Krugerpark
9,2
9,3 Algemene ervaring
9,0 Natuur
8,9 Stranden
9,7 Wildlife
8,8 Overige activiteiten
9,2 Bereikbaarheid

Krugerpark

door Getaway Travel

Dankzij de grote variëteit aan wildlife, een rijke fauna, uitgestrekte savannes en een lange geschiedenis is het Krugerpark de meest bezochte attractie van Zuid-Afrika. Het park, dat grote delen van de provincies Limpopo en Mpumalanga beslaat, is ook een van de mooiste en grootste safariparken ter hele wereld.

Het Krugerpark is maar liefst 352 kilometer lang en gemiddeld 60 kilometer breed . Er leven meer dan 148 geregistreerde soorten zoogdieren, 505 soorten vogels, 118 soorten reptielen, 53 soorten vissen en 35 soorten amfibieën: de grootste variëteit aan dieren van het hele continent.

ZELF NAAR Krugerpark?

Bekijk alle 185 reizen naar Krugerpark

Big Five

De meer dan anderhalf miljoen menselijke bezoekers per jaar komen in het Krugerpark op zoek naar de 'Big Five' - de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en de luipaard - en naar nijlpaarden, antilopen, giraffen, impala's, zebra's, gemsbokken en nog veel meer.

Om dit alles te kunnen zien heb je minstens twee weken nodig, maar veel bezoekers trekken er twee dagen voor uit. Zo krijg je een goede indruk van al het moois dat hier te zien is.

Geschiedenis van het Krugerpark

Het Krugerpark heeft lange geschiedenis. Hier leefden zo'n 25.000 geleden de San, ook bekend als de 'bosjesmannen'. Zij lieten indrukwekkende rotstekeningen achter die onder andere te bezichtigen zijn bij Masorini en Thulamela.

Aan het einde van de negentiende eeuw werd door de Zuid-Afrikaanse regering - toen de Volksraad - de noodzaak ingezien om de natuur te beschermen. De Volksraad onder leiding van Paul Kruger verbood de jacht tussen de Sabierivier en de Krokodilrivier in het zuiden van het huidige Krugerpark.

In 1898 stichtte Kruger het Sabie Game Reserve. In de jaren daarop bleef het park groeien en in 1926 ontstond het Krugerpark, het eerste nationale park van Zuid-Afrika. 

Een jaar later werd het Krugerpark opengesteld voor publiek. Sindsdien dient het park als een belangrijk onderzoekscentrum en beschermd gebied voor de Afrikaanse wildlife. In 2002 behoort het Kruger samen met het Gonarezhou National Park en het Limpopo National Park in Mozambique tot het gigantische Great Limpopo Transfrontier Park.

Noord tot zuid

Het noorden van het Kruger is een vrij dorre wildernis met ijzerbomen. Er lopen riviertjes die vaak niet meer zijn dan wat zanderige stroompjes. Hier leven naast grote kuddes olifanten en buffels ook diverse soorten antilopen. Het gedeelte boven Punda Maria en Parufi is wellicht het mooiste gebied van het park, aangezien het hier veel regent en er een gigantische variëteit aan flora en fauna is.

Het midden wordt gekenmerkt door uitgestrekte grasvlakten waar veel antilopen grazen. In de winter leven hier grote aantallen impala's, zebra's, gnoes, buffels en giraffen. Een aantal van deze dieren vallen ten prooi aan de indrukwekkende leeuwenpopulatie die hier rondstruint. Het zuiden van het park beslaat slechts een vijfde deel van het totale oppervlakte maar omdat het vanuit Johannesburg gemakkelijk is te bereiken, komen hier de meeste bezoekers.

Safari's

Het Krugerpark heeft een goed wegennet en is dus prima te verkennen met een gehuurd voertuig. De maximum snelheid bedraagt vijftig kilometer per uur, in de camps twintig kilometer per uur. Alleen gesloten voertuigen zijn toegestaan voor het publiek.

Er zijn dag- en nachtsafari's met gidsen in open voertuigen en verschillende wildernistochten. Je kunt ook kiezen voor een eco-tour van zo'n vijf dagen. Dan trek je door vrijwel heel het park in een 4WD met gids.

Je kunt ook prachtige boswandelingen maken onder begeleiding van een gids. Je loopt dan in groepjes van maximaal acht personen. Er zijn wandelingen van twintig kilometer die een dag duren of tours van meerdere dagen waarbij je logeert in het park. Deze wandelingen zijn erg populair. Het is dus erg belangrijk dat je op tijd boekt. Er worden ook mountainbike-tochten georganiseerd. De lokale tourist centres kunnen je hierover uitgebreid informeren.

Vogels spotten

Deze plaats in het noordoosten van het land is met zo'n 500 soorten hét vogelparadijs van Zuid-Afrika. Omdat er verschillende soorten habitat zijn, vind je er veel verschillende soorten vogels, want elke habitat trekt haar eigen vogels aan. Het spotten van de vogels is erg makkelijk in het Kruger National Park. Hoe dichter de vegetatie, hoe meer je er zult zien. In het noorden en zuiden heb je kans in een week zo'n tweehonderd soorten te spotten.

Vooral het gebied tussen Punda Maria Gate en Pafuri is een van de mooiste plekken op de wereld voor verwoede vogelaars. Hier vliegen onder andere vinvoetfuutkoeten, smidsplevieren, zwarte ooievaars en langstaartspreeuwen. Het gebied rond Satara is een goede plek om vogels te spotten, ondanks dat het kamp vrij druk is. Je ziet er bijvoorbeeld de gaper, maraboe, secretarisvogel, koribuizerd en de roodsnavelquela.

Toegangspoorten van het Krugerpark

Het Krugerpark ligt grotendeels in Limpopo, in het noordoosten van Zuid-Afrika. Er zijn negen ingangen. De Malelane en Crocodile Bridge Gates liggen aan de zuidkant van het park en zijn het gemakkelijkst te bereiken via de N4 vanuit Johannesburg. Ze liggen op ongeveer vijfhonderd kilometer van Johannesburg, terwijl de andere ingangen Phalaborwa en Punda Maria nog vijftig kilometer verder liggen. Op de website van South African National Parks vind je meer over de toegangspoorten en andere praktische informatie.

De zuidelijke poorten liggen ook dichter bij de luchthaven, Kruger Mpumalanga International Airport. Deze luchthaven ligt in de buurt van Nelspruit; de grootste plaats in de buurt van het Krugerpark.

Vluchten naar Kruger National Park zijn mogelijk vanuit Johannesburg, Durban en Kaapstad. Vanuit Johannesburg gaan ook vluchten naar kleinere, omliggende steden zoals Phalaborwa en Hoedspruit.

Krugerpark zelf zien? Vraag onafhankelijk advies over je reis

De reisspecialisten van de Zuid-Afrika Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Zuid-Afrika. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Zuid-Afrika Desk!

Like deze pagina

Reizen Krugerpark

Meer Krugerpark

Reviews Krugerpark

Prachtig park voor het bezichtigen van wilde diere (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Guus Lousberg op 14 november 2018

Kruger Park. Een fantastisch park voor het bezichtigen van wilde Afrikaanse dieren. Gaaf om meerdere dagen te verblijven en rond te reizen! Het park is naruurlijk enorm groot en bestaat uit vele wegen en paadjes. Het gaafst is om de wat minder bereden paden uit te zoeken en deze te berijden. Natuurlijk is er de kans dat je hier weinig tot niks ziet maar meestal loont het!

Ultieme tip: Het huren van een eigen auto en niet iets met een safari gids doen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Luipaard (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Vincent Van den broek op 14 november 2018

We kwamen deze schitterende luipaard tegen in het mooie krugerpark.
Hij stak voor ons de weg over, het was echt adembenemend.
Na 3 jaar in ZA te zijn geweest was dit de eerste keer een luipaard in het wild.
En hoe? Gewoon voor ons stak hij over.
Ervaring voor het leven.

Ultieme tip: Numbi gate, Een mooie ingang van het krugerpark, met een schitterende route naar het zuiden met veel kans op katachtige. En goede ligging voor de verdere reis door ZA.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Elk dier is een bonus (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Lisa de Knegt op 13 november 2018

Vooraf kregen wij te horen dat elk dier dat je ziet een bonus is. Dat wij vervolgens de big 5 binnen 1,5 uur zagen, was geweldig. Ook 2x een luipaard gezien en cheetahs als kers op de taart.
Zeker een aanrader

Ultieme tip: Ga per 4x4 of eigen auto
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Unieke ervaring (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Gert-Jan Haverkamp op 12 november 2018

Wat een bijzondere en unieke plek. We hebben een aantal guided tours gedaan door Kruger en zijn er zelf doorheen gereden, allebei bijzonder op hun eigen manier. De guided tours brengen je echt dichtbij de dieren, echt super mooi. Ze zelf spotten geeft weer een heel andere unieke ervaring.

Minpunten Krugerpark

 • veel autos op de geasfalteerde wegen
Ultieme tip: Neem een vroege guided tour!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Krugerpark (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Denise van Kolthoorn op 11 november 2018

Een fantastisch verblijf gehad in het Krugerpark! De dieren lopen zelfs om de lodge heen. Ze zijn zeker niet bang om even uit en rondom get zwembad te drinken. Het is een geweldig natuurgebied en de verzorgde safari’s zijn top!!

8,3
9 Algemene ervaring
8 Natuur
8 Stranden
10 Wildlife
8 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Krugerpark

 • dieren
 • safari’s
 • lodges
Ultieme tip: Thornhill Safari Lodge!
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Je komt ogen te kort (bezocht in november 2017)

Review geschreven door San Dra op 11 november 2018

Ik wist niet wat me overkwam, het eerste wat ik zag was een giraffe wat een mooie beesten zijn dat zeg. En als je dan nog meer gaat zien van wat daar rondloopt kijk je je ogen uit. Je zit de hele dag te scannen in de auto om maar zo veel mogelijk te kunnen zien. Wij zijn 4 dagen in t Krugerpark geweest en hebben het geluk gehad om de big 5 te mogen zien ...echt een geweldige ervaring... zou het iedereen aanraden als je zoiets zou kunnen.doen...

Ultieme tip: Je moet gewoon in verschillemde hutten.een overnachting doen.....GE WEL DIG ook een aanrader
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een fantastische safari experience (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Bram Wagemans op 11 november 2018

Onze eerste safari experience blijft mij altijd bij. We kiezen ervoor om in het park te slapen bij Sefapane River Lodge, nabij Phalaborwa. Samen met een gids rijden we door de natuur richting de Olifantenrivier, daar waar je heerlijk kunt genieten van de rust, stilte en de natuur om je heen. Er wordt uitstekend voor je gezorgd en vanaf het dek kun je het wild aanschouwen dat naar de rivier komt om te drinken. In de vroege ochtend of late middag gaan we op pad voor een safari of bush walk. Interessante verhalen van de ranger en het heerlijke eten van de keuken maken het verhaal af. De nodige safari tips hebben we tijdens een self drive safari toegepast in het Kruger National Park. Al snel de Big 5 kunnen afvinken.

9,5
10 Algemene ervaring
9 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Krugerpark

 • waanzinnige wildlife
 • aardige locals
 • prachtige natuur
 • geweldige informatie

Minpunten Krugerpark

 • toeristisch
 • redelijk prijzig
Ultieme tip: Blijf slapen in het park. Neem de tijd en sta stil bij de mooie momenten die je gaat beleven.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

4daagse trip krugerpark (bezocht in april 2018)

Review geschreven door Sanne de Jong op 11 november 2018

Geslapen in het pretorius restcamp in tenten. Een onwijs gave ervaring. Wij hadden elke dag 2 jeepsafaris en hebben veel van alle wilde dieren mogen zien. Als je zuidafrika bezoekt, is het krugerpark echt een must om te bezoeken! Ook de zonsopkomst/ondergang is geweldig. De mensen zijn er ook zeer gastvrij en behulpzaam.

Pluspunten Krugerpark

 • fantastische omgeving
 • behulpzame mensen
 • ervaring om nooit te vergeten

Minpunten Krugerpark

 • de apen
Ultieme tip: Pas op voor de apen, ze pakken alles mee en zijn heel slim!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch! (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Marije Mak op 11 november 2018

Het was een prachtige ervaring om al deze mooie wilde dieren van dichtbij te zien! Je mag aanwezig zijn in hun wereld. Heel bijzonder is dat! En overnachting in een tentje midden in het park is een ware beleving!

Minpunten Krugerpark

 • Geen minpunten.
Ultieme tip: Slapen midden in het park vlakbij het hek.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Magnifiek (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Kyra Offermans op 31 december 2017

Het park lag er schitterend bij. De dieren hebben genoeg ruimte om zich vrij te bewegen waardoor je op de meest onverwachte momenten een dier tegen kwam. Uit het niks stond je opeens oog in oog met een olifant of met een leeuw! Enorm indrukwekkend!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid
Ultieme tip: De avond safari.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Familietrip (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door AJ Barneveld op 29 december 2017

In verband met mijn 65e verjaardag trakteerde ik mijn kinderen en kleinkinderen op een weekje Krugerpark. Ieder gezin met een eigen camper, zodat elk het park op eigen gelegenheid kon verkennen. Ik had zes verschillende overnachtingsplekken vooraf gereserveerd tussen Sabi en Punda Maria.

Pluspunten Krugerpark

 • Veel overnachtings mogelijkheden verspreid over het park
 • voor ieder wat wils qua luxe.
 • de moeite waard in elk seizoen.

Minpunten Krugerpark

 • Op lokale feestdagen kan het in het zuiden druk zijn
Ultieme tip: Geniet met volle teugen, maar houd je aan de regels: Jij bent op visite! Dus verstoor de beesten niet voor die ene foto. Met geduld komt zo'n moment vanzelf voorbij.
Aangeraden voor: Gezinnen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

The place to be (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Ina Koster op 17 december 2017

Kruger National Park, een plek die iedereen eens (of meerdere malen) in zijn leven moet zien. Voor iedereen die van natuur of van wildlife houd kom je hier je ogen te kort, een vakantie om nooit te vergeten.

Pluspunten Krugerpark

 • Natuur
 • Wild Life.

Minpunten Krugerpark

 • Geen
Ultieme tip: Crocodile Bridge Safari Lodge, twee minuten van de Crocodile Bridge Hek van Kruger. ( Komatipoort - Mpumalanga ).
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkend (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Mieke Snellen op 10 december 2017

Mooi groot park, zeer overzichtelijk door de open vlaktes en het lage stuikgewas. Veel dieren en vogels te spotten. De rust- en pauzeplekken zijn praktisch en op bijzondere plaatsen in het park aangelegd.

Pluspunten Krugerpark

 • Grote kans de Big Five te spotten

Minpunten Krugerpark

 • Geen
Ultieme tip: Ga vroeg in de morgen op safari om het beste de wilde dieren te spotten.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

2 weken gamedrives in Kruger Park (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Paul Kommeren op 03 december 2017

Een prachtige bestemming. Neem de tijd om meerdere game drives te maken voor de grootste kans op mooie situaties. Er zijn veel toeristen maar met de juiste gids, de juiste routes en voldoende tijd kom je vooral in rustige delen. Er zijn veel mooie dieren te zien maar ook het landschap is afwisselend en mooi. Vanaf maart/april begint de droge tijd en is het park nog groen. Eind september is het droog, bruin en dor, maar heb je meer kans enkele dieren te zien die je in het andere jaargetijde minder makkelijk ziet.
Zoek een lodge net buiten het park. Een stuk goedkoper dan in het park en toch ben je er snel als je 's morgens vroeg op pad gaat.

Pluspunten Krugerpark

 • Mooie natuur
 • prachtige ervaringen

Minpunten Krugerpark

 • veel toeristen
Ultieme tip: Even rustig zitten bij Panic Lake in een schuilhut.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Lucky me! (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Nancy van Lieshout op 02 december 2017

We zijn 4 dagen in het krugerpark geweest, op verschillende plaatsen geslapen zodat we een stuk van het park hebben gezien. 'T was onze derde keer in Zuid-Afrika en weer een selfdrive route samengesteld. Het is een heerlijk land letterlijk en figuurlijk. Zo ontzettend veel moois gezien. De natuur is overweldigend in het Krugerpark. Het wild, groot en klein blijft heel speciaal. Van mooie vogels tot aan natuurlIjk de leeuwen. Maar het blijft natuur je moet geluk hebben. Er zat een cheeta met twee jongen in het hoge gras. Niet te zien voor ons vanuit onze auto. Maar na ruim drie kwartier te hebben gewacht, kwam de moeder vanuit het gras tevoorschijn en ging op het talud staan om te kijken of het veilig is zodat de jongen mochten oversteken en wij het drietal in volle glorie zagen. Wauw. Een echt geluksmoment! Vooral omdat het park binnen 10 minuten zou sluiten. En dan moet je eruit zijn.

Pluspunten Krugerpark

 • je kunt er makkelijk zelf rondrijden
Ultieme tip: Heb geduld en tip 2: kijk bij de ingang op de borden waar het wild is gezien. Vaak zitten ze nog in de omgeving.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Safari in het krugerpark (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Elaine Geleijn op 28 november 2017

Afgelopen maand ben ik samen met mijn vriend en twee vrienden naar Zuid Afrika geweest. Het allermooist van deze reis waren de safari’s in het Krugerpark. Zoveel dieren en mooie landschappen zijn er te zien. We hebben zelf gereden door het park en ook met een gids.

Pluspunten Krugerpark

 • Veel dieren
 • mooie natuur
 • goede wegen

Minpunten Krugerpark

 • veel toeristen
 • je mag niet van de weg af
 • sluitingstijd
Ultieme tip: Het heeft ook te maken met timing en geluk, maar toen we bij de ingang Krugergate het park in kwamen hebben we veruit de meeste dieren gezien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Een ervaring om nooit te vergeten! (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Yolande Verdonschot-Hendrickx op 25 november 2017

Drie weken in en bij Kruger verbleven. Zo'n lange periode geeft je de kans de big five te mogen ontmoeten. Dit is ons dus ook gelukt! Het was voorjaar, met weinig blad aan de bomen, waardoor we vanuit de huurauto de omgeving heel goed hebben kunnen observeren. Geweldige ervaring.

9,8
9 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Wildlife
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Krugerpark

 • Wildlife

Minpunten Krugerpark

 • mijdt 1e week oktober
 • vakantie van de Zuid-Afrikanen
Ultieme tip: Overnacht net buiten de ingangen van Kruger Park. Het bespaart je veel geld. Verblijf lang genoeg.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Awesome (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Patrick van der Wal op 20 november 2017

Een hele mooie park. Super netjes en heel groot. De mensen die daar werken zijn heel vriendelijk. En dan natuurlijk de wildlife is geweldig om daar te zien. Bij infopunten kan je zien wat voor dier waar voor het laatst is gezien. Alles staat goed aangegeven.

Pluspunten Krugerpark

 • Vriendelijke mensen
 • Grote park
 • Veel te zien

Minpunten Krugerpark

 • Het kan soms heel druk zijn met andere bezoekers
Ultieme tip: Kijk uit dat je niet verbrand. Lange kleding aan en genoeg zonnebrandcrème mee. En het kan aardig stoffig zijn tijdens het rijden. Bril en iets van een sjaal is wel handig.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

kruger park (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Annemiek Tromp op 19 november 2017

Geweldige ervaring. Ik was er maar 1 dag, maar had graag langer gebleven. Een overnachting in het park raad ik zeker aan. Ik had het geluk om de big 5 te mogen spotten op 1 dag. Iets wat zelden voorkomt. Je kan zelf rijden of in een truck met een ranger. De rangers zien veel en houden elkaar op de hoogte. Je hoeft zelf niet op te letten en kan lekker om je heen kijken! Twijfel je nog? Niet doen en ga naar zuid Afrika. Mooi land, lieve mensen en lekker eten!

Pluspunten Krugerpark

 • Wildlife
Ultieme tip: Ga op pad met een ranger
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een reis om nooit te vergeten (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Derek Kerkhof op 15 november 2017

De mooiste plek op aarde, een must om te beleven en plek waar je een wordt met de natuur en de natuur leert waarderen. Terug naar de oorsprong van de mens. Meedogenloos, maar o, zo prachtig. Na het bezoeken van het Kruger echt een ander mens geworden.

9,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
6 Stranden
10 Wildlife
8 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Krugerpark

 • vriendelijk personeel
 • mooi landschap
 • een unieke ervaring

Minpunten Krugerpark

 • in vakatie periode druk
Ultieme tip: Vergeet je verrekijker niet.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors