Pilanesberg National Park
9,4
10,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
- Stranden
9,5 Wildlife
- Overige activiteiten
9,0 Bereikbaarheid

Pilanesberg National Park

door Getaway Travel

De krater van een dode vulkaan zorgt voor de ongewone setting van het Pilanesberg National Park. In de prehistorie was dit een kolkende vulkaan, maar nu is het groot stuwmeer met daaromheen drie groepen heuvels van gestolde lava. Dit is een van de grootste vulkanische complexen van de wereld! De vreemde rotsen en heuvels maken dit een uniek gebied. De heuvels van zo'n 3.000 meter hebben de erosie door de eeuwen heen doorstaan. Hierdoor lijkt het complex van een afstand een grote bubbel in het landschap.

Wildverhuizing

De Pilanesberg zelf is de hoogste berg van het geheel en torent zo'n zeshonderd meter boven het Mankwa-stuwmeer uit. De vroege komst van de mens in deze omgeving is te zien aan de verschillende menselijke tekens uit de steen- en de ijzertijd.

In het Pilanesberg National Park heeft een van de meest ambitieuze wildverhuizingen van Zuid-Afrika plaatsgevonden. Tijdens project Operation Genesis in 1979 werden zesduizend zoogdieren uitgezet in het park. Onder andere zebra's, elanden, witte en zwarte neushoorns, olifanten en buffels werden erheen gebracht.

Originele fauna

Tegenwoordig leven zo'n tienduizend dieren in de dichte bossen, valleien en op de glooiende graslanden van het park waaronder de eerder uitgezette dieren en giraffen, nijlpaarden, koedoes, gemsbokken, hartbeesten, waterbuffels, luipaarden en de zeldzame bruine hyena. Er vliegen ook nog eens driehonderd soorten vogels rond. Het Pilanesberg National Park is een van de weinige plekken in Afrika waar een bijna complete, originele fauna leeft.

Overnachten

Voor de bezoekers zijn er verborgen uitkijkplekken gemaakt waar je de dieren van zeer dichtbij kunt benaderen. Er is zelfs getint glas aangebracht waardoor je geen last van zon in je ogen hebt. In het park zijn verschillende lodges, resorts, bungalows en campings waar je kunt overnachten. Je kunt er ook 's nachts een tour maken. Extra bijzonder is het maken van een ballonvaart. Het landschap is hier zo uniek dat het de niet geringe prijs van de ballonvaart zeker loont.

Het Pilanesberg National Park ligt op zo'n 2,5 uur rijden van Johannesburg, in het noorden van de provincie Noordwest, nabij de R510. Neem de afslag bij Mogwase.

Like deze pagina

Reizen Pilanesberg National Park

Meer Pilanesberg National Park

Reviews Pilanesberg National Park

Prachtig park (bezocht in april 2006)

Review geschreven door Pieter Rinkel op 14 augustus 2016

Het is een mooi park met een heel ander soort landschap dan het gebied buiten het hek. Het is heel heuvelig en groen, wat het uniek maakt. Dit zie je bijvoorbeeld al goed wanneer je het van boven bekijkt in Google Earth. Wij hebben er veel verschillende dieren gezien en het is niet massaal bezocht.

Pluspunten Pilanesberg National Park

 • Aardige rangers
 • veel verschillend wild

Minpunten Pilanesberg National Park

 • Geen
Ultieme tip: In het park kun je in het safari camp zien waar welk dier die dag gespot is. Handig om te lezen zodat je evt. in dat gebied zelf op zoek kunt gaan naar bijv. een leeuw!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Gamedrives Pilanesberg (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Marian De Wolf op 06 augustus 2016

Met mijn zus in Pilanesberg National Park geweest. We waren er drie dagen en drie nachten. We hebben daar 7 gamedrives gedaan. Zowel vroeg in de morgen als ook 's middags. Wat een geweldige ervaring was dat. Nog nooit zo iets moois gezien .

Pluspunten Pilanesberg National Park

 • Iedereen is even aardig en behulpzaam .

Minpunten Pilanesberg National Park

 • geen
Ultieme tip: Doe de gamedrives! Goede kans alle Big Five te zien. Geweldig!
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Byzondere ervaring (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Irene Kornet op 03 juli 2016

De park is niet zo enorm groot waardoor je de kans heb veel dieren te zien. Natuur is echt schitterend. En als je van fotograferen houdt kan je hier je hart ophalen. Of je nou met zonsopkomst of zonsondergang foto's neem of midden op de dag het is gewoon mooi. De huisjes zijn goed en praktisch. De restuarant heel goed. De zwembaden goed onderhouden en heerlijk om even af te koelen na een rit door de park. Iedere morgen kwamen en groepen bokken voorbij ons huis en dat in zonsopkomst maakt het wel heel speciaal. Definitief een plek om naar terug te gaan.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Pilanesberg National Park

 • kleinschalig
 • betaalbaar
 • veel dieren
 • prachige natuur
Ultieme tip: Ga vroeg in de ochtend het park in. Bijzondere mooi kleuren van het natuur als je wilt fotograferen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors