Rain Queen

Rain Queen

door Getaway Travel

In Afrika is het zeer ongewoon om een vrouw een stam te laten leiden, maar de Rain Queen in het Bolebodu-gebied, vlakbij de Duiwelskloof, is een uitzondering. De laatste Rain Queen Makobo Constance Modjadji VI stierf in 2005. Momenteel is haar broer regent van het gebied. Hoogstwaarschijnlijk wordt de dochter van Modjadji VI tot Rain Queen gekroond wanneer ze 21 is.

Van dochter op dochter

De mystieke Rain Queen is hoofd van een vrouwendynastie en regeert over de Balobedu-stam. Via de bloedband wordt de gave om het te laten regenen doorgegeven. De regenkoninginnen zijn directe afstammelingen van de ooit zeer machtige Monomotapa dynastie, een Karanga-stam in Zimbabwe die regeerde in de vijftiende eeuw. Door een schandaal binnen deze koninklijke familie vluchtten de dochter van de koning, Dzugungini, en haar zoon naar het zuiden van zijn rijk.

ZELF NAAR Limpopo?

Bekijk alle 137 reizen naar Limpopo

Ze nam verschillende drankjes en had spreuken om het te laten regenen, om zich tegen de vijand te beschermen. Deze kennis en krachten werden van dochter op dochter doorgegeven. De kleindochter van Dzugungini werd de eerste Rain Queen en kreeg de naam Modjadji.

Regenfestival

Ieder jaar rond de maand november is er een festival om de komende regenval te vieren. De stamhoofden - de indunas - selecteren een aantal stamleden om te gaan dansen voor de regen. Na de ceremonie met allerlei rituelen gaat het - als het goed is - regenen. Wanneer dit uitblijft, komt dit volgens de Balobedu-stam door de beschadiging of vernietiging van een heilige plek.

Het land van deze stam en de Rain Queen is een indrukwekkend stukje natuur met baobab bomen, ongerepte bossen en bergketens. Hier leeft een diverse flora en fauna en samen met de legendes van de Rain Queen is dit bijna een mythisch gebied.

Tour naar de koningin

In het nabijgelegen Tzaneen en Polokwane worden tours naar de Rain Queen georganiseerd. Er wordt een donatie van je verwacht maar het is niet zeker dat je de koningin altijd te zien krijgt. Toch is dit een zeer bijzondere ervaring. Informeer voor tours bij het Limpopo Tourism & Parks Board in Tzaneem en Polokwane.

De Rain Queen leeft vlakbij de Duiwelskloof in het oosten van Limpopo.

Reizen Limpopo

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors