Theater en dans in Zuid-Afrika

Theater en dans in Zuid-Afrika

door Getaway Travel

De Zuid-Afrikaanse theaterscene bruist! De meer dan 100 theaters, verspreid door het hele land, bieden je van alles: muziek, dans, drama, cabaret, opera en nog veel meer. Bijzonder zijn het soort theaters waar dit alles plaatsvindt. Zo kun je theaterstukken in luxe theaters zien maar ook op lokale markten, wijnhuizen en treinstations. Ook vinden er het hele jaar diverse festivals plaats.

Een van de beste is het National Festival of the Arts in Grahamstown, waar al bijna 30 jaar begin juli het crème de la crème van het Zuid-Afrikaanse artistieke talent te bewonderen valt.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Tijdens het begin van de koloniale periode werd het theaterwezen bepaald door Europese en Amerikaanse stukken. Pas in de jaren dertig van de 20e eeuw werd theater populair onder de zwarte bevolking in de townships.

Apartheid

Herbert Dhlomo was een van de eerste zwarte, Afrikaanse schrijvers waarvan het werk in het Engels werd gepubliceerd. Het levendige Sophiatown zorgde voor vele voorstellingen, maar het National Theatre Fund van tijdens het Apartheidsregime gaf deze producties geen steun. In de jaren '60 en '70 werden er zelfs zwarte theatermakers gearresteerd vanwege hun politieke stukken tegen de Apartheid.

Het einde van de Apartheid zorgde voor een enorme opleving en vernieuwing in het Zuid-Afrikaanse theater. Nieuwe onderwerpen kregen aandacht en er ontstonden nieuwe theater- en dansgroepen. Ook is er tegenwoordig meer steun uit particuliere organisaties, zoals de First National Bank.

Het dansspektakel 'African Footprint' met allemaal jonge Zuid-Afrikanen, beleefde in het jaar 2000 zijn wereldpremière en reisde de hele wereld over. In 2005 deed de Zuid-Afrikaanse dansshow Gumboots tijdens hun zeer succesvolle wereldtour ook Nederland aan. De show kreeg veel positieve kritieken.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors