De 5 langste rivieren van Zuid-Afrika

De top 5 langste rivieren van Zuid-Afrika

door Priscilla Nooijen

Zuid-Afrika is het land van de Big Five, de wereldberoemde Tafelberg, grote wijngaarden en prachtige stranden. Maar wist je dat het land ook rijk is aan bijzondere rivieren? Zo is de Oranjerivier wel 2200 kilometer! Je huurt een gids voor een paddling sessie, gaat kajakken en geniet vooral van de mooie omgeving.

Wij hebben de vijf langste rivieren voor je op een rij gezet.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 199 reizen naar Zuid-Afrika

5. De Grote Visrivier

De Grote Visrivier is een stroming in de provincie Oost-Kaap en is zo'n 692 kilometer lang. Deze beek is van historisch belang. In het begin van de negentiende eeuw werd de vallei van de Grote Visrivier gebruikt als battle zone. Britse kolonisten vochten hier met tribale nederzettingen.

Tegenwoordig wordt de Grote Visrivier vooral bezocht door bezoekers van de drie omliggende natuurparken. Deze parken vormen samen het Great River Nature Reserve. Hier spot je de bijna uitgestorven zwarte neushoorn, maar ook olifanten en leeuwen. Voor een prachtig uitzicht over de vallei van de beek bezoek je het uitkijkpunt in het Double Drift Nature Reserve.

4. De Molopo

Met een lengte van ongeveer duizend kilometer is de Molopo de vierde langste rivier in Zuid-Afrika. De waterloop begint in het noordwesten en stroomt naar het westen om zich rond de grens met Namibië bij de Oranjerivier te voegen. De Molopo vormt de grens tussen Zuid-Afrika en Botswana.

De stroming van de rivier is onderbroken en erg traag. Ook zijn er bijna geen overstromingen. De uitgestrekte zandgebieden in de Kalahari woestijn in Namibië absorberen namelijk al het water uit vallende regenbuien.

3. De Vaalrivier

De Vaal is de grootste zijrivier van de Oranjerivier en vormt de grens tussen de provincies Mpumalanga en Vrijstaat. De beek dankt zijn naam aan het vaalgrijze water dat hier doorstroomt. Vooral tijdens het overstromingsseizoen is dit goed te zien: er komt dan veel slib met het water mee.

Ondanks het grauwige water in de winter, is de Vaal uitgegroeid tot een aantrekkelijke rivier. Het water voert langs mooie landschappen en je kunt er het hele jaar door raften. Op de route vind je ook nog de spectaculaire Vredefortkrater. Een meteoor nog groter dan de Zuid-Afrikaanse Tafelberg raakte hier twee miljard jaar geleden het aardoppervlak.

2. De Limpopo

De Limpopo stroomt via het noorden richting het zuidoosten om daar te eindigen de Indische Oceaan. Met een lengte van ongeveer 1750 kilometer, is deze rivier de op één na langste van het land. De waterloop is zelfs zo lang dat hij de Zuid-Afrikaanse grens met Botswana, Zimbabwe en Mozambique vormt.

Op zijn zigzaggende parcours komt de rivier langs hele droge landschappen, maar ook dichtbeboste gebieden. En wist je dat de Limpopo ook nog grenst aan het thuisfront van onder andere de Big Five? In het noordoostelijke hoekje van het land stroomt de beek langs het beroemde Kruger National Park.

1. De Oranjerivier

De aller-langste rivier in Zuid-Afrika is de Oranjerivier. Deze 2200 kilometer lange beek begint in Drakensbergen, stroomt richting het westen door Zuid-Afrika en mondt dan uit in de Atlantische Oceaan. De rivier heeft zijn naam te danken aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon. Hij vernoemde deze waterweg naar Willem van Oranje V in 1779.

De Oranjerivier wordt nu vooral gebruikt als gemeentelijke watervoorziening en voor irrigatie, maar je kunt er ook goed raften of kajakken. Boek een gids voor een vroege paddling sessie of bekijk vogels in de omgeving. En vergeet daarna ook niet de beroemde Augrabies Falls te bewonderen: de Oranjerivier loopt door het Augrabies Falls National Park.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors