Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

Reviews Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

8,9
9,0 Algemene ervaring
9,2 Natuur
8,7 Plaatsen
8,7 Wandelingen
8,9 Bereisbaar
  • Aantal reviews: 79
  • Aantal waarderingen: 37

Indrukwekkend contrast (bezocht in december 2013)

Review geschreven door Ingrid van den Broek op 10 november 2017

De rondreis laat zien hoe mooi puur, maar ook divers Zuid-Afrika is. Je beleeft uitersten. Het gevoel of je alleen op de wereld bent midden in de natuur tussen het wild of verdwaald in luxe gigantische winkelcentra's.
Zuid-Afrika gaf me een zeer welkom gevoel. Erg vriendelijke, grappige en muzikale Afrikanen uit ieder milieu met wie je in contact komt. Zelfs apen zijn nieuwsgierig naar jou!
Afrika is schitterend.

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • diversiteit
  • mooi weer
  • cultuur
  • natuur

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • criminaliteit
Ultieme tip: Ga ook naar Kirstenbosch, een prachtig park gelegen tegen de Tafelberg.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

24 daagse rondreis zuid-westelijk Afrika (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Imke Hebben op 05 november 2017

Met reisorganisatie Drifters heb ik samen met mijn nichtje een internationale groepsreis door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe gemaakt. Tijdens deze kampeerreis ga je letterlijk van de gebaande wegen af. In de verpletterende natuur kom je heel dichtbij de wilde dieren. Zo zijn wij op 2 meter afstand van wilde neushoorns geweest. Van het beklimmen van de Tafelberg tot kanoën op de Oranjerivier tot olifanten in je tentenkamp, je maakt het allemaal mee. Je ziet Afrika op diverse manieren. Een onvergetelijke reis die wij iedereen aanraden!

9,2
9 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Plaatsen
10 Wandelingen
9 Bereisbaar

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • diversiteit
  • internationale groep
  • je ziet alle hoogtepunten
  • gids uit zuid afrika

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • lange reisafstand voor 4 weken
Ultieme tip: Als je van de gebaande wegen af gaat, zie je het echte Afrika. De echte bezienswaardigheden mag je niet overslaan maar ga ook verder op zoek dan dat!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Wat een gave reis! (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Céline van Vossen op 22 juli 2017

We zijn nog halverwege maar wat is Zuid-Afrika een mooi land! We genieten ontzettend van onze reis en van alle mooie plekken die we aan doen. Ieder kwartier zie je een nieuwe omgeving, geen enkele hoek is hetzelfde hier. Heel gaaf!

8,3
8 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Plaatsen
nvt Wandelingen
7 Bereisbaar

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • Fijn mensen
  • mooie natuur

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • veel nederlanders
Ultieme tip: Een bezoekje aan de blyde river canyon is echt de moeite waard! Vooral de pot lucks...
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige ervaring (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Sanne Den Os op 25 juni 2017

Geweldige reis waarin je heel erg veel ziet. Van natuur naar cultuur, in één woord: geweldig! Echt genoten 3 weken lang! Geland in Johannesburg en meteen eruit gereden voor onze eerste overnachting. Geweldige streken/dorpjes/stadjes gezien en veel mogen meemaken.
Kaapstad vonden wij het minste van de reis, daar is heterg toeristisch, maar daar wel de dingen gedaan die je moet zien.. HET WAS EEN TOP AVONTUUR/VAKANTIE.

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • top locals
  • betaalbaar
  • mooie uitzichten
  • aardige mensen

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • niks
Ultieme tip: Ga zoveel mogelijk dingen beleven! Heb geen haast!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

South Africa Classic! (bezocht in september 2014)

Review geschreven door Wendy Coppelmans op 25 juni 2017

Geweldig! Een prachtig land met veel afwisseling in ons programma. Natuur en cultuur wisselen elkaar af. Er is zoveel te zien dat je ogen te kort komt en eigenlijk veel langer kunt blijven. De taal is geweldig, ik ga hier graag nog eens terug!

8,6
9 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Plaatsen
7 Wandelingen
9 Bereisbaar

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • betaalbaar
  • veel te zien
  • aardige locals

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • geen
Ultieme tip: Ga ook zeker in Swaziland kijken! En... mis geen safari. Geweldig die zoektocht naar dieren!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bijzonder ervaring (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Marleen Plaisier op 25 juni 2017

Deze reis was voor mij een droom die uitkwam. Alles was zeer goed geregeld door Fox. De reisleider Steve had zoveel passie voor "zijn" land en dat wist hij heel goed over te brengen.
Heb heel veel gezien en heel veel geleerd tijdens deze reis. We hadden de mooiste accommodaties, waarin je je soms in het paradijs waande.
Ook het eten was uitmuntend, van kip tot krokodil. Al met al een echte aanrader.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Plaatsen
10 Wandelingen
10 Bereisbaar

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • alles top geregeld

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • toeslag betalen als je alleen reist
Ultieme tip: Trennerys Hotel was echt fantastisch.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige reis met super reisleider en buschauffeur (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Margreet Hagens op 23 juni 2017

Prachtige reis, alleen let erop dat je niet te snel door de wildparken hoeft. Dat vonden wij jammer dat het te snel ging. Voor mij was het ook belangrijk dat wij veel contact hadden met de bevolking daar. Township Kaapshi vond ik best heftig. Iedereen zou dat eens moeten zien, dan zie je hoe verwend wij zijn.

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • ik vond onze reisleider
  • heerlijk eten

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • de armoede vond ik moeilijk m te zien
Ultieme tip: Neem de tijd voor de wildparken
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Tot siens pragtige Suid-Afrika (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Cees Klutman op 23 juni 2017

Verliefd op Zuid-Afrika. Een enorme ervaring rijker.
Iedereen die nog nooit in Zuid-Afrika is geweest ga erheen.
Je komt met zulke geweldige herinneringen terug, die vergeet je
nooit meer.
Een week is te kort. Dus trek er zeker 15 dagen voor uit.

Ultieme tip: Boek een goede lodge en geniet van de geweldige natuur.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers

De Eenvoud (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Whm Peters op 23 juni 2017

Tijdens mijn geweldige reis van Johannesburg naar Kaapstad heb ik deze foto gemaakt met mijn telefoon omdat mijn camera was overleden en ik drie maanden na deze reis te horen kreeg dat ik ongeneeslijk ziek ben. Hij is gemaakt tijdens de beklimming van de Sani Pas. Het is geweldig mooi in dat land en ik zou graag nog een keer daar naar toe willen om het voor mij af te sluiten.

9,8
10 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Plaatsen
10 Wandelingen
10 Bereisbaar
Ultieme tip: Als je daar naartoe wil moet je gaan als je de kans hebt het is zo'n mooi land met prachtige mensen en een geweldige natuur. Ik ben er verliefd op geworden.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooiste ervaring van ons leven! (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Samantha Verhagen op 31 mei 2017

In vijf weken tijd een rondreis van Kaapstad naar Johannesburg is een echte aanrader, dit kan natuurlijk ook in een korte periode maar mijn vriend zat voor zijn afstudeerstage in Zuid-Afrika die we gezamenlijk hebben afgesloten met deze grote rondreis. Je kunt het je zo gek niet bedenken maar Zuid-Afrika heeft het allemaal: pinguïns, wijnroutes, shark cage diving, walvissen spotten, tal van gamedrives met uiteraard de big 5, duiken, quad rijden door Drakensbergen, de panoramaroute enz. En zo kan ik uren doorgaan, oftewel een must! De mensen hier zijn super vriendelijk en gastvrij. Het leukst is om in guesthouses te verblijven, je leert hierdoor echt de mensen en cultuur kennen en het is een stuk persoonlijker dan een hotel! Zuid-Afrika is en blijft onze nummer een!

9,6
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Plaatsen
10 Wandelingen
8 Bereisbaar

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • diversiteit
  • natuur
  • cultuur
  • big 5

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • armoede
  • dure vliegtickets
  • dure autohuur
Ultieme tip: Verblijf in guesthouses en reis per auto rond, zo zie je het meeste en kan je onderweg stoppen wanneer je wilt!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zuid-Afrika met de BazBus (bezocht in augustus 2011)

Review geschreven door Floor van der Werf op 21 mei 2017

In 2011 heb ik met de BazBus van Johannesburg naar Kaapstad gebackpackt. Ik ben helemaal verliefd geworden op Zuid-Afrika en kan elke backpacker aanraden om dit land op deze manier te gaan zien! Ik was alleen en heb me geen moment onveilig gevoeld.

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • Frisse lucht
  • prachtige natuur
  • gave hostels

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • geen minpunten
Ultieme tip: Sla Coffee Bay niet over!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Wat en super mooi en verschillend land, wauw! (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Wouter Geomini op 12 mei 2017

Het is echt een fantastisch mooie route die wij gereden hebben. Wat een prachtig land! We hebben de hele route zelf gereden. Om de 100 kilometer een totaal ander landschap! Een land om verliefd op te worden. Dat ben ik ook echt in vier weken tijd geworden!

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • aardige locals
  • betaalbaar
  • mooi

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • swaziland
Ultieme tip: Afsluiten bij mama africa in Kaapstad!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

A roadtrip to heaven (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Milou Fafiani op 09 mei 2017

Een prachtige rondreis gemaakt van Johannesburg naar Kaapstad met de Bazbus. Zeer aan te raden als je zelf niet wil rijden. The big five gezien in het krugerpark. Helemaal back to basic gekampeerd tussen de dieren. De zon zien opkomen en weer onder zien gaan en slapen onder de mooiste sterrenhemel die ik ooit heb gezien. Zuid-Afrika, een land met voor ieder wat wils. Wildlife, surfen bij de mooiste stranden, feesten in Kaapstad maar wat we vooral niet moeten vergeten zijn de locals die zo gastvrij zijn.

8,4
8 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Plaatsen
8 Wandelingen
9 Bereisbaar

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • aardige locals
  • lekker eten
  • cultuur proeven tot de max

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • geen minpunten
Ultieme tip: Neem de Bazbus en ontmoet andere backpackers waar je ervaringen mee kan delen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig land (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Seke Brouwer op 09 mei 2017

Prachtige rondreis door een heel mooi variërend land. We hebben een groepsreis gedaan en dit beviel ons prima. Alles was al voor ons uitgestippeld, wel konden we nog optionele excursies eraan toe voegen. We hebben veel gezien in een kort periode, dus het tempo van de rondreis lag hoog. Ze zeggen altijd Zuid-Afrika is de wereld in één land maar dit is ook werkelijk waar zo. Prachtige slaapplekken gehad in hluhluwe hebben we in een lodge geslapen waar de giraffes op nog geen driehonderd meter van je af sliepen. Echt onvoorstelbaar zo mooi. Ik zou de reis aan een ieder aanraden en zou er zelf ook zo weer heen willen!

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • lekker eten
  • betaalbaar

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • 's avonds zit je veelal in je hotel gekluistert maar door alle indrukken van de dag is dat niet echt een heel groot probleem
Ultieme tip: Ga naar isimangaliso wetland park dit is echt schitterend!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De reis van je leven! (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Marina Gossink op 08 mei 2017

De reis van Johannesburg naar Kaapstad was fantastisch! Zuid-Afrika is een prachtig land met mooie natuur en een vriendelijke bevolking. Het is moeilijk om te zeggen wat nu het mooiste of leukste was. Wij hadden een individuele rondreis, met zijn tweeën en daardoor konden we zelf beslissen wat we wilden zien en doen. We hebben Kruger Park en Addo Elephant Park bezocht met een begeleide game drive en veel wild gespot. Hluhluwe / Umfolozi Park en Mountain Zebra Park hebben we met onze eigen auto bezocht. In Hluhluwe Park stonden de neushoorns op het pad voor de auto, in Kruger Park liep er een leeuw voor de auto uit. Onvergetelijke ervaringen! Ook hebben we een boottocht op de rivier bij St. Lucia gedaan en veel nijlpaarden gezien. We hebben genoten van de overweldigende natuur in de Drakensbergen en in de Valley of Desolation, van het bezoeken van een Basotho dorp in de Drakensbergen en van een optreden van een dansgroep en bezoek aan een authentiek dorp in Swaziland. We hebben de Garden route gereden en plaatsen bezocht als Knysna, Oudtshoorn en Montagu, elk op hun eigen manier mooi. Kaapstad is een geweldige stad, met een goede sfeer, het gezellige Waterfront, de indrukwekkende Tafelberg en het mooie Kaaps Schiereiland waar we naar Kaap de Goede Hoop zijn gegaan en de pinguïnkolonie bij Simons Town hebben bezocht. De accommodaties waren stuk voor stuk geweldig met vriendelijk en gastvrij personeel. Wat we leuk vonden zijn de aapjes die gewoon over de daken en rond het zwembad liepen! En het eten is goed en betaalbaar. We hebben ons nergens onveilig gevoeld, maar in sommige gebieden moet je wel in de auto blijven en de ramen dichthouden. En de routes zijn lang, daar kun je je in de tijd die het kost op verkijken. Als ik toch moet kiezen, heb ik het meeste genoten van de mooie natuur en van de pinguïnkolonie. En de mooiste accommodatie vond ik Stellenhof Farmstay in Addo.

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • betaalbaar eten
  • vriendelijke bevolking
  • prachtige natuur
  • wilde beesten spotten
  • afwisselende activiteiten
  • mooie accomodaties

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • soms slecht wegen
  • lange afstanden
  • vol programma
Ultieme tip: Neem ook af en toe tijd om uit te rusten en alles tot je te laten doordringen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De reis van je leven! (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Marina Gossink op 07 mei 2017

Wij zijn in maart 2017 van Johannesburg naar Kaapstad gereden, met zijn tweeën in een huurauto. We waren helemaal overdonderd door de prachtige natuur, het feit dat je er wilde dieren kan spotten, de vriendelijke bevolking en de prachtige accomodaties. We werden overal, zelfs bij tankstations, hartelijk ontvangen.
Het is moeilijk te zeggen wat nou het mooiste of het leukste was.
We hebben wild gespot in Kruger Park en Addo Elephant Park met een begeleide game drive. En we zijn Hluhluwe / Umfolozi Park en Mountain Zebra Park met onze eigen auto gaan verkennen. Wat een belevenis, in het Hluhluwe Park stonden de neushoorns voor ons op het pad en in Kruger liep er een leeuw voor de auto uit.
We zijn de rivier op geweest in St. Lucia om heel veel nijlpaarden te zien, we hebben een show van een dansgroep gezien en een rondleiding in een authentiek dorp gehad in Swaziland, we hebben een bezoek gebracht aan een Basotho dorp.
De schoonheid van de Drakensbergen was overweldigend, evenals de pracht van Bourke's Luck potholes tijdens de panoramaroute en de Valley of Desolation bij Graaff Reinet.
De Garden Route was weer op een andere manier mooi. Plaatsen als Knysna, Oudtshoorn en Montagu zijn stuk voor stuk leuk en mooi.
En Kaapstad is een unieke stad, met een fantastische sfeer, het stadsleven, de gezelligheid van het Waterfront, maar ook mooie natuur op het schiereiland en de Tafelberg.
Als ik er iets uit moet lichten, zijn dat voor mij persoonlijk het bezoek aan de pinguïnkolonie in Simons Town en de meer dan prachtige Drakensbergen waar je helemaal tot rust komt.
Alle accommodaties waren op hun eigen manier leuk, maar de mooiste was voor mij Stellenhof Farmstay in Addo.
Kortom, ik had Zuid-Afrika liever niet meer willen verlaten, en ik raad deze reis bij iedereen aan!

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • prachtige natuur
  • vriendelijke bevolking
  • prachtige accomodaties
  • diversiteit in bezienswaardigheden
  • betaalbare restaurants

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • soms slechte wegen
  • lange afstanden
Ultieme tip: Probeer af en toe rust te nemen om alle indrukken te verwerken!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zomaar een ontmoeting (bezocht in november 2005)

Review geschreven door Truus Biemans op 07 mei 2017

Geweldig vakantieland, de meest fantastische mensen ontmoet. De natuur is overweldigend, het blijft je verbazen. Elk gebied heeft zijn eigen verassing. Wat onze meest waardevolle herinnering is, is het contact met de lokale bevolking.

9,6
9 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Plaatsen
10 Wandelingen
10 Bereisbaar

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • natuur

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • geen
Ultieme tip: Maak kennis met de plaatselijke bewoners, dit maakte voor ons de reis helemaal af.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige reis met gezin (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Jessica Tesselaar op 02 mei 2017

In november zijn wij voor vier weken met het gezin vertrokken naar ZuidAfrika. We kwamen aan in Johannesburg en vanuit daar zijn we naar onze eerste lodge gereden. Tijdens de reis naar het mooie Kaapstad hebben we ongeveer veertien verschillende lodges gehad. Dat was erg leuk. Stuk voor stuk waren het ook mooie plaatsen. We zijn hebben ook een overnachting in Lesotho gehad. Dit zou ik niet nog eens doen, ik voelde me daar niet prettig en we zijn ook meerdere keren staande gehouden door politie daar. Verder is de natuur van Zuid-Afrika zo mooi! Om de zoveel uur rijden, heb je weer een totaal andere omgeving. Voordat ik erheen ging, wilde ik eigenlijk niet gaan. Ik dacht alleen maar dat het een raar land was en achtergesteld. Eng. (Even te bedenken dat ik nooit buiten Europa was geweest). Nou nu ik daar geweest ben is het echt 180 graden gedraaid en heb ik haast heimwee.

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • vrolijke mensen
  • mooie natuur
  • veelal lekker weer

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • lesotho
  • potholes
Ultieme tip: Het beste is gewoon met een eigen auto de rondreis maken. Dan zie je alles op je eigen tempo.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig land (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Nel van der Sluis op 23 april 2017

Een rondreis met zo een divers landschap is in een woord adembenemend. Het heeft geen minuut verveeld. Prachtige natuur en diverse safari's die deze reis zo indrukwekkend maakten. Echt de mooiste rondreis geweest tot heden die we gemaakt hebben. Zeker een aanrader.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Plaatsen
8 Wandelingen
9 Bereisbaar

Pluspunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • lieve bevolking
  • prachtig land

Minpunten Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

  • niets
Ultieme tip: De sanipass en safaries moet je echt gedaan hebben. Bezoek aan Swaziland heel erg indrukwekkend. In Kaapstad het waterfront met de Tafelberg ook zeer zeker de moeite waard.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers
Waardering door Fred Jaspers op 20 feb. 2020
9,6

9

Algemene ervaring

10

Natuur

10

Plaatsen

9

Wandelingen

10

Bereisbaar

Reizen Rondreis van Johannesburg naar Kaapstad

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors