meer dan 470 plantensoorten, wat behoorlijk wat mooie plaatjes kan opleveren! De Breede-rivier die aan de westelijke kant van het park stroomt, zorgt voor een prachtig contrast. 

Het park biedt ook verschillende wandelpaden die je kunt verkennen, variërend van korte wandelingen tot langere trektochten. Volg de paden en geniet van de rust en stilte van de natuur, terwijl je mogelijk ook andere dieren zoals Kaapse bergzebra's, grijze rhebokken en schildpadden tegenkomt. Voor degenen die willen genieten van een overnachting in de natuur, biedt het Bontebok National Park kampeermogelijkheden. Er zijn goed onderhouden kampeerterreinen met faciliteiten zoals toiletten, douches en braaiplekken. 's Avonds kun je genieten van een onvergetelijke sterrenhemel en de geluiden van de natuur om je heen.

Welke landschappen en dieren zie ik in het Bontebok National Park?

Tussen het kleurrijke fynbos graast de bontebok. Deze middelgrote antilope valt je meteen op door z'n helderwitte vlekken op z'n kop en poten. Zijn horens lijken een beetje op spijkers en krullen bijna een halve meter de lucht in. Verder grazen hier rode hartebeesten, steenbokken, vaalribbokken en ook de Kaapse bergzebra is vertegenwoordigd in dit rustige park in de West-Kaap.

Spoorvleugelganzen, flamingo’s, kraanvogels, visarenden en honingvogels doorkruisen het park. Met name deze laatste vogelsoort vliegt in grote getale boven de graslanden van het Bontebok National Park. Het park heeft dan ook meer dan 300 soorten vogels! 

Hoeveel dagen moet ik uittrekken voor het Bontebok National Park?

Het park kun je makkelijk in een dag ontdekken. Het is namelijk het kleinste nationale park van Zuid-Afrika. Dat het makkelijk in een dag te ontdekken is, betekent niet dat je er ook maar een dag hoeft te blijven. Het park is namelijk uitermate geschikt om avontuurlijk te kamperen, om te braaien, om te wandelen of om te zwemmen in de rivier!

In het Langeberg-gebergte liggen meer interessante natuurgebieden die een bezoek waard zijn. Het Bontebok National Park wordt omringd door het Marloth Nature Reserve en het Boosmansbos Wilderness Area. Vanaf Swellendam, rijdend over de N2, zijn alle parken goed te bereiken.

Waar kan ik het beste overnachten?

Pendennis Farm Cottage is de enige accommodatie binnen het Bontebok National Park zelf waar je kunt overnachten. Het huisje biedt een prachtig uitzicht op de omliggende natuur en is geschikt voor maximaal zes personen. Het is volledig uitgerust met alle benodigde voorzieningen voor een comfortabel verblijf, inclusief een keuken en een barbecueplaats. Het is ideaal voor gezinnen of kleine groepen die de voorkeur geven aan een privéverblijf. 

Nog leuker is misschien wel om je tentje op te zetten en te kamperen! Er zijn goed onderhouden kampeerterreinen met basisfaciliteiten zoals toiletten, douches en braaiplekken. Kamperen is een geweldige manier om dicht bij de natuur te zijn en 's avonds te genieten van de rust en stilte van het park. Vergeet niet je eigen kampeeruitrusting mee te nemen. Daarnaast is Swellendam een goede uitvalsbasis voor het Bontebok National Park. Daar zijn namelijk genoeg accommodaties, waaronder hotels, bed & breakfasts en gastenverblijven, te vinden voor verschillende budgetten. Swellendam biedt een scala aan accommodaties, waaronder hotels, bed & breakfasts en gastenverblijven. Je kunt kiezen uit verschillende opties die passen bij je budget en voorkeuren. Door buiten het park te verblijven, heb je ook gemakkelijke toegang tot andere attracties in de omgeving.

Wat is de beste reistijd voor het Bontebok National Park?

Het park is de moeite waard om het hele jaar te bezoeken. Toch raden wij aan om het park in de warme zomermaanden van oktober tot maart te bezoeken. In de zomermaanden komt de Breede-rivier goed van pas. Wanneer het te warm is koel je af in de rivier of ga je lekker kanoën! Iets om rekening mee te houden is dat het in de maanden maart, oktober en november de meeste regen valt. 

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Zuid-Afrika.

Met welke reisorganisatie kan ik naar het Bontebok National Park?

Als je liever niet op eigen houtje naar het Bontebok National Park gaat, dan is er gelukkig nog een grote verscheidenheid aan reisorganisaties die de leukste tripjes naar de het Bontebok National Park voor je verzorgen. Elke organisatie is gespecialiseerd in een ander soort reis. Van groepsreizen, familiereizen en luxe reizen tot individuele reizen, fly-drives en camperreizen. De experts van Zuid-Afrika.nl hebben hun koppen bij elkaar gestoken en de beste reisorganisaties voor je trip langs het Bontebok National Park voor je uitgezocht.

Wat vinden andere reizigers van het Bontebok National Park?

Benieuwd wat andere mensen vonden van het Bontebok National Park en omgeving? Op Zuid-Afrika.nl verzamelen we koffers vol met tips van reizigers die je voorgingen. Lees bijvoorbeeld de reviews over Gansbaai, de reviews over de West-Kaap of de reviews over Kaapstad. En laat je inspireren! Op de website van Bontebok National Park vind je meer over de bijzondere landschappen en andere praktische informatie.

In de buurt van het Bontebok National Park:

Boosmansbos Wilderness Area 
Hermanus
Kaapstad
Knysna
Mosselbaai

Ook populair in Zuid-Afrika

Krugerpark
Tsitsikamma National Park
Pilanesberg National Park

Belangrijke links:

SANParks
Visit Swellendam

Fotocredits: Atelier Design Studio | Atelier Design Studio | Landia Davies | Brian Ralphs

Reizen Bontebok National Park

Meer Bontebok National Park

Specialisten Zuid-Afrika

Veelgestelde vragen: Bontebok National Park

Welke landschappen en dieren zie ik in het Bontebok National Park?

In het kleurrijke landschap grazen bontebokken, rode hartebeesten, steenbokken, vaalribbokken. Daarnaast vind je hier de Kaapse bergzebra’s en meer dan 300 soorten vogels!

Hoeveel dagen moet ik uittrekken voor het Bontebok National Park?

Het park kun je makkelijk in een dag ontdekken, dit komt omdat dit het kleinste nationale park in Zuid-Afrika is.

Waar kan ik het beste overnachten?

In het park zijn enkele chalets te vinden waar je kan overnachten. Nog leuker is misschien wel om je tentje op te zetten en te kamperen!

Wat is de beste reistijd voor het Bontebok National Park?

De warme zomermaanden van oktober tot maart is ons advies. Maar het park is de moeite waard om het hele jaar te bezoeken. 

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors