Vrijstaat

Vrijstaat

door Getaway Travel

Vrijstaat ligt in het hart van Zuid-Afrika. Deze provincie bestaat uit velden vol zonnebloemen, maïs en schapen, die worden doorkruist door kleine landweggetjes waarover boeren met tractors rijden. Je vindt er veel boerderijen en kleine dorpjes met soms een Nederlandse gereformeerde kerk.

Mandela zei ooit over deze staat: 'The landscape gladdens my heart, no matter what my mood. When I am here I feel that nothing can shut me in, that my thoughts can roam as far as the horizons.'

ZELF NAAR Vrijstaat?

Bekijk alle 12 reizen naar Vrijstaat

Boerenprovincie

Het platteland van 'de graanschuur van Zuid-Afrika' reikt hier kilometers ver, dus geen wonder dat Mandela zijn gedachten hier de vrije loop liet gaan. Gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel en deze plattelandsprovincie is dan ook ideaal om de lokale tradities te leren kennen tijdens een verblijf op een boerderij.

Er zijn meer dan 30.000 boerderijen in Vrijstaat en de economie bestaat dan ook voor twee derde uit landbouw en een derde veeteelt. De belangrijkste exportproducten van Vrijstaat zijn soja, aardappelen, zonnebloemen, kersen en asperges.

Goudontginning

Voor de arme bevolking is de mijnindustrie een belangrijke manier om inkomsten te genereren. De goudontginning in Vrijstaat begon eind negentiende eeuw, toen er geboord werd naar water. Goud en diamanten worden nog steeds gevonden, met name in het noorden van de provincie.

Veel toeristen laten deze provincie links liggen maar Vrijstaat heeft toch veel te bieden. De hoofdstad Bloemfontein is een fijne rustige stad, met imposante oude architectuur, lommerrijke buitenwijken en een fijne relaxte sfeer. Maar Vrijstaat biedt vooral weidse ruimte, rust en mooie natuur.

Landschap en klimaat

Je vindt hier verschillende wild- en natuurparken waar vele soorten dieren leven. Verder heeft de streek een aantal belangrijke archeologische en paleontologische vindplaatsen. Naast eindeloze velden liggen hier ook dichtbegroeide dalen, nauwe ravijnen en bergstromen. In het oosten richting de Drakensbergen wordt het lieflijke landschap steeds ruiger en kun je geweldig hiken.

De zomers zijn warm in Vrijstaat en dan kent de provincie ook de grootste neerslag, tussen 650 en 450 millimeter in het oosten en minder dan 300 millimeter in het westen. In de winter kan het zeer koud zijn en in de hele provincie kan dan zelfs vorst optreden. In de oostelijk gelegen bergen kan sneeuw vallen. De gemiddelde wintertemperatuur is 7 graden Celsius, in de zomer is dat 23 graden.

Vrijstaat ligt onder Gauteng, in het midden van het land, tegen de grens met Lesotho.

Reizen Vrijstaat

Meer Vrijstaat

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors