Camperroute Zuid-Afrika en Botswana

Camperroute Zuid-Afrika en Botswana

door Emma van Kampen

Wildlife, uitgestrekte zoutvlaktes, dorre savannes en mossige moerassen. Je ziet het allemaal tijdens een camperreis door Zuid-Afrika en Botswana. Met een camper door Botswana en Zuid-Afrika crossen, biedt je alle vrijheid om te stoppen waar jij dat wil. Langs de weg stoppen voor die ene perfecte foto of omrijden voor een bepaalde highlight: het kan allemaal tijdens een camperroute door Zuid-Afrika en Botswana. 

In drie weken neemt deze camperroute je mee langs alle highlights van Botswana en Zuid-Afrika. Je begint je reis in het bruisende Johannesburg, maar verruilt de stad al gauw voor de ongerepte natuur en savanne van Botswana. Na bijna vierduizend kilometer heb je alle hoogtepunten van Botswana én het noordoosten van Zuid-Afrika gezien. 

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 218 reizen naar Zuid-Afrika

Startpunt: van Johannesburg naar Pretoria

Dag 1-2 Na een lange reis, land je eindelijk op het vliegveld van Johannesburg. Je haalt hier direct je camper op óf gaat eerst een dag of twee op verkenningstocht. Je bezoekt hier het Apartheid Museum, Mandela House, Constitution Hill en de serene Botanical Garden waar je prachtige bloemperken en fonteinen ziet. 

Dag 3-4 Pretoria is je volgende bestemming. Je zoekt naar Ramaphosa in de Union Buildings, struint door de tropische Pretoria National Botanical Garden en beklimt de Pretoria Forts. Deze forten stammen nog uit de Tweede Boerenoorlog in 1899 en bieden een panorama over de stad. 

Dan is Nelspruit aan de beurt. In een dag wandel je door de Lowveld Botanical Gardens: 159 hectaren aan ruige jungle. Je ziet inheemse planten en bomen zoals lotussen en varens. In het regenwoud vind je trappen en uitkijkplatforms tussen de bomen die je naar een kletterende waterval leiden. 

Ben je op zoek naar een leuke camping? Zet je tentje dan neer op het Lakeview Lodge & Caravan Park. Hier ben je voorzien van je eigen braai, waar je een heerlijk maaltje op bereidt. 

Dag 5-6 Vandaag spot je hopelijk de hele Big Five. Je raadt het al: je gaat naar het Krugerpark. De olifant, neushoorn, buffel, leeuw en het luipaard zoek je op met een gids in een jeep. Maar je verkent het park ook gewoon op eigen houtje, vanuit je huurauto. En tijdens je avontuur spot je niet alleen de Big Five; er leven nog 135 andere zoogdieren, vogels en reptielen in het Krugerpark. 

We raden je aan om meerdere dagen op verkenning te gaan in dit wildpark. Overnacht daarom op een van de restcamps in het park, zoals het Satara Restcamp of Crocodile Bridge. ‘S Ochtends word je wakker van de trompetgeluiden van olifanten en het gebrul van leeuwen. 

Natuurwonderen tijdens je camperroute door Zuid-Afrika en Botswana

Dag 7-8 Na twee á drie dagen in het Krugerpark is het tijd voor Hoedspruit. In dit bruisende dorpje vind je tal van de winkeltjes waar je handgemaakte souvenirs koopt. Maar voor een écht spektakel rijd je naar de Blyde River Canyon, een van de grootste kloven van Zuid-Afrika. Volg de Panoramaroute en je komt langs de zevenhonderd meter diepe God’s Window, de Berlin Falls en Bourke’s Luck Potholes. 

Na een lange wandeldag, overnacht je in de buurt van Hoedspruit op het Klaserie Caravan Park. Hier heb je een ruime kampeerplek, midden in het Moditlo Game Reserve aan de Jan Wassenaardam.  

Dag 9-10 Je hebt een bijna drie uur lange rit voor de boeg. Het Woodbush Forest Reserve staat namelijk op het programma. Hier vind je de grote Magoebaskloof, die je trotseert via een lange slingerweg naar boven. Op de Great Letaba River vlakbij de kloof raft je in een rubberen bootje via de stroomversnellingen naar beneden en spot je wellicht nog de waterval Debengeni. 

Vlakbij het Woodbush Forest Reserve ligt het stadje Polokwane. Een must-see is het Bakone Malapa Northern Sotho Open Air Museum. In dit openluchtmuseum leer je veel over de traditionele Afrikaanse cultuur; het is het thuis van de Bakone-stam. Je kijkt rond in het dorpje en ziet er duizend jaar oude rotstekeningen.  

De leukste campings tijdens je camperroute door Zuid-Afrika en Botswana

Dag 11-12 Today is the day. Je gaat vroeg op pad. Na vier uur rijden bereik je het Khama Rhino Sanctuary in Botswana! Je eerste avontuur in Botswana beleef je tussen de laatste neushoorns van het land. Het is toegestaan om met je eigen auto door het wildreservaat te rijden, maar van een wandeling of safari onder begeleiding van rangers steek je wellicht meer op. 

In het wildpark is een camping waar je overnacht in je eigen tentje of in een chalet. Ook beschik je over je eigen braai waar je een lekker stukje vlees op grilt. Er zijn maar 22 plekken, reserveren is dus een must!

De leukste bezienswaardigheden van je camperroute door Zuid-Afrika en Botswana

Het Makgadikgadi Pans National Park is je volgende stop op je camperroute door Zuid-Afrika en Botswana. De zoutpannen in het park zijn de laatste overblijfselen van het Makgadikgadi-meer. Ooit was dit het grootste meer van heel Afrika, maar door veranderingen in de rivieren doogde Makgadikgadi op. In het park ga je op safari en ontdek je het wildleven. Je spot er olifanten, leeuwen, zebra’s, jachtluipaarden, giraffen en gems-, spring- en steenbokken. 

Wil je overnachten in de buurt van het park? Reserveer dan een plekje bij de Gweta Lodge. Hier slaap je vlak naast de zoutpannen. 

Dag 13-14 Pal naast het Makgadikgadi vind je het Nxai Pan National Park dat ook niet op je lijstje mag ontbreken. Je bezoekt er de Baines Baobabs, zeven baobabs die zijn vernoemd naar ontdekkingsreiziger Thomas Baines. Ook dit nationale park zit vol met wild. Gems- en springbokken en impala’s zie je er het hele jaar door. 

Drie en een half uur verderop ligt Maun. Vlakbij deze stad ga je op ontdekkingsreis in de Okavango Delta. Er zijn geen wegen. Met een mokorobootje en te voet verken je het hele gebied. Het moerassige landschap is het thuis van veel dieren. Nijlpaarden, krokodillen, vogels, maar ook savannedieren als olifanten en buffels struinen er rond. 

Dag 15-16 Ook het Moremi Game Reserve is een must-see bij Maun. Dit reservaat is wel begaanbaar met de auto. Je rijdt er langs moerassen en door savannes en acaciabossen. Het reservaat is de leefplek van de bedreigde Afrikaanse hond, hyena’s, jakhalzen, leeuwen en giraffes. In het park vind je verschillende campings en lodges waar je kunt overnachten. 

De volgende dag rijd je naar de Tsodilo Hills, helemaal in het noorden van Botswana. Zo’n 30.000 jaar geleden leefde de San tussen deze ‘heilige heuvels’. De heuvels steken zo’n vierhonderd meter uit boven de Kalahari. Bovenop de Tsodilo Hills bewonder je ruim vierduizend prehistorische rotstekeningen. Via de vele wandelroutes door het park kom je ze tegen. 

De laatste dagen van je camperreis door Zuid-Afrika en Botswana

Dag 17-18 Next stop: Ghanzi. De ‘hoofdstad van de Kalahari.’ Vanuit Ghanzi breng je de Central Kalahari een bezoekje. Het Central Kalahari Game Reserve is met een oppervlakte van 52.800 vierkante kilometer het op een na grootste wildpark van de wereld. Op de uitgestrekte vlaktes, savannes, zoutpannen en rivierbeddingen leven onder meer leeuwen, giraffes en hyena’s.

In het park vind je ongeveer twintig campings. Onze aanrader: Tau Pan Camp. Slapen doe je hier onder de sterren en ‘s ochtends word je wakker van de dierengeluiden. 

Tijdens je rit naar hoofdstad Gaborone bezoek je ook nog het zuidelijke deel van de Kalahari in het Khutse Game Reserve. Hier vind je minder savannedieren maar wél veel vogelsoorten. 

Dag 19-21 Na al dat wildlife is het tijd om Gabarone te verkennen. Hier bezoek je de grootste dam van Botswana: de Gabarone Dam. Ben je op zoek naar spanning? Dat komt goed uit! Net buiten de stad beklim je top van de Kgale Hill. Na een tocht van twee uur sta je op 1287 meter hoogte en zie je de hele omgeving van Gabarone. 

Vlakbij Gabarone ligt het Crocodile Pools River Safaris. Hier stap je in een bootje en verken je de Notwane River. Dit is het thuis van de Nijlkrokodil en de Zuid-Afrikaanse python. Ook leven er veel hagedissen, slangen, reptielen en vliegen er wel 593 soorten vogels rond. 

Na je bezoek aan de Nijlkrokodillen rijd je terug naar Johannesburg waar je je camper weer inlevert en terug naar Nederland vliegt. In het vliegtuig droom je weg van je camperreis door Zuid-Afrika en Botswana.

Praktische informatie over camperreizen in Zuid-Afrika

Bij een camperreis door Zuid-Afrika komen bepaalde voorbereidingen kijken. Ook zijn er dingen die handig zijn om vooraf te weten. Het is bijvoorbeeld verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Alle praktische informatie over het huren van een camper, het reserveren van de campings en allerlei andere handige tips vind je hier

Beste reistijd voor Botswana en Zuid-Afrika

De beste reistijd voor een camperreis door Zuid-Afrika en Botswana is tussen mei en september. In oktober begint het regenseizoen in Botswana. Door de toenemende regen wordt de begroeiing in de parken dichter en is het moeilijker om wilde dieren te spotten. In de Nederlandse zomermaanden is het in Botswana wel winter; vooral in de nachten is het dan een stuk kouder. 

In de maanden juli en augustus kan het een stuk drukker zijn in de natuurparken en op de weg aangezien het dan zomervakantie is. De kans is dus wel groot dat je meer toeristen tegenkomt.

Routebeschrijving

Je start en eindigt bij deze camperroute door Botswana en Zuid-Afrika in Johannesburg.Vanaf Johannesburg volg je de N1 richting Pretoria. Om je route te vervolgen rijd je via de N4, R36, R539 en R104 naar Nelspruit. Om in het Krugerpark te komen, volg je de R40 en R536, en voor Hoedspruit de R40. Via de R40, R526 en R71 kom je in Polokwane. 

De eerste stop in Botswana bereik je door de R567, N11 en de A14 te volgen. Voor het Makgadiki Pans National Park blijf je op de A14 en voor Gweta houd je vervolgens de A3 aan. Ook het Nxai Pan National Park en Moun bereik je via de A3. 

Voor de Tsodilo Hills rijd je via de A35 richting het noorden. Dezelfde weg neem je terug; deze loopt over in de A3 die je volgt voor Ghanzi. Voor Khutse neem je eerst de A3 en vervolgens de A2. Gabarone bereik je via de A12 en het Crocodile Pools River Safaris via de A1. Voor je eindbestemming, Johannesburg, volg je de A1 tot aan de grens en daarna de N4, R509 en de M47. 

Heb je minder dan drie weken de tijd? Dan kun je de route ook inkorten door bijvoorbeeld de Tsodilo Hills over te slaan. Of alleen het oosten van Botswana te bezoeken. 

Wil jij zelf met een camper door Zuid-Afrika en Botswana reizen? Bekijk dan hier het reisaanbod. 

Reizen Zuid-Afrika

Foto's & video's Camperroute Zuid-Afrika en Botswana

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors