Rangercursus

Rangercursus

door Getaway Travel

Laat de stoere natuurmens in je los en volg een rangercursus. Trek er op uit met mensen die dicht bij de wilde natuur van Zuid-Afrika staan. Na afloop heb je niet alleen heel wat wildlife gezien, je weet ook aardig wat over sporen zoeken en je herkent de belangrijkste planten en bomen en insekten.

Rangerreizen

Kortom de combinatie van leren, excursies maken en actief bezig zijn in de open natuur maakt dat deze Rangerreizen nét wat intensiever zijn dan de doorsnee toeristische reis.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

De Rangercursussen duren meestal een week of twee. Je reist met een klein gezelschap en overnacht in de open natuur. Je hoeft geen ervaring te hebben, maar een goede conditie is een pré en een goede kennis van het Engels eigenlijk onmisbaar. Omdat je met een gemengd gezelschap reist zijn de lessen altijd in het Engels.

Kololo Game Reserve

In het Wildpark Kololo leer je in twaalf boeiende maar intensieve dagen alles over de rijkdom aan flora en fauna dat dit park van 3.000 hectare te bieden heeft. Kololo ligt in Waterberg, een stuk natuur in de provincie Limpopo dat zelfs tot werelderfgoed is uitgeroepen. Dit gebied is zo mooi en heeft zo'n gevarieerd landschap dat het ook wel het best bewaarde geheimen van Zuid-Afrika wordt genoemd.

Als ranger in spé leer je niet alleen hoe je moet schieten (op blikjes)maar krijg je les van de echte rotten in het vak die je alles uitleggen over de verschillende soorten flora en fauna maar ook de ecologische en geologische samenstelling van het park, zoals de type rotsen, stenen en de bodemstructuur.

Excursies

De theorielessen vinden plaats in een grote tent. Daarnaast heb je trektochten en mini-safaris (eventueel per mountainbike) door een uitgestrekt gebied met meer dan tachtig soorten inheemse bomen, savanne en dichte bushvelden. Verder zijn er excursies onder andere naar het Welgevonden Game Reserve, een big 5 gebied.

Je volgt de cursus met je vaste klasje van maximaal acht personen. Je overnacht in grote, luxe tweepersoons safaritenten met kastjes voor persoonlijke spullen, wárm water en een echte wc. 's Avonds rond etenstijd kruip je samen in de lapa, een afgeschutte ruimte rond een kampvuur.

Al na korte tijd kun je zelf sporen van dieren herkennen, zoals de uitwerpselen en pootafdrukken. Je zult weten welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen tegen slangen of schorpioenenbeten en een groot deel van de driehonderd vogelsoorten die hier rondfladderen hebben voor jou geen geheimen meer.

Diploma

De Big Five kom je niet tegen in dit reservaat, maar wel een groot aanbod aan ander wildlife zoals impala's, koedoes, giraffen, zebra's en bushbokken. Mocht je de Big Five toch nog graag willen zien, kun je een excursie maken naar een van de aangrenzende reservaten waar ze wel voorkomen. Het hele gebied is malariavrij.

Het is uiteraard onmogelijk om in acht dagen alles te leren. Maar als je na een pittig examen het diploma 'Kololo Game Reserve Ranger' in ontvangst neemt heb je ongetwijfeld een zeer goed beeld van het werk van een ranger. En nog veel beter, je leert zoveel meer over het rijke landschap van Zuid-Afrika dat deze wildlife experience veel intenser is dan een doorsnee gamesafari.

Het Kololo Game Reserve ligt vlakbij Vaalwater, ongeveer drie uurtjes rijden vanaf Johannesburg. Bij de Rangercursus zit een transfer van en naar Johannesburg International Airport inbegrepen. Het Kololo Game Reserve heeft Nederlandse eigenaars maar de cursus is volledig in het Engels.

Moholoholo

Voor mensen die ook eens wel eens willen werken op een Zuid-Afrikaanse boerderij is er de twaalfdaagse rangercursus in Moholoholo. Dit dierenpark verzorgt gewonde en zieke dieren wat weer een heel nieuw elan geeft aan je rangercursus. Behalve het zoeken naar sporen van de Big Five en een uitgebreide uitleg over de bomen, planten en vogelpopulatie krijg je hier een echte spoed farmcursus.

Je leert hier hoe je een omheining plaatst, dieren kunt vangen en hun ziektes op de juiste manier kunt behandelen. Verder krijg je een stoomcursus in de regelgeving van farming en natuuronderhoud. Leer je waar je de waterputten kunt vinden. Maar bijvoorbeeld ook hoe je huiden moet stropen en op de juiste manier behandelen.

Dan trek je de wijde natuur in van Limpopo. Je mag voor een keer eens zélf achter het stuur kruipen van een 4x4 en op zoek gaan naar het grote wild. In Moholoholo leven giraffes, watebokken, kudu's, wildebeesten, zebra's, luipaarden en nog een handvol andere soorten.

De overnachtingen vinden plaats in een bushcamp maar ook enkele avonden gewoon buiten bij een groot kampvuur met niks anders boven je dan een heldere sterrenhemel. Het perfecte moment om in de praktijk te toetsen wat er is blijven hangen van de eerdere astronomielessen.

Na je rangercurus krijg je een schriftelijk examen. Als je dit met succes afrond ontvang je een certificaat als bewijs van je deelname. De cursus wordt gesteund door de Field Guides Association of South Africa en de South African Wildlife Society, twee organisaties die zich op grote schaal bezig houden met natuurbehoud en ecotoerisme.

Moholoholo ligt vlakbij de Drankensberg en net tussen Nelspruit en Hoedspruit.

Environmental Ranger Course

Voor de serieuze avonturiers is er ook de zestiendaagse Environmental Course. Hierbij maak je een rondreis startend in Johannesburg door de Drakensberg, de Dolphins Coast Zululand, Swaziland en Het Kruger Nationaal Park. Via de Blyde River Canyon en Pilgrims Rest bereik je aan de avond van de zestiende dag weer het beginpunt Johannesburg.

Je krijgt les over de belangrijkste flora en fauna en de juiste hiketechnieken maar deze cursus heeft ook nog eens indrukwekkend aanbod aan extra activiteiten. Zo ga je rijden in een 4x4, krijg je schietlessen, breng je een bezoek aan een Zuludorp, ga je raften over de Great Usutu River en mag je zelfs abseilen!

Terug in Johannesberg zal je hoofd duizelen van alle nieuwe indrukken en kennis. Dit is een absoluut leerrijke maar ook zware reis. Een groot deel van de route wordt te voet afgelegd dus een goede conditie is wel een vereiste, daarnaast moeten alle deelnemers een deel van de kampeerbenodigdheden meesjouwen. Het wordt personen ouder dan 45 ook afgeraden mee te gaan.

Je overnacht meestal in tentenkampen, een enkele keer in een hotel en tijdens je reis door Drakensberg zelfs in een grot.

De Environmental Ranger Course wordt door meerdere organisaties aangeboden.

EcoTraining

Mocht jij echt het type zijn dat wel toekomst ziet in een leven als ranger zijn er natuurlijk ook nog EcoTraining en de Antares Field Guiding Course. Ecotraining is de grootste en belangrijkste organisatie in Zuid-Afrika die rangercurussen geeft.

Je verblijft 28 dagen in de wilde natuur van bekende wildgebieden als Kruger National Park, Selati Game Reserve en Karongwe Game Reserve. De lessen hebben dan ook een hoog niveau. Bij de Antares Field Guiding Course trek je er zelfs zes weken op uit.

Dit klinkt al meer als het serieuze werk. Toch zijn deze reizen ook heel geschikt voor backpackers die de tijd hebben en op zoek zijn naar een echt onvergetelijke Zuid-Afrika ervaring. Dus zin in een wel heel aparte uitdaging? Word ranger!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors