Praktische informatie camper huren in Zuid-Afrika

Praktische informatie camper huren in Zuid-Afrika

Welke voordelen biedt een camper in Zuid-Afrika?

Met een camper ben je heel mobiel. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer je wil. Je hebt toch een slaapplek bij de hand! Je hoeft alleen een camping of campsite te vinden waar je je camper stalt voor de nacht. 

Aan campings in Zuid-Afrika geen gebrek: je kunt overal wel met je camper terecht. Voor een kleine prijs slaap je te midden van de natuur en de wilde dieren, in bekende wildparken, natuurreservaten, aan de kust en zelfs nabij bruisende steden zoals Kaapstad en Johannesburg

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

Welke nadelen heeft een camper in Zuid-Afrika?

Een camper besturen is heel anders dan simpelweg autorijden. Je hebt meer rijvaardigheid nodig en manoeuvreert minder gemakkelijk door smalle straatjes en krappe bochten. Vooral wanneer je drukke steden als Kaapstad en Johannesburg bezoekt, is een camper niet altijd het makkelijkste vervoermiddel. Ook vind je het links rijden en de afwijkende verkeersregels op de snelweg misschien iets spannender met een groot voertuig 

Daarnaast slurpt een camper meer benzine en rijdt een camper langzamer dan een auto. Reken er dus op dat je vaker moet tanken en langer onderweg bent. Daarbij heb je een speciaal navigatiesysteem nodig: eentje die ervoor zorgt dat je niet via tunnels met een lage doorrijhoogte wordt gestuurd. 

Welk rijbewijs heb ik nodig voor het huren van een camper in Zuid-Afrika?

Je Nederlandse rijbewijs is geldig in Zuid-Afrika. Als je een camper of ander vervoersmiddel wil huren in Zuid-Afrika heb je óók een geldig internationaal rijbewijs (IRB) nodig. Je kunt een internationaal rijbewijs aanvragen bij de ANWB. Verder is het handig om voorafgaand aan je camperreis bij de verhuurmaatschappij na te gaan of er extra regels gelden omtrent leeftijd en het aantal jaren dat je in bezit bent van je rijbewijs. 

Zijn de verkeersregels anders in Zuid-Afrika?

Ja. In Zuid-Afrika moet je links rijden, aan rechts voorrang verlenen en rechts inhalen. Dat is even een omschakeling. Daarbij mag je op snelwegen de vluchtstrook gebruiken om in te halen. En mag je binnen de bebouwde kom van links inhalen op wegen met twee of meerdere rijstroken. 

Verder zie je op kruispunten aan de hand van borden wie er voorrang heeft. Zoals het achthoekige stopbord (rood onderbord met in het wit de cijfers drie of vier) dat aangeeft dat iedere bestuurder moet stoppen bij het kruispunt en vervolgens in de volgorde van aankomst verder mag rijden. Staan er geen borden? Dan geldt er geen voorrangsregeling en moet je extra opletten.

Ben je van plan om een fiets te gaan huren? Een helm dragen is verplicht en fietsen naast elkaar fietsen is niet toegestaan. 

Moet ik van tevoren een camper reserveren?

Ja. Van tevoren een camper reserveren is absoluut aan te raden. Vooral als je in het hoogseizoen (juli, augustus, september, december en januari) een camperreis door Zuid-Afrika wil maken, ben je niet de enige. Wacht daarom niet te lang en reserveer op tijd. Dat kan je ook nog eens honderden euro’s schelen. In oktober en november ontvang je namelijk meestal vroegboekkorting voor het jaar daarop.

Moet ik bij het reserveren rekening houden met weersomstandigheden?

Als je je camperreis door Zuid-Afrika gaat plannen, is het handig om rekening te houden met de seizoenen. Zo raden we je aan om de ontzettend hete en drukke zomer te vermijden en in de winter rekening te houden met koude temperaturen in de Drakensbergen en West-Kaap. De ideale reistijd voor een camperreis vinden wij daarom de milde lente of de herfst: maart tot mei en september tot november. 

Mag ik ook wildkamperen in Zuid-Afrika?

Het is niet illegaal, maar wildkamperen in Zuid-Afrika is absoluut niet aan te raden. Wildkamperen is vanwege de hoge criminaliteitscijfers én de hoeveelheid wilde dieren in Zuid-Afrika niet raadzaam. Kampeer dus alleen op officiële campings of campsites.

Wanneer haal ik de camper op?

In Zuid-Afrika mag je je camper bij aankomst al ophalen. Na een lange vlucht is het alleen niet fijn om vermoeid de onbekende weg op te gaan. Je kan beter even een dagje acclimatiseren en de volgende dag je camper ophalen. 

Het is ook belangrijk dat je de tijd neemt om de camper grondig te inspecteren voordat je een huurovereenkomst tekent. Maak foto’s van eventuele beschadigingen en zorg dat de verhuurder hiervan op de hoogte is. Zo kan jij niet opdraaien voor andermans schade. 

Als je de camper ophaalt, moet je met een creditcard de borg betalen. De hoogte van de borg verschilt per verhuurder. De creditcard waarvan de borg wordt afgeschreven, moet op naam van de hoofdbestuurder staan. Vaak wordt er een kopie van de kaart geprint. Zorg dat je creditcard een limiet van een paar duizend euro heeft. 

Moet ik een verzekering nemen?

Als je een camper huurt in Zuid-Afrika, is het verstandig om de voorwaarden van je verzekeringen goed door te nemen. De verzekeringen waar je rekening mee moet houden zijn: een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, schadeverzekering (cascoverzekering) en een diefstalverzekering. 

Veel verhuurbedrijven bieden standaard een basisverzekering aan die meestal bij de huurprijs is inbegrepen. Maar iedere verhuurder biedt vaak weer een andere dekking. Een basisverzekering dekt geen persoonlijk letsel of verlies. En bij velen zijn bepaalde schades helemaal uitgesloten zoals in geval van brand, diefstal, inbraak of eventuele vernielingen. 

Het is daarom aan te raden om een premium cover oftewel een allrisk verzekering af te sluiten bij de verhuurder. Hiermee koop je het eigen risico helemaal af. Dit kan bij de verhuurder in Zuid-Afrika, dit is vaak veel goedkoper dan wanneer je de verzekering in Nederland afsluit. 

Vaak valt er onder een allrisk verzekering een wettelijke aansprakelijksverzekering (passenger liability en third party liability). Deze dekt de schade die is toegebracht aan derden. Een schadeverzekering (collision damage waiver) valt ook meestal binnen de allrisk verzekering. De schade die veroorzaakt is aan de camper door eigen schuld wordt hierdoor gedekt. Tot slot valt een diefstalverzekering (premium theft loss waiver) doorgaans binnen de allrisk verzekering. Als de camper wordt gestolen, dekt de verzekering deze schade. 

Binnen een allrisk verzekering geldt vaak dat schade aan de ruiten, banden, reserveband en wieldoppen zijn meeverzekerd. Net als schade aangericht door water of zandstormen. Kijk goed in de voorwaarden of dit geldt voor de verzekering die je wilt afsluiten.

Verder moet je van tevoren duidelijke afspraken maken met de verhuurder. In Zuid-Afrika komt oplichting namelijk nog weleens voor. Door een verzekering met hoge dekking af te sluiten, zonder of met een zo laag mogelijk eigen risico, ga je dit tegen. 

Moet ik een camping in Zuid-Afrika van tevoren reserveren?

Van tevoren een kampeerplaats reserveren is altijd verstandig. Met name in het hoogseizoen is het druk op campings en dus slim om ver van tevoren te reserveren. In populaire wildparken zoals het Krugerpark is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en heb je vaak een vergunning nodig. Als je hier wil kamperen moet je dus van tevoren je verblijf vastleggen. Reis je in het laagseizoen? Dan kun je bij veel campings een of een paar dagen van tevoren reserveren. Maar neem vooral het zekere voor het onzekere!

Hoe reserveer ik een camping in Zuid-Afrika?

Campings reserveer je in veel gevallen online of telefonisch. Op de website Sanparks.org vind je alle campings in de nationale parken en wildparken van Zuid-Afrika. Je kiest je camping en voor het accommodatietype ‘caravan site’, aangezien je met een camper op pad bent. Vervolgens betaal je direct online met je creditcard. Je kunt maximaal elf maanden van tevoren reserveren. 

Campings buiten de nationale parken hebben ook vaak een online boekingssysteem. Op de websites van de campings vind je de prijzen, reviews en foto’s. 

Hoe vind ik mijn geboekte camping?

Maak voordat je op reis gaat een overzicht alle gegevens van de campings die je hebt gereserveerd of die je nog graag wil reserveren. Zo heb je altijd de adresgegevens bij de hand, mocht je geen internet of bereik hebben. 

Gebruik in Zuid-Afrika een navigatiesysteem om naar de geboekte campings te rijden. Niet alle campers beschikken over zo’n systeem, dus vraag hiernaar voordat je met de camper wegrijdt van de verhuurmaatschappij.

Het is ook mogelijk om via je telefoon te navigeren. Gebruik bijvoorbeeld de app Google Maps  of MAPS.ME. Voor beide apps heb je geen internetverbinding nodig als je de kaarten vooraf download. Ga je naar Kaapstad? Dan is de gratis Cape Town Map app een aanrader. 

Welke voorzieningen hebben campings in Zuid-Afrika? 

Campings in Zuid-Afrika hebben over het algemeen veel voorzieningen. De campings zijn vaak erg schoon en ruim, waardoor je een sterk gevoel van privacy hebt. Er zijn meestal schone en goede sanitaire voorzieningen zoals douches, toiletten en wasruimtes. Wel kan het soms voorkomen dat er geen warm water is. 

Op bijna iedere camping in Zuid-Afrika vind je een braai, een barbeque waar je ‘s avonds een lekkere maaltijd op bereidt. Zuid-Afrikanen zijn er gek op. Ook bieden sommige campings gratis wifi aan. Maar reken er niet op dat je dit op een camping midden in de wildernis aantreft. 

Hoeveel ampère heb ik nodig op een camping in Zuid-Afrika?

Als je een kampeerplaats reserveert, moet je vaak een ampère voor de elektriciteitsaansluiting kiezen. In Zuid-Afrika is zestien ampère meestal voldoende. We raden je aan om voor de zekerheid aan de verhuurder te vragen wat het ampèregebruik is van de camper wanneer je de airconditioning of verwarming aan hebt staan.

Wat is een hook-up?

Je kunt je camper op de meeste kampeerplekken aansluiten op het elektriciteitsnet, het riool en de waterleiding. Deze aansluitingen worden ook wel ‘hook-ups’ genoemd. Als je van al deze voorzieningen gebruik wil maken, kies je voor een ‘full hook-up’. 

Wat is het kostenplaatje van een camperreis in Zuid-Afrika?

Een rondreis met een camper door Zuid-Afrika brengt uiteraard wat kosten met zich mee. Om een idee te krijgen van dit kostenplaatje, hebben we een aantal prijzen voor je uitgezocht. We hebben in dit overzicht rekening gehouden met de camperhuur en campingprijzen, brandstofkosten, eten en excursies. 

Ten eerste heb je uiteraard een camper nodig om Zuid-Afrika mee te verkennen. De prijzen kunnen aardig verschillen. Dit hangt af van het type camper, de periode, en de duur van je reis. In april tot en met juni is het huren van een camper goedkoper dan in juli tot en met oktober. Je reist dan namelijk in het laagseizoen. Een camper huren kost dan ongeveer tussen de 88 en 123 euro per dag. In het hoogseizoen beginnen de tarieven vanaf 105 euro en lopen op tot 133 per dag. Dit is meestal inclusief het afkopen van het eigen risico, inventaris en klaarmaakkosten. 

Ook heeft het campertype invloed op het kostenplaatje. Een kleinere camper is vaak goedkoper én slurpt minder brandstof. Meestal rijd je met een klein camper tussen negen en dertien kilometer per liter. Een integraal (een camper waarbij de cabine en woonruimte aansluiten) rijdt ongeveer tussen de acht en elf kilometer per liter. Een alkoof (met slaapplaats boven de cabine) rijdt doorgaans zeven kilometer per liter.

De brandstofprijzen liggen veel lager in Zuid-Afrika dan in Nederland. Een liter benzine kost in Zuid-Afrika momenteel 15,67 Zuid-Afrikaanse Rand; omgerekend is dat ongeveer 0,96 eurocent (oktober 2019). Je benzine-uitgave zal in Zuid-Afrika echter alsnog vrij hoog zijn, aangezien je grote afstanden aflegt. Stel dat je camper gemiddeld negen kilometer per liter rijdt, en je tijdens de hele route vierduizend kilometer aflegt, dan ben je 6.964,44 Zuid-Afrikaanse Rand kwijt. Dat is omgerekend ongeveer 430 euro. De benzineprijs verandert dagelijks. De prijs die je aan benzine kwijt bent, kan dus veranderen.

Je moet ook iedere nacht je camper ergens stallen. Je kunt overnachten op een camping, campsite of zo nu en dan een glamping. Campings en campsites zijn een stuk goedkoper, dit kost ongeveer tussen de tien en twintig euro per nacht. Wil je liever iets luxer kamperen? Dan kun je terecht bij een glamping, dit kost je ongeveer het dubbele tot drie keer zoveel per nacht. 

Eten en drinken moet je uiteraard ook in Zuid-Afrika. Dit zal je niet veel kosten, eten en drinken is in Zuid-Afrika een stuk goedkoper dan in Nederland. Je eet in Zuid-Afrika goedkoop buiten de deur. Aan een ontbijt ben je zo’n drie euro per persoon kwijt, een lunch kost je gemiddeld zes euro en avondeten niet meer dan een tientje in een restaurant. Zelf koken is goedkoper, maar voor dit geld hoef je uit eten gaan absoluut niet te laten. Wel is het gebruikelijk om ongeveer tien procent fooi te geven. Als je zelf kookt ben je ongeveer de helft kwijt voor het zelf bereiden van je maaltijden. 

Tenslotte heb je de kosten voor bezienswaardigheden. Deze heb je uiteraard zelf in de hand. Grotere natuurparken zoals het Krugerpark hebben een toegangsprijs van 18,57 euro per volwassene en voor een bezoek aan kleinere parken zoals Tsitsikamma betaal je zo’n elf euro per volwassene.

Wat moet ik nog meer weten over het huren van een camper in Zuid-Afrika?

  • Het is in Zuid-Afrika gebruikelijk om fooi te geven als je gaat tanken. Er lopen bij benzinestations mannen rond die voor je tanken en zelfs je ramen schoonmaken. Een kleine fooi van vijf á tien Rand is dan gebruikelijk. 
  • Pin geen geld in het donker! Er wordt dan namelijk negen van de tien keer geprobeerd om je te skimmen. Pin dus alleen overdag als het licht is. 
  • In het oosten van Zuid-Afrika en in Swaziland komt de gevreesde malariamug voor. Om besmetting van exotische ziektes te voorkomen, raden we je aan om voor je reis contact op te nemen met een reisarts. 
  • In Zuid-Afrika is het verboden om in de auto te roken in het bijzijn van kinderen onder de twaalf jaar. 
  • Buiten de bebouwde kom mag je in Zuid-Afrika standaard honderd kilometer per uur rijden. Dit is aardig hard, wees dus alert op de weg!

Weet jij na al onze tips zeker dat je met een camper door Zuid-Afrika wil reizen? Bekijk dan hier het reisaanbod.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors