Voor het eerst bij de dokter...

Voor het eerst bij de dokter...

door Jolanda Stevens-Fijn

We moeten een afspraak maken met de huisarts in verband met de aanvraag voor onze permanente verblijfsvergunning.
Binnenkomend bij het vrijstaande gebouw van de huisartsenpraktijk valt meteen de grote wachtkamer op.
Dat belooft veel wachtenden en lange wachttijden! De dame bij de receptie maakt een afspraak voor ons en tot onze verbazing kunnen we dezelfde middag al terecht. Zij maakt voor ons ook een afspraak voor het radiologisch onderzoek dat nodig is en we zijn uiterst verbaasd dat ook dat al gelijk dezelfde middag kan.

Als we na de lunch terugkomen voor onze afspraak bij de huisarts, worden we gelijk -zonder te hoeven wachten- in de onderzoekkamer van de huisarts toegelaten. Twee comfortabele stoelen, luide klassieke muziek, een groot bureau en: "De dokter komt zo bij u". Hij begroet ons hartelijk, zet de muziek wat zachter, gaat zelf ook gemakkelijk zitten en vraagt belangstellend naar onze achtergrond. Toerisme... ja, dat vindt hij wel wat: er zijn heel wat wijn estates, die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Je moet zelf ook van wijn houden vindt hij. Minstens drie glazen per dag voor een man en twee glazen voor een vrouw. Dat is goed voor een mens!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 195 reizen naar Zuid-Afrika

We krijgen uitgebreide informatie over alle wijn estates die hij kent en dat zijn er heel wat! Een bezoek te paard aan een wijn estate is volgens hem ook leuk om te doen, gaat onze nieuwe huisarts enthousiast verder: "Hier ik geef je het adres en telefoonnummer". Tot slot adviseert hij ons vooral ook na afloop te gaan lunchen in een van de uitstekende restaurants. Zo worden we ingewijd in onze nieuwe woonplaats Franschhoek. Niet voor niets de Wine and Food Capital of the Cape genoemd.

En dan... O ja, jullie medische verklaring.

Hij loopt de lijst met vragen door en vertelt bij de vraag over aids: "Er is een onderzoek geweest in Rotterdam, ze onderzochten daar 400 prostituees op aids. Slechts bij twee werd dat geconstateerd. In Zuid-Afrika is het grootste gedeelte van de bevolking hiv-besmet. Jullie brengen het gemiddelde hier omlaag! Ik moet ook verklaren dat jullie niet melaats zijn? Nou dat zie ik zo wel!
Als jullie voldoen aan de voorwaarde van een paar glazen wijn per dag teken ik zonder problemen jullie gezondheidsverklaring. En ik hoop in de toekomst een keer een glas wijn met jullie te drinken! Lachend nemen we afscheid. Wat een wereld van verschil met onze bezoekjes aan de huisarts in Nederland.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors