Zuid-Afrikaanse diamanten

Zuid-Afrikaanse diamanten

door Getaway Travel

De grootste ruwe diamant die ooit werd gevonden was de Cullinan, die in 1905 werd ontdekt in een mijn in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng. Deze steen van meer dan 3100 karaat werd na zijn ontdekking naar Amsterdam verscheept. Daar is hij gesplitst en geslepen tot negen grote en 96 kleinere diamanten. De negen grote diamanten zijn nu allemaal onderdeel van de Britse kroonjuwelen. Het grootste deel van de steen, de Cullinan 1, maakt onderdeel uit van de koninklijke scepter en is ook los te dragen als een broche.

Big diamond mine

In de Letseng mijn in Lesotho is een enorme diamant van maar liefst 478 karaat gevonden. De diamant is naar Antwerpen verscheept voor onderzoek. Daar is vastgesteld dat de diamant tot het II D kleurtype behoort. Dit betekent dat het een perfect witte diamant is. In deze mijn, de hoogst gelegen mijn op aarde, zijn al enkele van de grootste diamanten ter wereld ontdekt. De mijn heeft dan ook de reputatie als 'big diamond mine'.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 203 reizen naar Zuid-Afrika

De eerste diamant

Op een boerderij vlak bij de Orange River werd in 1867 door een vijftien jarige boerenzoon de eerste diamant van Zuid-Afrika gevonden. In de daaropvolgende vijftien jaar werden in Zuid-Afrika meer van deze waardevolle edelstenen uit de aarde gehaald dan in de 2000 jaar daarvoor in India, waar de eerste diamanten ter wereld werden gevonden. De enorme toename van het aantal diamanten en de groei in welvaart in westerse landen zorgden ervoor dat steeds meer mensen de schitterende edelstenen konden kopen. Voordat ze grootschalig werden gevonden in Zuid-Afrika, was de steen namelijk zo zeldzaam dat alleen koningen en priesters een diamant konden bezitten.

De Zuid-Afrikaanse mijnbezitters hadden het geluk dat tegelijk met de enorme vondsten van diamanten ook de welvaart steeg. Vele jaren eerder vond men in Brazilië ook een groot aantal diamanten. De welvaart was daar nog niet gestegen, waardoor het aanbod de vraag oversteeg en de prijs van deze waardevolle edelstenen met maar liefst 70 procent daalde. De vondst van Afrikaanse diamanten maakte enkele entrepreneurs schatrijk.

Wist je dat...

...diamanten niet zo zeldzaam zijn als de meeste mensen denken? Geschat wordt dat er genoeg diamanten in de wereld zijn om elke man, vrouw en kind een beker vol met deze schitterende stenen te geven.

...slechts 1 op de 10.000 diamanten een gekleurde steen is? Groene, roze, gele, oranje of zelfs blauwe en zwarte diamanten zijn een stuk zeldzamer dan de kleurloze stenen.

... Van sommige diamanten gezegd wordt dat ze ongeluk brengen? Van de Hope Diamond wordt geloofd dat hij ongeluk brengt aan iedereen die hem bezit. De Koh-I-Noor diamant brengt alleen geluk aan vrouwelijke eigenaren.

...'Diamonds are forever' een slogan is die door het Zuid-Afrikaanse diamantbedrijf De Beers is bedacht? In werkelijkheid zijn de schitterende stenen dan wel de hardste natuurlijke substantie op aarde, maar ze zijn niet onverwoestbaar.

Conflictdiamanten

De reputatie van de schitterende stenen uit Afrika kreeg een flinke deuk toen de film Blood Diamond in 2006 uitkwam en voor heel wat opschudding zorgde. De film speelt zich af tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone en volgt het leven en lijden van Solomon Vandy, wiens gezin door geweld wordt verscheurd,voordat hij gedwongen wordt te werken in een diamantmijn. De gewonnen diamanten worden gebruikt om wapens te kopen en de bloedige strijd in het land voort te zetten. Danny Archer, een Zuid-Afrikaanse handelaar in wapens en diamanten, komt erachter dat Vandy een grote roze diamant heeft gevonden. Vandy verstopte de diamant echter bij de mijn, en samen trekken de twee mannen door het oorlogsgebied, op zoek naar de roze steen en Vandy's gezin.

De opschudding naar aanleiding van de film was niet de eerste keer dat de verkoop van bloeddiamanten werd aangekaart. De Verenigde Naties (VN) zetten zich intensief in om de band tussen de diamant- en wapenhandel te verbreken. Zo willen zij de financiering van conflicten door de diamanthandel tegen gaan.

Om de conflictdiamanten van de goede te onderscheiden is een systeem met 'certificaten van origine' opgezet. Alle diamanten die uit politiek stabiele en gecontroleerde gebieden komen, krijgen een certificaat. Zo weten handelaren dat deze edelstenen niet worden gebruikt om wapens te kopen, of op een andere manier een conflict te financieren.

De VN benadrukt dat een goede controle door de deelnemende landen en de diamantindustrie nodig zijn om dit systeem ook echt te laten werken. Er moet een standaard certificaat komen dat overal wordt gebruikt, en het spoor van de schitterende edelstenen moet vanaf de mijn tot in de winkel te volgen zijn. Alleen door openheid, bewaking en controle kunnen de VN, diamanthandelaren en kopers er samen voor zorgen dat de handel in bloeddiamanten stopt.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner