Beste reistijd Zuid-Afrika

Beste reistijd Zuid-Afrika

Als je van plan bent om in het vliegtuig naar Kaapstad of Johannesburg te stappen, wil je natuurlijk weten wat de beste reistijd voor Zuid-Afrika is. Maar de beste reistijd voor Zuid-Afrika hangt helemaal af van wat je daar wil gaan doen. Als je op safari gaat, kun je het beste tijdens de droge winter op reis gaan, in juli en augustus. Wil je liever op het strand liggen, dan is de Zuid-Afrikaanse zomer de beste tijd om te gaan. Daarnaast is de beste reistijd in Zuid-Afrika afhankelijk van de lokale vakantieperiodes. In december en januari hebben veel Zuid-Afrikanen zomervakantie waardoor accommodatie in veel plaatsen drukker en duurder is.

Om het plannen van je rondreis door Zuid-Afrika wat makkelijker te maken, geven we hieronder een overzicht van de beste reistijd per regio in Zuid-Afrika.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Hoe ziet het weer in Zuid-Afrika eruit?

Het weer in Zuid-Afrika is ideaal voor zonliefhebbers. Het land krijgt op bepaalde plaatsen in het noordwesten gemiddeld 3.700 zonuren per jaar! Daardoor is het weer in Zuid-Afrika bijna het hele jaar door aangenaam. Zelfs in de winter ligt de temperatuur in Zuid-Afrika gemiddeld rond de 20 graden. Toch is het handig om voor je vertrek de actuele berichten over het weer in Zuid-Afrika te bekijken, want in sommige gebieden kan het flink afkoelen!

Klimaat Zuid-Afrika

Het klimaat in Zuid-Afrika is waarschijnlijk minder heet dan je in eerste instantie denkt. In het algeheel kom je een gematigd klimaat in Zuid-Afrika tegen, maar door de uiteenlopende landschappen zijn verschillende klimaatzones ontstaan. Zo heeft het noordoosten van Zuid-Afrika een subtropisch tot tropisch klimaat, is het binnenland woestijnachtig en kent het zuiden een mediterraan klimaat. De beste reistijd voor Zuid-Afrika is daarom ook afhankelijk van de klimaatzones die je bezoekt.

Temperatuur in Zuid-Afrika

De temperatuur in Zuid-Afrika ligt het hele jaar door gemiddeld tussen de 20 en 30 graden. In woestijnachtige klimaatzones loopt de gemiddelde temperatuur zelfs op tot 38 graden. Maar het is niet áltijd en óveral warm en zonnig in Zuid-Afrika. Sterker nog, in Lesotho valt weleens sneeuw en in Kaapstad dalen temperaturen soms tot zo’n 7 graden in de winter! De temperatuur in Zuid-Afrika varieert dus per klimaatzone én het seizoen waarin je je bevindt. Daarbij komt dat de seizoenen in Zuid-Afrika zijn ‘omgedraaid’. Ga je in de Nederlandse zomer op vakantie, dan kom je in de Zuid-Afrikaanse winter terecht.

Check daarom van tevoren altijd goed wat voor jouw bestemming in Zuid-Afrika de beste reistijd is!

Beste reistijd voor Kaapstad en de Garden Route

Een mediterraan klimaat tekent het (zuid)westen van Zuid-Afrika. Perfecte omstandigheden voor de wijnbouw in Stellenbosch! Het betekent ook dat het vrij koud wordt in de winter en daar heb je tijdens je vakantie waarschijnlijk geen zin in. De beste reistijd voor Kaapstad en de West-Kaap? Dat vinden wij de lente, tussen juli en december. De temperaturen zijn aangenaam, de Garden Route staat in bloei en er liggen walvissen in de baaien bij Hermanus en Langebaan.

Beste reistijd voor Johannesburg en het Krugerpark

In het (noord)oosten van Zuid-Afrika liggen de temperaturen het hele jaar door een stuk hoger. Er heerst een subtropisch klimaat in het Krugerpark en bij Johannesburg. De zomers kan je daarom beter vermijden: temperaturen rijzen de pan uit en er valt veel regen. De beste reistijd voor Zuid-Afrika's grootste safaripark vinden wij daarom de winter. Dan zijn temperaturen mild en valt er weinig regen. Dieren zijn bovendien makkelijker te spotten, omdat er weinig begroeiing is en ze naar drinkplaatsen moeten uitwijken.

Beste reistijd voor de Drakensbergen en Lesotho

De beste reistijd voor de Drakensbergen en Lesotho is de Zuid-Afrikaanse lente, van oktober tot met december. In de zomer en nazomer valt er namelijk veel regen in de Drakensbergen en zijn veel uitkijkpunten ondergedompeld in een dik pak mist. In de winter is er zelfs kans dat je door de sneeuw loopt! Tenzij je graag wil skiën in Lesotho, kan je daarom beter in de lente gaan.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors