Durban
8,3
9,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
8,5 Restaurants
7,5 Veiligheid
9,0 Stranden

Durban

door Getaway Travel

Durban kent maar liefst driehonderd dagen zon per jaar. Niet zo vreemd dat hier de kust is volgebouwd met hotels en andere accommodaties. Wanneer je hier met zonaanbidders, surfers en andere vakantiegangers langs de vele hotels, pretparken, winkels en restaurants loopt, kun je je nauwelijks voorstellen dat hier 150 jaar geleden alleen een oerwoud lag met leeuwen en olifanten.

Kalme lagune

Durban is naast een badplaats ook de toegangspoort naar het prachtige achterland van KwaZulu-Natal. De Zulu's noemen Durban nog altijd Ethekwini, wat 'kalme lagune' betekent. Ze bewoonden deze streek lange tijd, tot in 1824 hun leider het overdroeg aan de Britten. Zij vernoemden de stad naar de gouverneur van de Kaap, Benjamin D'Urban.

ZELF NAAR Durban?

Bekijk alle 33 reizen naar Durban

Durban kenmerkt zich door de Golden Mile, een strip hotels van maar liefst zes kilometer langs de kust, en Britse koloniale architectuur in het centrum.

Smeltkroes van culturen

In deze stad leeft een smeltkroes van verschillende culturen waarvan de Indiase gemeenschap de meest opvallende is. Rond 1850 kwamen er veel mensen uit India naar deze streek vanwege de suikerindustrie. Je vindt een grote Indiase gemeenschap rond Grey Street en Victoria Street.

De Zulu's zijn ook duidelijk aanwezig, vooral in de regio ten noorden van de Tegula River. Zij leven in vaak armoedige townships. Helaas is Durban niet meer de exclusieve badplaats die het ooit geweest is. Armoede en criminaliteit krijgen de steeds meer de overhand en er zijn spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. De ooit onbedorven goudgele stranden zijn tegenwoordig soms bevuild met met afval.

Blijf niet alleen aan het strand hangen wanneer je in Durban bent, maar verken ook het centrum van de stad. Hier staan enkele interessante, gerestaureerde gebouwen en musea die allemaal op loopafstand van elkaar liggen.

Bezienswaardigheden

Het stadhuis aan Smith Street is een boeiend gebouw met een enorme koepel van 48 meter hoog. Op de vier kleinere koepels zie je beelden die verschillende soorten kunst uitbeelden. In hetzelfde gebouw bevindt zich het gratis Natural Science Museum met exposities van de natuur en geologie van Zuid-Afrika - waaronder gigantische insecten - en zelfs een Egyptische mummie. Op de bovenverdieping is de Art Gallery waar je interessante Zuid-Afrikaanse kunst kunt zien, waaronder kunst en ambachten van de Zulu's.

Tegenover het stadhuis staat het Playhouse met elke avond een dans- toneel of muziekvoorstelling. Het Old Courthouse Museum staat hierachter in een prachtig gebouw uit 1863. Hier zie je meer over de koloniale periode van het vroegere Natal. Op Church Street staan enkele oude gebouwen zoals een pastorie en de St Paul's Church uit 1909. Vlakbij Church Square liggen de Medwood Gardens, dé plek om te relaxen in het drukke centrum van Durban.

Reizen Durban

Meer Durban

Reviews Durban

Durban (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Kelly Donker op 30 november 2019

Super leuk en klein stadje dat je zeker niet moet overslaan op je Zuid-Afrika reis. Tijdens onze reis hebben wij de walvissen safari gedaan, echt een aanrader!! Je kleding wordt zeik en zeik nat van het varen, maar later op zee wordt het rustiger en komen de walvissen vlakbij en springen ze zo nu en dan uit het water.

Ultieme tip: Walvissen safari!! Erg gaaf om te doen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Durban, prachtige stranden en een suptropisch klimaat (bezocht in januari 2009)

Review geschreven door Marianne Hens op 01 juni 2016

Durban ligt aan de oostkust in de provincie KwaZulu-Natal en vormt de op 2 na grootste stad in Zuid-Afrika. De zon schijnt er gemiddeld 300 dagen per jaar, het is dus heerlijk om vooral in onze winter hier je vakantie relaxed te beginnen, of er een tussenstop maken. Je kunt er heerlijk eten en flaneren over de boulevard. Ook de haven is een bezoekje waard en niet vergeten de botanische tuin.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
7 Veiligheid
8 Stranden
Ultieme tip: Neem eens een heerlijke visschotel, ze zijn heerlijk en heel goedkoop
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors