Lesotho
9,4
9,5 Algemene ervaring
9,5 Beziens­waardigheden
8,5 Locals
10,0 Natuur
10,0 Interessant
- Stranden

Lesotho

door Getaway Travel

Midden in Zuid-Afrika ligt een prachtig land ter grote van België met een ruig, bergachtig gebied dat je door kunt crossen in een 4x4 of op de rug van een Basotho pony. Het koninkrijk ligt meer dan duizend meters boven de zeespiegel en heeft een aantal van de meest avontuurlijke hikes van het hele continent.

In dit droge gebied wonen de Basotho's, een volk dat nog heel simpel leeft volgens oude tradities. De Sotho zijn uiterst vrolijk, gastvrij en behulpzaam. De politieke situatie is ook vrij stabiel vergeleken met andere Afrikaanse landen.

Lesotho hoedje

Er is maar een gepast souvenir om mee te nemen uit Lesotho en dat is een Basotho-hoed! Deze kleurrijke hoedjes worden ook wel 'Mokorotlo' genoemd. Ze zijn gemaakt van een soort rotan en herkenbaar aan hun vreemde vorm, namelijk de grillige punt van de Qiloane berg.

Je kunt ze werkelijk overal krijgen; in de hoofdstad Maseru, maar ook in de omliggende boerendorpen. Zodra je interesse toont, zullen meerdere verkopers op je afstormen. Doordat ze alsmaar tegen elkaar blijven opbieden, heb je ook al vlug een heel goedkoop souvenir. De hoed is ook het nationaal symbool van Lesotho. Je vindt ze terug op de vlag en nummerplaten van auto's.

Omslagdoek

Naast de Basotho hoed dragen de Sotho ook een kleurrijke omslagdoek, die hen beschermt tegen de hitte maar ook tegen de flinke kou 's nachts. Een grote omslagdoek met allerlei patronen is ook een symbool van rijkdom. Naast deze opvallende kleding hebben de Sotho vrijwel altijd een stok bij zich voor lange wandelingen.

De bevolking is uitermate aardig, maar spreken niet altijd even goed Engels. Jongeren spreken de taal wel steeds beter.

Klimaat

Neem je trui maar mee want in Lesotho kan erg koud zijn! In de periode april tot oktober is hier het winterseizoen. In de laaglanden kan hier de temperatuur zakken tot - 7 graden Celsius en in de bergen zelfs tot -18 graden, hier kan het in de periode mei tot september ook flink sneeuwen.

De zomers zijn vrij aangenaam met een 32 graden. Lesotho is het hele jaar te bezoeken, maar de meeste regen valt in de maanden oktober tot april. De warmste maanden zijn januari en februari.

Lesotho ligt in het zuidoosten van Zuid-Afrika, ingeklemd tussen de provincies Vrijstaat in het westen, KwaZulu-Natal in het oosten en Oost-Kaap in het zuiden.

Like deze pagina

Reizen Lesotho

Meer Lesotho

Reviews Lesotho

Lesotho, Kingdom in the sky, Zuid Afrika en Swaziland (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Diana Huijnen op 18 januari 2017

Tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika heb ik met mijn gezin met 2 kinderen van 8 en 12 ook een 5-daags bezoek aan Lesotho gebracht. Vanaf dag 1 één grote verrassing. Vriendelijke mensen, prachtige ongerepte natuur. Een onontdekte parel hoog in de bergen! De vergezichten waren onbeschrijfelijk mooi; en dat zelfs in de winter! Wacht vooral niet te lang om dit land te bezoeken. Het zal geen jaren meer duren voordat Lesotho zijn puurheid verliest.

9,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
nvt Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Lesotho

 • betaalbaar
 • veilig
 • vriendelijke locals
 • ongerepte natuur
 • gastronomie
 • goede wegen
Ultieme tip: Paardrijden en hiken in Tsehlanyane National Park
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Lesotho, een verrassende ervaring (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Cees de Winter op 15 januari 2017

Lesotho is een prachtig bergstaatje (nog een Koninkrijk) en een aanrader om te bezoeken.
De weg ernaar toe is lastig (veel klimmen), maar met die prachtige uitzichten op de Drakensbergen de moeite waard. De bevolking, die toch op grote hoogte leeft (boven 800 meter) is een en al vrolijkheid.
Dat op zich is al geweldig!

Ultieme tip: Warme kleding meenemen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Indrukwekkend, prachtig land! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Dyon Klaassen op 07 december 2016

Lesotho is prachtig. Je waant je in een totaal andere wereld. Ga vooral op bezoek (onder begeleiding van een gids) bij de plaatselijke bevolking. Toen wij de Sanipas (weg naar Lesotho) bezochten, lag er sneeuw op de top. Geweldig om te ervaren. Bovenop de top de 'highest pub in Africa'. Geniet van een lekker hapje en drankje.

Pluspunten Lesotho

 • Prachtig land
 • Aardige mensen
 • geweldige plek

Minpunten Lesotho

 • moeilijk bereikbaar (ga met een toertocht + gids!)
Ultieme tip: Plaatselijke bevolking bezoeken.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een bezoek aan Lesotho maakt je reis door Zuid-Afrika pas echt af. (bezocht in februari 2013)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 26 juli 2016

Vanuit het uitstekende Amphitheatre Backpackers maakte ik een georganiseerde dagtrip naar Lesotho. Met een busje werden mijn groep en ik de grens over gebracht. We reden nog een paar kilometer over de afgebrokkelde, modderige "snelweg" voordat we werden afgezet bij een schooltje dat gedeeltelijk door het hostel gefinancierd wordt. Vanaf daar kregen we een rondleiding door het dorp: we bezochten de geneesvrouw, dronken bier en aten samen met de locals. En dat was fantastisch.

Authentieker ga je het bijna niet krijgen. Het dorpje (ik ben de naam vergeten) bestaat uit een verspreid groepje rondavels. Rondom de hutjes wordt het land geploegd, graast het vee wat rond en proberen de locals een glimp van je op te vangen. Er zijn geen elektriciteitsbronnen, geen waterleidingen. De mensen moeten het doen met de schaarse middelen die ze hebben, maar in een spectaculaire omgeving: te midden van de mosgroene, rotsachtige drakensbergen.

Als ik langer de tijd had, had ik dit primitieve land absoluut verder willen verkennen.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Natuur
10 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Lesotho

 • Mooie natuur
 • Authentieke samenleving
 • Middenin de Drakensbergen

Minpunten Lesotho

 • Overnachting moeilijk
Ultieme tip: Neem er de tijd voor. De wegen zijn ontzettend slecht, dus je hebt echt tijd nodig om door het land heen te kunnen crossen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors