Camperroute Zuidelijk Afrika

Camperroute Zuidelijk Afrika

door Emma van Kampen

De camperroute door Zuidelijk Afrika die je op het punt staat te maken, wordt ongetwijfeld de reis van je leven. Je maakt urenlange ritten langs droge valleien, hoge zandduinen, diepe kloven en zoutpannen. Wilde dieren komen poolshoogte nemen bij je camper, ‘s avonds droom je weg onder de sterren en ‘s ochtends word je wakker van het leeuwengebrul en olifantengetetter op de savanne. 

Op de camperroute door Zuidelijk Afrika staan Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe. In vijf weken tijd bezoek je alle natuurschatten van deze landen in Zuidelijk Afrika, zoals de Victoriawatervallen, het Krugerpark en Etosha National Park. Na meer dan zesduizend kilometer kán je niet anders dan verliefd zijn geraakt op Zuidelijk Afrika. Wedden? 

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 206 reizen naar Zuid-Afrika

Startpunt: van Kaapstad naar Cederberg

Dag 1-3 Je reis begint! Na een lange vlucht zet je eindelijk voet aan de grond in Kaapstad. Je neemt twee á drie dagen de tijd om de levendige stad te verkennen voordat je je camper ophaalt en verder rijdt naar je eerste stop. In Kaapstad valt genoeg te doen. Je bezoekt er de Tafelberg met de kabelbaan, klimt naar het topje van Lion’s Head, gaat op een cultureel uitstapje in de kleurrijke wijk Bo-Kaap en duikt de geschiedenis in bij Kaap de Goede Hoop

Dag 4-6 Met je huis op wielen rijd je door naar Cederberg. Hier wandel je tussen de rode rotsen door en ga je op zoek naar eeuwenoude muurschilderingen die zijn gemaakt door de oorspronkelijke bewoners: de San. Ook breng je een van de vele theeplantages een bezoekje. Theeleuten zijn hier in het walhalla, want Cederberg is de enige plek op aarde waar rooibos groeit.  

Na een lekker kopje thee vertrek je naar je volgende bestemming: Fish River Canyon. De eerste kilometers in Namibië zijn een feit. Je brengt hier de op een na grootste kloof van de wereld een bezoekje. Tijdens je verkenningstocht trotseer je uitdagende wandelpaden en kijk je soms tot wel 550 meter de diepte in. Wil je nog een extra dag de kloof bewonderen? Parkeer je camper dan op de Ais-Ais Campsite. 

Bezienswaardigheden in Zuidelijk Afrika

Dag 7-9 De volgende dag verken je de wereldberoemde Sossusvlei. Hier domineren grote rode, oranje en gele zandduinen het landschap. Maar ook zoutpannen loop je tegen het lijf. Plekjes die je zeker niet over mag slaan zijn: de veertig meter diepe Sesriem Canyon, de 170 meter hoge Duin 45 en de hoogste duin ter wereld, Duin 7 van maar liefst 383 meter. 

Aangezien de Sossusvlei erg groot is, raden we je aan om hier twee dagen te blijven. Een wandeling door de vallei is leuk, maar tijdens een ballonvaart neem je de Sossusvlei pas echt goed in je op. Na je avontuur op grote hoogte plof je ‘s avonds neer op Sesriem Campsite. 

Dag 10-12 Next stop: Swakopmund. Hier raak je al je adrenaline kwijt tijdens een middagje quadrijden, sandboarden, parachutespringen of watersporten. Met een bootje verken je het ruige kustgebied en spot je met geluk zelfs dolfijnen. 

De 1728 meter hoge, feloranje rotsen van Spitzkoppe vallen erg op in de verder vlakke woestijnomgeving. Ben je op zoek naar nog wat extra spanning? Je beklimt de rotsen het hele jaar door. Wijsheid is wel om dit in de Afrikaanse wintermaanden te doen. In de zomer zijn de temperaturen niet ideaal voor zoveel inspanning, bovendien kunnen de rotsen zelf ook erg heet worden. 

De door zeemannen gevreesde kust rondom Skeleton Coast Park is je volgende bestemming op je camperroute door Zuidelijk-Afrika. Op dit meest afgelegen strand van de wereld liggen dan ook veel scheepswrakken en walvisskeletten. In de afgelopen eeuwen zijn hier regelmatig schepen vergaan, maar jij pakt gewoon je surfplank om de golven te bestijgen. Eén voordeel: veel andere mensen kom je niet tegen. 

Op naar de mooiste campings in Zuidelijk Afrika

Dag 13-15 Het is tijd voor safari! Het Etosha National Park zit vol wilde dieren. Dit natuurgebied is bijna anderhalf keer zo groot als Nederland én een van de grootste nationale parken die je tijdens je camperreis door Zuidelijk Afrika bezoekt. Rondom de blikvanger, de zoutpan, is het een grote beestenboel. Olifanten, giraffen, neushoorns, struisvogels, zebra’s, antilopen en jachtluipaarden tref je zomaar aan bij de drinkplaatsen. 

Voor dit immense park neem je de tijd. Verblijf er een dag of twee en overnacht op het Halali-, Namutoni-, of Okoshi Camp.

Dag 16-19 Je bent aangekomen bij je laatste stop in Namibië: hoofdstad Windhoek. Snuif cultuur op in het oude kerkje Christ Church die stamt uit de Duitse overheersing. Wandel door de Parliament Gardens en maak je hoofd even leeg terwijl je geniet van de fonteinen, palmen en roze bloemen. En haal nog even een handgemaakte souvenir als aandenken op de Craft Market.

Na vijf uurtjes rijden bereik je de eerste bestemming in Botswana. Vanuit Ghanzi bezoek je het Central Kalahari Game Reserve. Verdwalen doe je hier liever niet, met een oppervlakte van 52.800 vierkante kilometer is dit namelijk het op een na grootste wildpark van de wereld. Leeuwen, giraffes en hyena’s geven kleur aan de vlaktes, savannes, zoutpannen en rivierbeddingen in deze dorre woestijn. 

In het park word je op een van de twintig campings met open armen ontvangen. Onze aanrader: Tau Pan Camp. ‘s Avonds dommel je in slaap onder de fonkelende sterrenhemel en ‘s ochtends ontwaak je door de dierengeluiden die van de savanne afkomen. 

Nationale parken tijdens je camperreis door Zuidelijk Afrika

Dag 20-22 De volgende dag rijd je richting Maun, vanwaar je het Moremi Game Reserve en de Okavango Delta een bezoekje brengt. In het reservaat tref je moerassen en met name savannes en acaciabossen aan. Hier leeft de met uitsterving bedreigde Afrikaanse hond. Ook hyena’s, jakhalzen, leeuwen en giraffen kom je er tegen. 

Richting het noorden wordt het landschap steeds drassiger. Je nadert de Okavango Delta. Er zijn geen wegen. Je verkent de delta met een traditioneel mokorobootje en te voet. Je peddelt langs nijlpaarden, krokodillen en vogels maar ook olifanten en buffels kom je er met een beetje geluk tegen. 

Dag 23-25 De komende drie dagen breng je door in het Makgadikgadi Pans National Park en Nxai Pan National Park. In het Makgadikgadi Pans National Park tref je gigantische zoutpannen aan, de enige overblijfselen van het uitgedroogde Makgadikgadi-meer. 

Wild leeft er in overvloed. Met je eigen auto of tijdens een game drive ga je op ontdekkingsreis en zie je in het regenseizoen onder meer zebra’s, struisvogels en steenbokken. Vogelaars kijken hun ogen uit op de Sua Pan waar duizenden pelikanen en flamingo’s leven. 

Overnachten doe je vlakbij de witte vlaktes bij de Gweta Lodge of aan de oevers van de Boteti-rivier bij Khumaga Camp. 

Na een dutje en een ontbijtje vertrek je naar het Nxai Pan National Park. Dit landschap is vergelijkbaar met dat van je vorige stop, maar op de Nxai Pans tref je meer begroeiing aan. Door het korte gras en de vele drinkplaatsen is de kans groot dat je er wild spot. Leeuwen, jachtluipaarden, impala’s en gems- en springbokken hobbelen er rond. Een hoogtepunt van dit park is Baines Baobabs. Deze zeven knoestige baobabbomen zijn vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Thomas Baines. 

Naar de grootste natuurwonderen van Zuidelijk Afrika

Dag 26-27 Je camperroute door Zuidelijk Afrika gaat verder in Zimbabwe en begint bij de beroemde Victoria Falls. De klotsende watervallen liggen op de grens met Zambia in het westen van Zimbabwe. Vanaf het hoogste punt klettert het water 108 meter de diepte in. Dit geluid hoor je al op honderden meters verderop. Je kan de watervallen vanuit beide landen bezoeken. 

Omdat er rondom het ‘bewegende watergordijn’ genoeg te beleven valt, parkeer je ‘s avonds je camper op Camp Nkwazi of Pioneers Camp. Beide liggen op nog geen tien kilometer van de watervallen. 

De volgende dag raak je je adrenaline kwijt tijdens een bungeejump waarbij de waterspetters en mist je om de oren vliegen. Of je raft op de woeste stroomversnellingen van de Zambezi onderaan de waterval. En in de omliggende jungle spot je allerlei wilde dieren. 

Dag 28-29 In Zimbabwe reis je verder naar het Matobo National Park. Het park is maar liefst 424 vierkante kilometer groot en wordt gekenmerkt door de Matobo Hills en de enorme rode rotsformaties die op elkaar lijken te balanceren. In de grotten maak je een reis door de tijd wanneer je een blik werpt op de eeuwenoude rotstekeningen gemaakt door de San. Verder ga je op safari en bewonder je de zeldzame witte en zwarte neushoorns die het gebied rijk is. 

De laatste dagen van je camperroute door Zuidelijk Afrika

Dag 30-32 Na je verkenningstocht door Zimbabwe rijd je weer richting Zuid-Afrika. Op weg naar het Krugerpark kom je langs Tshipise waar je relaxt in de warmwaterbronnen. Als je bent uitgerust, vertrek je naar het Krugerpark en kom je hopelijk oog in oog te staan met de hele Big Five.  

In het park, dat anderhalf keer zo groot is als Nederland, ga je op een wandelsafari. Of je kiest voor een game- of self-drive. Met een open jeep of je huurauto ga je op pad om giraffes, olifanten, buffels, neushoorns, jachtluipaarden en leeuwen in hun natuurlijke habitat te spotten. 

Slapen doe je gewoon in het territorium van de wilde dieren op een van de vele campings of lodges. Een van onze favorieten: Tsendze Rustic Camp Site. Behalve het geluid van insecten of het leeuwengebrul afkomstig van de savanne, heerst hier een intense stilte. 

Dag 33-34 Na je safari vertrek naar je eindbestemming Johannesburg. Je levert je camper in en vliegt terug naar Nederland. Maar als je genoeg tijd hebt, raden we je aan om een uitstapje te maken naar het Apartheid Museum, Constitution Hill en de foodmarkets Neighbourgoods Market en Market on Main. In de township Soweto bezoek je de oude woonplaats van Nelson Mandela, onder begeleiding van een gids. 

Praktische informatie over camperreizen in Amerika

Bij een camperreis door Zuid-Afrika komen bepaalde voorbereidingen kijken. Ook is het handig dat je bepaalde dingen weet voordat je vertrekt. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs als je een camper wilt huren. Alle praktische informatie over het huren van een camper in Zuid-Afrika, het reserveren van de campings en allerlei andere handige tips vind je hier

Beste reistijd voor Zuidelijk Afrika

De beste reistijd voor een camperreis door Zuidelijk Afrika is tussen augustus en oktober. Aangezien je meerdere landen bezoekt, moet je rekening houden met meerdere klimaten en die verschillen nogal van elkaar. Tussen augustus en oktober heb je over het algemeen het beste weer in de vier landen. 

In Botswana en Zimbabwe begint halverwege oktober het regenseizoen. Door de toenemende regen wordt de begroeiing in de parken langzamerhand dichter en is het moeilijker om wilde dieren te spotten. Tussen augustus en half oktober valt er gelukkig nog weinig regen en zijn de temperaturen aangenaam. 

In Namibië zijn de temperaturen bijna het hele jaar door geschikt voor een camperreis. Waar je wel rekening mee moet houden is dat temperaturen in het zuiden ongeveer tien graden kouder zijn dan in het noorden. Tussen augustus en oktober is het in het noorden rond de 33 graden en in het zuiden gemiddeld twintig graden. 

Ook in Zuid-Afrika zijn de temperaturen aangenaam in september en oktober. De gemiddelde temperatuur ligt in de lente rond 23 graden. Daarnaast bloeien de bloemenzeeën op in deze periode én spot je vooral in oktober veel walvissen langs de Zuid-Afrikaanse kust! 

Routebeschrijving

Tijdens je camperreis door Zuidelijk Afrika bezoek je de belangrijkste highlights van Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe in vijf weken tijd. Je start je reis in Kaapstad, maar dit kan eventueel ook in Johannesburg. Naar beide steden vliegen rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam. 

Vanuit Kaapstad volg je de N7 naar Cederberg én tot aan de grens van Namibië. Vanaf daar volg je de B1 en D316 naar de Fish River Canyon en de C12, B4, C14 en C27 naar de Sossusvlei. Vervolgens volg je de C19 richting Solitaire waar je afslaat en invoegt op de C14. Deze volg je tot aan Walvis Bay. Daar pak je de B2 richting Swakopmund en later weer dezelfde weg voor Spitzkoppe. Om bij Skeleton Coast Park te komen, volg je de D1918 en C34 langs de kust. En voor Etosha volg je de C39 en vanaf Outjo de C38. Om in Windhoek te komen, rijd je via de C38 en B1. 

Via de B6, die op de grens met Botswana overloopt in de A2 en A3, kom je in Ghanzi en uiteindelijk in Maun bij het Moremi Game Reserve en de Okavango Delta, en later in het Nxai Pan National Park en Makgadikgadi Pans National Park. Via de A33 en later de A8 bereik je de Victoria Falls. Ook voor het Matobo National Park volg je de N8.

Tot slot volg je de A6, N1, R508 en R525 voor Tshipise en de R81, R529, R526 en R40 om bij het Krugerpark te komen. Via de R536, R40 N4 en N12 bereik je je laatste bestemming: Johannesburg.

Wil jij zelf met een camper door Zuiduidelijk Afrika reizen? Bekijk dan hier het reisaanbod. 

Reizen Zuid-Afrika

Foto's & video's Camperroute Zuidelijk Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors