Mapungubwe National Park Jouw vakantie naar Zuid-Afrika begint hier!
8,5
9,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
10,0 Stranden
9,0 Wildlife
8,0 Overige activiteiten
6,0 Bereikbaarheid

Mapungubwe National Park

door Marleen de Keyzer

Vanuit de hobbelende safariwagen tuur je de verte in. Je ziet oranje gekleurde rotsformaties die perfect contrasteren met de heldere, diepblauwe lucht. Zandstenen heuvels die goud kleuren door de brandende zon. Een verdwaalde baobab doemt af en toe op. Dan vertelt je gids een verhaal. Een verhaal over schatzoekers, een verborgen graf, onderdrukking en een gouden neushoorn. Een verhaal dat je aandacht steelt. En je voorstelt aan Mapungubwe National Park.

Helemaal in het noorden van de onbekende, arme provincie Limpopo leunt dit achtduizend vierkante kilometer grote natuurgebied tegen Zimbabwe en Botswana aan. Jarenlang probeerde South African National Parks er een beschermd gebied van te maken. In 2003 verdiende Mapungubwe National Park dan eindelijk een plekje op de Werelderfgoedlijst.

ZELF NAAR Mapungubwe National Park?

Bekijk alle 7 reizen naar Mapungubwe National Park

De gouden neushoorn van Mapungubwe

En dat is niet voor niets. Met een rijke biodiversiteit en adembenemend landschap is dat plekje meer dan verdiend. Maar misschien nog wel interessanter is haar culturele belang vanwege de archeologische vindplaatsen in het nationale park.

In 1933 vonden archeologen bovenop Mapungubwe Hill een dertiende-eeuws graf. Ornamenten, sieraden, amuletten, beelden, schalen; het werd allemaal ontdekt. Omdat handel in goud met Arabië, India en China zo'n duizend jaar geleden hoogtijdagen kende in dit gebied, waren de meeste voorwerpen ook nog eens bedekt met bladgoud, waarvan een klein beeldje van een neushoorn de meest bijzondere was.

Invloed van de Apartheid

Toch werd deze waardevolle vondst lange tijd verborgen gehouden, omdat het de zwarte, culturele verfijning aantoonde. Een ontdekking die het regime van de Apartheid liever wilde onderdrukken. Pas aan het einde van de eeuw werden de schatten bekend gemaakt door de Universiteit van Pretoria.

Tegenwoordig loop je er zelf naartoe tijdens je rondreis door Zuid-Afrika. Althans, naar de plek waar ze gevonden werden. Boek de Heritage Tour als je in Mapungubwe National Park bent en ervaar de intensiteit van de omgeving. De enorme rotsformaties doen je klein voelen, maar bovenop Mapungubwe Hill voel je de macht die de koning had toen hij vanaf hier op zijn onderdanen neerkeek.

Sundowner in het Mapungubwe National Park

De zonsondergang bekijk je op de steigers van Confluence Viewpoint. Maar voordat je daar aankomt, hobbel je eerst even in de safariwagen door Mapungubwe. Eeuwenoude baobabbomen vangen je oog, de een kaal, de ander volop in bloei. Een zebra niest. Impala's springen weg als ze je zien. En de zon zakt steeds verder richting de horizon.

Op de uitkijksteigers verrast het eindeloze uitzicht je. Botswana en Zimbabwe kijken je vriendelijk aan. De Limpopo en Shashe rivieren komen gemoedelijk samen. En groene bomen aan de oevers versieren de dorre omgeving.

Als de zon zich vervolgens achter de horizon verstopt, begint de magie. Het landschap kleurt donkergeel, dan oranje. En de lucht? Die doet precies van wat we uit de verhalen over Zuid-Afrika kennen. Op de website van Mapungubwe National Park vind je meer over de uitkijksteigers en andere praktische informatie.

Hebben we je geïnspireerd? Bekijk dan de opties voor een rondreis door Zuid-Afrika!

Zuid-Afrika.nl bracht een bezoek aan het Mapungubwe National Park tijdens een rondreis door Zuid-Afrika (Limpopo) samen met South African Tourism.

Reizen Mapungubwe National Park

Meer Mapungubwe National Park

Reviews Mapungubwe National Park

Het was er in 1 woord fantastisch! (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Fanny Tim op 17 november 2019

We hebben de big five gezien, de gamelodge in Waterberg was super, de dieren liepen rond de huisjes en het personeel was zeer vriendelijk.
Je hebt een braai bij de huisjes en een heerlijke buitendouche.

Pluspunten Mapungubwe National Park

 • Mooie omgeving
 • leuke Lodges
 • veel wild

Minpunten Mapungubwe National Park

 • geen
Ultieme tip: De morning gamedrive is de moeite waard
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Natuurliefhebbers

prachtig,prachtig en prachtig (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Maj raats op 19 juli 2017

Zodra je het park in komt en je aangemeld hebt moeten we nog zo een 11 km rijden tot aan het Leokwe camp maar onderweg kunnen we al direct beginnen met dieren te spotten en zien we ook al enkele reusachtige baobabs. Onze lodge is heel rustig gelegen en van daaruit kunnen we de volgende dag onze tocht in het park verder zetten. Op een morgen stonden de giraffen en de zebra's aan onze lodge wat natuurlijk ook een hele beleving was. We doen ook een "Sunset drive" met een jeep en heel goede gids. Tijdens deze toer hebben we veel soorten dieren gezien zoals, zebra, gnoe, mangoest, koedoe, springbak, baboens, giraf en op het einde van deze toer nog een prachtige zonsondergang. De volgende dag rijden we naar het "Confluence viewpoint". Met zicht op de Limpopo zien we vier vrouwen hoe zij vis gaan vangen met 2 grote netten, dat is natuurlijk puur geluk hebben dat je zo iets kan zien. Verder hebben we ook veel genoten van de prachtige natuur. Ik kan alleen maar aanraden om zeker de provincie Limpopo te bezoeken, dit is zo heel anders dan de bekende route's in ZA.

Pluspunten Mapungubwe National Park

 • betaalbaar
 • niet zo veel toeristen
 • redelijke wegen ook zonder 4*4
 • goed bereikbaar
Ultieme tip: Zorg zeker dat je genoeg benzine voorziet voor de auto en water voor jezelf want dat is ook belangrijk.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Schitterend qua natuur én cultuur (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Marleen de Keyzer op 03 juli 2017

Omdat het Mapungubwe National Park in de wat minder bekende en minder bezochte Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo ligt, slaan veel reizigers het over tijdens hun rondreis door Zuid-Afrika. En dat is zonde! Niet alleen zijn de uitzichten, dieren en zonsondergangen waanzinnig - zoals we van Zuid-Afrika gewend zijn - ook ademt het nationale park historie. Doe de Heritage Tour en leer over de geschiedenis van het gebied. De gids vertelt je het verhaal van de gouden neushoorn die nu symbool staat voor het nationale park. Bezoek het Mapungubwe Museum. Maak een uitje naar de Tree Top walk, waar je uitkijkt het rivierwoud en de eindeloos lijkende Limpopo River. Houd je van zonsondergangen? Dan moet je echt het Confluence Viewpoint bezoeken, waar je de zon in de rivier ziet zakken. Magisch! En extra leuk is dat je daarna kan genieten van een braai midden in de bush!

8,5
9 Algemene ervaring
9 Natuur
10 Stranden
9 Wildlife
8 Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid

Pluspunten Mapungubwe National Park

 • Schitterende natuur
 • Cultureel interessant
 • Betaalbare accommodatie

Minpunten Mapungubwe National Park

 • Afgelegen
Ultieme tip: Bekijk de zonsondergang bij Confluence Viewpoint en geniet daarna van een braai onder de kristalheldere sterrenhemel midden in de bush (georganiseerd natuurlijk)!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Out in the bush (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Anne-lieke van Dam op 09 december 2016

Geweldig om weer in 'the bush' te zijn. Fantastische mensen en prachtige natuur! In het speciaal genoten van het mannelijke gezelschap wat ervan overtuigd was dat we gemakkelijk door elke modderpoel konden crossen; 'EASY, WE CAN DO THIS!'

Pluspunten Mapungubwe National Park

 • natuur
 • landschap
 • wilde dieren

Minpunten Mapungubwe National Park

 • avontuurlijk bereikbaar
Ultieme tip: Ga er heen als het heeft geregend. Dan komt de natuur nog meer tot leven!
Aangeraden voor: Avonturiers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors