7 keer waarom je Limpopo NIET mag overslaan

7 keer waarom je Limpopo NIET mag overslaan

door Marleen de Keyzer

Veel reizigers laten haar links liggen, Limpopo. De provincie in het noordoostelijke puntje van Zuid-Afrika ligt te afgelegen, of zoiets. Toch vormt ze de toegangspoort tot het Krugerpark en Zimbabwe. En soms Botswana.

Het probleem is meer dat reizigers geen idee hebben van Limpopo. En dat vinden wij doodzonde. Want wist je dat de natuur in deze provincie héél anders is dan in de rest van Zuid-Afrika? En zo is er meer dat haar bijzonder maakt.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Om je kennis te laten maken met Limpopo, hebben wij zeven waanzinnige activiteiten op een rijtje gezet die je niet mag missen in deze provincie. Zo maak je er de volgende keer (hopelijk) gemakkelijk een leuke tussenstop op weg naar het Kruger!

7. Leer over het erfgoed van Mapungubwe

Helemaal in het noorden van Limpopo houdt een adembenemend gebied met oranje gekleurde rotsformaties zich schuil tegen de grenzen van Zimbabwe en Botswana. Een gebied met een groot cultureel belang, vanwege de archeologische vindplaatsen. Een gebied met een moeilijke naam: Mapungubwe National Park.

Ga mee op de erfgoedtoer en leer over de geschiedenis van dit nationale park. De gids vertelt je over de schatzoekers, een verborgen graf, onderdrukking en de gouden neushoorn. Ondertussen laat hij je de zandstenen heuvels zien die goud kleuren in het felle zonlicht.

6. Doe een drankje in de grootste Baobab ter wereld

Wist je dat de baobabboom alleen in Limpopo op natuurlijke wijze groeit? Kom je hem ergens anders in Zuid-Afrika tegen, dan is hij geplant. Dat is ook de reden dat deze bomen - die een beetje op een omgekeerde paddenstoel lijken - de provincie bijzonder maken.

Ook de grootste baobabboom ter wereld staat in Limpopo, hoe kan het ook anders. In Modjadjiskloof om precies te zijn. Een omtrek van wel 48 meter heeft deze boom. Of eigenlijk had. Door zijn eigen oudheid en zwaarte is de boom onlangs doormidden gespleten. Maar nog steeds doe je een drankje in de bar die in de boom is gebouwd.

5. Ga eens op safari door het noordelijke puntje van het Kruger

Waarom zou je in de file rijden in het populaire zuidelijke deel van het Krugerpark als je het noorden voor je alleen hebt? Je hebt er dan misschien een iets kleinere kans om de Big Five te spotten, maar de unieke biodiversiteit maakt een hoop goed.

Rijd naar de Pafuri Gate, de meest noordelijke toegangspoort. En ga op safari! Omdat dit gebied in de overgangszone van tropisch en subtropisch ligt, is het landschap er anders dan je gewend bent van Zuid-Afrika. Vooral het diepgroene rivierlandschap verrast je en vormt en geweldig contrast met de rest van de natuur.

4. Vraag de Makuleke-gemeenschap naar hun verhaal

Naast een bijzondere natuur, kent Limpopo ook een interessante geschiedenis en cultuur. Zo behoort het noordelijke puntje van Limpopo van oorsprong tot de Makuleke-gemeenschap die in tijden van de Apartheid zijn weggejaagd.

De vriendelijke bevolking vertelt je graag over de roerige geschiedenis en de manier waarop ze gevochten hebben om hun land terug te krijgen. Zo moesten ze bewijzen dat het land ooit van hun was, terwijl alles was weggevaagd. Gelukkig wist een oude man nog precies waar zijn huis had gestaan en waar hij spullen had begraven, die er nog steeds lagen.

3. Braai erop los bij Confluence Viewpoint

Een echte bush braai mag je natuurlijk niet overslaan als je op rondreis door Zuid-Afrika bent. Wat nou als je die ook nog eens kan combineren met een adembenemende zonsondergang?

Op de steigers van het Confluence Viewpoint in Mapungubwe heb je een eindeloos uitzicht op de omgeving. De Limpopo en Shashe rivieren komen gemoedelijk samen. Groene oevers versieren de droge omgeving. En Zimbabwe en Botswana kijken je vriendelijk aan, terwijl de ondergaande zon de horizon allerlei tinten rood kleurt en de braai opwarmt.

2. Bewonder het Fever Tree Forest met zonsondergang

Wie weleens een Fever Tree in het echt heeft gezien, weet hoe bijzonder de kleur van de stam is. De gifgroene laag doet je bijna vermoeden dat de boom een virus heeft. Geen wonder dat mensen vroeger dachten dat ze tijdens een kampeeravontuur ziek werden van de bomen in plaats van de muggen.

Stel je nu eens voor dat de zon ondergaat. En de stam neongroen oplicht tegen de paarse lucht. Magisch? Stel je dan eens voor dat je niet één boom ziet, maar door een heel bos met betoverende Fever Trees loopt. Juist, onbeschrijfelijk!

1. Ontdek het goed verborgen Lanner Gorge

Maar de échte hidden gem hebben we natuurlijk tot het einde bewaard. Helemaal in het noordelijke puntje van het Krugerpark ligt een kloof, ooit uitgesneden door de Luvuvhu-rivier tot op 150 meter diepte. Bovenop de kliffen kijk je uit op dit natuurspektakel dat met zonsondergang een adembenemende, rode gloed krijgt. En het mooie is dat je er niet zomaar komt…

Lanner Gorge ligt onwijs afgelegen, waardoor je een ranger nodig hebt. Iemand die het gebied kent, de dieren en de weg ernaartoe. Juist daarom is dit nou echt zo'n verborgen pareltje dat nog niet is ontdekt door massatoerisme. En dat je voor jezelf hebt. Heerlijk!

Hebben we je geïnspireerd om Limpopo te bezoeken? Leuk! Bekijk alle rondreizen naar Limpopo.

Zuid-Afrika.nl bezocht Limpopo tijdens een rondreis door Zuid-Afrika met South African Tourism.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors