Waterberg
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Waterberg

door Getaway Travel

Waterberg is een uitgestrekt stuk natuur in de provincie Limpopo, dat is uitgeroepen tot een beschermd biosfeerreservaat door UNESCO. Dit gebied loopt 150 kilometer door van Thabazimbi in het zuidwesten tot de Lapalala rivier in het noordoosten. Het is hier zo mooi en het landschap is zo gevarieerd, dat Waterberg wel vaker het best bewaarde geheim van Zuid-Afrika wordt genoemd.

Flora en fauna

Veel toeristen vinden hun weg naar Waterberg door het enorme aanbod aan flora en fauna. Ondanks het droge klimaat is dit een vrij groen stukje natuur met lange stukken bushvelden, savanne, en veel verschillende grassen, plantensoorten en lavendelstruiken.

ZELF NAAR Waterberg?

Bekijk alle 10 reizen naar Waterberg

In Waterberg vind je alle leden van de Big Five, samen met een enorm aantal soorten antilopes, elanden, kudu's, giraffes, zebra's maar ook reptielen waaronder de zwarte mamba. In totaal leven hier 75 diersoorten. De vogelpopulatie bestaat uit meer dan driehonderd soorten, zoals een aantal indrukwekkend grote gieren. Een perfect gebied dus voor game-safari's.

Waterreservoir

Meerdere rivieren doorkruisen het gebied en stromen dan over in de Limpopo-rivier. De rivierbeddingen hebben een groenere vegetatie en trekken ook andere diersoorten. Zo is de Lephalale-rivier is een geliefde plaats voor krokodillen en in sommige seizoenen ook voor nijlpaarden. Verder vind je hier vele kleine stroompjes en moerassen.

De zandstenen bergen kunnen veel vocht opnemen en dienen zo als waterreservoir voor grondwater. Hieraan dankt het gebied ook zijn naam 'Waterberg'. Vooral de eerste bewoners van dit gebied, de San maakten hier gebruik van. Zij vestigden zich al tweeduizend jaar geleden in dit gebied. In de bergen kun je nog veel rotstekeningen vinden uit die tijd.

Paardentrektocht

Je kunt het bergachtig gebied te paard verkennen. Bij Horizon Horseback Adventures kun je verschillende trektochten maken door het reservaat van Waterberg. De ervaren paardrijder kan de bushvelden induiken of rotsachtige rivierstromen oversteken. Je rijdt samen mee met een groepje impala's, hartebeesten, giraffen of een kudde zebra's en vanaf een afstandje kijk je naar een aantal badderende nijlpaarden.

Je kunt ook verschillende paardensporten oefenen of beoefenen, zoals polo!

Wandelroutes

Verder zijn er meerdere wandelroutes, onder andere langs een van de vele boerderijen. In Waterberg wordt namelijk veel verbouwd, zoals koffie, rijst en citrusvruchten. Voor een echt relaxte tour cruise je over een van de vele rivieren. Verder liggen hier het bekende Marakele National Park, waar de witte neushoorn rondwandelt, en vele wildreservaten, waaronder het Kololo Game Reserve en Bushveld Retreat.

Waterberg ligt in zuidwesten van Limpopo, op ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Johannesburg.

Reizen Waterberg

Meer Waterberg

Reviews Waterberg

Ochtend gamedrives in Waterberg wonderschoon (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Peter van Dordrecht op 20 mei 2017

Waterberg is een mooi gebied met vel mooie natuurparken. We hebben genoten van de ochtend en middag gamedrives. Ook hier kan je niet alleen van de big five genieten maar ook van veel andere dieren. Het was een schitterde tijd in een heel mooie omgeving.

Pluspunten Waterberg

  • Schitterende natuur

Minpunten Waterberg

  • Soms te veel regen
Ultieme tip: Het wildpark Entabeni is echt een aanrader.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors