Praktische en medische tips Zuid-Afrika

Praktische en medische tips Zuid-Afrika

Gezondheid boven alles! In Zuid-Afrika kun je zonder vaccinaties veilig reizen, al moet je in sommige gevallen voorzorgsmaatregelen treffen tegen malaria of bilharzia en het heersende AIDS-virus. De bereiding van voedsel voldoet in de meeste restaurants en hotels aan de internationale normen, maar een beetje oplettendheid is nooit verkeerd. De medische voorzieningen zijn voor iedereen toereikend en in de grotere steden vind je in een 'pharmacy' een breed assortiment aan medicijnen.

Houd je ogen open tijdens een safaritocht, al zijn de meeste slangen en schorpioenen niet giftig. In Zuid-Afrika heerst een gematigd klimaat, maar een bescherming tegen de UV-stralen is altijd belangrijk.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

Inentingen

Klik hier voor meer informatie over inentingen Zuid-Afrika.

Malaria

Voor een aantal gebieden in Zuid-Afrika is het aan te raden jezelf te beschermen tegen malaria. Je kunt het risico van deze ziekte verkleinen door een kuur van anti-malariatabletten te volgen. Je begint hier een week voordat je het gebied bezoekt mee en zet dit voort tot een maand na terugkeer op je bestemming. Voor informatie kun je je arts raadplegen.

De gebieden waarvoor je een malaria-kuur dient te volgen zijn Mpumalanga, de Limpopo Provincie, de wildreservaten in KwaZulu-Natal en het Kruger National Park. In deze gebieden is het raadzaam geen lekker luchtje op te spuiten of deodorant te gebruiken. 's Avonds is het verstandig om de verleiding van een korte broek en T-shirt even te weerstaan en een lange broek en een shirt met lange mouwen uit de kast te halen.

Bilharzia

De bilharziaparasiet komt in veel delen van Afrika voor. In Zuid-Afrika is het ene gebied veiliger dan het andere. Zo is de Oost-Kaap bilharziavrij, en kun je veilig een slokje water uit de kraan drinken, maar zijn de Noord-Provincie, Mpumlanga en KwaZulu-Natal gebieden waar je risico loopt. De parasiet zit in stroompjes water en meren. Kook het water eerst als je van plan bent het te nuttigen. Drinkwater uit flessen is een goed alternatief in de risico-gebieden.

Reizen met contactlenzen

Het dragen van contactlenzen is onder een groot deel van de Nederlanders een dagelijkse gewoonte. Maar als je op reis gaat is het handig met een aantal dingen rekening te houden, zodat je bij thuiskomst niet wordt geconfronteerd met visuele ongemakken. Voornamelijk in landen met een warmer klimaat moet je voorzichtig omspringen met je lenzen. Houd rekening met de volgende punten:

- Lenzenvloeistof mag niet warmer dan 25 graden worden. Bewaar dit dus koel op reis!
- Je lenzenbakje mag slechts met de helft gevuld zijn met vloeistof. Vervang de lenzenvloeistof vaak, maar vul deze niet bij. Neem genoeg vloeistof mee, niet alle merken vloeistof zijn in het buitenland verkrijgbaar.
- Het lenzenbakje moet regelmatig schoongemaakt worden. Gebruik kokend water, want dat ontsmet goed. Of neem een aantal nieuw lenzenbakjes mee. Gebruik geen kraanwater om de lenzen en het lenzenbakje af te spoelen!
- Zorg dat je handen goed schoon zijn, vooral in de tropen. Droog je handen goed af na het wassen.
- Draag bij voorkeur daglenzen en geen maandlenzen. Vooral als je weet dat je je lenzen niet goed kunt verzorgen (bijvoorbeeld tijdens een meerdaagse tour) is het gebruik van daglenzen aan te bevelen.
- Als je toch voor maandlenzen kiest, vervang deze dan eerder en draag ze niet de volle maand.
- Wissel het dragen van lenzen af met een bril.
- Draag liever geen contactlenzen op het strand of in de woestijn. Een verdwaalde zandkorrel onder je lens kan heel veel pijn opleveren.
- Als je last krijgt van roodheid, irritatie of pijn in de ogen, verwijder je contactlenzen dan zo snel mogelijk. Neem contact op met een arts als dit blijft aanhouden.

Eten en drinken

In vergelijking met andere landen op het Afrikaanse continent is de hygiëne wat betreft voedsel in Zuid-Afrika erg goed. De bereiding van maaltijden in de restaurants voldoen in veel gevallen aan de internationale normen. Natuurlijk moet je fruit en groenten altijd goed wassen en moet je opletten dat je geen vlees koopt in kleine winkeltjes waar het erg warm is.

Het Zuid-Afrikaanse kraanwater behoort bij uitstek tot het schoonste ter wereld. Zorg wel dat je oplet met rivierwater in verband met bilharzia.

Rolstoelgebruikers

Zuid-Afrika is niet op alle plaatsen rolstoelvriendelijk, maar de faciliteiten zijn ondanks de invoering van een aantal wetten verbeterd voor minder valide mensen. Veel hotels en vakantieparken bieden goede mogelijkheden voor de rolstoelgebruiker en zelfs in een aantal wildparken is de accommodatie voor deze mensen goed.

Voorzieningen

Zuid-Afrika heeft uitstekende medische faciliteiten te bieden. De ziekenhuizen leveren goede diensten en de meeste apotheken (pharmacy) hebben allerlei soorten medicijnen in huis en kunnen bovendien een waardevol advies geven als je daar behoefte aan heb. Een reisverzekering die ziektekosten dekt is aan te raden, omdat er geen overeenkomst is met Europese ziekenfondsen.

Alarmnummers Zuid-Afrika

Medische hulp
Ambulance: 10117
Particuliere ambulance (Western Cape Paramedic Service): 021 - 5516823
City Park Hospital (Kaapstad): 021 - 4806111
Sandton Medi-Clinic (Johannesburg): 011 - 7092000
St.Augustine's Hospital (Durban): 031 - 2685000

Avondapotheken
Kaapstad: 021 - 7975094
Johannesbug: 011 - 8830322
Durban: 031 - 3683666
Pretoria: 012 - 3312683

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors