48 uur in Kaapstad (1)

48 uur in Kaapstad (1)

door Gijs Raaijmakers

Kaapstad, de 'moederstad' van Zuid-Afrika

Na jaren dromend over de uitgestrekte Afrikaanse savannes en wegzwijmelend bij documentaires over de Big Five, is mijn wens om Afrika met mijn eigen ogen te aanschouwen nu eindelijk in vervulling gegaan!

Dit continent leent zich uitstekend om een heus kampeeravontuur aan te gaan. Dat was ook precies wat ik ging doen: met enkel een backpack en een rugzak de vrije natuur in en op de meest afgelegen plekken een tentje opzetten voor de nacht.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Een lange vlucht en een tussenstop op Dubai verder, kwam ik eindelijk aan op Cape Town International Airport. Daar gaf ik mezelf twee uur de tijd om van het vliegtuig via de paspoortcontrole en de bagageband naar mijn hostel te komen.

Maar zo moeizaam als het in Dubai ging, zo soepel verliep het in Kaapstad. Er stond nauwelijks iemand in de rij, mijn (eerste) stempel stond zonder enige moeite in mijn paspoort, mijn backpack kwam als één van de eersten tevoorschijn op de bagageband en achter de deur stond mijn chauffeur me al op te wachten. In minder dan een half uur heb ik al deze stappen doorlopen en kwam ik, anderhalf uur eerder dan verwacht, aan op Long Street.

Echter verbaasde het me wel dat ik er al zo snel was. Toen ik buiten op de parkeerplaats mijn taxi zag staan, wist ik eerlijk gezegd niet wat ik moest denken. Het bleek een oude auto vol met krassen en deuken en met een kilometerteller die niet wist of ie nu 60kph of 80kph aan moest geven. Maar goed, ik ben van tevoren gewaarschuwd dat je in Afrika niet al te veel luxe moest verwachten dus dat deed ik ook niet. Vol goede moed stapte ik in en uiteindelijk werd ik netjes op mijn bestemming afgezet.

Aangekomen in mijn hostel heb ik mijn backpack neergezet en heel even het bed getest. Niet geheel onbelangrijk na zo'n lange reis. Maar slapen doe ik 's avonds wel, het is jammer om mijn tijd op een kamertje van twee vierkante meter te verspillen. Tijd om de stad te gaan verkennen. Kaapstad is tevens niet mijn enige bestemming. Na deze stad zal ik in een 'overlandtruck' stappen die koers zet richting Namibië, Botswana en Zimbabwe om vervolgens terug te keren naar Zuid-Afrika. Daar zal ik via het Krugerpark en de Blyde River Canyon in Johannesburg eindigen.

De truck zou vertrekken vanaf het kantoor van de reisorganisatie. Het adres bleek zo'n tien minuten van mijn hostel vandaan te zijn. Dat kwam goed uit, kon ik meteen alvast een kijkje gaan nemen. Ik hoefde alleen maar een stukje zuidwaarts over Long Street te lopen, het hoekje om en dan was ik er al. Hoewel het wemelde van de bedelaars onderweg, voelde ik me geen moment onveilig.

Toen ik bij het hoofdkantoor stond kwam er toevallig net een sightseeingbus aangereden. Precies op tijd, want dan kon ik meteen een rondrit door Kaapstad maken en de hoogtepunten op beeld vastleggen. In een kleine twee uur werd ik rondgereden en kwamen daar stuk voor stuk prachtige plekjes voorbij. De Bo-Kaap met haar felgekleurde huizen, het V&A waterfront, het Green Point Stadium waar het WK voetbal in 2010 plaatsvond, Lion's Head en de Tafelberg met een fantastisch uitzicht over de stad, de zee en Robbeneiland. En als klap op de vuurpijl reden we ook nog eens langs Camps Bay en Clifton Beach. Dit zijn de populairste stranden van Kaapstad en erg in trek bij zowel de locals als de toeristen.

Van deze stranden was ik erg onder de indruk en blijkbaar de Kaapstedelingen ook: luxe villa's aan een parelwit strand, een ruige zee en uitzicht op de Tafelberg en de Twelve Apostles. Wat mij betreft een goed voorbeeld van mijn 'Afrikaanse droom'. De bus had zijn ronde gemaakt en ik besloot terug te keren naar mijn hostel om deze eerste dag even in me op te nemen. Ik ging op tijd slapen, want morgen stond er weer een excursie op het programma. 

Benieuwd naar het vervolg? Hier lees je 48 uur in Kaapstad deel 2!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors