Weetjes Zuid-Afrika

Weetjes Zuid-Afrika

door Getaway Travel

- Zuid-Afrika is met een oppervlakte van 1.123.226 km2 ruim 30 maal groter dan Nederland. Het inwoneraantal is met bijna 45 miljoen inwoners bijna drie keer zo groot als dat van Nederland. De afwisselende kustlijn strekt zich uit over een afstand van 3000 kilometer. Het land kan worden ingedeeld in 21 natuurlijke regio's en 9 verschillende provincies. De hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria.

- Tot de jaren negentig waren alleen het Engels en het Afrikaans de twee officiële talen van Zuid-Afrika. Na die tijd werden hier negen nieuwe talen aan toegevoegd, waaronder de Venda en de Sotho.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

- De ooit zo geliefde apartheidsstrijder en ex-vrouw van Nelson Mandela, Winnie Mandela, werd in 1991 schuldig bevonden voor de ontvoering en betrokkenheid bij de moord op de 14-jarige Stompie Seipie. Hij werd vermoord wegens vermeend verraad. Voordat dit in het nieuws kwam was Winnie erg populair. Herman van Veen gaf haar zelfs een rol in de tekenfilmserie Alfred Jodocus Kwak. Na een paar afleveringen verscheen er ineens een bruin eendje met de naam Winnie.

- Het nummer 46664 is van symbolische waarde. Voor Nelson Mandela was dit zijn gevangenisnummer toen hij jarenlang zat opgesloten op het Robbeneiland. Tegenwoordig is '46664' het symbool voor zijn AIDS-project. Het nummer was de naam voor een concert waarmee geld werd opgehaald tegen deze overheersende ziekte.

- De Zuid-Afrikaanse flora behoren tot de belangrijkste florarijken van de wereld. Maar liefst 10% van alle bekende plantensoorten vinden we terug in de punt van het continent Afrika. Veel huis-tuin-en-keuken-planten komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, zoals de geranium die bij je buurvrouw de vensterbank siert.

- Zuid-Afrika is 1,2 miljoen vierkante meter. Dat is ongeveer een achtste van de grootte van de Verenigde Staten.

- Zuid-Afrika kent 11 officiele talen. 40% van de inwoners spreekt isiZulu of isiXhosa. Spreek je deze talen niet? Maak je geen zorgen want bijna iedereen spreekt er Engels en zijn officiele formulieren en de verkeersborden in het Engels. Een andere belangrijke taal is het Afrikaans, dat veel op het Nederlands lijkt.

- Onthoud dat Zuid-Afrika op het Zuidelijk Halfrond ligt. Dus wanneer het in Europa winter is, is het in Zuid-Afrika zomer en andersom.

- Het landschap van Zuid-Afrika is heel gevarieerd. Zo kent het land droge, warme woestijnen, maar ook bergtoppen waar 's winters veel sneeuw valt.

- In Zuid-Afrika staat de 'wieg van de mensheid' Bij Langebaan zijn de oudste voetsporen van de 'homo sapiens' gevonden. Ze zijn naar schatting zo'n 117.000 jaar oud.

- Zuid-Afrika heeft de grootste en belangrijkste economie van het continent Afrika. De totale binnenlandse productie kwam in 1998 op een aantal van 288,7 miljard dollar.

- Dat Zuid-Afrika een populaire bestemming is blijkt uit het feit dat het land jaarlijks door miljoenen buitenlanders wordt bezocht. De meeste daarvan komen zelf uit Afrika. Het aantal toeristen dat naar de punt van dit continent reist neemt jaarlijks enorm toe.

- Aan het eind van de jaren '50 bepaalde je huidskleur naar welke school je moest gaan. In de praktijk werden alleen blanken toegelaten tot de grote universiteiten. Zwarten en kleurlingen werden hier van uitgesloten. Deze politiek van apartheid duurde zeker tot het begin van de jaren '90.

- Zuid-Afrika is een gelovig land. Ruim driekwart van de bevolking voelt zich verbonden met de christelijke kerk.

- In tegenstelling tot de meeste andere landen in Afrika, is de industrie erg belangrijk in Zuid-Afrika. De belangrijkste industriegebieden van het liggen in Durban, Port Elizabeth en Zuid Transvaal.

- Het wegennet van Zuid-Afrika is zeer uitgebreid en in goede staat van conditie. In totaal ligt er 359.000 kilometer asfalt in het land. Het spoorwegnet is, bijvoorbeeld in vergelijking met Nederland, een stuk minder uitgebreid.

- Ruim één vijfde van de Zuid-Afrikaanse bevolking beschikt niet over elektriciteit, terwijl het land de grootste producent van elektriciteit in het continent is!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors