Top 5 indrukwekkende gebergtes van Zuid-Afrika

Top 5 indrukwekkende gebergtes van Zuid-Afrika

door Priscilla Nooijen

Uitkijken over een blauwe baai, adelaars spotten, rotstekeningen bekijken of als een echte waaghals naar beneden paragliden. Wat hebben deze activiteiten allemaal gemeen? Juist, je hebt er een Zuid-Afrikaanse berg voor nodig! En gelukkig heeft Zuid-Afrika daar genoeg mooie exemplaren van staan.

Wij hebben de vijf meest indrukwekkende gebergtes van Zuid-Afrika voor je op 'n rij gezet!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

5. Magaliesberg

Tussen de provincies Gauteng en Noordwest vind je de 120 kilometer uitgestrekte bergketen Magaliesberg. De keten is 2.300 miljoen jaar oud en behoort daarmee tot de oudste gebergtes ter wereld. Diverse landschappen zoals graslanden, savanne en beboste kloven kom je in dit enorme gebied tegen.

Mountainbiken, paardrijden, raften en abseilen, het is maar een kleine greep uit de mogelijke activiteiten op en rondom de Magaliesberg. Ook vogelliefhebbers kunnen hun geluk niet op. Met meer dan driehonderd geïdentificeerde vogelsoorten ben je hier uren zoet. Je observeert er uilen, vinken, spreeuwen en koekoeken.

4. Baviaanskloof

Het gebied van de Baviaanskloof is nog niet zo ontdekt door toeristen, maar heeft wel de status van Werelderfgoed gekregen. Je vindt er maar liefst 270.00 hectare aan ruige bergen. Natuurliefhebbers halen hier hun hart op, de vele bergtoppen en valleien verzekeren je van prachtige uitzichten.

Voor actievelingen is er genoeg te beleven. Huur een mountainbike of neem het groene landschap in je op tijdens een wandeling over de berg. Je aanschouwt er onder andere adelaars, zebra's, buffels en groene meerkatten. Zoals de naam al weggeeft, is de kans groot dat je tijdens je bezoek aan de Baviaanskloof ook nog bavianen tegenkomt.

3. Helderberg

In het steeds populairdere wijngebied van Helderberg vind je een 1137 meter hoge gelijknamige berg. Gelegen in Somerset West biedt de top van deze reus, naast het uitzicht over de wijnlanden, prachtige uitzichten over de nabijgelegen Valsbaai. Natuurliefhebbers vermaken zich prima tijdens een wandeling over de berg. Je spot er Afrikaanse suikervogels, emeraldhoningzuigers en je komt zelfs schildpadden tegen.

Een bezoekje aan één van de mooiste wijnhuizen van Zuid-Afrika mag niet uitblijven. Al sinds 1700 wordt er in het Vergelegen wijn verbouwd. Je komt hier om onder meer een glas Chardonnay, Merlot, Caberbert Sauvignon en Shiraz te proeven.

2. Drakensbergen

In het noordwesten van KwaZulu-Natal bevindt zich Zuid-Afrika's grootste bergketen: Drakensbergen. Het gebied is maar liefst 243.000 hectare groot en biedt een ruime diversiteit aan landschappen. Je vindt hier niet alleen graslanden, zandstenen kliffen, rotsformaties en verborgen valleien, maar ook de beroemde Tugela Falls. Dieren die je tegenkomt zijn onder andere kraanvogels, elanden en lammergieren.

Bijzonder aan dit park is de hoge concentratie rotsschilderingen van de San. Je vindt er maar liefst 30.000 op 520 verschillende plekken. Als je deze illustraties beslist niet wil missen, ga je naar de Cannibal Caves en de Sigubudu Shelter. En nu je toch in Drakensbergen bent, kun je meteen de berg beklimmen.

1. Tafelberg

Ongetwijfeld de bekendste berg van Zuid-Afrika is de Tafelberg. Je vindt zijn silhouet niet voor niets terug op de vlag van Kaapstad. Deze berg is zo'n drie kilometer breed en kenmerkt zich door de platte bovenkant. De berg torent 1.086 meter hoog boven de stad uit, waardoor je hem niet kunt missen wanneer je in Kaapstad verblijft.

Met de kabelbaan sta je binnen vijf minuten bovenaan de Tafelberg, te voet doe je er 2,5 uur over. Op de top wacht je een fenomenaal uitzicht over de stad en de Indische en Atlantische oceaan. Ook bewonder je hier honderden verschillende soorten flora en fauna, zoals de Disa-orchidee. Ben je een echte daredevil? Ga er dan klimmen, abseilen of paragliden!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors