Sani Pass
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Plaatsen
- Wandelingen
- Bereisbaar

Sani Pass

door Charlotte de Vries

De Sani Pass brengt je naar het dak van Zuid-Afrika. Het is een kronkelende, enerverende weg naar de grensovergang met het koninkrijk Lesotho. Op deze hoogste bergpas van Zuid-Afrika bevind je je vaak middenin de wolken. Maar wanneer die optrekken, heb je een waanzinnig uitzicht op de dramatische pieken van de Drakensbergen.

Sani Pass verbindt de stadjes Himeville en Mokhotlong over een afstand van 93 kilometer. Je stijgt zo'n 600 meter omhoog naar de top van 2.865 meter. Hier laat je een stempel in je paspoort zetten om Lesotho in te gaan. Zodra je door de poorten stapt ga je honderden jaren teruggaat in de tijd: Lesotho is een van de meest authentieke uitstapjes die je maakt tijdens je rondreis door Zuid-Afrika.

ZELF NAAR Sani Pass?

Bekijk alle 9 reizen naar Sani Pass

Bezienswaardigheden langs de Sani Pass

Je begint je reis op een hoogte van 2.255 meter in het rustige plaatsje Himeville, maar voordat je weggaat laat je nog even je ontbijt zakken. De tocht is namelijk hobbelig en steil. Je wordt flink door elkaar geschud terwijl je jeep met moeite de Sani Pass bestijgt.

De beste deals en reistips in je mailbox?

Meld je aan voor de Zuid-Afrika.nl nieuwsbrief!

Je kronkelt van links naar rechts door een felgroen berglandschap, langs ronde kliffen en smalle watervallen. Af en toe stop je om je lichaam even van trilfunctie af te halen en om te genieten van het uitzicht op het mooiste berggebied van Zuid-Afrika.

Na een uurtje rijden kom je aan bij de grensovergang die ook Sani Pass heet. Bovenop deze bergtop hap je naar adem. Enorme, met gras begroeide kliffen en bergen strekken voor je uit. De Swartberg schiet zo'n 3.200 meter de lucht in en de Thabana Ntlenyana bereikt een nog hogere 3.480 meter. Tussen alle pieken door kronkelt de Mkomazanarivier.

Met een verse stempel in je paspoort ga je Lesotho in. De weg slingert verder richting kleine Basotho dorpen die meestal uit een stuk of tien rondavels bestaan. Bij een paar ga je naar binnen en ontmoet je de in warme dekens gehulde locale bevolking.

Tenslotte drink je een biertje en eet je een hapje in de Sani Mountain Lodge, de hoogste pub van Afrika. De binnenkant van de bar is bekleed met briefgeld uit allerlei verschillende landen. Nadat je de honderden briefjes hebt bewondert, begin je je terugreis naar Himeville. Hier kom je bij van een van je mooiste ervaringen tijdens je vakantie naar Zuid-Afrika!

Beste reistijd voor de Sani Pass

De Sani Pass kan je het hele jaar door betreden, maar bereid je goed voor wanneer je de bergen intrekt. Het weer in de Drakensbergen kan namelijk snel omslaan. Het is niet ongewoon dat je op één dag vier seizoenen meemaakt! In de winter kan er in het gebied rondom de Sani Pass zelfs sneeuw vallen. Het is een hele belevenis om het zuiden van Afrika op lange latten te verkennen.

De dagtrip duurt meestal een uur of zeven, inclusief de heen- en terugreis. Het is handig om de dag vroeg te beginnen zodat je voor het donker de Sani Pass afdaalt.

Routebeschrijving

De Sani Pass begint bij Himeville, maar je kunt de weg ook vanaf Underberg bereiken. In beide gevallen heb je een 4x4 terreinauto nodig: voor andere voertuigen is de steile weg te gevaarlijk. Daar word je wel aan herinnerd door de vele autowrakken die je in de ravijnen ziet liggen. Als je liever niet zelf rijdt, kan je vanaf Himeville of Underberg ook een tour boeken.

En als je liever helemáál niet rijdt, zijn er ook andere mogelijkheden om de Sani Pass op te gaan. Je kunt een georganiseerde reis maken, op eigen houtje de weg op wandelen of vanaf Himeville of Underberg een paardrijtocht maken. Houd er wel rekening mee dat de laatste twee redelijk intensieve tochten zijn en dat je minder tijd hebt om Lesotho te bezoeken.

Wil jij graag de Sani Pass op tijdens je rondreis door Zuid-Afrika? Bekijk hier de beste reisopties!

Fotocredits: Vaiz Ha | Vaiz Ha | Willem van Valkenburg

Like deze pagina

Reizen Sani Pass

Meer Sani Pass

Reviews Sani Pass

Op indrukwekkende hoogte. (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Laura Overdijk op 07 december 2017

Met een 4WD jeep met een open dak een spectaculaire tocht gemaakt door de Drakensbergen en via onverharde wegen de Sani Pass beklommen. Hier zijn wij aangekomen in het koninkrijk Lesotho op zo'n 3000 meter hoogte. Wat een uitzicht heb je dan!

Ultieme tip: De hoogste pub van Zuid-Afrika vind je boven op de Sani Pass. Daar smaakt een biertje het best met zo'n uitzicht!
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Reizen Sani Pass

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors