Blyde River Canyon
7,4
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
6,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Blyde River Canyon

door Getaway Travel

De Blyde River Canyon is een spectaculaire kloof van maar liefst dertig kilometer. Het is de op twee na grootste kloof ter wereld! Al eeuwenlang baant de snelstromende Blyde River zich door een gebied dat uit kleigrond en kwartsgesteente bestaat, op zevenhonderd meter hoogte. Door erosie is er een indrukwekkende wirwar van kliffen, eilanden en rotsplateaus ontstaan die samen de Blyde River Canyon vormen.

Stenen Pinnacle

Hieruit zijn een aantal heel bijzondere vormen ontstaan zoals de Pinnacle. Dit is een gigantische stenen toren die zo uit de grond lijkt te komen. In de gelaagdheid van deze eigenaardige pilaar kun je zijn geschiedenis zien. Ooit lag zijn top onder zeeniveau. In de buurt liggen twee fantastische uitzichtpunten: Wonder View en God's Window. Ondanks de vele toeristische stalletjes is het hier echt waanzinnig mooi.

ZELF NAAR Blyde River Canyon?

Bekijk alle 46 reizen naar Blyde River Canyon

Bij God's Window word je via een klein pad naar een punt geleid, waar je uitkijkt over de laagvlaktes die wel duizend meter onder je liggen.

Drie ronde heuvels

Andere bijzondere geologische vormen in de Blyde River Canyon Nature Reserve zijn de Three Rondavels. Deze drie ronde heuvels hebben veel gelijkenissen met de traditionele hutten van de Xhosa-stam. Ze zijn ontstaan door de erosie van zacht gesteente onder een soort kap van harder gesteente. Het lijkt alsof de daken van de hutten zo boven de kloof uitsteken.

De indrukwekkende Bourke's Luck Potholes zijn ontstaan door het samenkomen van de Blyde River, rivier van het geluk, en de Treur River, rivier van het verdriet. Het zijn bizarre cilindervormige gaten waaruit de eerste goudzoekers enorme hoeveelheden goud omhoog haalden.

Trails en routes

Bij het nabijgelegen Visitor's Centre kun je meer info over de Blyde River Canyon Nature Reserve krijgen. Hiervandaan vertrekken enkele korte, mooie wandelingen. Je kunt ook de schitterende Blyde River Canyon Hiking Trail van zestig kilometer maken die ongeveer vijf dagen duurt. Deze voert je langs allerlei landschappelijke en geologische hoogtepunten van de Blyde River Canyon.

Je kunt prima met de auto langs de kloof rijden. Een aanrader is de Panoramic Route. Maar heb je de tijd, verken dit gebied dan zeker te voet! Niet alleen geniet je nog meer van de prachtige omgeving maar heb je ook een grotere kans de verschillende dieren te spotten. Hier leven namelijk onder andere nijlpaarden, krokodillen, diverse vogel-, reptiel- en antilopensoorten én alle soorten apen die in Zuid-Afrika voorkomen.

Blyde River Canyonligt ligt op zo'n vijfhonderd kilometer van Johannesburg, ten westen van het Kruger National Park.

Reizen Blyde River Canyon

Meer Blyde River Canyon

Reviews Blyde River Canyon

Blyde river canyon (bezocht in februari 2018)

Review geschreven door Talitha Troeder op 10 november 2018

fantastische ervaring. Het uitzicht over de blyde river is immens. Je voelt je even alleen en kan helemaal tot rust komen. De three rondavels die er naast liggen zijn ook een hele beleving. De kleuren combinatie, de hoogte en diepe, en een uitzicht zo ver als je kan kijken. Een must to see!

Ultieme tip: Ga vroeg zodat er nog niet veel toerisme is. En kleed je beschermend aan, smeer je goed in. Door dat het een open vlakte is verbrand je snel.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Blyde River Canyon (bezocht in maart 2013)

Review geschreven door Iris Jansen op 06 december 2017

Fantastische plek om te hiken, te genieten van het uitzicht en van de rust! Prima plek om zelf je jokes uit te stippelen en te wandelen. Meerdere leuke slaapgelegenheden in het gebied. Kortom: een plek bij uitstek voor elke avonturier!

Pluspunten Blyde River Canyon

 • zelf goed te organiseren

Minpunten Blyde River Canyon

 • geen
Ultieme tip: Stippel een route uit, trek je wandelschoenen aan en GO!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Genieten van natuur en uitzichten (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Elisa van der Sluis op 05 juni 2017

Wat mij betreft een must visit als je voor het eerst naar Zuid Afrika reist: de Panorama route. Bij de uitkijkpunten over de Blyde River Canyon kan je op een heldere dag kilometers ver kijken en het uitzicht is spectaculair!!

Pluspunten Blyde River Canyon

 • Natuur
Ultieme tip: Neem een volle dag de tijd om langs de verschillende stops te kijken en geniet!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

blyde river canyon (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Joanna Brouwer op 21 mei 2017

Een heerlijke plek gelegen aan de panorama route in Zuid-Afrika. Een oase van rust en beeldschoon natuur waar iedereen stilvalt. Uitgestrekte landschap waar geen eind aan lijkt te komen, een prachtige ervaring om een reis naar Zuid-Afrika te beginnen of af te sluiten.

7,4
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
6 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Blyde River Canyon

 • Uitzicht
 • goed bereikbaar
 • bekende route

Minpunten Blyde River Canyon

 • veel toeristen op de normale tijden
Ultieme tip: Kom hier s'ochtends vroeg of 's avonds laat om te genieten van een prachtige zons- op of ondergang zonder andere toeristen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers

Panorama route, wow (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Geke van der Kroef op 16 mei 2017

Wat een prachtige omgeving! De canyon was erg droog in september 2016, maar alsnog indrukwekkend. Het is een toeristische route om te rijden, maar aangezien iedereen een ander startpunt heeft en er verschillende uitkijkpunten zijn, voel je je geen dertien in een dozijn-toerist.
In Graskop (ten zuiden van de canyon) zijn voldoende eettentjes, er is een Spar en een pinautomaat. Aanrader is Harrie's Pancakes. Het restaurant serveert zoete en hartige pannenkoeken!

Pluspunten Blyde River Canyon

 • Ruimte
 • Prachtige vergezichten
 • Weinig commercie

Minpunten Blyde River Canyon

 • Alleen met de auto te bereizen
Ultieme tip: Start je rit voor zonsopgang!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fenomenaal (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Silvia van Ark op 29 december 2016

Wat een fenomenaal uitzicht. Zeker wel dertig minuten daar gezeten. Ik bleef genieten. Aanrader. Dus deze plek niet overslaan. Must do op de panorama route. Je moet geen hoogtevrees hebben als je op deze plek wilt gaan zitten :-)

Ultieme tip: Ga een lekker hapje eten bij de potluck boskombuis. Schitterende plek. Langs de route kom je hem tegen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors