Ode aan Zuid-Afrika

Ode aan Zuid-Afrika

door Josephine

Ik ben weer thuis, in Nederland. Mijn troost? Dat ik de beginnende Zuid-Afrikaanse winter inruil voor de Nederlandse zomer. Iedereen denkt altijd maar dat het nooit koud is in het verre Afrika, maar als de regen met bakken uit de hemel komt en de wind door de straten jaagt heb je ook in Zuid-Afrika een dikke trui en regenjas nodig.

Vooruit, ik beken, ik probeer het vertrek uit Zuid-Afrika wat draaglijker voor mezelf te maken. Op de ochtend van mijn vertrekdag wentelde ik mij namelijk nog gewoon in warme zonnestralen. Het was een nationale feestdag: Freedomday. Ik zat in het park in Kaapstad en om me heen lagen gezinnen en koppels in het groene gras van hun vrije dag te genieten. Terwijl ik daar zittend op het bankje om me heen keek en gelukkig zat te zijn, kon ik niet geloven dat ik een dag later niet meer in dit land zou zijn.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft iets magisch en er is haast niemand die aan haar betovering kan ontkomen. Mensen die haar nog nooit hebben bezocht denken bij Zuid-Afrika vaak eerst aan het hoge criminaliteitscijfer, de aidsproblemen en haar apartheidsverleden. Ben je eenmaal in dit land geweest dan roept ze hele andere associaties op.

Ik kan alleen nog denken aan haar indrukwekkende landschappen. De woestijn en grillige bergen van de Karoo, de groene bossen langs de Garden Route, de adembenemende stranden van de Wild Coast, de majestueuze beesten in het Krugerpark, die prachtige Tafelberg midden in Kaapstad. Ik denk aan haar smeltkroes van culturen en het lekkere eten wat dat met zich meebrengt; de heerlijke wijnen die je daar bij kunt drinken. Ik denk aan de mix van mooie mensen die Zuid-Afrika met hun hartelijkheid maken tot wat ze is.

In de afgelopen drie maanden heb ik bij mijn medereizigers bemerkt dat je alleen afscheid van Zuid-Afrika kunt nemen door jezelf te beloven terug te komen. Tijdens mijn reis ben ik zoveel café- en hosteleigenaren tegengekomen die vertelden dat ze twintig jaar eerder op vakantie naar Zuid-Afrika kwamen en vervolgens nooit meer zijn weggegaan. Taxichauffeurs die reizigers naar het vliegveld brengen zeggen met een zelfverzekerd lachje: 'don't worry, you'll be back..'. Ik lach zelfverzekerd terug, want ik weet zeker: 'I will be back!'.

Josephine

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors