Kgalagadi Transfrontier Park
9,3
9,7 Algemene ervaring
9,7 Natuur
7,5 Stranden
9,7 Wildlife
9,0 Overige activiteiten
9,3 Bereikbaarheid

Kgalagadi Transfrontier Park

door Lana Leach & Anouk Jansen

Het Kgalagadi Transfrontier Park is wat ons betreft een van de minder bezochte parels van Zuid-Afrika. Het is dan ook het eerste grensoverschrijdende Peace Park van Afrika en ligt in het zuiden van de Kalahari-woestijn. In het jaar 2000 werd het officieel samengevoegd met het Gemsbok National Park in Botswana.

Het park is nu bijna 40.000 vierkante kilometer groot, bijna twee keer zo groot als het Kruger National Park. Daarmee is het een van de grootste beschermde gebieden ter wereld. Iets wat wij niet gek vinden met de grote diversiteit aan dieren die er rondlopen. 

ZELF NAAR Kgalagadi Transfrontier Park?

Bekijk alle 5 reizen naar Kgalagadi Transfrontier Park

Waarom het Kgalagadi Transfrontier Park?

Hier heb je nog kans wildlife te spotten zonder groepen andere mensen. Omdat er nauwelijks hekken in en om het park staan kunnen de dieren vrij bewegen wanneer ze op zoek zijn naar water en voedsel. Het park is beroemd om het indrukwekkende rode en vooral droge landschap met zandduinen en kameeldoorns. De zonsop- en ondergangen zijn hier onvergetelijk met gigantische oranje en roze luchten. Bovendien:

 • Kun je het park combineren met een tocht naar de aangrenzende landen Botswana en Namibië
 • Heb je door de lage vegetatie een betere kans om de dieren al van veraf te spotten. 
 • Loopt de unieke Kalahari-leeuw met zwarte manen in het park rond. 
 • Heb je in het park een goede kans om een cheeta of grootoorvos te spotten, en dat is behoorlijk zeldzaam!

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van het Kgalagadi Transfrontier Park?

Het hoogtepunt van het Kgalagadi Transfrontier Park is ongetwijfeld de overvloed en diversiteit aan unieke dieren in de rode en droge landschappen die zich uitstrekken tot aan de horizon. Hier kan je je hart ophalen aan een levendige mix van katachtigen zoals leeuwen, cheeta's en luipaarden, terwijl grote kuddes springbokken en gemsbokken elegant door de vlaktes dartelen. Sluit je aan bij een game drive in Rooiputs en laat je betoveren door deze majestueuze beesten die je van dichtbij kunt bewonderen. 

Het park biedt je ook dé unieke gelegenheid om tussen het wild te kamperen, wel met een beveiliger erbij natuurlijk. Kampeer bij Twee Rivieren en word elke ochtend wakker met uitzicht op de betoverende omgeving. Vergeet ook de Kalahari-duinen niet, die uitermate fotogeniek zijn. Deze rode zandduinen vormen een prachtig contrast met de blauwe lucht en zijn een lust voor het oog, vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang.

Welke landschappen en dieren zie ik in Kgalagadi Transfrontier Park?

De rivieren Nossob en Auob staan meestal droog, maar langs de beddingen vind je de meeste vegetatie van het park. Hoewel het Kgalagadi Transfrontier Park droog is, leven hier verrassend veel verschillende dieren die zich hebben aangepast aan de Kalahari-woestijn. Zo zie je hier bijvoorbeeld de Kalahari-leeuw met zwarte manen, de cheeta, bruine hyena, wilde kat, springbok, gnoe, hartebeest en honingdas.

Er leven in het park ook veel soorten roofvogels, zoals de vechtarend, berghaan, Afrikaanse steppe-arend en de zingende havik. Hoewel je altijd geluk moet hebben om enkele van de grote roofdieren te kunnen zien, geeft het Kgalagadi Transfrontier Park je wel veel kans om een aantal van de 200 verschillende vogelsoorten te zien. Omdat de dieren zich hier nauwelijks wat van gemotoriseerde voertuigen lijken aan te trekken, kun je ze tot dichtbij benaderen.

Hoeveel dagen moet ik uittrekken voor Kgalagadi Transfrontier Park?

Binnen één dag kun je zien wat het Kgalagadi Transfrontier Park te bieden heeft. Je kunt er ook twee dagen of drie dagen voor uittrekken, waarbij je overnacht in een van de kampen in het park en tochten maakt naar het buurland Botswana. Je mag alleen de grens oversteken via het park als je minimaal twee dagen overnacht in het park.  

Het Kgalagadi Transfrontier Park ligt in het noordwesten van de Noord-Kaap. Je kunt er met de auto via de R360 komen. Ga per 4WD en neem genoeg water en benzine mee, aangezien er onderweg geen tankstations zijn.

Waar kan ik het beste overnachten?

Overnachten kan zowel in als vlak buiten het park op campings of wat meer luxueuze campsites. In het park heb je keuze uit wilderness camps waar je alles zelf moet regelen, traditionele budget restcamps of luxe lodges. Dichtbij de Zuid-Afrikaanse ingang in het dorpje Askham kun je luxer overnachten voor minder geld. 

In het park bevindt zich een restaurant en een winkel bij de Twee Rivieren Rest Camp. Af en toe hebben zich gevallen van malaria voorgedaan en er wordt aangeraden hiervoor voorzorgsmaatregelen te treffen. 

Wat is de beste reistijd voor het Kgalagadi Transfrontier Park?

De beste tijd om het park te bezoeken is in juni en juli, wanneer het er niet te heet is. De rest van het droge seizoen, wat loopt van maart tot september, is ook een goede tijd om het park te bezoeken. In het natte seizoen zijn er veel hevige regenbuien en kan het modderig worden, wat het lastig maakt om door het park te rijden. Overigens heb je nét na het regenseizoen de kans dat het park in volle bloei staat.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd voor Zuid-Afrika.

Met welke reisorganisatie kan ik naar het Kgalagadi Transfrontier Park?

Als je liever niet op eigen houtje naar het Kgalagadi Transfrontier Park gaat, dan is er gelukkig nog een grote verscheidenheid aan reisorganisaties die de leukste tripjes naar de het Kgalagadi Transfrontier Park voor je verzorgen. Elke organisatie is gespecialiseerd in een ander soort reis. Van groepsreizen, familiereizen en luxe reizen tot individuele reizen, fly-drives en camperreizen. De experts van Zuid-Afrika.nl hebben hun koppen bij elkaar gestoken en de beste reisorganisaties voor je trip langs het Kgalagadi Transfrontier Park voor je uitgezocht.

Wat vinden andere reizigers van het Kgalagadi Transfrontier Park?

Benieuwd wat andere mensen vonden van het Kgalagadi Transfrontier Park en omgeving? Op Zuid-Afrika.nl verzamelen we koffers vol met tips van reizigers die je voorgingen. Lees bijvoorbeeld de reviews over het Kgalagadi Transfrontier Park, de reviews over de Noord-Kaap of de reviews over het Augrabies Falls National Park. En laat je inspireren! Op de website van Kgalagadi Transfrontier Park vind je meer over de unieke landschappen en andere praktische informatie.

In de buurt van het Kgalagadi Transfrontier Park:

Noord-Kaap
Augrabies Falls National Park
Kalahari
Bloemfontein

Ook populair in Zuid-Afrika:

Krugerpark
Tsitsikamma National Park 
Pilanesberg National Park
Bontebok National Park
Addo Elephant National Park

Belangrijke links:

SANParks

Fotocredits: Bougnat87 | Derek KeatsMike Williamson 

Reizen Kgalagadi Transfrontier Park

Meer Kgalagadi Transfrontier Park

Reviews Kgalagadi Transfrontier Park

Geweldig land (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Renee Visser op 23 november 2019

Bijzonder park. Erg droog maar heel veel katachtigen. 5 dagen geweest en van rest camp naar rest camp gereden. Een hele bijzonder reis voor avonturiers. Absoluut een aanrader... en gaan zeker nog een keer terug.

Pluspunten Kgalagadi Transfrontier Park

 • veel katachtigen
 • bijzondere natuur
 • mooie rest camps

Minpunten Kgalagadi Transfrontier Park

 • erg droog
 • erg warm
Ultieme tip: Reis van rest camp naar rest camp. 'S nachts wakker worden van brullende leeuwen. "This is Africa ".
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Kgalagadi Transfrontier Park (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door William Ista op 25 juni 2017

Dit gebied staat bekend vanwege de vele katachtigen die voorkomen. Als je hier rond januari en februari bent, dan is de regio behoorlijk groen met prachtige afstekende rode duinen. Leuke van is dat je wel moet werken qua spotten van dieren. Maar geeft iedere keer voldoening wanneer je zoektocht beloond wordt met oog in oog te staan met cheeta of een leeuw. De campingspots zijn vrij kleinschalig. Dat biedt meer rust en relaxing dan bijvoorbeeld Krugerpark.
Qua klimaat kan het behoorlijk schommelen. Soms heb je dagen achter elkaar enorme warmte en dan heb je paar dagen flinke plensbuien. Maar elk weersomstandigheden kan je gebruiken om mooie foto's te maken met diverse katachtigen of vogels. Soms wordt je verrast met de foto's die je maakt bij regen...

Pluspunten Kgalagadi Transfrontier Park

 • relaxed campings
 • nature
 • animals

Minpunten Kgalagadi Transfrontier Park

 • long travel between campspots
Ultieme tip: Mata Mata, mooi afgelegen park, ligt tegen Namibië aan en is mooi tussenstation om bezoek te brengen aan het land Namibië. Rustige camping met goede faciliteiten.

Waanzinnige ervaring! (bezocht in december 2011)

Review geschreven door Trieneke Hoekstra op 07 mei 2017

Met familie uit Zuid-Afrika heb ik gekampeerd in het Kgalagadi Transfontier Park in het noorden van Zuid-Afrika, tussen Botswana en Namibië. Het was december, temperatuur tussen 40 - 50 graden.
Bivakkeren in de woestijn, wat een waanzinnige ervaring. Hoe prachtig kan de natuur zijn ....

Pluspunten Kgalagadi Transfrontier Park

 • Camping was prima (Twee Rivieren)
 • De mensen zeer vriendelijk en gastvrij. Op kerstavond hebben ze voor de gasten Christmas Carols gezongen
 • buiten onder een prachtige sterrenhemel. Zeer indrukwekkend
 • iets wat ik nooit zal vergeten.

Minpunten Kgalagadi Transfrontier Park

 • Plan je bezoek niet in december of januari
 • dit is droog en erg warm.
Ultieme tip: Leven in de woestijn, er is zoveel meer leven dan wij denken. En hoe kostbaar is water ....
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Kalahari Transfrontier Park, Groots (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Diane Haksteen op 15 januari 2017

Droge rivierbeddingen waar je doorheen rijdt om wild te spotten. Mooi wisselend landschap, accommodaties soms erg afgelegen. Zorg dat je genoeg drinken bij je hebt en eten. Als je wild spot zie je het meestal heel goed doordat er soms weinig begroeiing is. Kan wel heel heet zijn.

9,8
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Kgalagadi Transfrontier Park

 • goed zicht op wild
 • unieke ervaring

Minpunten Kgalagadi Transfrontier Park

 • erg heet
Ultieme tip: Neem de tijd, relax daar de hitte soms erg is. Wil je onweer goed zien dan is hier de ultieme plek
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers

Intens wild (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Linda Rijkuiter op 16 augustus 2016

Leegte, prachtige landschappen, leeuwen cheetahs luipaarden en uilen. Woestijn gebied. Meercats. Goede fotografie mogelijkheden weinig begroeiing. Niet touristidch

Pluspunten Kgalagadi Transfrontier Park

 • wild
Ultieme tip: De hide op nossob
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Het ultieme wildpark welk de meest indrukwekkende Afrika wild ervaring geeft (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Henk Noordzij op 13 augustus 2016

Alles is even mooi of indrukwekkend alleen in de zomer is het er erg warm en zijn de nachten daardoor ook warm en klam waardoor je niet altijd lekker kan slapen en als je in een huisje slaapt gaat s' nachts de airco uit en is het even afzien maar vroeg weer opstaan en bij ochtend gloren weer de sporen van de leeuwen volgen en de spanning om na elke bocht weer oog in oog te staan met een groep van deze fantastische dieren maakt alles goed.

Ultieme tip: De beste tip is geniet van het moment wees niet ongeduldig als je geen wilde dieren ziet want geduld wordt altijd beloont

In dit park ben je een met de dieren. Natuur prachtig en verblijf is pionieren. (bezocht in januari 2011)

Review geschreven door Gerard Kwakkel op 04 augustus 2016

Als je dit park bezoekt, zorg dan dat je auto up to date is, extra benzine faciliteit heeft en neem niet bederfelijk eten mee. Vergeet ook geen zaklantaarn. Rij vooral rustig en kijk goed om je heen. De natuur is schitterend en met een beetje geluk zie je heel veel verschillende dieren van groot tot klein. Ons is het park zeer goed bevallen mede ook vanwege de rust.

Pluspunten Kgalagadi Transfrontier Park

 • Rust
 • ruimte
 • soorten dieren

Minpunten Kgalagadi Transfrontier Park

 • Weinig restaurants
Ultieme tip: Ga niet met een luxe auto maar met een SUV.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Rust in het kwadraat (bezocht in juli 2010)

Review geschreven door Martin Van stiphout op 04 augustus 2016

We hebben hier 3 nachten geslapen in Twee Rivieren, Nossob en Mata Mata. Prachtig om de uitgestrektheid en de rust te ervaren. Veel dieren gezien en mooi om te zien hoe ze zich hebben aangepast aan de omstandigheden die er heersen. Goede accommodaties om te verblijven. Al met al, een prachtige bestemming.

8,7
9 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
9 Wildlife
8 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Kgalagadi Transfrontier Park

 • De rust en minder toeristen als ergens anders.

Minpunten Kgalagadi Transfrontier Park

 • Het kan in de nachten behoorlijk koud zijn.
Ultieme tip: Als je in Mata Mata slaapt, kun je van daaruit Namibië in een hoef je niet terug naar Twee Rivieren. Scheelt je veel tijd.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Adembenemend mooi (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Ronald Martens op 03 juli 2016

Wanneer je een keer in het Kgalagadi Transfrontier Park bent geweest loopt je een virus op.
Dat virus zorgt er voor dat je terug wilt voor voor een volgende bezoek. Alhoewel wildparken niet te vergelijken zijn steekt KTP met kop en schouders uit boven andere nationale parken zoals Etosha, Chobe en Krugerpark.

9,5
10 Algemene ervaring
10 Natuur
7 Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Focus je niet op dieren die je graag wilt zien, maar geniet van de dieren die je wel ziet.
Aangeraden voor: Vriendengroep, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Veelgestelde vragen: Kgalagadi Transfrontier Park

Welke landschappen en dieren zie ik in het Kgalagadi Transfrontier Park?

Ondanks de droge en kale vegetatie in het park leven er verrassend veel dieren, zoals de Kalahari-leeuw met zwarte manen, de cheeta, bruine hyena, wilde kat, springbok, gnoe, hartebeest en honingdas. 

Hoeveel dagen moet ik uittrekken voor het Kgalagadi Transfrontier Park?

Binnen één dag kun je zien wat het Kgalagadi Transfrontier Park te bieden heeft. Als je minimaal twee nachten in een kamp in het park verblijft, mag je het gedeelte over de grens in Botswana in. 

Waar kan ik het beste overnachten?

In het park heb je keuze uit wilderness camps waar je alles zelf moet regelen, traditionele budget restcamps of luxe lodges. Dichtbij de Zuid-Afrikaanse ingang in het dorpje Askham kun je luxer overnachten voor minder geld.

Wat is de beste reistijd voor het Kgalagadi Transfrontier Park?

De beste tijd om het park te bezoeken is in juni en juli, wanneer het er niet te heet is. De rest van het droge seizoen, wat loopt van maart tot september, is ook een goede periode. Check wel altijd het weer in Zuid-Afrika.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors