Soweto
8,5
8,5 Algemene ervaring
8,5 Beziens­waardigheden
9,5 Locals
8,0 Restaurants
8,5 Veiligheid
6,0 Stranden

Soweto

door Getaway Travel

Soweto - SOuth WEstern TOwnship - is wellicht het bekendste township van Zuid-Afrika. De bedoeling van de townships was de zwarten zo ver mogelijk weg te houden van de blanken. In Soweto werd in 1976 geschiedenis geschreven toen zwarte scholieren die tegen de apartheid demonstreerden, werden neergeschoten. Er vielen honderden slachtoffers. Ieder jaar op 16 juli, Youth Day, worden ze herdacht. In Soweto staan onder andere de voormalige huizen van Mandela en aartsbisschop Tutu.

Verbetering

Hoeveel inwoners Soweto vandaag de dag telt, is onduidelijk. Schattingen wijzen op zo'n vijf miljoen. Lang was dit het grootste en meest criminele township van Zuid-Afrika, maar dit is aan het veranderen. Het lijkt steeds beter te gaan in Soweto. De inwoners hebben meer rechten over hun bezit, de infrastructuur verbetert en er ontstaat een middenklasse met eigen bedrijfjes. Soweto staat tegenwoordig ook bekend om de Afrikaanse kroegen, shebeens, en het levendige nachtleven.

ZELF NAAR Soweto?

Bekijk alle 23 reizen naar Soweto

Tours

Het is tegenwoordig mogelijk om zelf een tour door Soweto te maken, maar het is aan te raden toch met een groep en gids mee te gaan. Er gaan veel georganiseerde tours naar Soweto, die je bij de tourist information centres in Johannesburg kunt boeken. Het lijkt het misschien wat vreemd om armoede te bezoeken, maar de meeste inwoners willen hun wijk maar al te graag aan de rest van de wereld laten zien.

Holiday Inn Soweto

Als je een heel aparte ervaring wilt opdoen, boek dan een kamer in het Holiday Inn in de wijk Kliptown, Soweto. Op 1 november 2007 opende dit hotel haar deuren. De bouw van het viersterrenhotel, dat het eerste hotel in een township is, bedroeg 2,4 miljoen euro. Het hotel ligt aan het Walter Sisulu Plein, ook wel bekend als het Vrijheidsplein.

Het doel van het project is het stimuleren van het groeiende toerisme in Soweto. Verder komen er zo'n veertig arbeidsplaatsen vrij, worden er stageplaatsen aangeboden en zullen lokale ondernemers producten leveren.

Behalve toeristen wil het hotel ook zakenmensen aantrekken, vandaar dat het is uitgerust met de nieuwste audiovisuele snufjes en internetfaciliteiten. Het hotel is ontworpen in de stijl die kenmerkend is voor het Soweto van de jaren vijftig.

Overnachting

Een overnachting in het Holiday Inn Soweto verzekert je van een flinke dosis geschiedenis. Je slaapt namelijk op een belangrijke historische plaats. In 1955 kwamen op het plein meer dan drieduizend activisten bijeen om te protesteren tegen de apartheid. Ook kijkt het hotel uit op Jada's Place, het huis waar Nelson Mandela op dat moment zat ondergedoken.

De kamers zijn Afrikaans ingericht met warme kleuren en lokale kunst. In het restaurant staan authentieke Zuid-Afrikaanse gerechten op de kaart, zoals incwancwa - zure pap, een traditioneel Swazi-ontbijt - en ujeqe, gestoomd brood. Er worden vanuit het hotel tours aangeboden en er treden lokale artiesten.

Het hotel is goed bereikbaar vanaf de Golden Highway en het beleid en de veiligheidsmaatregelen zijn aangepast aan de omgeving.

Reizen Soweto

Meer Soweto

Reviews Soweto

fietsen door soweto (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Marjo Meppelink op 30 december 2017

Met een groep dwars door Soweto gefietst. Een onuitwisbare ervaring. Je voelt hoe het leven moet zijn en voelen. Je spreekt de mensen die er wonen. Komt door de bekenste straat van Soweto waar zowel Nelson als Desmond hebben gewoont. In combinatie met het apartheidsmuseum een erfstuk in je rugtas. Eén om nooit te vergeten en zeker één die je ervan bewust maakt dat discriminatie uitgebannen moet worden.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
nvt Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Ga fietsen met een reisleider; voel en ervaar Soweto
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Soweto vond ik interessant en mooi om te zien. (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Ankie Louer op 21 juli 2016

Soweto was indrukwekkend. De mensen daar proberen om allerlei manieren hun bijdragen te leveren voor toerisme. De straten zijn redelijk netjes en in vergelijking met JB.
De mensen waren vriendelijk. Het blijft uitkijken maar ik voelde me niet onveilig.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
10 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
6 Stranden

Pluspunten Soweto

  • Vriendelijk
  • cultuur

Minpunten Soweto

  • Vuil
Ultieme tip: Zorg dat je je tas op je buik hebt hangen, geen camera's overdreven zichtbaar op je buik. Wees vriendelijk, de mensen zijn aardig.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors