Zuid-Afrikaanse literatuur

Zuid-Afrikaanse literatuur

door Getaway Travel

Wanneer je de complexe geschiedenis van Zuid-Afrika beter wilt leren kennen, is het lezen van Zuid-Afrikaanse literatuur absoluut een aanrader. Bovendien kent het land een rijke, literaire traditie. Lange tijd lag de nadruk op realistische boeken, omdat men de turbulente Zuid-Afrikaanse historie wilde vastleggen. Ook verscheen er veel literatuur met een missionair karakter.

De meeste boeken verschenen van oudsher in het Engels en Afrikaans, aangezien de oorspronkelijke Afrikaanse erfenis vooral mondeling werd doorgegeven.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Maar tegenwoordig kun je in elk van de elf officiële Zuid-Afrikaanse talen een boek lezen. Het land heeft vele goede schrijvers en dichters voortgebracht, zoals Olive Schreiner, Nadine Gordimer, Percy FitzPatrick, Zakes Mda en John Maxwell Coetzee.

Enkele klassiekers uit de Zuid-Afrikaanse literatuur

'Long Walk to Freedom' Nelson Mandela - Autobiografie over zijn politieke worstelingen, zijn gevangenschap en zijn uiteindelijke overwinning.

'Story of an African Farm' Olive Schreiner - Eén van de eerste feministische boeken over drie kinderen die opgroeien in het Zuid-Afrika van de 19e eeuw.

'Jock of the Bushveld' Percy FitzPatrick - Waargebeurd verhaal over FitzPatrick en zijn hond, Jock die door Zuid-Afrika trekken in de jaren '80 van de 19e eeuw.

'July's People' Nadine Gordimer - July's people speelt zich af tijdens een fictionele burgeroorlog, waarin de zwarte bevolking het apartheidsregime omver heeft geworpen.

'The Heart of Redness' Zakes Mda - Over de geschiedenis van de Xhosa stam, in het bijzonder het dilemma tussen meegaan met de ontwikkelingen in de rest van de wereld of het behouden van hun traditionele levensstijl.

'Disgrace' John Maxwell Coetzee - Een boek over een professor die alles verliest: zijn baan, zijn reputatie, de rust in zijn leven, zijn dromen en zelfs de mogelijkheid om zijn dochter te beschermen tegen het snel veranderende Zuid-Afrika, vlak na de apartheid.

'Cry, the Beloved Country' Alan Paton - Een tragisch verhaal over het Zuid-Afrika van halverwege de vorige eeuw.

'The Mind of South Africa' Allister Sparks - Het verhaal over de opkomst en ondergang van de apartheid.

Naast deze klassiekers zijn er ook nog een hoop spannende fictie boeken met Zuid-Afrika in de hoofdrol te krijgen. De Engelstalige titels in deze lijst zijn ook allemaal in het Nederlands verkrijgbaar, net als veel van de bovenstaande literaire meesterwerken.

Romans

'Islands' Dan Sleigh - Een spannend verhaal dat zich afspeelt in de 17e eeuw, als de Nederlandse kolonisten in aanraking komen met de Goringhaicona, beter bekend als de Hottentotten.

'Six Fangmarks and a Tetanus Shot' Richard de Nooy - Recent verschenen roman over twee broers die in Zuid-Afrika opgroeien en daarna één voor één naar Amsterdam vertrekken.

'Moxyland' Lauren Beukes - Futuristisch verhaal over Zuid-Afrika, Kaapstad in het bijzonder, waar de meest onwerkelijke scenario's werkelijkheid zijn geworden.

'Een Mond vol Glas' Henk van Woerden - Het levensverhaal van Demitrios Tsafendas, de moordenaar van de Zuid-Afrikaanse premier Hendrik Verwoerd, in romanvorm.

'Birds of Prey', 'Moonsoon' en 'Blue Horizon' Wilbur Smith - Een driedelige boekenserie over de avonturen van de familie Courtney in het woeste Afrika van de 17e eeuw.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors