Panorama Route

Panorama Route

door Getaway Travel

De Panorama Route is voor vele bezoekers aan Zuid-Afrika een van de hoogtepunten van hun reis. De route voert je langs zowel cultureel erfgoed als landschappelijke attracties. Onderweg kunnen zowel thrill seekers hun hart ophalen door de aanwezige adventure sports als reizigers die op zoek zijn naar wat meer rustig tijdverdrijf. Je kunt bijvoorbeeld bungee jumpen, abseilen en raften, maar je kunt je ook vergapen aan het geweldige uitzicht bij God's Window en aan de prachtige watervallen.

Hoogtepunt is de Blyde River Canyon: een van de langste kloven ter wereld, met spectaculaire geologische vormen en de mooiste panorama's van het land.

Long Tom Pass

De route begint bij Lydenburg en eindigt in Hazyview. Vanuit Lydenburg rijd je naar de Long Tom Pass, gelegen op 2.149 meter en daarmee de hoogste verharde weg van Zuid-Afrika. Vanaf de top van Mount Anderson kijk je duizend meter naar beneden over Zuid-Afrika's meest uitgestrekte - aangelegde - bos. Dan rijd je verder via de R37 naar het leuke plaatsje Sabie, waar veel adventure sports en andere outdoor activiteiten worden georganiseerd.

In de buurt van Sabie liggen enkele spectaculaire watervallen, zoals de Bridal Veil Falls en de Horsehoe Falls. Wijk even van de Panorama Route af en rijd naar Ohrigstadt aan de R36. Dit is een oud stadje uit 1845 dat is opgericht door de Nederlander Andries Hendrik Potgieter.

Goudmijn

Vervolg de weg via de R36 naar de R533 naar de oude goudmijnstad Pilgrim's Rest. In deze plaats lijkt de tijd stil te hebben gestaan, want het is een groot nationaal museum geworden waar bezoekers zelf op zoek kunnen gaan naar goud.

Bezoek zeker het Alanglade. Dit statige, Georgian landhuis werd bewoond oor verschillende goudmijneigenaren. Nu is het een museum waar je een mooie indruk krijgt van hoe men eind negentiende, begin twintigste eeuw hier leefde.

Blyde River Canyon

Graskop is de volgende plaats die langs de Panorama Route ligt. Het ligt schitterend tegen de Drakensbergen aan, boven de Kowyn's Pass. Hier heb je uitzicht over de bergen en hun vrijwel loodrechte hellingen. Dit is tevens de toegangspoort tot de spectaculaire Blyde River Canyon met indrukwekkende natuurverschijnselen als de Pinnacle, God's Window, de Lisbon en Berlin Falls, Bourke's Luck Potholes en de Three Rondavels.

Sla de Echo Caves even buiten de Blyde River Canyon zeker niet over, want hier bevinden zich enkele overblijfselen uit de steentijd en de ijzertijd en interessante rotsformaties. Hierna daal je af via de Abel Erasmus Pass richting Blydepoort, waar je een sloepcruise bij de dam kunt maken.

Shangana Cultural Village

Dan rijd je naar Hazyview; een van de toegangspoorten naar het Krugerpark en het schitterende particuliere reservaat Sabi Sand Game Reserve. Hier groeien verschillende soorten fruit.

Vlakbij ligt het Shangana Cultural Village waar allerlei avontuurlijke en creatieve activiteiten en dagtochten worden georganiseerd. Hier is ook de Marula Market waar verfijnde kunst wordt verkocht. Langs de hele route zijn er verschillende activiteiten te doen en kun je op veel plekken vissen, fietsen, vogels kijken, wildlife spotten of gewoon genieten van de schitterende omgeving.

De Panorama Route ligt in het noordoosten van Mpumalanga. De route begint bij Lydenburg aan de R36 en eindigt bij Hazyview aan de R40.

Like deze pagina

Reizen Panorama Route

Meer Panorama Route

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors