Sterkfontein Valley

Sterkfontein Valley

door Getaway Travel

De Sterkfontein Valley is een van de belangrijkste plekken op aarde op archeologisch en paleontologisch gebied. Hier werd in 1936 door Dr. Robert Broom de eerste volwassen schedel van de aapmens gevonden: de Australopithecus transvaalensis. Deze streek wordt daarom ook wel de 'wieg van de mensheid', of 'cradle of humankind' genoemd.

De resten van de Australopithecus transvaalensis zijn tussen de 2,6 tot 3 miljoen jaren oud en daarmee de oudste sporen van de Homo sapiens, oftewel de mens. De schedel kreeg de bijnaam 'Mrs. Ples', maar nu wordt gesproken over een 'Mr. Ples'.

ZELF NAAR Gauteng?

Bekijk alle 103 reizen naar Gauteng

Sterkfontein Caves

Er zijn in de Sterkfontein Caves meer dan zeshonderd andere menselijke fossielen gevonden. Vanwege het grote belang in de zoektocht naar het ontstaan van de mens, staan de Sterkfontein Caves op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 1995 werden enkele oeroude botten van een voet gevonden, met een verlengstuk naar de enkel. Deze vondst kreeg de naam 'Little Foot'. De botten bewezen dat de aapmens rechtop liep en dus een voorloper van de moderne mens moet zijn.

Ontstaan van de grotten

De grotten zijn niet alleen al vanwege de geschiedenis van de mensheid meer dan een bezoekje waard. Ze zijn zelf ook schitterend. De tientallen kalksteengrotten van de Sterkfontein Valley zijn ontstaan uit een koraalrif in een ondiepe zee, zo'n 2,3 miljard jaar geleden.

De voortdurende erosie van het aardoppervlak en het oplossen van het dolomiet zorgde voor schachten tussen het oppervlak van de aarde en de grotten eronder. Dieren en mensachtigen vielen in de grotten, kwamen vast te zitten en stierven. De bot- en plantenresten werden gefossiliseerd.

Spectaculaire vormen

De grotten vormen nu een indrukwekkend labyrint van gangen, holten, spelonken en kristalheldere meren. Ze werden in 1896 ontdekt door een Italiaanse goudzoeker.

Spectaculair is de Hall of Elephants. Deze kathedraalachtige grot is maar liefst 23 meter hoog en 91 meter breed. Andere kamers laten zich al via de naam raden naar hun waanzinnige vormen. Zo heb je de Fairy Chamber, de Bridal Arch, Lumbago Alley en de Graveyard.

Sterkfontein Valley ligt in Gauteng, op drie kwartier rijden ten noordwesten van Johannesburg. Elk half uur worden er tours door de grotten gegeven. Naast de grotten ligt het Broom Museum, met oeroude fossielen van verschillende dieren.

Reizen Gauteng

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors