Panoramaroute Jouw vakantie naar Zuid-Afrika begint hier!
8,4
8,8 Algemene ervaring
9,5 Natuur
7,8 Plaatsen
8,6 Wandelingen
7,8 Bereisbaar

Panoramaroute

door Charlotte de Vries

Torenhoge watervallen, groene valleien, bizarre berglandschappen en gigantische kloven wachten je op langs de Panoramaroute. Deze autoroute, die we stiekem de mooiste route van heel Zuid-Afrika vinden, begeleidt je dwars door de indrukwekkende Drakensbergen. Een rondje van één of twee dagen die je niet mag missen als je in de buurt bent van Johannesburg of het Krugerpark.

Binnen de 180 kilometer lange Panoramaroute kom je langs een aantal van de meest bekende highlights van Zuid-Afrika, en in het bijzonder de provincie Mpumalanga. Van de Blyde River Canyon, een soort groene, weelderige versie van de Grand Canyon met adembenemende uitzichten, tot het spectaculaire uitkijkpunt dat bekend staat als ‘God’s Window’ en de unieke rotsformaties van Bourke’s Luck Potholes: deze autoroute is er eentje om niet te missen tijdens je rondreis Zuid-Afrika.  Dus start je auto en rijd mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika!

ZELF NAAR Panoramaroute?

Bekijk alle 93 reizen naar Panoramaroute

Waarom de Panoramaroute?

Om te beginnen: sinds we Zuid-Afrika.nl oprichtten zijn we alle autoroutes in Zuid-Afrika afgegaan, maar de Panoramaroute steekt er wat ons betreft met kop en schouders bovenuit! Het natuurschoon langs de Panoramaroute, de bergformaties en de watervallen zijn niet te evenaren. Bovendien:

 • De route is goed te bereiken vanuit Johannesburg of het Krugerpark en kan dus gemakkelijk gecombineerd worden met bezoeken aan andere natuurparken en -reservaten.
 • De route is goed te bereiken vanuit Johannesburg of het Krugerpark.
 • De route is goed te bereiken vanuit Johannesburg of het Krugerpark.
 • Bezienswaardigheden als de Lisbon Falls, Berlin Falls en de historische goudmijn stad Pilgrim’s Rest vallen onder de hoogtepunten van een rondreis door Zuid-Afrika. 
 • De Panoramaroute is relatief kort; je kan hem zelfs in één dag rijden.
 • Er liggen veel oude goudzoekersplaatsjes met een interessante geschiedenis langs de route.

Van de beste reistijd en de mooiste bezienswaardigheden, tot een dag-tot-dag planning en aanbevelingen van andere reizigers: wij zetten alles wat je moet weten over de Panoramaroute op een rijtje!

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Panoramaroute?

Het hoogtepunt van de Panoramaroute is ongetwijfeld de Blyde River Canyon. Maar ook het uitkijkpunt God’s Window, de gekke rotsformaties van The Pinnacle Rock en Bourke’s Luck Potholes, en de grotten Echo Caves mag je niet overslaan. Meer een waterrat? Zet dan de Sabie Falls, Horseshoe Falls, Mac Mac Falls en Lisbon Falls op je to-do-lijst. Of ga naast de Panoramaroute ook nog de hele Sabie watervallenroute af!

Hoe lang is en doe je over de Panoramaroute?

De Panoramaroute is 180 kilometer lang en kan je binnen een dag rijden, maar geloof ons: de Panoramaroute wil je niet onder tijdsdruk doen. Neem er twee of drie dagen de tijd voor, met één of zelfs twee overnachtingen onderweg. Je zult je niet vervelen!

Hoe ver is de Panoramaroute vanuit Johannesburg en het Krugerpark?

Het startpunt van de Panoramaroute, Sabie, ligt 368 kilometer bij Johannesburg vandaan. Dat is ongeveer vier uur rijden. Vanaf het plaatsje Hazyview, van waar veel reizigers het Krugerpark intrekken, doe je er ongeveer driekwartier over (45 kilometer). 

Wat is een goede dagindeling voor de Panoramaroute?

Dag 1: Je begint de autoroute in Sabie. Een aantrekkelijk plaatsje waar je nog even wat broodjes en drinken haalt voor de dag. En dan begint 'ie echt! Het spektakel komt je tegemoet zodra je het dorpje uitrijdt en je de Sabie Falls 73 meter naar beneden ziet storten.

Van al dat water krijg je zin om te zwemmen, en dat kan bij je volgende stop: de met bergwater gevulde Mac-Mac Pools. Maar nog mooier is het om te zwemmen bij de Mac-Mac Falls, een dubbele waterval twee kilometer verderop. Uitgezwommen? Dan gaan we door! 

Dag 2: Je overnacht in of rijdt langs het bosplaatsje Graskop, eet er wat bobotie, en scheurt verder naar een van de mooiste uitkijkpunten van Zuid-Afrika: God's Window. Vanaf het uiterste randje van een steile helling heb je hier een panorama van de Blyde River Canyon, de Lowveld-vlakte en het Krugerpark. In één woord: waanzinnig.

Onderweg naar de volgende stop kom je langs nog een aantal hoge watervallen. De Lisbon Falls en Berlin Falls zijn de mooiste en bereik je via een zandweg. Na al dat gespetter bereik je de volgende highlight: Bourke's Luck Potholes. Deze cilindervormige rotsformaties zijn door duizenden jaren van stromingen en erosies netjes uitgesneden door de rivier.

Vanaf de potholes loop je naar de allermooiste uitkijkpunten boven de Blyde River Canyon. World's End en Lowveld Lookout bieden je uitzicht op de gekke Three Rondavels en Mariepskopmassief.

Dag 3: Dat was het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de Panoramaroute en misschien zelfs van je Zuid-Afrika vakantie. Maar er zijn nog een paar leuke stops! Neem een kijkje in de Echo Caves die tot maar liefst 1,3 kilometer de berg in gaan. Bewonder de ruïnes van Ohrigstad, een stad die werd verlaten na de introductie van malaria. Rijd over de schitterende bergpas Robber's Pass en eindig je reis in een schattig hotelletje van Pilgrim's Rest.

Wat is de beste reistijd voor de Panoramaroute?

De beste reistijd voor de Panoramaroute in Zuid-Afrika hangt af van je voorkeuren en wat je wilt ervaren tijdens je reis. Op elk moment van het jaar zal de Panoramaroute je overdonderen, maar de één heeft nu eenmaal meer behoefte aan weinig regen en milde temperaturen terwijl de ander op zoek is naar meer groen. De Zuid-Afrikaanse zomer en het regenseizoen beginnen al in oktober, maar als je tegen het einde van die periode gaat, tussen februari en maart, dan is de winter voorbij en heeft de regen gezorgd voor brede watervallen en weelderige groen landschappen met bloeiende bloemen. Houd er wel rekening mee dat er in deze periode meer kans is op regenbuien, wat invloed kan hebben op het zicht en de wandelpaden.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Zuid-Afrika.

Hoe bereik ik de Panoramaroute?

De Panoramaroute is goed te bereiken vanuit Johannesburg en het Krugerpark. Veel reizigers verblijven in het plaatsje Hazyview, dat op ongeveer een kwartier rijden ligt van het park en veertig minuten van Sabie. Vanaf Sabie houd je de R532 en de R533 aan. Alle bezienswaardigheden langs deze wegen zijn aangegeven met borden.

Met welke reisorganisaties kan ik de Panoramaroute afleggen?

Als je liever niet op eigen houtje de Panoramaroute aflegt, is er gelukkig nog een scala aan reisorganisaties die de leukste reizen naar de Panoramaroute voor je verzorgen. Elke organisatie is gespecialiseerd in een ander soort reis. Van groepsreizen, familiereizen en luxe reizen tot individuele reizen, fly-drives en camperreizen. De experts van Zuid-Afrika.nl hebben hun koppen bij elkaar gestoken en de beste reisorganisaties voor je rondreis langs de Panoramaroute voor je uitgezocht. 

Wat raden andere bezoekers van de Panoramaroute aan?

Benieuwd wat andere mensen vonden van de Panoramaroute of de bezienswaardigheden onderweg? Op Zuid-Afrika.nl verzamelen we koffers vol met tips van reizigers die je voorgingen. Lees bijvoorbeeld de reviews over de Panoramaroute, de reviews over de Blyde River Canyon of de reviews over Mpumalanga. En laat je inspireren!

In de buurt van de Panoramaroute: 

Krugerpark
Johannesburg
Pretoria
Sabi Sands Game Reserve
Nelspruit
Baberton

Ook populair in Zuid-Afrika:

Sabie-watervallenroute
Reisroute Drakensbergen en Lesotho
Garden Route
Reisroute van Johannesburg naar Kaapstad

Belangrijke links: 

Mpumalanga Tourism
SANparks

Fotocredits: Derek Keats

Reizen Panoramaroute

Meer Panoramaroute

Reviews Panoramaroute

Zuid Afrika is een aanrader voor iedereen. (bezocht in december 2018)

Review geschreven door Simone Dijkstra op 23 november 2019

De Panoramaroute geeft de mooiste uitzichten weer. De route opzich is veilig en de parkeerplaatsen bij de kijkpunten zijn bewaakt. Je betaalt voor sommige uitkijkpunten entree. Maar dit is minimaal. Je kunt de route met een huurauto prima op eigen tempo rijden. Veel plezier!

Ultieme tip: Laat je niet ompraten door de verkopers, ze zijn eigenlijk veel te duur. Of juist wel natuurlijk. Voor de ultieme Afrika ervaring! Haha
Aangeraden voor: Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Panorama route Zuid Afrika (bezocht in januari 2019)

Review geschreven door Thyra Geldof op 17 november 2019

De Panoramaroute mag je niet overslaan als je het oosten van Zuid-Afrika bezoekt, zoals het Krugerpark. De route zit vol met prachtige uitzichtpunten, watervallen, kloven en veel meer. Zeker de moeite waard om een dag of twee rond te rijden.

7,8
8 Algemene ervaring
10 Natuur
6 Plaatsen
9 Wandelingen
6 Bereisbaar

Pluspunten Panoramaroute

 • Het onvoorstelbare uitzicht

Minpunten Panoramaroute

 • Het bewolkte weer nam sommige uitzichtpunten van ons weg
Ultieme tip: Check het weerbericht voordat je de planning maakt, veel uitzichtpunten zijn helaas niet te zien door veel bewolking in het gebied.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Panorama route South Africa (bezocht in januari 2019)

Review geschreven door Thyra Geldof op 17 november 2019

De Panoramaroute is een route die je niet mag overslaan als je in Zuid-Afrika bent. Een must-see als je van plan bent het Krugerpark te bezoeken. De uitzichten zijn onvoorstelbaar. Van waterval tot diepe ruïnes, alles is prachtig.

7,6
8 Algemene ervaring
10 Natuur
6 Plaatsen
7 Wandelingen
7 Bereisbaar

Pluspunten Panoramaroute

 • De spectaculaire uitzichten

Minpunten Panoramaroute

 • Het weer speelt een grote rol in de overall ervaring in verband met de mooie uitzichtpunten
Ultieme tip: Check het weer voordat je de planning maakt. Het kan super bewolkt worden in dit gebied, wat zonde is van de mooie uitzichten.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Ongelofelijke schoonheid (bezocht in december 2017)

Review geschreven door Gert Keulen op 18 november 2018

Prachtige natuurlijke bezienswaardigheden, om het moment dat wij er waren niet extreem toeristisch wat het extra leuk maakte. Het weer viel helaas wel tegen, er was veel regen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Ultieme tip: Three rondavels
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Veelgestelde vragen: Panoramaroute

Hoe lang is en doe je over de Panoramaroute?

De Panoramaroute is 180 kilometer lang en kan je binnen één dag rijden, maar wij raden je aan om twee of drie dagen ervoor uit te trekken. Lees verder voor de leukste dagindeling.

Hoe ver is de Panoramaroute vanuit Johannesburg?

Het startpunt van de Panoramaroute, Sabie, ligt 368 kilometer bij Johannesburg vandaan. Dat is ongeveer vier uur rijden.

Wat zijn de hoogtepunten van de Panoramaroute?

De Blyde River Canyon is ongetwijfeld het hoogtepunt van de Panoramaroute en een van de 15 mooiste plekken in Zuid-Afrika. Andere toppers op de route vinden wij: God’s Window, Bourke’s Luck Pot Holes en de Mac Mac Falls.

Wat is de beste reistijd voor de Panoramaroute?

Februari en maart. Dan is de winter voorbij en heeft de regen gezorgd voor brede watervallen en een weelderig landschap.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors