Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika is een geweldige ervaring. Ook al gaat het beter met het land, toch is er nog veel hulp nodig. Jij kunt dus écht iets bijdragen! Je zult versteld staan van de opgewektheid en dankbaarheid van de Zuid-Afrikaners. Door samen met hen te wonen en te werken maak je op een leuke wijze kennis met de lokale cultuur. En dat allemaal terwijl je wordt omgeven door de schitterende en veelzijdige natuur van Zuid-Afrika.

Er zijn verschillende organisaties die speciale vrijwilligersreizen organiseren naar Zuid-Afrika. Je kunt je hier als individu of samen met een bekende voor aanmelden. De meeste organisaties bieden je uitgebreid de mogelijkheid om, naast het vrijwilligerswerk, excursies te maken waardoor je nog meer ziet van Zuid-Afrika.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Meestal worden er geen bijzondere eisen aan vrijwilligers gesteld op het gebied van opleiding en ervaring. Toch is niet iedereen geschikt. Het is belangrijk dat je fit, avontuurlijk en praktisch ingesteld bent en dat je goed kunt samenwerken. Reken niet op overnachtingen in een vijfsterrenhotel. Soms zul je zelfs onder niet meer dan een heldere sterrenhemel (en een klamboe) slapen!

Projecten

De projecten waar je als vrijwilliger aan kunt bijdragen zijn heel divers. Deze kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op de ontwikkeling van de gemeenschap. Dankbaar werk is lesgeven op een Zuid-Afrikaanse basisschool.

Door het overdragen van kennis, zoals wiskunde of de Engelse taal, geef je de kinderen kans op een betere toekomst. Of wat dacht je van het geven van paardrijlessen? De kinderen zullen dit schitterend vinden! Vooral wanneer ze daarna samen met jou de paarden mogen verzorgen.

Helaas belanden veel Zuid-Afrikaanse kinderen in tehuizen. Ze zijn verlaten, ziek en soms misbruikt. In Zuid-Afrika heerst een AIDS-epidemie en deze kinderen zijn vaak besmet. Je kunt als vrijwilliger ook in deze instellingen terecht komen. Je taken bestaan hier uit het verrichten van medische zorg en het steunen van de kinderen bij het verwerken van hun trauma. Vooral het geven van aandacht en liefde is hier belangrijk.

Andere projecten zijn meer gericht op het behoud van de natuur en het beroemde wildlife van Zuid-Afrika. Je kunt werken in een revalidatiecentrum voor onder andere cheeta's, hyena's en leeuwen.

Hier worden zieke en gewonde dieren verzorgd en weesjes opgevoed met de bedoeling dat deze dieren worden teruggeplaatst in de natuur. Dat zullen je mooiste momenten zijn!

Of opeens ben je 's nachts neushoorns aan het registreren bij een waterplas in het Krugerpark... Van bedreigde diersoorten wordt namelijk precies bijgehouden hoeveel er nog leven en in welk gebied ze leven. Dit gebeurt voor zowel land- als zeedieren. Wat dacht je van een tocht langs de kust van Plettenberg om walvisgezang op te nemen? Voor iedereen is er wel een geschikt project te vinden.

Organisaties

Was je al van plan om Zuid-Afrika als vrijwilliger te leren kennen? Of ben je nu enthousiast geraakt? Je kunt natuurlijk alles zelf regelen, maar dat duurt lang en verloopt soms moeizaam. Denk maar aan visa's, verzekeringen, woonruimte en andere formaliteiten.

Er zijn veel goede organisaties die gespecialiseerd zijn in vrijwilligerswerk naar Zuid-Afrika. Vaak bieden ze in Nederland al een cursus om je goed voor te bereiden op het land. Bij sommige organisaties is het mogelijk om de andere deelnemers aan een project hier al te leren kennen. Verder is het fijn om ter plekke begeleid te worden door mensen die alle ins and outs van het land kennen. Bovendien kan je er altijd aan de bel trekken, mocht het werk niet zijn wat je ervan verwacht of als er andere problemen zijn.

De organisaties vragen een bijdrage van de vrijwilliger zelf. In deze bijdrage zijn kosten opgenomen voor je ticket, vervoer binnen het land, eten, drinken en overnachtingen. Vaak gaat ook een deel van deze bijdrage naar het project zelf. Zonder deze bijdrage kunnen veel organisaties hun projecten niet uitvoeren.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors