Communicatie Zuid-Afrika

Communicatie Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is op communicatiegebied een westers land en dus kun je hier (mobiel) bellen, internetten en e-mailen. De mobiele netwerken zijn er over het algemeen prima en in veel plaatsen vind je internetcafés. Maar je kunt er natuurlijk ook nog gewoon een brief of een kaart sturen via de verschillende postdiensten die er zijn. Hier vind je een overzicht van voor jou nuttige communicatiemiddelen in Zuid-Afrika...

Bellen van en naar Zuid-Afrika

Het telefoonsysteem in Zuid-Afrika is het modernste en best ontwikkelde systeem van heel Afrika. Het nationale telecombedrijf is Telkom. Als je vanuit Zuid-Afrika naar het buitenland wilt bellen draai je eerst 09. Vervolgens draai je de code van het land dat je wilt bellen (voor Nederland 31 en voor België 32), dan het netnummer (zonder de eerste 0) en tot slot het abonneenummer.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 198 reizen naar Zuid-Afrika

Doordeweeks bel je naar het buitenland na 20.00 uur en voor 08.00 uur goedkoper. Wil je naar Zuid-Afrika bellen draai je eerst +27, dan het netnummer van de stad (zonder de eerste 0) en dan het abonneenummer. Voor het Zuid-Afrikaanse telefoonboek kun je kijken op Yellowpages.co.za.

Een aantal netnummers van grote steden in Zuid-Afrika zijn:
Pretoria: 012
Kaapstad: 021
Johannesburg: 011
Durban: 031
Bloemfontein: 051

In Zuid-Afrika kun je ook gebruik maken van een telefooncel. Je betaalt dan met muntjes of met een telefoonkaart. Er zijn kaarten van Telkom te verkrijgen van vijftien, twintig, vijftig, honderd en 200 Rand.

Mobiele telefoons

Waarschijnlijk ben je in Zuid-Afrika veel op pad. Een mobiele telefoon is dan niet alleen handig, maar ook erg verstandig. Met uitzondering van enkele vergeten plaatsen in de bush is het mobiele telefoonnetwerk in Zuid-Afrika goed. De drie grote providers zijn Vodacom, MTN en Cell C.

Wanneer je jouw mobiele telefoon van huis meeneemt, zorg dan dat je een simkaart van een van deze providers in je mobieltje installeert. Je kunt dan waarschijnlijk tegen een lager tarief bellen. Een alternatief is om een mobiele telefoon te huren. Het huren op zich kost niet veel, alleen het bellen ermee wel. Bij een autoverhuurcontract wordt ook vaak een mobiele telefoon aangeboden.

E-mail en Internet

Ook wat de digitale wereld betreft is Zuid-Afrika een pijler tussen de andere landen van het continent Afrika. In Zuid-Afrika had in 2003 een op de veertien mensen Internet terwijl die verhouding in de rest van Afrika vandaag de dag ongeveer een op de 5000 is! Bijna in heel Zuid-Afrika is het mogelijk om te internetten.

In elke (middel) grote stad vind je internetcafés en ook in veel hotels is het mogelijk om het thuisfront per e-mail op de hoogte te houden van je spannende avonturen. Gemiddeld kun je voor zo'n 25 Rand per uur (iets meer dan drie euro) gebruiken maken van het Internet.

Post

Een Zuid-Afrikaanse brievenbus is te herkennen aan z'n rode, ronde vuurtorenachtige uiterlijk. Postkantoren vind je voornamelijk in het centrum van de stad en deze zijn doordeweeks meestal geopend van 8.00 tot 16.30 en op zaterdag van 8.00 tot 12.00.

Daarnaast zijn er ook postnetkantoren. Deze liggen meestal in een winkelcentrum en zijn langer geopend dan de standaard postkantoren. Ze leveren ook koerierdiensten en faxverzendingen. Bovendien kun je er (belangrijke) e-mailtjes versturen.

Voor een brief betaal je 1,70 Rand en die zal zeven tot tien dagen onderweg zijn. Pakketjes zijn een stuk duurder en voor luchtpost betaal je vier Rand. Het is ook mogelijk om post uit Nederland op te halen op een postkantoor in Zuid-Afrika. Je moet je dan wel kunnen identificeren als je de post komt ophalen.

Kranten en tijdschriften

Aan gedrukte media in Zuid-Afrika niets te kort! In 1800 werd The Town Gazette als eerste krant gelanceerd. De Zuid-Afrikaanse kranten lijken erg veel op Britse kranten. De meeste dagbladen worden uitgegeven in het Engels of Afrikaans. Naast de ochtend- en avondkranten, zijn er ook zaterdag- en zondagedities te verkrijgen. In de grotere steden van Zuid-Afrika hoef je dus niet bang te zijn om actualiteiten mis te lopen.

De roddelbladliefhebber kan z'n hart ophalen met de wekelijkse, sappige sensatiebladen die je vrijwel overal kunt krijgen. Andere tijdschriften zijn ook te vinden in alle soorten en maten en zowel nationaal als internationaal. Handig voor de rondtrekkende backpacker is het Getaway Magazine, met nuttige reisinformatie. Populaire tijdschriften kun je ook op Internet vinden. The Online Mail & Guardian is het grootste internettijdschrift.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors