Johannesburg
8,0
8,6 Algemene ervaring
7,8 Beziens­waardigheden
8,3 Locals
9,0 Restaurants
6,3 Veiligheid
6,0 Stranden

Johannesburg

door Willeke van Doorn

Johannesburg is een stad met vele gezichten. Hier ben je getuige van veel hoogte- en dieptepunten uit de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Deze kolossale metropool heeft de meest prachtige wijken, maar staat ook bekend om de vele sloppenwijken, zoals Soweto.

Jo'burg, de grootste stad van Zuid-Afrika, staat vol met dure kantoren, chique restaurants, winkels, universiteiten en hippe uitgaansgelegenheden in het blanke zakencentrum en in rijke wijken als Sandton en Melville. Maar in en rond het centrum bevinden zich ook de meest armoedige (sloppen)wijken van het land, met hoge misdaadcijfers waar je als toerist nooit zonder begeleiding rond kan lopen.

ZELF NAAR Johannesburg?

Bekijk alle 131 reizen naar Johannesburg

Waarom Johannesburg?

Van het Apartheid Museum en Constitution Hill tot kunstgalerijen en bruisende markten, de stad biedt een diepgaande blik in Zuid-Afrika's complexe verleden en hedendaagse dynamiek, waardoor het een fascinerende bestemming is voor wie op zoek is naar historisch inzicht en culturele onderdompeling.

Jo'burg

Johannesburg - ook wel bekend als Jo'burg - is letterlijk en figuurlijk op goud gebouwd. In 1886 vond de Australiër George Harrison in Gauteng het zeer geliefde blinkende metaal en veroorzaakte de langste goudkoorts aller tijden. Goudzoekers vanuit de hele wereld stroomden naar 'Jo'burg' en zo groeide de stad binnen drie jaar uit tot de grootste stad van Zuid-Afrika.

De stad kreeg de bijnaam 'Egoli': de stad van het goud. Toch heeft de stad geen gouden geschiedenis door de enorme strijd tussen blank en zwart. Vandaag de dag is het contrast tussen de rijke wijken en de sloppenwijken nog altijd erg groot.

Soweto

Toch gonst het tegenwoordig in de stad van de ondernemingslust onder de bijna vijf miljoen inwoners. Hoewel de misdaadcijfers er niet om liegen, lijkt de strijd tegen de criminaliteit zijn vruchten af te werpen. De sloppenwijken beginnen zich beter te organiseren en zwarten krijgen meer kansen.

Zo lijkt de beroemde wijk Soweto - met zo'n 3,5 miljoen inwoners - enigszins uit de misère te krabbelen. Toch leven hier nog veel zwarten in een armzalige toestand. Hoewel je deze township zelf kunt bezoeken, is het toch aan te raden om me te gaan met een georganiseerde tour.

Je reist dan onder meer langs het Freedom Square, waar het Vrijheidsrecht werd aangenomen. Ook bezoek je hier de voormalige huizen van Nobelprijswinnaars Nelson Mandela en Desmond Tutu. Het Mandela House Museum werd in 2009 gerenoveerd en laat je unieke familiefoto's zien van de familie Mandela.

Johannesburg: de bezienswaardigheden

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van Zuid-Afrika en de apartheid waar Mandela tegen strijdde, bezoek je het Apartheid Museum. Dit is een van de bezienswaardigheden in Johannesburg die je niet mag overslaan. Al bij binnenkomst maakt het museum grote indruk door de bezoekers van elkaar te scheiden op huidskleur.

Andere culturele bezienswaardigheden zijn het MuseuMAfrika en de Johannesburg Art Galley. Hier vind je de grootste kunstcollectie in Afrika. Ook het pretpark Gold Reef City is de moeite waard. Op vijftien minuten van het stadscentrum ligt dit park waar je teruggaat van de goudkoorts in Johannesburg.

Weer Johannesburg

De vele historische en culturele bezienswaardigheden maken Johannesburg tot een bijzondere bestemming voor een vakantie en een mooi begin van een rondreis door Zuid-Afrika. Ook het heerlijke weer draagt daar aan bij.

Dankzij het gematigde klimaat kent Johannesburg geen extreem weer. In de zomer is het warm en valt er af en toe een regenbui. Ook in de winter blijft het warm in Johannesburg en is het bovendien kurkdroog. Dit maakt de Afrikaanse winter, die loopt van oktober tot maart, de beste tijd voor een vakantie in Johannesburg.

Veiligheid Johannesburg

Dankzij de hoge misdaadcijfers heeft Johannesburg niet de beste reputatie. Bezoek de sloppenwijken alleen met een gids en niet op eigen houtje. Houd je als toerist absoluut aan alle veiligheidsvoorschriften en ga bijvoorbeeld 's avonds nooit in je eentje de straat op.

Maar wie zich houdt aan de spelregel 'wie voorzichtig is zal waarschijnlijk niets overkomen', heeft zeker een boeiende tijd in Johannesburg, de tweede stad van Zuid-Afrika.

Reizen Johannesburg

Meer Johannesburg

Reviews Johannesburg

Johannesburg (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Maxime van heumen op 16 november 2018

De bestemming om naartoe te vliegen en vanuit daar de prachtige natuurparken te bezoeken. In de stad zelf is het interessante apartheidsmuseum te vinden. Op ongeveer 3 uur rijden zijn de mooiste safariparken te bezoeken. Maar ook dichter in de buurt zijn meerdere opties te vinden om van de natuur te genieten.

7,0
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
3 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Johannesburg

 • aardige locals

Minpunten Johannesburg

 • gevaarlijk
Ultieme tip: Safaripark Welgevonden; accommodatie Jamilla Lodge
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Samen op reis (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Joke Tamminga op 03 december 2017

1e dag met Hop On Hop Off Johannesburg bezocht, goede manier om in 1 dag de beste plekken te vinden. Zittend op terrasje kwamen deze mooie lieve dames langs, ik vond ze zo mooi en vroeg of ik ze mocht fotograferen. 2e dag indrukwekkend Soweto. Onder andere kerk in centrum bezocht waar lieve man de foto expositie en het hele verhaal van de apartheidsstrijd en Mandela vertelde.

Pluspunten Johannesburg

 • zeer betaalbaar
 • heerlijk gegeten in een megabarbequezaak
 • honderden mensen
 • the burger shop and grill
Ultieme tip: Hop On Hop Off, Soweto en goede transfer tussen de Radisson Hotels.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers

Zuid-Afrika (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Ankie Louer op 30 september 2016

De Botanische tuinen in Johannesburg zijn prachtig en indrukwekkend.
Een grote soort aan bloemen en planten. De eekhoorntjes lopen er rond en zijn niet bang.
Gezellige restaurantjes waar je in een oase lekker kunt eten, niet duur. Een onvergetelijke ervaring.
Ben je toch in Johannesburg sla dit uitje niet over. Ik geef het een 9.

Pluspunten Johannesburg

 • Ik vond het betaalbaar
 • gezellig

Minpunten Johannesburg

 • Je moet wel eigen vervoer hebben
 • Taxi nemen is duur als je veel wilt zien
Ultieme tip: Zuid-Afrika heeft veel lekkere restaurantjes met ook vaak live muziek. Even reserveren is wel handig. Waterfront in Kaapstad heeft een groot winkelcentrum en veel eetgelegenheden.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Johannesburg Soweto (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Ton Peters op 05 augustus 2016

Highlight: het Afrikamuseum en het Apartheidmuseum. Aansluitend een absolute zeer indrukwekkende activiteit was de 4 uur durende mountainbiketocht door Soweto.

Ultieme tip: Het Apartheidmuseum
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

5 maanden verbleven in Johannesburg (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Dries Goffin op 08 juni 2016

Ik heb 5 maanden in Johannesburg gewoond. Ik deed er mijn stage in een labo van een ziekenhuis. Dankzij die stage heb ik Johannesburg en het hele land kunnen ontdekken. Als je de kans hebt om met enkele locals de stad te verkennen is het zeker de moeite waard. Let op: Je moet ze kunnen vertrouwen. Het is een geweldig land met supervriendelijke mensen. Het dagdagelijks tempo ligt wat lager dan bij ons, wat ervoor zorgt dat alles er heel relaxed aan toe gaat.

9,2
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Johannesburg

 • Aardige locals
 • Betaalbaar

Minpunten Johannesburg

 • Geen strand
 • bezienswaardigheden
Ultieme tip: Als je een avondje lekker wilt eten of naar een cocktailbar wil gaan: Ga naar Parkhurst. Je kan er alle soorten restaurants vinden, gelegen op de 4th avenue. Het is er veilig!

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors