Limpopo
9,4
9,5 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
9,5 Locals
9,0 Natuur
9,0 Interessant
- Stranden

Limpopo

door Getaway Travel

Limpopo - voorheen Noord-Provincie - is een afgelegen provincie in het noorden van Zuid-Afrika en wordt niet vaak door toeristen aangedaan. Velen rijden er doorheen op weg naar Zimbabwe of het Kruger National Park, maar Limpopo zelf heeft wel degelijk prachtige en interessante plekken om te bezoeken. De prachtige natuurgebieden zorgen voor een echt pioniersgevoel voor de avontuurlijke reiziger.

Jungle Book schrijver Rudyard Kipling, kende de Limpopo een belangrijke rol toe in The Elaphant's Child, een van de verhalen uit het boek Just So Stories.

ZELF NAAR Limpopo?

Bekijk alle 195 reizen naar Limpopo

Bezienswaardigheden

In het noorden stuit je op de Soutpansbergen met groen-blauwe hellingen en dichtbegroeide bossen. In het westen van Limpopo liggen enkele prachtige wildparken en het oosten biedt ruimte voor landbouwgrond voor tropisch fruit, toegang tot het Krugerpark en uitgestrekte bossen. Aan de rand van het park ligt de leuke accommodatie Silonque Bush Estate.

Limpopo kent enkele leuke plaatsen zoals de hoofdstad Polokwane - voorheen Pietersburg, en het schilderachtige Louis Trichardt, voorheen Makhado. De mijnindustrie is van groot belang voor de lokale economie van Limpopo en bij Phalaborwa vind je een gigantische kopermijn. Deze stad is ook een belangrijke toegangspoort tot het Krugerpark.

Limpopo rivier

Limpopo is 123.900 vierkante kilometer groot en wordt begrensd door Zimbabwe in het noorden, Botswana in het westen en Mozambique in het oosten. De Limpopo rivier vormt de grens. De Limpopo stroom heeft een lengte van 1.600 tot 1.770 kilometer, naargelang de bronnen, en is na de Zambezi de tweede langste rivier die oostelijk vloeit. De rivier zigzagt in boogvorm van de noordoostelijke kant naar het noorden en mondt dan zuidwestelijk uit in de Indische oceaan bij Xai-Xai in Mozambique.

De Limpopo wemelt van gevaarlijke stroomversnellingen en watervallen, maar is een eindje voorbij de monding bevaarbaar tot waar zij de toevoer van haar belangrijkste zijrivier ontvangt, de Olifantsrivier. Een zandbank hindert echter bij lage tij de toegang van grotere schepen.

Bewoners

Hoewel de oevers al 3,5 miljoen jaren bewoond, is Limpopo voor het eerst ontdekt door de Portugese Vasco da Gama. Bij Mokopane zijn fossielen gevonden die naar die eerste bewoners verwijzen. In het noordoosten leven de Venda, een stam die nog leeft volgens oeroude tradities die de rest van de Zuid-Afrikaanse bevolking al lang niet meer gebruikt.

In de bossen in het oosten van Limpopo leeft de mystieke Rain Queen, die het volgens de legende laat regenen in dit gebied. De laatste Rain Queen Makobo Constance Modjadji VI stierf in 2005. Momenteel is haar broer regent van het gebied. Hoogstwaarschijnlijk wordt de dochter van Modjadji VI tot Rain Queen gekroond wanneer ze 21 is.

Klimaat

Over het algemeen is Limpopo vrij heet en droog en hoe noordelijker je reist hoe heter het is. De gemiddelde temperatuur ligt in de zomer tussen de 17 en 27 graden Celsius en in de winter tussen de 4 en 20 graden Celsius. De meeste regen valt tussen november en maart.

Wanneer je de N1 neemt - de grootste weg door deze provincie - passeer je eerst de Waterbergen. Dit is een vrij vlak gebied dat rijk is aan moerassen, beekjes, savannes en baobab bomen. Maar de hellingen van de Waterbergen zijn stijl en ideaal voor bergsporters.

Let op: in Limpopo komt malaria voor, vooral in de lagergelegen gebieden.

Limpopo zelf zien? Vraag onafhankelijk advies over je reis

De reisspecialisten van de Zuid-Afrika Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Zuid-Afrika. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Zuid-Afrika Desk!

Like deze pagina

Reizen Limpopo

Meer Limpopo

Reviews Limpopo

Wat een prachtige, vergeten provincie! (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Marleen de Keyzer op 03 juli 2017

Limpopo wordt vaak vergeten door reizigers. Oké, het ligt ook niet echt op de route naar de bekende highlights als Kaapstad en het Krugerpark. Maar maakt dat haar niet juist bijzonder? Ik vind van wel. Divers, ongerept, historisch en cultureel. Baobabs, fever trees, traditionele kunst en de gouden neushoorn. Dat is Limpopo. Geloof me, het is die detour meer dan waard. Want waarschijnlijk heb je hier een veel vettere - of in ieder meer échte - wilderniservaring dan in het zuiden van het Krugerpark (waar overigens iedereen heengaat). Misschien wonen er dan wel minder dieren in Limpopo, de natuur is fantastisch. Op sommige plekken is het zelf zo groen dat het lijkt alsof je in het regenwoud van Australië bent. Bewonder de enorme baobabbomen die alleen in deze provincie van Zuid-Afrika op natuurlijke wijze groeien. Rijd met zonsondergang door een fever tree forest en waan je even in een sprookje als de bomen neongroen oplichten tegen de paarse lucht. En geniet van een échte sundowner: midden in de bush een gin-tonic drinken, terwijl de zon de lucht rood kleurt en buffels op maar enkele meter afstand grazen. Welcome to Africa!

9,2
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
8 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Limpopo

  • Divers
  • Schitterende natuur
  • Unieke bomen
  • Ongerept
  • Cultureel

Minpunten Limpopo

  • Afgelegen
Ultieme tip: Wandel met zonsondergang door een bos vol met fever trees. Wanneer de stammen van deze bomen neongroen oplichten tegen de paarse lucht, is het alsof je in een elfenbos bent beland!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rhenosterkloof (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Yvonne van der Meer op 25 juni 2017

Dit is een wandeling door de Rhenosterkloof in Limpopo bij Vaalwater in de buurt.
Het is soms even klimmen en klauteren maar de moeite waard.
We hebben geen dieren gezien maar de natuur was erg mooi.
Zeker een aanrader als je daar in de buurt bent.

Pluspunten Limpopo

  • Aardige bevolking.
Ultieme tip: Een provincie die je niet moet vergeten als je in Zuid-Afrika bent.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Jessica the Hippo (bezocht in januari 2013)

Review geschreven door Monica Makkinga op 30 september 2016

We hadden gelezen op internet over Jessica the Hippo. Dit nijlpaard is door een gezin gered toen ze net geboren was. Jessica is in principe een wild nijlpaard. Ze kan gaan en staan waar ze wil, maar ze komt altijd bij het gezin terug voor wat heerlijke koude thee uit een fles. Ook is er de mogelijkheid voor jou om haar te voeren en thee te geven en voor vrouwen kun je haar zelfs kussen!

Ultieme tip: Check op internet even hoe je er moet komen :)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ik heb 2 maanden paarden safari's mogen begeleiden :-) (bezocht in oktober 2009)

Review geschreven door Marjolijn Vlaar op 03 juli 2016

Ik heb alle dieren gezien, maar dan vanaf het paard! Echt een meer dan geweldige ervaring! Naast de vriendelijke mensen is het een avontuurlijke tijd geweest. Je slaapt in luxe tenten, waardoor de dieren heel dichtbij kunnen komen. Je wordt zeer goed verzorgt wat eten betreft!

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
8 Natuur
10 Interessant
nvt Stranden
Ultieme tip: Horse safari of via de Jeep. Echt een Must! En slapen in de 'tenten' of met je eigen Jeep kan ook.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors