Vervoer Zuid-Afrika

Vervoer Zuid-Afrika

De schoonheid van het kolossale Zuid-Afrika kun je op verschillende manieren verkennen. Voor het afleggen van lange afstanden vliegen er meerdere malen per dag binnenlandse vluchten tussen de grote steden, zoals Kaapstad en Johannesburg. Vanuit een treincoupé kun je het prachtige landschap aanschouwen en met de auto ontdek je elke uithoek. Tussen de steden is het openbaar vervoer goed geregeld.

Zuid-Afrika per auto

Het wegennetwerk in Zuid-Afrika is goed, al is nog steeds eenderde van alle wegen onverhard. Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van zestig kilometer per uur en op de snelwegen kun je het gaspedaal tot de 120 kilometer per uur intrappen. Houd je aan de snelheid, want verkeersovertredingen worden in Zuid-Afrika zwaar bestraft met een hoge geldboete of zelfs een overnachting in de cel.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

In de grote steden vind je erkende verhuurbedrijven waar je tegen niet al te veel geld een auto kunt huren voor een dag, maar ook voor een hele week. Vergeet bij het wegrijden niet dat er in Zuid-Afrika links wordt gereden! Dat kan je heel wat geld schelen, want bij een ongeval moet je in de meeste gevallen, ondanks je verzekering, toch wat geld neertellen. Afhankelijk van het gebied waar je heen gaat is het aan te raden in sommige gevallen een auto met vierwielaandrijving te huren.

Voor het huren van een auto in Zuid-Afrika moet je enige rijervaring hebben. Wil je hier achter het stuur kruipen moet je minstens vijf jaar je rijbewijs hebben en ouder zijn dan 23 jaar. Het is niet verplicht om je rijbewijs altijd bij je te hebben, maar wel erg handig; bij controle moet je binnen 24 uur het papiertje kunnen laten zien bij het politiebureau.

Als je heel het land wilt zien, van Johannesburg naar Kaapstad, trek dan minstens drie weken uit. Het is dan wel flink doorrijden, beter als je vier weken de tijd hebt. Plan je reis van te voren goed of vlieg een stukje. Veel reizigers pakken het vliegtuig om de afstand Durban - Port Elizabeth te overbruggen.

Tips

Twijfel niet of het wel veilig is. Gewoon goed opletten, net als overal. Mocht je het niet vertrouwen, sluit dan tijdens het rijden de ramen en deuren. Vooral in de grote steden kan het druk en chaotisch zijn. Het is aan te raden om van te voren een goed routeboek aan te schaffen. In Zuid-Afrika doe je dit heel goedkoop bij onder andere tankstations. Vergeet niet dat je bij de benzinepomps niet met je creditcard kan betalen, alleen cash. Je ramen en spiegels worden dan wel gratis voor je schoongemaakt. Maak vrienden met het geven van een tip!

Het is aan te raden om op tijd te vertrekken met de auto. Vooral de zomer in Zuid-Afrika is erg warm, maar hun winter kent ook een lekker temperatuurtje. Het reizen met een airco in de auto is dan aangenaam... 's Nachts rijden raadden ze zelfs af. In de nationale parken is het verboden. De parken zijn open van zonsopkomst tot zonsondergang. De tijden zijn 's zomers en 's winters anders.

Verkeersveiligheid

Meer weten over de verkeersveiligheid en de Zuid-Afrikaanse autowegen? Kijk dan op de site van Arrive Alive. Op de website vind je informatie over de conditie van Zuid-Afrikaanse wegen, gevaarlijke bestuurders, statistieken, nieuwsberichten en over het huren en kopen van een goede auto. Arrive Alive richt zich niet alleen op autobestuurders, maar heeft ook info voor motorrijders, fietsers en voetgangers. De site wordt aangeprezen als de nummer een gids als het gaat om verkeersveiligheid in Zuid-Afrika. Je kunt als bezoeker van de site zelf ook tips en ervaringen delen.

Zuid-Afrika per bus

Met de bus kom je in alle uithoeken van het land en het is sneller dan per trein. In Zuid-Afrika is een busreis in de meeste gevallen comfortabel en geen enorme aanslag op je portemonnee. Het busnetwerk in Zuid-Afrika wordt onder andere verzorgd door de maatschappij Greyhound en voor de avontuurlijke backpackers is er de 'Baz Bus'. Deze laatste maatschappij heeft een hop-on hop-off bus. Hiermee reis je langs de mooiste plekken van Zuid-Afrika voor een budgetprijs.

Het concept is simpel: koop een ticket naar de plaats waar je uiteindelijk wilt eindigen en onderweg kun je er zo vaak uit 'hoppen' als je maar wilt. De keuze is enorm. Je kunt meer dan veertig plaatsen aandoen en voor een slaapplek zijn er meer dan 180 hostels. De buschauffeur zet je af voor de slaapplek en haalt je hier ook weer op. Het mooie van dit alles is, je kunt er zo lang over doen als je wilt!

Er zijn vijf soorten hop-on hop-off tickets met de volgende routes:

Johannesburg of Pretoria naar Kaapstad (via Swaziland)
Johannesburg of Pretoria naar Kaapstad (via Drakensberg)
Kaapstad naar Durban
Kaapstad- Port Elizabeth
Johannesburg of Pretoria naar Durban (via Swaziland & Drakensberg)

Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo heb je de Travel Pass. Binnen een periode van zeven, veertien, of 21 dagen kun je zoveel plaatsen aandoen als je wilt. Daarnaast kun je een Flexi-Tour doen. Dit is een combinatie van een Baz Bus ticket met een keuze uit 'must do interactive cultural day tours' met een echte safari. Ideaal wanneer je de highlights van Zuid-Afrika wilt zien maar wel wanneer jij daar zin in hebt. Bovendien heb je de vrijheid uit de keuze waar je naartoe wilt reizen en hoe lang je daar wilt blijven. Geen voorgeprogrammeerde reis dus plezierig voor de onafhankelijke reiziger. Kijk voor meer informatie op de site van Baz Bus.

Zuid-Afrika per trein

Met de bekende 'Blue Train' reis je in 24 uur tussen Pretoria en Kaapstad en doorkruis je het indrukwekkende Zuid-Afrikaanse landschap.

Terwijl de trein door het dal van de Hex River tuft kun jij naar buiten turen en genieten van de natuur. Binnen wordt je verwend met lekker eten, een goede bediening en uitstekende accommodatie.

Stoomtrein

Een reis per stoomtrein is helemaal een uitdaging. Zeker als je met Rovos Rail een tocht maakt. De coupés zijn niet alleen in een oude stijl ingericht, maar ook nog eens erg stijlvol. De faciliteiten binnenin deze nostalgische stoomtrein zijn modern en getuigen van zeer veel luxe. Een avontuurlijke tocht met dit vervoersmiddel leidt je onder andere naar de Victoria Falls, Kimberly of Namibië. Dus ontdek Zuid-Afrika en travel in style! Zorg wel dat je op tijd een reservering maakt voor je trip per stoomtrein.

Voor het vervoer per passagierstrein is er in het land een goed en uitgebreid spoorwegnet die je naar de grotere steden in Zuid-Afrika brengt. In Zuid-Afrika is een treinreis goedkoop, maar niet erg snel. Je kunt naast een eersteklas en een tweedeklas kaartje, ook een derdeklas treinkaartje kopen. Kinderen onder de vijf jaar mogen het hele jaar door gratis meereizen en studenten krijgen (met uitzondering van de maanden december en januari) een korting van 40% op hun treinticket.

Shosholoza

Voor wie op een unieke en comfortabele manier Zuid-Afrika wil ontdekken, is reizen per trein wellicht een uitdagende optie. Shosholoza Meyl, onderdeel van Transnet, biedt voor iedere reiziger geschikte accommodatie in Economy, Tourist of Premier Classe. Vanuit een van de ruime coupés kun je genieten van het prachtige uitzicht en van uitstekende service aan boord. Ideaal voor lange afstanden en zeker geen enorme aanslag op je portemonnee.

Het traditionele lied 'Shosholoza' is een diepgeworteld begrip in de Zuid-Afrikaanse cultuur. Vertaald vanuit het Zulu staat Shosholoza voor vooruitgang en het lied vind zijn oorsprong enkele eeuwen terug. Het was populair bij de hardwerkende arbeiders die verantwoordelijk waren voor de aanleg van het Zuid-Afrikaanse spoorwegennet. Tegenwoordig wordt het Shosholoza nog altijd gezongen op sociale bijeenkomsten en sport-evenementen in Zuid-Afrika en staat het symbool voor eenheid.

Accommodatie

De zitplaatsen in de Economy class zijn comfortabel met voldoende beenruimte en plaats voor bagage. Voor lange afstanden is het echter aan te raden een slaapplaats in de Tourist Class te boeken. In deze klasse is het alleen mogelijk een twee- of vier-persoons coupe te boeken. Reis je alleen en ben je gesteld op je privacy, boek dan een coupe voor jezelf en ontvang buiten de vakantiemaanden een korting op het boeken van de extra plaats. Beddengoed en kussens zijn tegen een meerprijs te huur tijdens de reis. Op het traject Kaapstad-Johannesburg is het mogelijk in de Premier Class te reizen. Deze luxe-klasse is werkelijk van alle gemakken voorzien en staat garant voor een aangename ervaring.

Informatie

Per persoon zijn twee middel-grote koffers toegestaan met een maximum gewicht van vijftig kilo. Voor kinderen onder de twaalf jaar geldt hierbij een maximum gewicht van 25 kilo. Extra bagage kan tegen een meerprijs worden vervoerd. Voor zowel ontbijt, lunch als diner kunnen reizigers een beroep doen op de uitstekende catering service aan boord van iedere Shosholoza Meyl trein. Neem plaats in het restaurant of laat je bedienen in je eigen coupe. Reizigers met een speciaal dieet kunnen dit doorgeven aan de Dining Car manager. Daarnaast is er een trolley service aanwezig voor snacks en frisdranken.

Op het gebied van veiligheid in de Zuid-Afrikaanse treinen is er de afgelopen jaren veel verbeterd. Zowel aan boord van de treinen als op de stations is ten alle tijden beveiligingspersoneel aanwezig. Om extra veiligheid te waarborgen wordt er op de perrons gebruik gemaakt van videobewaking. Incidenten op stations of in de treinen kunnen worden gemeld bij de Train Manager.

Voor meer informatie, online reserveringen en een overzicht van actuele vertrek- en aankomsttijden kun je terecht op de website van Shosholoza Meyl. Er is ook een mogelijkheid tickets op de stations te reserveren of telefonisch. Shosholoza Meyl accepteert de volgende betalingsmethoden: cash, creditcard, eenmalige overschrijving en internetbetalingen. Voor kinderen, 65-plussers, groepen en studenten gelden kortingen buiten de vakantiemaanden.

Zuid-Afrika met het vliegtuig

Heb je niet veel tijd maar wil je zoveel mogelijk van Zuid-Afrika zien? Dan kun je ervoor kiezen een binnenlandse vlucht te maken. Er zijn diverse maatschappijen die je naar alle hoeken van het land brengen, waaronder ook enkele low-costers dus vliegen kan ook goedkoop! Een bekende Zuid-Afrikaanse luchtvaartmaatschappij is South African Airways. Anderen zijn South African Airlink, South African Express, FlyMango en Kulula.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors