Panoramaroute
9,1
9,0 Algemene ervaring
9,8 Natuur
8,8 Plaatsen
9,3 Wandelingen
8,5 Bereisbaar

Panoramaroute

door Charlotte de Vries

Torenhoge watervallen, groene valleien, bizarre berglandschappen en gigantische kloven wachten je op langs de Panoramaroute. Deze autoroute, misschien wel de mooiste autoroute van Zuid-Afrika, begeleidt je dwars door de Drakensbergen. Een rondje van één of twee dagen die je niet mag missen als je in de buurt bent van Johannesburg of het Krugerpark.

Nouja, eigenlijk mag je deze route überhaupt niet missen tijdens je rondreis door Zuid-Afrika. Binnen de 180 kilometer die de Panoramaroute lang is, kom je langs een aantal van de meest bekende highlights van het land. Zoals de Blyde River Canyon, een soort groene, weelderige versie van de Grand Canyon. Dus start je auto en rijd mee naar de mooiste bezienswaardigheden van de Panoramaroute!

ZELF NAAR Panoramaroute?

Bekijk alle 95 reizen naar Panoramaroute

Bezienswaardigheden langs de Panoramaroute

Dag 1 - Je begint de autoroute in Sabie. Een aantrekkelijk plaatsje waar je nog even wat broodjes en drinken haalt voor de dag. En dan begint 'ie echt! Het spektakel komt je tegemoet zodra je het dorpje uitrijdt en je de Sabie Falls 73 meter naar beneden ziet storten.

Van al dat water krijg je zin om te zwemmen, en dat kan bij je volgende stop: de met bergwater gevulde Mac-Mac Pools. Maar nog mooier is het om te zwemmen bij de Mac-Mac Falls, een dubbele waterval twee kilometer verderop. Uitgezwommen? Dan gaan we door! 

Dag 2 - Je overnacht in of rijdt langs het bosplaatsje Graskop, eet er wat bobotie, en scheurt verder naar een van de mooiste uitkijkpunten van Zuid-Afrika: God's Window. Vanaf het uiterste randje van een steile helling heb je hier een panorama van de Blyde River Canyon, de Lowveld-vlakte en het Krugerpark. In één woord: waanzinnig.

Onderweg naar de volgende stop kom je langs nog een aantal hoge watervallen. De Lisbon Falls en Berlin Falls zijn de mooiste en bereik je via een zandweg. Na al dat gespetter bereik je de volgende highlight: Bourke's Luck Potholes. Deze cilindervormige rotsformaties zijn door duizenden jaren van stromingen en erosies netjes uitgesneden door de rivier.

Vanaf de potholes loop je naar de allermooiste uitkijkpunten boven de Blyde River Canyon. World's End en Lowveld Lookout bieden je uitzicht op de gekke Three Rondavels en Mariepskopmassief.

Dag 3 - Dat was het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de Panoramaroute en misschien zelfs van je reis door Zuid-Afrika. Maar er zijn nog een paar leuke stops! Neem een kijkje in de Echo Caves die tot maar liefst 1,3 kilometer de berg in gaan. Bewonder de ruïnes van Ohrigstad, een stad die werd verlaten na de introductie van malaria. Rijd over de schitterende bergpas Robber's Pass en eindig je reis in een schattig hotelletje van Pilgrim's Rest.

Beste reistijd voor de Panoramaroute

Op elk moment van het jaar zal de Panoramaroute je overdonderen. Maar de beste reistijd voor de route is tussen februari en maart. Dan is de winter voorbij en heeft de regen gezorgd voor brede watervallen en een weelderig groen landschap.

De 180 kilometer van deze route kan je binnen een dag rijden, maar geloof ons: de Panoramaroute wil je niet onder tijdsdruk doen. Neem er een dag of twee de tijd voor, met één of zelfs twee overnachtingen onderweg. Je zult je niet vervelen!

Routebeschrijving

De Panoramaroute is goed te combineren met het Krugerpark. Veel reizigers verblijven in het plaatsje Hazyview, dat op ongeveer een kwartier rijden ligt van het park en veertig minuten van Sabie. Vanaf Sabie houd je de R532 en de R533 aan. Alle bezienswaardigheden langs deze wegen zijn aangegeven met borden.

Reis je liever met een reisorganisatie? Check dan hier de beste reisdeals!

Fotocredits: Derek Keats

Panoramaroute zelf zien? Vraag onafhankelijk advies over je reis

De reisspecialisten van de Zuid-Afrika Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Zuid-Afrika. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Zuid-Afrika Desk!

Like deze pagina

Reizen Panoramaroute

Meer Panoramaroute

Reviews Panoramaroute

Ongelofelijke schoonheid (bezocht in december 2017)

Review geschreven door Gert Keulen op 18 november 2018

Prachtige natuurlijke bezienswaardigheden, om het moment dat wij er waren niet extreem toeristisch wat het extra leuk maakte. Het weer viel helaas wel tegen, er was veel regen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Ultieme tip: Three rondavels
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors