West-Kaap
Gemiddelde waardering
8,6
8,5 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
8,5 Locals
8,5 Natuur
8,5 Interessant
8,5 Stranden

West-Kaap

door Getaway Travel

West-Kaap is zo geweldig mooi dat je bijna niet onder de clichés uitkomt. De schoonheid van deze provincie is adembenemend, de diversiteit van het landschap is ongeëvenaard en het aanbod van activiteiten is gigantisch. Hier ligt bijna duizend kilometer aan onbedorven strand met ruige kusten. Je vindt er vissersdorpen, uitgestrekte wijngaarden, bloemenvelden en bergketens en de temperaturen zijn zacht en aangenaam.

In de nationale parken zul je de Big Five niet tegenkomen, maar wel een uitgebreid aanbod aan andere natuurlijke attracties. De vierde provincie van Zuid-Afrika wordt ook wel de 'fairest cape' genoemd, oftewel de mooiste kaap.

Culturele mix

In West-Kaap woont een interessante culturele mix van bewoners. Hier wonen afstammelingen van de Khoikhoi en de Xhosa, Europeanen en Aziaten die zorgen voor een culturele verscheidenheid aan keukens, kerken en kunst. In steden als Kaapstad vind je luxe hotels, restaurants en winkelcentra en lijkt het alsof je in een westerse wereld bent beland. Maar kijk je verder, dan zie je dat een groot deel van de bevolking in armoede leeft langs de randen van de stadscentra.

Toch is de West-Kaap door de overweldigende schoonheid het populairste Zuid-Afrikaanse gebied onder toeristen. Gelukkig zijn er nog genoeg plekken waar je niemand tegenkomt en in stilte kunt genieten van al het moois.

Klimaat

West-Kaap heeft droge en zonnige zomers met maximum temperaturen van zo'n 28 graden Celsius. Het is er wel vaak winderig en de zuidoostelijke 'Cape Doctor' wind kan flink tekeer gaan. De winters zijn fris met maxima tussen de 5 en 17 graden. Het kan in de hogere bergen soms zelfs sneeuwen. Hoe noordelijker, hoe warmer en droger het wordt.

Like deze pagina

Reizen West-Kaap

Meer West-Kaap

Reviews West-Kaap

West-Kaap absoluut de moeite waard (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Esmé Arkes op 17 januari 2017

West-Kaap is een provincie in Zuid-Afrika. En zeker niet de minste. Als je het namelijk over Zuid-Afrika hebt dan mogen de Gardenroute en Kaapstad niet ontbreken. Laten deze twee nu net in West-Kaap liggen.

Mijn reis begon in Port Elizabeth en eindige in Kaapstad. Wat ik zelf echt de moeite waard vond, waren Mosselbaai, Tsitsikamma en Kaapstad zelf. Als je van natuur houdt dan zijn er in Tsitsikamma enkele mooie wandel- en fietsroutes. Mosselbaai is echt een surfstad, maar je kunt hier ook aan cage diving doen. Eén van s'werelds beste spots om witte haaien te zien. Kaapstad zelf is in één woord Wauw!! Er valt hier zoveel te beleven.

Wat ik zelf niet zou aanraden is Port Elizabeth. Misschien komt dat doordat mij de andere plaatsen meer aanspraken. Ook zou ik niet zo snel nog eens naar de Cango caves in Oudtshoorn gaan. Het had in mijn ogen geen toegevoegde waarde. Wat hier wel top was, was dat er een Nederlandse gids was. Of eigenlijk een Zuid-Afrikaan die zo goed mogelijk Nederlands probeerde te spreken. Want deze twee talen lijken nogal op elkaar. Kom je niet op een woord tijdens je reis? Zeg het in het Nederlands en vaak begrijpen ze je dan wel.

De mensen in Zuid-Afrika zijn erg aardig en willen je maar al te graag helpen. Iets wat we misschien niet gewend zijn in Nederland is dat wanneer je daar uiteten gaat je minsten 10% fooi moet geven. Soms is dit al verrekend op de bon.

Enkele praktische tips:
- Zorg dat je altijd contant geld bij je hebt aangezien je niet overal kunt pinnen.
- Zeker in West-Kaap zijn er genoeg wandelroutes, dus zorg dat je goede schoenen hebt.
- Soms is het verstandig om van tevoren activiteiten te boeken want het kan nog wel eens vol zitten.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben! Ik heb in ieder geval erg genoten van mijn reis door de West-Kaap

8,3
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
8 Natuur
8 Interessant
7 Stranden

Pluspunten West-Kaap

 • Goede wegen
 • mooie natuur
 • Gezellige steden/dorpen

Minpunten West-Kaap

 • Zeer toeristisch
Ultieme tip: Een echte aanrader blijft het Cage diven in Mosselbaai. Het is iets duurder dan de overige activiteiten in die streek maar absoluut de moeite waard.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een van de fijnste provincies van Zuid-Afrika (bezocht in maart 2013)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 10 augustus 2016

Met moderne steden zoals Kaapstad en Stellenbosch binnen haar grenzen, is de provincie West-Kaap een van de meest leefbare gebieden in Zuid-Afrika. Sterker nog, dit is de plek om te baden in de luxe die het land te bieden heeft. Hier proef je de hemelse wijnen van Stellenbosch, lig je languit op de mooiste Kaapse stranden, vind je de meest fantastische restaurants van Franschhoek en winkel je overal tot je erbij neervalt. Huur een auto en verken dit gebied van bergen, wijngaarden en pittoreske dorpjes. Bezoek eigenwijze struisvogels in de woestijn Karoo en zoek naar witte haaien in Gansbaai. Ga surfen in Muizenberg, eet verse vis in Paternoster en mosselen in Knysna. Zo kan ik nog uren doorgaan.
Ontdek het zelf!!!

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Locals
9 Natuur
9 Interessant
10 Stranden

Pluspunten West-Kaap

 • Vriendelijke locals
 • Betaalbaar
 • Prachtige stranden
 • Waanzinnige autoroutes
 • Luxe
 • Lekker eten
 • Heerlijke wijnen

Minpunten West-Kaap

 • Toeristisch
Ultieme tip: Ga een paar dagen naar de Westkust. Dit is een heel ander soort Zuid-Afrika: verlaten, droog, gemoedelijk. En je vindt er de beste visrestaurants!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors