uKhahlamba Drakensberg Park
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

uKhahlamba Drakensberg Park

door Getaway Travel

Het uKhahlamba Drakensberg Park is één van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Afrika en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier liggen natuurwonderen als het Amphitheatre, de Cathedral Peak en het Giant's Castle plateau. Het park beslaat meerdere game reserves, state forests en natuurparken, zoals het Royal Natal National Park, Giant's Castle Nature Reserve, en het Cobham State Forest.

De Drakensbergen vormen de grootste bergketen van Zuid-Afrika. Het park beslaat maar liefst 243.000 ha en herbergt vele soorten indrukwekkende landschappen. Dramatische bergpieken worden afgewisseld met gigantische open vlaktes, verborgen valleien, bizarre rotsformaties, zandstenen kliffen, graslanden, bossen en kristalheldere rivieren. Er leven vele soorten inheemse flora en fauna als elanden, kraanvogels, genetkatten en lammergieren.

ZELF NAAR uKhahlamba Drakensberg Park?

Bekijk alle 50 reizen naar uKhahlamba Drakensberg Park

Rotskunst

Bovendien bevinden zich in het uKhahlamba Drakensberg Park maar liefst 30.000 rotsschilderingen op 520 plekken. Het park heeft daarmee de hoogste concentratie van deze schilderingen ter de wereld.

Op sommige plekken gaat het om een enkele schildering, maar op andere plaatsen zijn de wanden bedekt met honderden illustraties. Je ziet dieren, menselijke figuren, half-mens-half-dier-afbeeldingen en geometrische figuren, geschilderd door de San. De meeste schilderingen vind je in de Sigubudu Shelter en de Cannibal Caves.

Natuurverschijnselen

Opvallende natuurverschijnselen in het park zijn de Devil's Tooth, de Eastern Buttress, the Policeman's Helmet en de Sentinel. Een aantal plekken hebben opvallende bijnamen gekregen geïnspireerd door hun aparte vorm. Het Amphitheatre is een halvemaanvormige basalten wand van maar liefst 6 kilometer breed en 1.500 meter hoog! Zowel van onder als boven is het aanzicht van de wand spectaculair!

Zeer indrukwekkend zijn de Tugela Falls die van 900 meter hoogte naar beneden donderen. Dit zijn de op één na hoogste watervallen van de wereld! De watervallen stromen in vijf etappes naar beneden, waarvan de bovenste in de winter kan bevriezen. Achter dit schouwspel ligt de Mont-aux-Sources, een berg met een hoogte van 3.282 meter. Deze berg dankt zijn naam aan de Tugela, Elands, en Western Khubedu Rivers. Deze laatste rivier heet nu de grote Orange River en mondt uit in de Atlantische Oceaan.

Flora en fauna

Dankzij voldoende water, vele verschillende hoogtes, plateaus, kliffen en valleien heeft het uKhahlamba Drakensberg Park een gevarieerde flora. Een groot gedeelte is bedekt met grasland, met savannes op de lagergelegen gedeeltes en verscholen bossen in de dalen. De graslanden veranderen per seizoen van kleur: van goud in de herfst naar smaragdgroen in de zomer.

In de lente transformeren de bruine graslanden zich tot een zee van kleuren door de verschillende soorten bolbloemen die in bloei staan. Je ziet hier niet zo heel veel exotische dieren maar wel een aantal soorten antilopen en vogels.

Sportvissers hun hart ophalen in de stuwmeren waar veel forellen zwemmen. Ook leeft er een grote populatie bavianen, die maar blijft groeien omdat te veel bezoekers de beesten voeren. Dit laatste wordt dan ook sterk afgeraden.

Wandelingen

Het uKhahlamba Drakensberg Park leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen. Er zijn er zo'n dertig aangegeven waarvan de meeste in een dag te doen zijn. Ze leiden je langs de mooiste plekken van het park. De bekendste route is de Tugela Gorge wandeling. Deze is zeven kilometer vanaf de start bij Tendele Camp en zeven kilometer terug. Je komt onder andere langs het Amphitheatre en de Tugela Falls.

Een redelijk lange maar geweldige wandeling is de Amphitheatre-to-Cathedral van 62 kilometer. Deze zal je zo'n vier à vijf dagen kosten. In het national park kun je ook bergbeklimmen en paardrijden en er is een variëteit aan accommodaties.

Het uKhahlamba Drakensberg Park ligt in het noordwesten van KwaZulu-Natal. Je bereikt het park via de R74 op ongeveer dertig kilometer ten noordwesten van Bergville en vijf kilometer van de Oliviershoek Pass.

Wat is de beste reistijd voor uKhahlamba Drakensberg Park?

Ieder seizoen heeft weer iets anders te bieden, dus je keuze is helemaal afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. In de zomer, die duurt van november tot februari, kun je genieten van het warme weer en een groene omgeving. Dit is een goede tijd om te wandelen, vogels te spotten en de weelderige flora en fauna van het gebied te verkennen. Houd er echter rekening mee dat het in de zomermaanden ook kan regenen, dus zorg ervoor dat je geschikte kleding en uitrusting meeneemt.

De herfst (maart - mei) in het park is over het algemeen mild en biedt aangename temperaturen. Dit seizoen is perfect voor wandelen en genieten van de prachtige herfstkleuren van de omringende bergen. Het is ook een goede tijd om wilde bloemen te zien bloeien en minder drukte te ervaren dan in de zomer.

De winter van juni tot augustus kan behoorlijk koud zijn, vooral in de hogere gebieden. Dit is echter de beste tijd om de majestueuze besneeuwde bergtoppen te bewonderen. Je kunt dan goed wandelen, genieten van de prachtige uitzichten en misschien zelfs wintersporten zoals skiën en snowboarden. De lente (september - oktober) in het park markeert het einde van de winter en brengt milde temperaturen en een opbloeiende natuur. Dit is een mooie tijd om te genieten van wandelingen, de watervallen te zien stromen en de overvloed aan wilde bloemen te bewonderen.

Reizen uKhahlamba Drakensberg Park

Meer uKhahlamba Drakensberg Park

Reviews uKhahlamba Drakensberg Park

Adembenemend (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Peter van der Heiden op 14 augustus 2016

De grootsheid van het gebied, de rust en de ongerepte natuur benemen je de adem, de bergen zijn wilf gevormd dooe moeder natuur en niet verstoord door de mensen.

Pluspunten uKhahlamba Drakensberg Park

  • zeer betaalbaar
  • vriendelijke locals
  • ultieme outdoor

Minpunten uKhahlamba Drakensberg Park

  • geen
Ultieme tip: No 10 riverside bed en breakfest in Lesotho, geweldig, 's morgens vroeg te paard de bergen in met geweldige uitzichten over de Drakensbergen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors