Blyde River Canyon
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Blyde River Canyon

door Getaway Travel

De Blyde River Canyon is een spectaculaire kloof van maar liefst dertig kilometer. Het is de op twee na grootste kloof ter wereld! Al eeuwenlang baant de snelstromende Blyde River zich door een gebied dat uit kleigrond en kwartsgesteente bestaat, op zevenhonderd meter hoogte. Door erosie is er een indrukwekkende wirwar van kliffen, eilanden en rotsplateaus ontstaan die samen de Blyde River Canyon vormen.

Stenen Pinnacle

Hieruit zijn een aantal heel bijzondere vormen ontstaan zoals de Pinnacle. Dit is een gigantische stenen toren die zo uit de grond lijkt te komen. In de gelaagdheid van deze eigenaardige pilaar kun je zijn geschiedenis zien. Ooit lag zijn top onder zeeniveau. In de buurt liggen twee fantastische uitzichtpunten: Wonder View en God's Window. Ondanks de vele toeristische stalletjes is het hier echt waanzinnig mooi.

Bij God's Window word je via een klein pad naar een punt geleid, waar je uitkijkt over de laagvlaktes die wel duizend meter onder je liggen.

Drie ronde heuvels

Andere bijzondere geologische vormen in de Blyde River Canyon Nature Reserve zijn de Three Rondavels. Deze drie ronde heuvels hebben veel gelijkenissen met de traditionele hutten van de Xhosa-stam. Ze zijn ontstaan door de erosie van zacht gesteente onder een soort kap van harder gesteente. Het lijkt alsof de daken van de hutten zo boven de kloof uitsteken.

De indrukwekkende Bourke's Luck Potholes zijn ontstaan door het samenkomen van de Blyde River, rivier van het geluk, en de Treur River, rivier van het verdriet. Het zijn bizarre cilindervormige gaten waaruit de eerste goudzoekers enorme hoeveelheden goud omhoog haalden.

Trails en routes

Bij het nabijgelegen Visitor's Centre kun je meer info over de Blyde River Canyon Nature Reserve krijgen. Hiervandaan vertrekken enkele korte, mooie wandelingen. Je kunt ook de schitterende Blyde River Canyon Hiking Trail van zestig kilometer maken die ongeveer vijf dagen duurt. Deze voert je langs allerlei landschappelijke en geologische hoogtepunten van de Blyde River Canyon.

Je kunt prima met de auto langs de kloof rijden. Een aanrader is de Panoramic Route. Maar heb je de tijd, verken dit gebied dan zeker te voet! Niet alleen geniet je nog meer van de prachtige omgeving maar heb je ook een grotere kans de verschillende dieren te spotten. Hier leven namelijk onder andere nijlpaarden, krokodillen, diverse vogel-, reptiel- en antilopensoorten én alle soorten apen die in Zuid-Afrika voorkomen.

Blyde River Canyonligt ligt op zo'n vijfhonderd kilometer van Johannesburg, ten westen van het Kruger National Park.

Like deze pagina

Reizen Blyde River Canyon

Meer Blyde River Canyon

Reviews Blyde River Canyon

Fenomenaal (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Silvia van Ark op 29 december 2016

Wat een fenomenaal uitzicht. Zeker wel dertig minuten daar gezeten. Ik bleef genieten. Aanrader. Dus deze plek niet overslaan. Must do op de panorama route. Je moet geen hoogtevrees hebben als je op deze plek wilt gaan zitten :-)

Ultieme tip: Ga een lekker hapje eten bij de potluck boskombuis. Schitterende plek. Langs de route kom je hem tegen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors