Sani Pass

Sani Pass

door Charlotte de Vries & Elsemieke Land

De Sani Pass brengt je naar het dak van Zuid-Afrika. Het is een kronkelende, enerverende weg naar de grensovergang met het land Lesotho, dat geheel omsloten wordt door Zuid-Afrika. Op deze hoogste bergpas van Zuid-Afrika bevind je je vaak middenin de wolken. Maar wanneer die optrekken, heb je een waanzinnig uitzicht op de dramatische pieken van de Drakensbergen. De pas is onverhard en bestaat uit scherpe bochten, steile hellingen en grindwegen. Vanwege de uitdagende omstandigheden en de steile hellingen is een 4x4-voertuig nodig om de pas te kunnen beklimmen. Ondanks dat we deze route met klamme handjes en samengeknepen billen aflegden, vinden we dit de mooiste bergpas van heel Zuid-Afrika! 

Sani Pass verbindt de stadjes Himeville en Mokhotlong over een afstand van 93 kilometer. Je stijgt zo'n 600 meter omhoog naar de top van 2.865 meter. Hier laat je een stempel in je paspoort zetten om Lesotho in te gaan. Zodra je door de poorten stapt is het alsof je honderden jaren teruggaat in de tijd: Lesotho is een van de meest authentieke uitstapjes die je maakt tijdens je rondreis door Zuid-Afrika.

ZELF NAAR Sani Pass?

Bekijk alle 3 reizen naar Sani Pass

Waarom de Sani Pass? 

Omdat de Sani Pass een van de mooiste en spannendste bergpassen van heel Afrika is! Dit is waarom:  

 • De route over de Sani Pass is de enige weg die dwars door de Drakensbergen kronkelt. Een van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Afrika, vinden wij dan. Dramatische uitzichten op weelderig groen berglandschap, kletterende watervallen en steile kliffen en afgronden gegarandeerd! Bekijk maar eens de mooiste plekken van de Drakensbergen
 • Het is de meest spectaculaire manier om van Zuid-Afrika naar Lesotho te reizen. 
 • Op de route ligt de hoogste pub van Afrika. 
 • In de wintermaanden juni tot en met augustus ski je hier over ‘het dak van Afrika’! 
 • De route neemt slechts één dag in beslag, maar je praat er nog dagen over na.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden langs de Sani Pass?

Als je het ons vraagt is eigenlijk de hele Sani Pass één grote bezienswaardigheid. Tijdens de rit word je namelijk omringd door prachtige natuurlijke landschappen, met steile hellingen, kliffen, watervallen en groene valleien. Maar het uitzicht op de dramatische pieken van de Drakensbergen en de ruige, ongerepte natuur waar de Sani Pass doorheen kronkelt is bij ons favoriet. Uitschieters zijn de 3.200 meter hoge Swartberg en de 3.482 meter hoge Thabana Ntlenyana, de hoogste berg van Zuidelijk Afrika. 

Een inkijkje in het lokale leven in de Basotho-dorpen geeft meer betekenis aan deze roadtrip, en daarnaast is een drankje in de hoogste kroeg van Afrika natuurlijk ook onvergetelijk. 

Hoe lang is en doe je over de Sani Pass? 

Op papier duurt het ongeveer twee uur om de 93 kilometer lange Sani Pass te rijden, maar in de praktijk ligt dat iets anders. Trek daarom een dag uit om de bergpas op en weer af te rijden en vertrek op tijd, zodat je voor het donker weer beneden bent. 

Reis je met een normale huurauto door Zuid-Afrika en wil je geen 4WD huren? Dan heb je meerdere opties. Je kunt ervoor kiezen om met een tour mee te gaan óf om met je huurauto tot de Zuid-Afrikaanse grens te rijden en vanaf daar in ongeveer vier uur naar de Sani Mountain Lodge te lopen. Vertrek op tijd, want de wandeling terug is nog eens vier uur.

Als je liever niet rijdt, zijn er ook andere mogelijkheden om de Sani Pass op te gaan. Zo kan je ook een wandeling over de bergpas maken, bijvoorbeeld de vijfdaagse Giant’s Cup Trail. Vergeet niet om deze tocht ver vooraf te reserveren. 

Vind je vijf dagen wandelen te lang? Dan zijn er ook kortere routes. Bijvoorbeeld de veertig kilometer lange Top-of-the-berg hike naar het Sehlabathebe National Park. Daar doe je drie dagen over. Als je helemaal geen zin hebt om te lopen kun je ook een twee tot vierdaagse paardrijtocht door de Sani-vallei boeken. Houd er wel rekening mee dat de wandelingen en paardrijtocht behoorlijk intensief zijn en dat je minder tijd overhoudt om Lesotho te bezoeken. 

Hoe ver is de Sani Pass vanuit Durban? 

Underberg, het startpunt van de Sani Pass, ligt op ongeveer tweeënhalf à drie uur rijden vanaf Durban. De snelste route is 209 kilometer en leidt je via Pietermaritzburg over de N3, een goed onderhouden tolweg. We raden aan op deze route een klein uitstapje te maken naar de Valley of the Thousand Hills. Overnacht in Himeville of Underberg, zodat je de volgende ochtend fris en fruitig de Sani Pass op gaat. 

Wil je tolkosten vermijden? Kies dan voor de langere route van 234 kilometer, die je eerst een stukje langs de kust ten zuiden van Durban leidt. De kans op potholes en een slechtere wegconditie is hier groter. 

Wat is een goede dagindeling voor de Sani Pass? 

09:00 uur Je begint je reis op een hoogte van 2.255 meter in het rustige plaatsje Himeville, maar voordat je weggaat laat je nog even je ontbijt zakken. De tocht is namelijk hobbelig en steil. Je wordt flink door elkaar geschud terwijl je jeep met moeite de Sani Pass bestijgt.​

Je kronkelt van links naar rechts door een felgroen berglandschap, langs ronde kliffen en smalle watervallen. Af en toe stop je om je lichaam even van trilfunctie af te halen en om te genieten van het uitzicht op het mooiste berggebied van Zuid-Afrika. Naarmate je de top van de Sani Pass nadert, wachten een paar steile en loeischerpe haarspeldbochten je op. Op dit punt ervaar je de ‘African massage’, zoals ze het gehobbel gekscherend noemen. 

10:00 uur Na een uurtje rijden kom je aan bij de grensovergang die ook Sani Pass heet. Bovenop deze bergtop hap je naar adem. Enorme, met gras begroeide kliffen en bergen strekken voor je uit. De Swartberg schiet zo'n 3.200 meter de lucht in en de Thabana Ntlenyana bereikt een nog hogere 3.482 meter. Tussen alle pieken door kronkelt de Mkomazanarivier.​

11:00 - 13:00 uur Met een verse stempel in je paspoort ga je Lesotho in. Vanaf hier wordt het wegdek slechter. De weg slingert en hobbelt verder richting kleine Basotho-dorpen die meestal uit een stuk of tien rondavels bestaan. Bij een paar ga je naar binnen en ontmoet je de in warme dekens gehulde lokale bevolking.

13:00 - 16:00 uur Tenslotte drink je een biertje en eet je een hapje in de Sani Mountain Lodge, de hoogste pub van Afrika. De binnenkant van de bar is bekleed met briefgeld uit allerlei verschillende landen. Vanaf hier maak je een korte wandeling naar het uitkijkpunt op de Thabana Ntlenyana. Vervolgens begin je je terugreis naar Himeville. Hier kom je bij van een van je mooiste ervaringen tijdens je vakantie naar Zuid-Afrika!​

Wat is de beste reistijd voor de Sani Pass?

Hoewel je de Sani Pass in principe het hele jaar door kan betreden, is de periode van november tot en met maart de beste reistijd. Het is dan zomer in Zuid-Afrika, waardoor je de minste kans hebt op neerslag. Bij regen hangen de Drakensbergen al snel in een dik pak mist, wat het uitzicht onderweg aardig kan bederven. Check daarom altijd het weer voordat je de Sani Pass op gaat. 

Bereid je desondanks goed voor op verschillende weersomstandigheden wanneer je de bergen intrekt. Het weer in de Drakensbergen kan namelijk snel omslaan. Het is niet ongewoon dat je op één dag vier seizoenen meemaakt. Vanwege de uitdagende omstandigheden en het onvoorspelbare weer, kan de Sani Pass zelfs gesloten zijn bij slechte weersomstandigheden. Met name tijdens de wintermaanden wanneer sneeuw en ijs de weg kunnen bedekken. Het is verstandig om vooraf de condities en de toegankelijkheid van de Sani Pass te controleren voordat je van plan bent om deze te bezoeken.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Zuid-Afrika.

Wat is de beste routebeschrijving voor de Sani Pass?

De Sani Pass begint bij Himeville, maar je kunt de weg ook vanaf Underberg bereiken. Vanaf daar is er maar één weg de Drakensbergen door: de Sani Pass. De meeste reizigers rijden in elk geval tot de top en sommigen gaan verder Lesotho in. De keus is aan jou. 

Heb ik een 4x4 terreinwagen nodig voor Sani Pass?

Als je de hele Sani Pass wilt afleggen heb je een 4x4 terreinwagen nodig, voor andere voertuigen is de steile weg te gevaarlijk. Daar word je wel aan herinnerd door de vele autowrakken die je in de ravijnen ziet liggen. Als je liever niet zelf rijdt, kan je vanaf Himeville, Underberg of Durban ook een tour boeken of met een reisorganisatie op pad gaan. Tot de Zuid-Afrikaanse grens mag je de route met een normale auto rijden, maar verder Lesotho in niet meer. Bij de grensovergang worden auto’s gecontroleerd. Als je auto ongeschikt wordt bevonden voor de wegcondities krijg je geen toestemming om door te rijden. 

Ga ik zelf rijden of met een tour mee?

De Sani Pass is niet de makkelijkste weg om te rijden. De eerste paar kilometers zijn geasfalteerd, maar daarna verandert de route in een hobbelige zandweg met flink aantal steile en scherpe bochten en soms slechte wegcondities. Dat vereist een gevorderde bestuurder met stalen zenuwen. Vooral in Lesotho is de weg niet meer dan zand en stenen. Om de route veilig af te leggen zijn een ervaren bestuurder, de juiste auto (een 4WD) en goede weersomstandigheden vereist. Ervaring met het besturen van een terreinwagen komt goed van pas. En dan nog is de Sani Pass een uitdaging. Daarom kiezen veel reizigers toch het zekere voor het onzekere en boeken ze een tour of een privéchauffeur. Houd jij wel van avontuur en schrikken steile afgronden jou niet af? Huur dan een auto met vierwielaandrijving en ga zelf op pad. 

Als je voor de rest van je rondreis door Zuid-Afrika een normale auto hebt of zelf rijden te spannend vindt, dan is het waarschijnlijk makkelijker om een tour te boeken. Voor die reizigers worden er vanuit Underberg of Durban gelukkig genoeg dagtrips naar de Sani Pass georganiseerd. Er zijn ook mogelijkheden om met een privéchauffeur op pad te gaan. Het voordeel daarvan is dat de bestuurder vertrouwd is met de Sani Pass en je ondertussen van alles vertelt over de pas. Zo leer je over planten als de zeldzame Spiral Aloe, inheemse vogels als de Kaapse zwartkaptimalia en dieren als de Kaapse klipdas. Bovendien stop je op de állermooiste fotospots en bezoek je samen met je gids verschillende Basotho-dorpen, waar je een inkijkje krijgt in het lokale leven.

Het voordeel daarvan is dat de bestuurder vertrouwd is met de Sani Pass en je ondertussen van alles vertelt over de pas. Zo leer je over planten als de zeldzame Spiral Aloe, inheemse vogels als de Kaapse zwartkaptimalia en dieren als de Kaapse klipdas. Bovendien stop je op de állermooiste fotospots en bezoek je samen met je gids verschillende Basotho-dorpen, waar je een inkijkje krijgt in het lokale leven.

Is de Sani Pass geasfalteerd? 

De eerste paar kilometers van de Sani Pass zijn geasfalteerd en tot aan de grens van Zuid-Afrika zijn de condities goed te doen. Verder op de route bestaat de weg vooral uit zand, grind en losliggende stenen.

Ondertussen zijn de Zuid-Afrikaanse autoriteiten al een paar jaar bezig om het Zuid-Afrikaanse deel van de Sani Pass volledig te asfalteren, maar het kan nog jaren duren voordat dit af is. De geasfalteerde weg zou de handelsbetrekkingen tussen Zuid-Afrika en Lesotho moeten verbeteren. Bovendien vereist een geasfalteerde weg minder onderhoud dan de huidige zand- en grindwegen. 

Zijn er restaurants en andere faciliteiten langs de Sani Pass? 

Tot aan de Sani Mountain Lodge zijn er geen restaurants en winkels langs de route van de Sani Pass. Neem dus zelf wat eten en drinken mee voor onderweg. Houd er rekening mee dat er alleen toiletten zijn bij de Zuid-Afrikaanse grenspost en bij de lodge aan de top.

Kan ik op de Sani Pass overnachten?

Langs de route en aan de top van de Sani Pass zijn enkele lodges waar je kunt overnachten. Aan de top vind je ook een hostel met slaapzalen en ruimte om te kamperen. 

Als je van plan bent om de Sani Pass met de auto af te leggen, is het handig om voor vertrek in Underberg of Himeville te overnachten. Zo kun je de volgende ochtend op tijd in de auto stappen. In Underberg is er meer dan genoeg keus qua accommodatie. Van slapen in een tent, een glamping caravan, een eigen lodge of compleet vakantiehuis. Er is voor ieder budget wat wils. In het minidorpje Himeville is de keuze iets minder uitgebreid. Je vindt er voornamelijk Bed & Breakfasts, (boutique)hotelkamers en privéhuisjes. 

Wat zijn de beste tips van de redactie voor de Sani Pass? 

De redacteuren van Getaway Travel, het brein achter Zuid-Afrika.nl, legden individueel of met een tour de Sani Pass af. Dit zijn hun beste tips: 

Marleen de Keyzer: “Om mijn wagenziekte een beetje in toom te houden, stopten we gewoon extra vaak om te genieten van het uitzicht op de dramatische bergpieken en valleien.”

Charlotte de Vries: “Mijn beste tip? Keer niet net als veel reizigers om aan de top, maar rijd nog een flink stuk Lesotho in. Zo krijg je een uniek inkijkje in het leven van de lokale herders. Drink een biertje met ze en proef zéker van het zelfgebakken brood. Hemels!”

Eva van der Pas: “Omdat ik wist dat we tijdens onze tour wat Basotho-dorpen gingen bezoeken, nam ik bellenblaas mee. Samen met lokale kinderen hebben we de grootste lol gehad!”

Waar moet ik verder op letten als ik een reis boek naar Sani Pass? 

Ja, de Sani Pass is een spannende route. En dus begrijpen we dat je bij de voorbereiding niks wil vergeten. Daarom hebben we alvast aan nog een aantal belangrijke zaken voor je gedacht: 

 • Heel belangrijk: vergeet je paspoort niet! Tijdens je reis over de Sani Pass ga je namelijk de grens met Lesotho over. Reis je met kinderen onder de 18 jaar, dan dien je het geboortecertificaat te kunnen overhandigen. Lees hier alle praktische tips voor je vakantie met kinderen in Zuid-Afrika
 • Houd bij het plannen van je roadtrip over de Sani Pass rekening met de openingstijden van de landsgrens tussen Zuid-Afrika en Lesotho. Deze is van 06:00 tot 18:00 uur open. 
 • Als het regent of heeft geregend wordt de Sani Pass onbegaanbaar auto’s zonder vierwielaandrijving. Soms wordt de bergpas helemaal gesloten. 
 • Bereid je voor op eventuele wagenziekte en hoogteziekte. De route is hobbelig en bevat verraderlijke haarspeldbochten en leidt je naar een hoogte van 3.240 meter!
 • Neem contant geld mee voor de lunch aan de top en om de wegenbelasting van 30 Rand bij de grenscontrole van Lesotho te betalen. Rijd je in een huurauto? Houd dan ook de Letter of Authority bij de hand voor controle. 
 • Vraag toestemming voordat je een foto maakt van de lokale bevolking die je onderweg tegenkomt. Ondanks dat ze een bivakmuts dragen en volledig bedekt zijn in dekens, zijn sommige locals erg gesteld op hun privacy.

Met welke reisorganisaties kan ik naar Sani Pass?

Als je al zweethandjes krijgt bij het idee dat je de Sani Pass zelfstandig op gaat, is er gelukkig een groot aanbod aan reisorganisaties die de leukste reizen naar de Sani Pass voor je verzorgen. Elke organisatie is gespecialiseerd in een ander soort reis. Van groepsreizen, familiereizen en luxe reizen tot individuele reizen, fly-drives en camperreizen. De experts van Zuid-Afrika.nl hebben hun koppen bij elkaar gestoken en de beste reisorganisaties voor je rondreis langs de Sani Pass voor je uitgezocht. 

Wat raden andere bezoekers van de Sani Pass aan?

Benieuwd wat andere mensen vonden van de Sani Pass en de omgeving? Op Zuid-Afrika.nl verzamelen we de bergen aan tips en ervaringen van reizigers die je voorgingen. Lees bijvoorbeeld de reviews over de Sani Pass, de reviews over de Drakensbergen en de reviews over Lesotho. Of laat zelf een review achter op ons reviewplatform! 

In de buurt van de Sani Pass:

KwaZulu-Natal
Lesotho
Drakensbergen
Durban
Pietermaritzburg
Sehlabathebe National Park

Ook populair in Zuid-Afrika: 

Reisroute Drakensbergen en Lesotho
Panoramaroute
Reisroute van Johannesburg naar Kaapstad
Passenroute

Belangrijke links:

Tourism KwaZulu-Natal
The Southern Drakensberg Tourism Guide

Fotocredits: Maarten Elings | Vaiz Ha | Vaiz Ha | Willem van Valkenburg | David Sorich | Willem van Valkenburg David Sorich | David Sorich | David SorichDavid Sorich

Reizen Sani Pass

Meer Sani Pass

Specialisten Zuid-Afrika

Veelgestelde vragen: Sani Pass

Hoe lang is en doe je over de Sani Pass?

De route is 93 kilometer lang en het duurt een dag om de bergpas op en weer af te rijden. Vertrek op tijd, zodat je voor het donker weer beneden bent. 

Hoe ver is de Sani Pass vanuit Durban?

Underberg, het startpunt van de Sani Pass, ligt op ongeveer tweeënhalf à drie uur rijden vanaf Durban.

Wat zijn de hoogtepunten van Sani Pass?

De dramatische pieken van de Drakensbergen waar de Sani Pass doorheen kronkelt zijn wat ons betreft het absolute hoogtepunt. Het is één van onze favoriete plekken van de Drakensbergen. Maar een drankje in de hoogste kroeg van Afrika is ook onvergetelijk.

Wat is de beste reistijd voor de Sani Pass?

De beste reistijd voor de Sani Pass is tussen november en maart. Dit zijn de zomermaanden in Zuid-Afrika, waardoor de kans op neerslag laag is. Bij slechte weersomstandigheden wordt de bergpas gesloten. Check daarom altijd vooraf het weer in Zuid-Afrika.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors