Bloemfontein

Bloemfontein

door Getaway Travel

Midden in de plattelandsprovincie Vrijstaat ligt de stad Bloemfontein. Bloem, zoals de Zuid-Afrikanen zeggen, is de juridische hoofdstad van Zuid-Afrika en de zesde grootste stad van het land. Het is een rustige stad, met imposante oude architectuur, lommerrijke buitenwijken en een fijne relaxte sfeer op straat.

Zuid-Afrikanen uit andere steden zeggen soms spottend dat de inwoners van Bloemfontein af en toe voor een stoplicht gaan staan om de wisseling van de lichten te bekijken. Dat zou namelijk de enige zichtbare verandering in deze stad zijn.

ZELF NAAR Bloemfontein?

Bekijk alle 7 reizen naar Bloemfontein

Musea

In Bloemfontein is vooral op cultureel gebied genoeg te doen. Er zijn veel musea, waarvan vooral het Anglo-Boer War Museum en het National Museum aanraders zijn. Voor het militaire museum staat het National Women's Monument, ter nagedachtenis aan de duizenden vrouwen en kinderen die zijn omgekomen in Britse concentratiekampen tijdens de Anglo-Boer War.

Het Anglo-Boer War Museum memoreert de verschillende oorlogen tussen de Britten en de Boeren, waar niet alleen veel blanken stierven maar ook duizenden zwarten die in dienst van de blanken vochten. In het museum zie je niet alleen documentatie van deze oorlogen in Zuid-Afrika maar ook de gevolgen in India, Bermuda en Portugal.

Ben jij een echte kunstliefhebber? Dan is een bezoek aan het Oliewenhuis Art Museum zeker de moeite waard! In het museum bevinden zich werken van Zuid-Afrikaanse kunstenaars, waaronder die van Thomas Baines. Er is een goede hedendaagse collectie en er zijn veel tijdelijke exposities.

Bezienswaardigheden

Opvallend in het oude gedeelte van de stad, en vooral in President Brand Street, zijn de vele zandstenen monumenten. Ook mooi zijn de Angelicaanse kathedraal en de City Hall. De First Raadszaal is het oudste gebouw van Bloemfontein. Het witte, eenvoudige gebouw met strodak werd in 1848 gebouwd en is in eerste instantie als school gebruikt.

In 1854 werd het de vergaderzaal van de Volksraad. Het is de bakermat van de regering, de kerk en het onderwijssysteem van Vrijstaat.

Flora

Behalve cultuur heeft Bloemfontein, hoe kan het ook anders met zo'n naam, genoeg groen te bieden. Vanaf Naval Hill heb je een geweldig uitzicht over de stad. Ook vind je hier het Franklin Game Reserve, waar antilopen en zebra's leven.

Aan de voet van de heuvel, in Hamilton Park, biedt het Orchid House plaats aan drieduizend soorten orchideeën die in Zuid-Afrika groeien. Iets buiten de stad bestrijkt de Free State National Botanical Garden zo'n zeventig hectare. Hier groeien ongeveer vierhonderd soorten planten, waaronder een aantal bijzondere inheemse exemplaren.

Live bands

Genoeg cultuur en natuur gesnoven? Geen nood, want de vele gezellige restaurants en bars in deze stad bieden uitkomst! Omdat Bloem een universiteitsstad is, zijn er genoeg leuke spots om uit te gaan. Bovendien treden er vaak live bands op. In het moderne Sand du Plessis Theater zijn toneelstukken en balletoptredens te bewonderen.

Bloemfontein is geen standaard toeristische bestemming, maar zeker de moeite waard als je je bezoek aan dit deel van Afrika een cultureel tintje wilt geven. De stad ligt aan de N1 tussen Kaapstad en Johannesburg.

Reizen Bloemfontein

Meer Bloemfontein

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors