Tafelberg
Like ons op Facebook
8,6
9,1 Algemene ervaring
9,1 Mooi
8,6 Bereikbaarheid
7,0 Wildlife

Tafelberg

door Getaway Travel

De Tafelberg is een van de beroemdste bergen ter wereld! Deze ietwat vreemde berg in het Table Mountain National Park torent 1.086 meter boven de stad uit. Hij is 450 miljoen jaar geleden ontstaan en kreeg door erosie van de zachtere lagen zijn karakteristieke platte vorm. Het uitzicht vanaf dit plateau is werkelijk fenomenaal en mag je niet missen.

Vanaf de berg kijk je niet alleen uit over Kaapstad, maar ook zie je het Hely-Hutchinson meer, de Back Table, de Valsbaai, Cape Point en de Kirschtenbosch National Botanical Gardens.

Naar de top

Er leven honderden soorten flora en fauna op de berg, zoals de Disa-orchidee - ook wel de 'trots van de Tafelberg' genoemd - en de zeldzame spookkikker. Je kunt op verschillende manieren naar de top van de berg, waar onlangs enkele goed beveiligde uitkijkplatforms zijn aangelegd. Er zijn maar liefst driehonderd wandelroutes!

Bekijk na de top ook zeker de rest van het Table Mountain National Park, een prachtig gebied met een verscheidenheid aan dieren.

Routes

Check van tevoren wel even het weer voordat je vertrekt, want dit kan opeens omslaan, én draag goede wandelschoenen. De wandelroutes zijn niet gemakkelijk en vragen enige conditie. De makkelijkste is de Platteklip Gorge Walk die ongeveer 2,5 uur duurt. Maak nooit een wandeling alleen en vertel anderen dat je van plan bent de berg te beklimmen. Neem water, voedsel en een mobiele telefoon mee en zorg voor goed schoeisel.

Ben je in een minder sportieve bui? Dan kun je met de kabelbaan. Binnen vijf minuten ben je boven. De kabelbaan vertrekt een paar keer per uur bij de Lower Cable Station aan de Tafelberg Road. Let op: de kabelbaan is niet in gebruik wanneer het stormt.

De Tafelberg ligt in West-Kaap, ten zuiden van Kaapstad.

Like deze pagina

Reizen Tafelberg

Meer Tafelberg

Reviews Tafelberg

Op het dak van Kaapstad! (bezocht in april 2013)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 25 juli 2016

Vanaf elke hoek van de stad zie je de Tafelberg boven Kaapstad uit torenen. Je kan je dus wel voorstellen wat voor 'n uitzicht de top van deze berg te bieden heeft! Per kabelbaan of (als je dat leuk vindt) te voet bestijg je de platte berg. Verschillende wandelpaden op het dak maken het mogelijk om een 360-view van de stad te krijgen: de skyline, het stadion, Lion's Head en Robbeneiland liggen er van bovenaf schilderachtig bij. Daarnaast is de vegetatie op de berg mooi: de rotsen zijn versierd met kleurige struikjes en dassies.

7,7
8 Algemene ervaring
8 Mooi
7 Bereikbaarheid
nvt Wildlife

Pluspunten Tafelberg

 • Betaalbaar
 • Overal lieve dassies
 • Mooi uitzicht

Minpunten Tafelberg

 • Weersafhankelijk
Ultieme tip: Houd rekening met het weer! Ik ben drie keer teruggegaan om naar boven te mogen; met slecht weer gaat de kabelbaan dicht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

De Tafelberg (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Abygail Bergsma op 22 mei 2016

De Tafelberg is een plek die je moet hebben gezien als je in Kaapstad bent. Je kunt er niet omheen, omdat Kaapstad om de berg heen gebouwd is.

Je kunt er voor kiezen om met de kabelbaan te gaan, of als je veel conditie hebt naar boven lopen.
Er is vanaf de berg een mooi uitzicht op Devil's Peak en Lions Head, Robben Eiland en natuurlijk de enorme stad.

M'n vriend en ik hebben deze berg de "selfie berg" genoemd, je zult vast wel snappen waarom.

Na een paar uurtjes te hebben rondgelopen en genoten van het uitzicht zagen we bewolking vanaf zee aankomen en niet heel veel later toen wij beneden waren, was de berg verhuld in wolken en zag je het huisje van de kabelbaan niet eens meer.

Wij hadden erg veel geluk, want de volgende dag was de Tafelberg niet geopend vanwege de bewolking.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
nvt Wildlife

Pluspunten Tafelberg

 • mooi uitzicht
 • veel te zien
 • souverniertjes

Minpunten Tafelberg

 • weersafhankelijk
Ultieme tip: Mijn tip is: Als je een heldere dag in Kaapstad hebt en geen bewolking ziet boven de Tafelberg, ga dan daarheen. Voor je het weet is de berg "dicht" i.v.m. bewolking.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig! (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Charlotte van de Liefvoort op 20 mei 2016

Pak in kaapstad de rode bus naar de tafelberg (kosten zijn laag) en vanaf daar kun je te voet of met de gondel naar de top van de tafelberg. Let er wel op dat als het beneden warm is , dat het boven nog erg koud kan zijn ivm harde wind. Het uitzicht is waanzinnig mooi vanaf de tafelberg op de stad, robbeneiland en op camps bay.

7,5
9 Algemene ervaring
9 Mooi
8 Bereikbaarheid
4 Wildlife

Pluspunten Tafelberg

 • betaalbaar
 • mooie locatie
 • prachtig uitzicht
Ultieme tip: Ben je maar kort in kaapstad, zorg dan dat je meteen naar de tafelberg gaat zo gauw als de lucht open en blauw is.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldige rondreis door Zuid-Afrika van Johannesburg tot Kaapstad. (bezocht in januari 2013)

Review geschreven door Joke Holtkamp op 25 april 2016

Absoluut doen als je kan. Het is een hele belevenis. Probeer zo vroeg mogelijk te gaan want anders staan er hele lange rijen.

8,5
9 Algemene ervaring
8 Mooi
9 Bereikbaarheid
8 Wildlife
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors