Top 4 vrijwilligersprojecten waarmee jij Zuid-Afrika helpt

Top 4 vrijwilligersprojecten waarmee jij Zuid-Afrika helpt

door Charlotte de Vries

Een rondreis door Zuid-Afrika maken, dat kan iedereen. Maar veel mensen denken er niet over na dat ondanks de toerisme-industrie Zuid-Afrika veel geld oplevert, het een flinke impact op het milieu en de lokale bevolking heeft. Daarom kan het land jouw hulp goed gebruiken. Zo zijn er verschillende vrijwilligersprojecten waaraan je kan meehelpen tijdens je rondreis door Zuid-Afrika.

Terwijl jij onvergetelijke herinneringen maakt en jezelf internationaal en cultureel ontwikkelt, lever je tegelijkertijd een kleine bijdrage aan het verbeteren van de omstandigheden van diegene die het hard nodig hebben. Dit kan je op meerdere manieren doen. Je kan helpen het lokale wildlife in het Krugerpark te onderzoeken en te verzorgen, kinderen lesgeven of met ze gaan sporten.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Maar niet elke project is even eerlijk. Vrijwilligers zijn te vaak onopgeleid, niet serieus genoeg en te kort in een land om een positieve verandering te maken. Hoe je wel eerlijk vrijwilligerswerk vindt? Wij helpen je een handje op weg met vier eerlijke en verantwoordelijke vrijwilligersprojecten in Zuid-Afrika.

4. Zuid-Afrikaanse cultuur in Magwa 

Wil jij een authentieke Afrikaanse levensstijl meemaken? In het afgezonderde dorpje Gwexintaba aan de Wild Coast kom je als vrijwilliger in aanraking met een onaangetaste Xhosa-cultuur. Het vee graast er rustig door het veld, vrouwen halen kannen water uit de rivier, de kinderen zingen en mannen ploegen het land met een os. Samen met de lieve gemeenschap en een groep vrijwilligers kan je hier bijdragen aan een kleinschalig permacultuur- en community-project van Magwa Volunteers.

Span je in voor en leer alles over een duurzame leefomgeving voor de bewoners van Gwexintaba. Maak zelf bakstenen voor nieuwe huizen, help mee aan een betere waterleiding, houd de mostuinen bij en leer de kinderen tuinieren. Je voelt je al snel betrokken bij de stressvrije, glimlachende Xhosa-mensen.

Gwexintaba ligt in de jungle-achtige achtertuin van de 142 meter hoge Magwa Falls. In deze adembenemende omgeving verblijf je in een simpel, ecologisch huisje samen met de andere vrijwilligers. Op een vrije dag ga je bungeejumpen van de waterval of maak je een uitstapje naar de spectaculaire stranden van Port St. John's.

3. Wildlife in de wildernis van Zululand 

Vind jij het leuk om de natuur in te gaan en met dieren te werken? Met milieuorganisaties als Wildlife ACT of Kwazulu Big 5 project van Acitivity International duik je intensief de Zuid-Afrikaanse wildernis in. In een van de zes natuurparken van de provincie Zululand speur je bedreigde diersoorten op en houd je hun aantallen en gedragingen bij. 

Met een klein groepje vrijwilligers en een professionele natuurbeschermer wroet je in een jeep door bijvoorbeeld de heuvelachtige bush van het Hluhluwe-Imfolozi Park. Je leert olifanten, witte neushoorns, wilde honden, aasgieren en luipaarden te identificeren en traceren. En met een beetje geluk maak je het labelen of verplaatsen van een van de diersoorten mee.

Na zo’n inspannende dag ga je met de andere vrijwilligers terug naar het kamp op het park. Rond een kampvuur eet je van de braai en luister je naar de geluiden van de wilde omgeving.

2. Met kinderen surfen in Muizenberg

Criminaliteit is een enorm probleem in Zuid-Afrika. Vooral in de vele sloppenwijken ligt het aantal moord- en verkrachtingszaken erg hoog. Criminele groeperingen en bendes spelen hierin vaak een grote rol, met name rondom Kaapstad in het zanderige sloppenwijkgebied de Kaapse Vlakte. Kinderen zijn erg vatbaar voor deze bendes, en wij kwamen een organisatie tegen die voor deze kansarme kinderen opkomt.

De Zuid-Afrikaanse familie Chudleigh startte de SurfShack Outreach in Muizenberg, Kaapstad, nadat verschillende kinderen van de Kaapse Vlakte aanklopten bij de surfschool van het gezin. SurfShack Outreach is een clubhuis waar de kinderen na schooltijd terechtkunnen voor speelse activiteiten die hen van de straat houden en elkaar leren te respecteren.

Als vrijwilliger beteken je veel voor de kinderen en de Chudleighs. Help Oma met het bereiden van maaltijden, bedenk tripjes voor de kinderen en begeleid ze in hun huiswerk. En bovenal, leer surfen van de getalenteerde kids op de perfecte golven van het bergachtige strand in Muizenberg.

1. Lesgeven vlakbij het Krugerpark

Een ander probleem in Zuid-Afrika is het onderwijs. Een goed voorbeeld hiervan vind je in het onderontwikkelde stadje Phalaborwa in Limpopo. De meeste toeristen benutten de stad als toegangspoort tot het Krugerpark, maar zien vaak niet dat zo’n anderhalf ton zwarte Afrikanen in sloppenwijken eromheen leven. De torenhoge werkloosheid in deze regio wordt in stand gehouden door het lage onderwijsniveau op veel openbare scholen. 

Het probleem is dat de klassen op deze scholen vaak  te groot zijn en er maar een docent is voor wel honderd leerlingen. Individuele aandacht is hierdoor vrijwel onmogelijk.

Wie dat leuk vindt, kan meewerken aan de verbetering van het onderwijs en scholieren de aandacht geven die ze nodig hebben. Zo leer je de kinderen samen met organisaties als Teachers for Africa beter Engels, onderwijs je ze in milieugerelateerde onderwerpen en doe je mee met naschoolse activiteiten. Ondertussen verblijf je op zo’n vijf minuten rijdafstand van de Big Five.

Hebben we geïnspireerd voor vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika? Bekijk hier de reizen.

Fotocredits: South African Tourism | Frontierofficial 

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors