Tsitsikamma National Park
8,6
8,7 Algemene ervaring
9,3 Natuur
8,8 Stranden
7,8 Wildlife
8,3 Overige activiteiten
8,6 Bereikbaarheid

Tsitsikamma National Park

door Getaway Travel

Het Tsitsikamma National Park ligt schitterend aan de kust van de Indische Oceaan. De naam komt van de Khoi-stam en betekent 'plek met veel water'. Het park is in 1964 gesticht en op sommige plekken slechts 1,5 kilometer breed. Maar het heeft wel een 80 kilometer lange woeste kustlijn die hier en daar wordt onderbroken door een strand. Hier heeft de Storms River zich een weg gebaand door de Tsitsikamma Range en duikt de zee in waar het national park is gesticht.

Flora en fauna

Veel bezoekers doen dit park aan tijdens de Tuinroute, die hier begint of eindigt. Het park kent hoge bergen, kliffen en dichtbegroeide bossen en fynbos, die zo de zee in lijken te rollen. Er leven meer dan tweehonderd vogelsoorten. Tussen de zwarte rotsen zitten veel mosselen en zwemt de zeldzame klauwloze otter.

ZELF NAAR Tsitsikamma National Park?

Bekijk alle 52 reizen naar Tsitsikamma National Park

De kust van het Tsitsikamma National Park biedt geoefende duikers een geweldig mooie onderwaterwereld en als wandelaar heb je grote kans dolfijnen boven het water uit te zien springen.

Wandelingen

In het Tsitsikamma National Park kun je twee populaire wandelingen maken: de Tsitsikamma Trail en Otter Trail. Je wandelt door ruige berglandschappen, oerbos, fynbos, langs wilde rivieren en beken en overal heb je een panoramisch uitzicht. De Otter Trail is 42 kilometer en gaat van de Storms River naar Nature's Valley. De wandeling duurt vijf dagen, vier nachten en vraagt wel om enige conditie.

De Tsitsikamma Trail volgt grotendeels dezelfde route maar trekt dieper de bossen in en is minder zwaar. Onderweg logeer je in hutten die je van tevoren moet boeken bij de Tsitsikamma National Park Office. Een andere aan te raden wandeling is de Dolphin Trail. Deze wandeling is fysiek minder zwaar en je overnacht in accommodaties met meer comfort.

Het Tsitsikamma National Park ligt aan de zuidkust van Oost-Kaap aan de N2.

Reizen Tsitsikamma National Park

Meer Tsitsikamma National Park

Reviews Tsitsikamma National Park

Mooie wandelingen! (bezocht in januari 2010)

Review geschreven door Nynke Greydanus op 19 november 2017

Heerlijke plek voor mooie wandelingen. Gewoon zelf rondlopen of 1 van de uitgezette wandelingen volgen. Wij sliepen een paar nachten in een hutje in het park en hebben prachtige zonsondergangen gezien. Echt een aanrader!

8,2
8 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Stranden
7 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Tsitsikamma National Park

 • geweldige natuur

Minpunten Tsitsikamma National Park

 • vochtige lucht kan wat benauwend zijn
Ultieme tip: Slaap een nachtje in een van de blokhutten. Dan heb je alle tijd om van de zonsondergang te genieten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Tsitsikamma (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Jitske de Klijn op 14 mei 2017

Prachtige natuur en zeker een bezoek waard! Je kunt meerdere wandelingen doen. Wij hebben de Waterfall Trail gedaan (6 km). Het is voornamelijk over de rotsen klauteren en weinig wandelen. Maar heel leuk on te doen, met een prachtige waterval aan het einde. Helaas moet je wel dezelfde route terug. Ook hebben we de korte standaardroute gedaan, die zowel elke toerist neemt. Ook erg mooie uitzichten (foto).

Pluspunten Tsitsikamma National Park

 • schoon
 • prachtige natuur
 • uitdagende wandelroutes
 • dieren
Ultieme tip: Je kunt er ook kajakken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Een met de natuur (bezocht in maart 2011)

Review geschreven door Joyce Blume-Schulte op 04 augustus 2016

Leuk wandelgebied en de natuur vond ik er prachtig. We logeerden dicht aan het strand. Wij hebben maar 1 winkel gezien, dus als je niet zonder het meest essentiële kunt, dan zul je het mee moeten nemen voordat je gaat kamperen.

Pluspunten Tsitsikamma National Park

 • betaalbaar
Ultieme tip: In de zomertijd heb ik een geweldige tijd gehad. We hebben heerlijk gewandeld en zijn in een bootje op het water geweest. Een fantastische ervaring.
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Het mooiste stukje van de Garden Route. (bezocht in maart 2013)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 25 juli 2016

Met regenwoud bekladde bergen maken een bijna verticale duik in een woeste, woeste zee. De gitzwarte rivier kronkelt door een metershoge kloof die versierd is door lianen en zonnestralen. Watervallen ruisen om je heen en touwbruggen verbinden al het natuurpracht... Welkom in het Tsitsikamma National Park.

Er zijn verschillende wandelroutes die je naar watervallen en uitkijkpunten brengen (vanaf waar je in het juiste seizoen groepen dolfijnen en walvissen ziet). Maar je hoeft niet ver te lopen om te kunnen genieten van dit natuurpark: bij de ingang heb je al uitzicht op de wilde kustlijn.

Naast wandelen zijn er verschillende activiteiten die je kunt doen om dieper het oerwoud in te duiken. Wij hebben een tour gedaan waarbij we per kajak en raft over de donkere Storms River koersten. De Storms River is omheind door gigantische klifmuren. Soms werd de kloof zo nauw, dat we nog maar een smalle spleet zagen als we omhoog keken!

Het was zo ongelofelijk mooi! We hebben wel honderd foto's gemaakt, maar niet één vertolkte de schoonheid van de diepe kloof waar we doorheen kwamen.

8,8
9 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Stranden
nvt Wildlife
9 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Tsitsikamma National Park

 • Leuke activiteiten
 • Zwemgelegenheid
 • Schitterende natuur
 • Makkelijke wandelroutes
Ultieme tip: Een toer door de kloof, of 'gorge' zoals die in het park wordt genoemd, mag je écht niet missen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Paradijs (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Dette Suppers op 20 mei 2016

We hebben heerlijk geluncht aan de kast met een overweldigend uitzicht. Daarna de Mouthtrail gelopen. Een prachtige wandeling over een vlonderpad. Het was een wandeling door het Paradijs

9,6
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
8 Wildlife
nvt Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Tsitsikamma National Park

 • prachtig
 • niet duur
 • activiteiten
Ultieme tip: Voor of na je wandeling of kanotocht heerlijk gaan eten in het restaurant wat ligt aan de kust aan het begin van de mouthtrail.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Stormsrivier, Tsitsikamma. Een stukje oeroud Afrika. (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Diana Bloemendal op 20 mei 2016

Tsitsikamma is een stukje Afrika waar de tijd heeft stil gestaan. Eén van de weinige plekjes waar je nog steeds oerbos kunt vinden. De wandeling over de hangbruggen is prachtig, maar er zijn talloze andere wandelingen te maken in de prachtige natuur. Het mooiste vond ik het om 's morgens vroeg bij zonsopkomst op de rotsen te gaan zitten en te genieten van de vochtige lucht van het oerbos en de beukende golven op de kliffen van de Indische Oceaan. Een plek om nooit meer te verlaten.

8,4
8 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Stranden
8 Wildlife
nvt Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Tsitsikamma National Park

 • Schitterende natuur
Ultieme tip: Boek ruim van tevoren bij Sanparks voor een slaapplaats want de boekingen gaan ontzettend snel. Sanparks is redelijk qua prijs en de accommodaties zijn prima ingericht.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors