Kalahari
8,5
8,5 Algemene ervaring
8,5 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
9,0 Natuur
7,0 Interessant
- Stranden

Kalahari

door Getaway Travel

De zonovergoten Kalahari is een vaak vergeten hoek van Zuid-Afrika. Maar de adembenemende zonsondergang, de eindeloze rode en witte duinrijen, de vruchtbare groene velden, rode druivenranken, historische plaatsen en de bijzondere flora en fauna maken van de Kalahari een van de mooiste plekken van het land. Het kan er zinderen van de hitte en soms lijkt het alsof je de laatste persoon op aarde bent in een lege, verlaten omgeving.

Veel reizigers slaan de Kalahari over, maar deze woestijn van Zuid-Afrika is absoluut een bezoek waard! De Kalahari ligt in het noorden van Noord-Kaap en is goed te berijden met een 4WD. Er zijn verschillende accommodatiemogelijkheden in zowel de stadjes als in bush camps.

ZELF NAAR Kalahari?

Bekijk alle 18 reizen naar Kalahari

Oase van Kalahari

Het extreem warme en droge klimaat maakt het een magische plek die je nooit zult vergeten. Het regent er nauwelijks maar de planten en dieren hebben zich uitstekend aangepast aan het karige milieu. Een bijzondere plek in de Kalahri is Kuruman, ook wel de Oase van Kalahari genoemd. Hier bevindt zich een natuurlijke waterbron, 'The Eye'.

Deze 'fontein van het christendom' levert zo'n 18 tot 20 miljoen liter water per dag op. Hier voorzag begin negentiende eeuw de Moffat Mission zich van water tijdens hun tocht door de binnenlanden van Afrika. Deze groep probeerde met onder andere gospelliederen de inheemse volkeren te bekeren tot het christendom.

Kuruma is overigens ook een prima plek om te paragliden.

Brullend zand

Andere interessante bezienswaardigheden in de Kalahari zijn de mijnstadjes Hotazel - 'Hot as Hell' - en Black Rock. In de buurt van het mooie stadje Olifantshoek ligt het Witsand Nature Reserve. Het witte zand heeft een korrelachtige structuur en mengt zich niet met het omliggende rode zand. En wanneer het zand enigszins in beweging komt, vooral wanneer het lang droog is geweest, geeft dit een brullend geluid.

Waterpannen

De Kalahari maakt deel uit van een uitgestrekte steppe die van de Orange River uitstrekt tot de evenaar, halverwege Afrika. Er leven talloze bijzondere dieren. Je kunt hier onder andere blaffende gekko's, lepelhonden en pofadders tegenkomen. Het landschap van de Kalahari woestijn is over het algemeen plat, maar wordt af en toe onderbroken door lage valleien, zandduinen en grote hoeveelheden waterpannen.

De waterpannen, die het regenwater heel lang vasthouden, zijn een belangrijke voedingsbron voor de wilde dieren. In het zout en gras rondom deze pannen, vinden de dieren de voor hen zo belangrijke voedingsstoffen.

Wildleven

Grazers die veel voorkomen in de Kalahari zijn gemsbokken, springbokken en gnoes, maar ook elanden en rode hartebeesten. Zij zijn altijd op zoek naar betere weiden om te grazen en worden op de voet gevolgd door de jagers van de woestijn: leeuwen, cheeta's en luipaarden.

Een bewoner van de Kalahari die ook zeker niet vergeten mag worden, is het stokstaartje. Stokstaartjes zijn de meest sociale dieren ter wereld en zullen dus ook vanzelf naar je toekomen uit nieuwsgierigheid. Ze staan de hele dag op de wacht, zoeken eten, wassen hun jongen en spelen met elkaar. Leuk feitje: de documentaireserie Meerkat Manor op de televisiezender Animal Planet gaat over een familie stokstaartjes in de Kalahari woestijn!

Grote trek

De komst van de zomer gaat gepaard met veel regenval. In deze tijd verandert de regen de woestijn in een kleurrijke, levendige wildernis. Dorre gele grond verandert in weelderig groen gras, bloemen schieten uit de grond en dieren komen tevoorschijn om hun buiken te vullen en jongen te werpen. Deze jaarlijkse dierenmigratie wordt ook wel de grote trek genoemd. Kuddes zebra's, gnoes, buffels en springbokken volgen de regenbuien en trekken van de Okavango Delta de groene woestijn in. Ook hier geldt dat waar grazers zijn, grote roofdieren nooit ver weg zijn. De beroemde Kalahari leeuw, met zijn zwarte manen, houdt vanaf zijn troon de Kalahari altijd scherp in de gaten.

De beste tijd om met de gnoes, zebra's en springbokken in de grote trek mee te reizen is tussen december en mei. Grote donderstormen trekken in deze periode in de namiddag over de woestijn, een spektakel van donder en bliksem. De regen zorgt ervoor dat het een stuk minder stoffig is, de lucht is helder en de zonsondergang zijn door het spel van licht en bewolking extra indrukwekkend. Laat je vooraf goed informeren als je dit spektakel wilt zien.

Safari's

Je kunt de Kalahari op verschillende manieren verkennen. Volg de grote trek, jaag met de Bosjesmannen of doe een fotografiesafari. Voor de liefhebber is er nog een andere spannende optie, namelijk zelf met een jeep de woestijn doorkruisen en kamperen in de wildernis. Je huurt auto's die hier speciaal voor gemaakt zijn. In een handomdraai tover je de achterkant om tot bed, of tot een tafel met stoelen.

Deze safari kan onder andere in het Kgalagadi Transfrontier Park. Dit park ligt in het zuiden van de Kalahari, reikt over de grens met Botswana en is een van de grootste beschermde gebieden ter wereld. Het park is een unieke en onontdekte plek voor een indrukwekkende safari.

Als een zelfstandige safari iets te ambitieus voor je is, kun je ook een gids meenemen op je 4x4-avontuur.

Bosjesmannen

De dieren zijn niet de enige bewoners van de Kalahari, ook de San leven hier. De San zijn de oudste bewoners van de Kalahari regio, die door de Zuid-Afrikanen ook wel Bosjesmannen worden genoemd. San is een verzamelnaam voor verschillende bevolkingsgroepen in zuidelijk Afrika. Er leven nog zo'n 100.000 Bosjesmannen in Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Angola. Het grootste aantal bevindt zich in Botswana en Namibië.

In heel zuidelijk Afrika zijn nog rotstekeningen te vinden van de voorouders van de San. Sommige zijn meer dan 20.000 jaar oud. Wat de San bijzonder maken is hun nomadische levensstijl zonder vee, hun sterke relatie met de natuur en hun kliktalen, waarbij ze hun spraak combineren met verschillende klikgeluiden. De San leven vooral van de jacht en van het verzamelen van gewassen.

Reizen Kalahari

Meer Kalahari

Reviews Kalahari

Kgalagadi transfontier park (bezocht in februari 2018)

Review geschreven door Paul van Loon op 20 december 2020

Hoewel het park vanuit Kaapstad in een dag te bereiken is is het aan te raden om bv. in Uppington te overnachten en proviand in te slaan alvorens te beginnen aan de laatste 240km richting Twee Rivieren.
Het moge duidelijk zijn dat je dit park gaat bezoeken om de genieten van het schitterend landschap met zijn "bewoners". Het te bezoeken gedeelte van het park bestaat in wezen uit twee droge rivierbeddingen, de Nossob en de Auob, die in Twee rivieren samen komen. Onder deze rivierbeddingen stroomt water waardoor hier begroeiing en drinkplaatsen aanwezig zijn. En waar water en "groenvoer" is zijn de grazers en daarmee ook de jagers. In tegenstelling tot bv. het Krugerpark is hier het wild door het open terrein relatief makkelijk te spotten en dus te fotograferen. Indien je beperkte tijd ter beschikking hebt zou ik je aanraden de rivierbedding van de Auob te bezoeken tot de plaats MataMata. Let wel op dat je alleen van de ene naar de andere bedding kunt rijden met behulp van een 4x4 SUV. Voor de rest van het park is een normale wagen voldoende hoeven een wat hoger exemplaar aan te raden is. Nog even een paar tips die het bezoek veraangenamen: een klein koelboxje - een klein ventilatortje aan te sluiten op je telefoon of batterypack. - verrekijker! - een telelens van minimaal 300mm (omgerekend naar kleinbeeld).
op de terugweg richting Kaapstad is een overnachting in Cedersbergen niet te versmaden.

8,7
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
nvt Locals
9 Natuur
nvt Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Kalahari

 • schitterende tochten
 • de plek om wild te fotograferen wild is makkelijk te benaderen
 • In de campsites is vaak een zwembad aanwezig!!

Minpunten Kalahari

 • vereist wel een beetje planning
 • niet alle restcamps hebben airco
 • tijdens de tochten in het park maj de auto niet verlaten
 • absoluut geen massa toerisme
 • je zult zelf voor de inwendige mens moeten zorgen
Ultieme tip: Sta vroeg op om te de rit te beginnen, neem in de middag een sietsta en zorg dat je rond 16.00 weer paraat ben.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors