Top 7 dieren in de Zuid-Afrikaanse woestijn

Top 7 dieren in de Zuid-Afrikaanse woestijn

door Priscilla Nooijen

Voorzien van uitgestrekte zandduinen en droge savanne, verbaast het je hoeveel wildleven er in de woestijn te bewonderen is. Deze dieren hebben zich helemaal aangepast aan hun leefomgeving, waardoor ze dagenlang zonder water kunnen.

Van grote roofdieren tot aan kleine vogels, het is verassend hoeveel diersoorten je in de Zuid-Afrikaanse woestijn tegenkomt. Wij hebben er zeven voor je op een rij gezet!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 195 reizen naar Zuid-Afrika

7. Wildebeesten

Niet de mooiste dieren die je in de woestijn tegenkomt, maar wel heel intrigerend. Binnen tien minuten na de geboorte kan een kalf van de Wildebeest al staan, lopen en rennen. Deze dieren zijn erg sociaal en komen doorgaans voor in groepen van twintig tot veertig. Ze verblijven graag in open gebieden, dus de kans is groot dat je in de Kalahari een kudde tegenkomt.

6. Cheeta's

De cheeta, ook wel bekend als de meester van de Savanne, is het snelste dier ter wereld en rent tot wel 120 kilometer per uur. Hiermee heeft hij in de woestijn weinig te vrezen, zijn enige vijand is de Kalahari leeuw.

Wie beslist de woestijn niet wil verlaten zonder een camera vol foto's van cheeta's, kan zijn geluk niet op. Het Kgalagadi Transfrontier Park is dé geschikte plek om cheeta's in het wild te bewonderen. Wie weet raast er wel eentje met honderd kilometer aan je voorbij!

5. Gemsbokken

De gemsbok is het welbekende icoon van de Zuid-Afrikaanse woestijn en kan enorm goed met extreme hitte en droogte omgaan. Dit dier haalt vocht vooral uit de grassen die hij eet, waardoor hij gemakkelijk voor langere tijd zonder water overleeft.

Een ander bijzonder kenmerk van de Gemsbok zijn de hoorns, die gebruikt worden om aanvallers af te weren en tot wel twee meter lang worden. Daarnaast zorgen zijn alert- en snelheid ervoor dat dit dier in de woestijn haast niets te vrezen heeft.

4. Republikeinwevers

Een van de meest fascinerende vogels van de Kalahari is de republikeinwever. Hoewel hij niet zozeer opvalt door zijn uitstraling, bouwt hij nesten waar je u tegen zegt. Deze hebben veel weg van hooibergen en worden hoog in de bomen geplaatst. Elk van deze nesten huisvest zo'n driehonderd vogels en kan tot wel duizend kilo wegen.

Deze nesten zijn cruciaal voor de overleving, aangezien de temperatuur hier redelijk gemiddeld blijft. Ook tijdens de hete middaguren, trekken de vogels zich terug in het nest om deze wat koeler door te brengen.

3. Springbokken

Als nationaal dier van Zuid-Afrika kan het haast niet anders dan dat je de springbok in de woestijn tegen het lijf loopt. Sterker nog, in de Kalahari vind je de grootste populatie springbokken van heel het land. Deze antilope heeft zich zodanig aangepast aan de woestijn dat deze mits zijn voedsel voor tien procent uit vocht bestaat, zonder water overleeft.

Wil je grote groepen springbokken spotten? Trek dan tijdens de zomermaanden naar het Kgalagadi Transfrontier National Park.

2. Leeuwen

Ook in de droge woestijn kom je de koning der dieren tegen. De Kalahari leeuw is een ondersoort van de Afrikaanse leeuw en vind je uitsluitend in de gelijknamige woestijn. Hij staat vooral bekend om zijn grootte en zijn prachtige, zwarte manen. Je kunt de Zuid-Afrikaanse woestijn haast niet verlaten zonder plaatjes te schieten van dit majestueuze dier.

1. Meerkatten

In groten getale en enkel aanwezig in de Zuid-Afrikaanse woestijn zijn meerkatten. Deze opmerkelijke beestjes hebben het voordeel klein te zijn waardoor ze ondergrondse burchten kunnen graven om in te schuilen. Op deze manier beschermen ze zichzelf niet alleen tegen de extreme hitte, maar blijven ze ook verscholen van jagende roofdieren.

Deze beestjes zijn ontzettend nieuwsgierig, dus de kans is groot dat je er eentje tegenkomt.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors