Krugerpark
9,2
9,3 Algemene ervaring
9,1 Natuur
8,9 Stranden
9,6 Wildlife
8,8 Overige activiteiten
9,3 Bereikbaarheid

Krugerpark

door Getaway Travel

Dankzij de grote variëteit aan wildlife, een rijke fauna, uitgestrekte savannes en een lange geschiedenis is het Krugerpark de meest bezochte attractie van Zuid-Afrika. Het is ook een van de mooiste en grootste safariparken ter hele wereld. Het is maar liefst 352 kilometer lang en gemiddeld 60 kilometer breed . Hier leven meer dan 147 geregistreerde soorten zoogdieren, 507 soorten vogels, 114 soorten reptielen, 49 soorten vissen en 34 soorten amfibieën; de grootste variëteit aan dieren van het hele continent.

Big Five

De meer dan één miljoen menselijke bezoekers per jaar komen hier op zoek naar de 'Big Five' - de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en de luipaard - en naar nijlpaarden, antilopen, giraffen, impala's, zebra's, gemsbokken en nog veel meer.

Om dit alles te kunnen zien heb je minstens twee weken nodig, maar veel bezoekers trekken er twee dagen voor uit. Zo krijg je een goede indruk van al het moois dat hier te zien is.

Beschermd gebied

Het Kruger National Park heeft lange geschiedenis. Hier leefden zo'n 25.000 geleden de San en zij lieten indrukwekkende rotstekeningen achter die onder andere te bezichtigen zijn bij Masorini en Thulamela.

Aan het einde van de negentiende eeuw werd door de Zuid-Afrikaanse regering - toen de Volksraad - de noodzaak ingezien om de natuur te beschermen. De Volksraad onder leiding van Paul Kruger verbood de jacht tussen de Sabierivier en de Krokodilrivier in het zuiden van het huidige Krugerpark.

In 1898 stichtte Kruger het Sabie Game Reserve. In de jaren daarop bleef het park groeien en in 1927 werd het opengesteld voor het publiek. Sindsdien is het een belangrijk onderzoekscentrum en beschermd gebied voor de Afrikaanse wildlife. In 2002 behoort het Kruger samen met het Gonarezhou National Park en het Limpopo National Park in Mozambique tot het gigantische Great Limpopo Transfrontier Park.

Noord tot zuid

Het noorden van het Kruger is een vrij dorre wildernis met ijzerbomen. Er lopen riviertjes die vaak niet meer zijn dan wat zanderige stroompjes. Hier leven naast grote kuddes olifanten en buffels ook diverse soorten antilopen. Het gedeelte boven Punda Maria en Parufi is wellicht het mooiste gebied van het park, aangezien het hier veel regent en er een gigantische variëteit aan flora en fauna is.

Het midden wordt gekenmerkt door uitgestrekte grasvlakten waar veel antilopen grazen. In de winter leven hier grote aantallen impala's, zebra's, gnoes, buffels en giraffen. Een aantal van deze dieren vallen ten prooi aan de indrukwekkende leeuwenpopulatie die hier rondstruint. Het zuiden van het park beslaat slechts een vijfde deel van het totale oppervlakte maar omdat het vanuit Johannesburg gemakkelijk is te bereiken, komen hier de meeste bezoekers.

Safari's

Het Krugerpark heeft een goed wegennet en is dus prima te verkennen met een gehuurd voertuig. De maximum snelheid bedraagt vijftig kilometer per uur, in de camps twintig kilometer per uur. Alleen gesloten voertuigen zijn toegestaan voor het publiek.

Er zijn dag- en nachtsafari's met gidsen in open voertuigen en verschillende wildernistochten. Je kunt ook kiezen voor een eco-tour van zo'n vijf dagen. Dan trek je door vrijwel heel het park in een 4WD met gids.

Je kunt ook prachtige boswandelingen maken onder begeleiding van een gids. Je loopt dan in groepjes van maximaal acht personen. Er zijn wandelingen van twintig kilometer die een dag duren of tours van meerdere dagen waarbij je logeert in het park. Deze wandelingen zijn erg populair. Het is dus erg belangrijk dat je op tijd boekt. Er worden ook mountainbike-tochten georganiseerd. De lokale tourist centres kunnen je hierover uitgebreid informeren.

Vogels spotten

Deze plaats in het noordoosten van het land is met zo'n 500 soorten hét vogelparadijs van Zuid-Afrika. Omdat er verschillende soorten habitat zijn, vind je er veel verschillende soorten vogels, want elke habitat trekt haar eigen vogels aan. Het spotten van de vogels is erg makkelijk in het Kruger National Park. Hoe dichter de vegetatie, hoe meer je er zult zien. In het noorden en zuiden heb je kans in een week zo'n tweehonderd soorten te spotten.

Vooral het gebied tussen Punda Maria Gate en Pafuri is een van de mooiste plekken op de wereld voor verwoede vogelaars. Hier vliegen onder andere vinvoetfuutkoeten, smidsplevieren, zwarte ooievaars en langstaartspreeuwen. Het gebied rond Satara is een goede plek om vogels te spotten, ondanks dat het kamp vrij druk is. Je ziet er bijvoorbeeld de gaper, maraboe, secretarisvogel, koribuizerd en de roodsnavelquela.

Toegangspoorten

Het Kruger National Park ligt grotendeels in Limpopo, in het noordoosten van Zuid-Afrika. Er zijn negen ingangen. De Malelane en Crocodile Bridge Gates liggen aan de zuidkant van het park en zijn het gemakkelijkst te bereiken via de N4 vanuit Johannesburg. Ze liggen op ongeveer vijfhonderd kilometer van Johannesburg, terwijl de andere ingangen Phalaborwa en Punda Maria nog vijftig kilometer verder liggen. Op de website van South African National Parks vind je meer over de toegangspoorten en andere praktische informatie.

De zuidelijke poorten liggen ook dichter bij de luchthaven, Kruger Mpumalanga International Airport. Deze luchthaven ligt in de buurt van Nelspruit; de grootste plaats in de buurt van het Krugerpark.

Vluchten naar Kruger National Park zijn mogelijk vanuit Johannesburg, Durban en Kaapstad. Vanuit Johannesburg gaan ook vluchten naar kleinere, omliggende steden zoals Phalaborwa en Hoedspruit.

Like deze pagina

Reizen Krugerpark

Meer Krugerpark

Reviews Krugerpark

Magnifiek (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Kyra Offermans op 31 december 2017

Het park lag er schitterend bij. De dieren hebben genoeg ruimte om zich vrij te bewegen waardoor je op de meest onverwachte momenten een dier tegen kwam. Uit het niks stond je opeens oog in oog met een olifant of met een leeuw! Enorm indrukwekkend!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid
Ultieme tip: De avond safari.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Familietrip (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door AJ Barneveld op 29 december 2017

In verband met mijn 65e verjaardag trakteerde ik mijn kinderen en kleinkinderen op een weekje Krugerpark. Ieder gezin met een eigen camper, zodat elk het park op eigen gelegenheid kon verkennen. Ik had zes verschillende overnachtingsplekken vooraf gereserveerd tussen Sabi en Punda Maria.

Pluspunten Krugerpark

 • Veel overnachtings mogelijkheden verspreid over het park
 • voor ieder wat wils qua luxe.
 • de moeite waard in elk seizoen.

Minpunten Krugerpark

 • Op lokale feestdagen kan het in het zuiden druk zijn
Ultieme tip: Geniet met volle teugen, maar houd je aan de regels: Jij bent op visite! Dus verstoor de beesten niet voor die ene foto. Met geduld komt zo'n moment vanzelf voorbij.
Aangeraden voor: Gezinnen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

The place to be (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Ina Koster op 17 december 2017

Kruger National Park, een plek die iedereen eens (of meerdere malen) in zijn leven moet zien. Voor iedereen die van natuur of van wildlife houd kom je hier je ogen te kort, een vakantie om nooit te vergeten.

Pluspunten Krugerpark

 • Natuur
 • Wild Life.

Minpunten Krugerpark

 • Geen
Ultieme tip: Crocodile Bridge Safari Lodge, twee minuten van de Crocodile Bridge Hek van Kruger. ( Komatipoort - Mpumalanga ).
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkend (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Mieke Snellen op 10 december 2017

Mooi groot park, zeer overzichtelijk door de open vlaktes en het lage stuikgewas. Veel dieren en vogels te spotten. De rust- en pauzeplekken zijn praktisch en op bijzondere plaatsen in het park aangelegd.

Pluspunten Krugerpark

 • Grote kans de Big Five te spotten

Minpunten Krugerpark

 • Geen
Ultieme tip: Ga vroeg in de morgen op safari om het beste de wilde dieren te spotten.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

2 weken gamedrives in Kruger Park (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Paul Kommeren op 03 december 2017

Een prachtige bestemming. Neem de tijd om meerdere game drives te maken voor de grootste kans op mooie situaties. Er zijn veel toeristen maar met de juiste gids, de juiste routes en voldoende tijd kom je vooral in rustige delen. Er zijn veel mooie dieren te zien maar ook het landschap is afwisselend en mooi. Vanaf maart/april begint de droge tijd en is het park nog groen. Eind september is het droog, bruin en dor, maar heb je meer kans enkele dieren te zien die je in het andere jaargetijde minder makkelijk ziet.
Zoek een lodge net buiten het park. Een stuk goedkoper dan in het park en toch ben je er snel als je 's morgens vroeg op pad gaat.

Pluspunten Krugerpark

 • Mooie natuur
 • prachtige ervaringen

Minpunten Krugerpark

 • veel toeristen
Ultieme tip: Even rustig zitten bij Panic Lake in een schuilhut.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Lucky me! (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Nancy van Lieshout op 02 december 2017

We zijn 4 dagen in het krugerpark geweest, op verschillende plaatsen geslapen zodat we een stuk van het park hebben gezien. 'T was onze derde keer in Zuid-Afrika en weer een selfdrive route samengesteld. Het is een heerlijk land letterlijk en figuurlijk. Zo ontzettend veel moois gezien. De natuur is overweldigend in het Krugerpark. Het wild, groot en klein blijft heel speciaal. Van mooie vogels tot aan natuurlIjk de leeuwen. Maar het blijft natuur je moet geluk hebben. Er zat een cheeta met twee jongen in het hoge gras. Niet te zien voor ons vanuit onze auto. Maar na ruim drie kwartier te hebben gewacht, kwam de moeder vanuit het gras tevoorschijn en ging op het talud staan om te kijken of het veilig is zodat de jongen mochten oversteken en wij het drietal in volle glorie zagen. Wauw. Een echt geluksmoment! Vooral omdat het park binnen 10 minuten zou sluiten. En dan moet je eruit zijn.

Pluspunten Krugerpark

 • je kunt er makkelijk zelf rondrijden
Ultieme tip: Heb geduld en tip 2: kijk bij de ingang op de borden waar het wild is gezien. Vaak zitten ze nog in de omgeving.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Safari in het krugerpark (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Elaine Geleijn op 28 november 2017

Afgelopen maand ben ik samen met mijn vriend en twee vrienden naar Zuid Afrika geweest. Het allermooist van deze reis waren de safari’s in het Krugerpark. Zoveel dieren en mooie landschappen zijn er te zien. We hebben zelf gereden door het park en ook met een gids.

Pluspunten Krugerpark

 • Veel dieren
 • mooie natuur
 • goede wegen

Minpunten Krugerpark

 • veel toeristen
 • je mag niet van de weg af
 • sluitingstijd
Ultieme tip: Het heeft ook te maken met timing en geluk, maar toen we bij de ingang Krugergate het park in kwamen hebben we veruit de meeste dieren gezien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Een ervaring om nooit te vergeten! (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Yolande Verdonschot-Hendrickx op 25 november 2017

Drie weken in en bij Kruger verbleven. Zo'n lange periode geeft je de kans de big five te mogen ontmoeten. Dit is ons dus ook gelukt! Het was voorjaar, met weinig blad aan de bomen, waardoor we vanuit de huurauto de omgeving heel goed hebben kunnen observeren. Geweldige ervaring.

9,8
9 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Wildlife
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Krugerpark

 • Wildlife

Minpunten Krugerpark

 • mijdt 1e week oktober
 • vakantie van de Zuid-Afrikanen
Ultieme tip: Overnacht net buiten de ingangen van Kruger Park. Het bespaart je veel geld. Verblijf lang genoeg.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Awesome (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Patrick van der Wal op 20 november 2017

Een hele mooie park. Super netjes en heel groot. De mensen die daar werken zijn heel vriendelijk. En dan natuurlijk de wildlife is geweldig om daar te zien. Bij infopunten kan je zien wat voor dier waar voor het laatst is gezien. Alles staat goed aangegeven.

Pluspunten Krugerpark

 • Vriendelijke mensen
 • Grote park
 • Veel te zien

Minpunten Krugerpark

 • Het kan soms heel druk zijn met andere bezoekers
Ultieme tip: Kijk uit dat je niet verbrand. Lange kleding aan en genoeg zonnebrandcrème mee. En het kan aardig stoffig zijn tijdens het rijden. Bril en iets van een sjaal is wel handig.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

kruger park (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Annemiek Tromp op 19 november 2017

Geweldige ervaring. Ik was er maar 1 dag, maar had graag langer gebleven. Een overnachting in het park raad ik zeker aan. Ik had het geluk om de big 5 te mogen spotten op 1 dag. Iets wat zelden voorkomt. Je kan zelf rijden of in een truck met een ranger. De rangers zien veel en houden elkaar op de hoogte. Je hoeft zelf niet op te letten en kan lekker om je heen kijken! Twijfel je nog? Niet doen en ga naar zuid Afrika. Mooi land, lieve mensen en lekker eten!

Pluspunten Krugerpark

 • Wildlife
Ultieme tip: Ga op pad met een ranger
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een reis om nooit te vergeten (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Derek Kerkhof op 15 november 2017

De mooiste plek op aarde, een must om te beleven en plek waar je een wordt met de natuur en de natuur leert waarderen. Terug naar de oorsprong van de mens. Meedogenloos, maar o, zo prachtig. Na het bezoeken van het Kruger echt een ander mens geworden.

9,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
6 Stranden
10 Wildlife
8 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Krugerpark

 • vriendelijk personeel
 • mooi landschap
 • een unieke ervaring

Minpunten Krugerpark

 • in vakatie periode druk
Ultieme tip: Vergeet je verrekijker niet.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Zuid Afrika (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Esther van Diessen op 12 november 2017

Wat een geweldig park is dit! Fijne goed onderhouden wegen en als je van de verharde wegen afgaat zoals wij kun je 1,5 uur rijden zonder iemand tegen te komen. Als je op de verharde wegen blijft zal je wel alle populaire beestjes zoals leeuwen moeten delen met de rest wat inhoud dat er soms 10 auto's rond een leeuw staan

8,8
8 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
nvt Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Ga eens van de verharde weg af!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Krugerpark (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Wietse Meijer op 12 november 2017

Geweldig mooi park met wilde dieren leuk om zelf doorheen te rijden maar ook met een gids. Het kan wel erg koud wezen sochtends en je moet natuurlijk geluk hebben met het zien van de beesten. Je kan ook aan andere bezoekers vragen waar ze wild hebben gespot

Ultieme tip: Verder kijken meenemen
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Mozambique en Zuid-Afrika (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Nicole Korver-Weberink op 12 november 2017

We hebben een rondreis gemaakt door Mozambique en Zuid-Afrika. Van Zuid-Afrika waren we erg onder de indruk... prachtig land! Vooral het Krugerpark is echt een must-see!
Merloth Park kan je huisjes huren, waar de dieren helemaal bij je huisje komen. Echt een genot voor mensen uit Europa!

Pluspunten Krugerpark

 • betaalbaar
 • duidelijke info
 • duidelijke routes
 • aardige mensen
 • prachtig park

Minpunten Krugerpark

 • geen
Ultieme tip: Merloth Park!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis zuid-Afrika (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Eeke Tersmette op 12 november 2017

Wij stapten heel vroeg, uurtje of 6 in de jeep om de big 5 en al het ander moois in Krugerpark te spotten. Enthousiast en gefocust, in de kou met dekens om rond 0 graden met een leuke Engelse sprekende gids gingen we opstap. We zijn heel veel dieren tegen gekomen en ja ook de big 5 gespot na 2 dagen Kruger. De gids was super enthousiast en heeft ons zeker geholpen de big 5 te spotten! Tijdens het rijden was het erg fris ook al werd het in de loop van de dag echt wel warm! Veel lagen kleren is aan te raden!

9,0
9 Algemene ervaring
7 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
9 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Ga op tijd het park in!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Een week naar het krugerpark (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Inge Geuzinge op 12 november 2017

Krugerpark is een mooi en groot park met heel veel kampen en wilde dieren. Wij zijn een week door het Krugerpark gebleven om alle mooie dieren te bewonderen. Het meeste hebben we met onze gehuurde auto gedaan maar daarmee mocht je niet in het donker rijden dus hebben we ook een Sunset drive gedaan waar we ook heel veel dieren hebben gezien. Ik vond het laatste kamp (Punda maria) het leukst omdat daar een uitkijkplaats was op het water. Dus 's avonds wanneer we niet meer met de auto het kamp uit mochten konden we daar gaan zitten. We hebben daar ook een luipaard zien drinken.

Pluspunten Krugerpark

 • betaalbaar
 • aardig personeel
 • mooie omgeving

Minpunten Krugerpark

 • veel toeristen
 • druk in de kampen
 • niet overal een zwembad😝
Ultieme tip: Het kamp Punda Maria.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

In 1 woord: overweldigend! (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Alexander Soffree op 12 november 2017

Reeds 2 keer geweest en de 3e keer is al geboekt. Wat een fantastisch land. Krugerpark, de Drakensbergen, Tuinroute en fantastisch Kaapstad. Voor ieder wat wils. En de mensen zijn zo aardig en gastvrij. Wij krijgen geen genoeg van dit mooie land.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Ga mee met een game drive. De rangers weten plekken, die je zelf nooit zult vinden.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Waanzinnig (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Jennifer van Leeuwen op 12 november 2017

Nu 2x in het Krugerpark geweest. Het zuiden heeft de mooiste plekken om te overnachten en te eten. Het echte genieten. Er zijn echter veel auto’s, dus minder dieren.
In het midden en noorden is minder luxe, maar meer dieren! Zelfs leeuwen gezien!
Hoe dan ook beide een fantastische safari ervaring!

8,6
8 Algemene ervaring
7 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
8 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Krugerpark

 • Big 5

Minpunten Krugerpark

 • Asfalt wegen
Ultieme tip: Nkambeni tented camp
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Kamperen in Kruger (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Alice van Kempen op 11 november 2017

Het Krugerpark is ongetwijfeld het meest bekende wildpark van Zuid-Afrika. Het kan in bepaalde periodes dan ook best druk zijn, maar ook dan is het mogelijk om uren te rijden zonder iemand tegen te komen. Het noordelijke gedeelte van het park is veel minder druk dan het zuiden en ook hier is veel te zien. Vooral het gedeelte dat grenst aan de Limpopo-rivier in het uiterste noorden is een bezoek waard. Een bijna jungle-achtige vegetatie die men nergens anders in het park kan vinden.

9,0
9 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
nvt Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Krugerpark

 • Veel voorzieningen
 • goed wegennet
 • prachtige natuur
 • grote varieteit aan accomodaties
 • voor elk wat wils

Minpunten Krugerpark

 • kan vooral in het zuiden druk zijn tijdens schoolvakanties
Ultieme tip: Ga kamperen in Kruger. De beste manier om van dit park te genieten: voel de warmte (of de kou; het kan soms best koud zijn), ruik de geuren van de savanne, luister naar de dieren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Rondreis Kaapstad-Johannesburg (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Farida Kaptein op 10 november 2017

De mooiste plek op aarde. Al is het alweer even geleden dat ik er was ik denk er nog wekelijks aan. Zo'n mooie natuur zulke mooie dieren. De spanning of je wel of niet één van de grote vijf gaat zien.

Pluspunten Krugerpark

 • Ongelovelijk
 • Mooi
 • Natuur
 • Wildlife
Ultieme tip: Wees geduldig en geniet ook van de prachtige vogels.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors