Treinen door Zuid-Afrika

Treinen door Zuid-Afrika

door Laura

Dagelijks reizen er in Nederland zo'n 1 miljoen mensen met de trein. De NS is iedere week wel een keer in het nieuws en treinen zijn uit onze samenleving niet meer weg te denken. Als gelukkige OV-bezitter neem ik zelf ook regelmatig de trein, overigens niet om van of naar school te komen want dat kan op de fiets. Mijn OV-kaart gebruik ik voor dat dagje shoppen in Amsterdam, een weekendje naar mijn ouders of voor een bezoekje aan vrienden in Utrecht. Dankzij de vertragingen mis ik zelden een trein en anders pak ik de volgende wel, een kwartiertje later, makkelijk toch?

In Zuid-Afrika rijdt de trein eens per dag en op minder drukke trajecten slechts eens in de paar dagen. Vinden wij dat we ver van huis zijn als we twee uur treinen, hier duurt een tripje met de trein met gemak een uurtje of twintig. Toch is reizen per trein hier een stuk minder saai, helemaal als je besluit 47 kinderen uit een kindertehuis mee te nemen die in hun hele leven nog nooit een trein hebben gezien!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Op het station zijn de kinderen al daverend enthousiast. Ongegeneerd staren ze naar de passerende reizigers die met hun grote koffers een weg zoeken door de drukke stationshal. Als de trein binnen komt rijden vallen ze stil en kijken ze enkele ogenblikken met glimmende ogen naar dit grote, onbekende voertuig. Dan barst het gejuich los, de trein is er en ze mogen allemaal mee! Krijg een groep Nederlandse schoolkinderen maar eens zo enthousiast, bedenk ik lachend.

De trein voert ons mee door het adembenemend mooie landschap en door kleine dorpjes. Ik probeer er een glimp van op te vangen. Vrouwen met zakken meel op hun hoofd zwaaien vrolijk als we langsrijden. Ze dragen felgekleurde Afrikaanse gewaden maar niemand heeft tijd om ze te bekijken, de trein is van binnen veel interessanter.

Nieuwsgierig nemen de kinderen een kijkje in de slaap-coupe's en gierend van de lach ontdekken ze zelfs een douche. Ze rennen door de smalle gangen en maken er een dolle boel van. Even lijkt de trein in beslag te zijn genomen door 47 kleine 'ontdekkingsreizigertjes' maar dan zijn we op onze bestemming en met tegenzin stappen we uit.

De kinderen hebben nog dagen over hun avontuur in de trein nagepraat en persoonlijk beviel het mij ook wel. Misschien moet er een Zuid-Afrikaanse OV-kaart komen. Die ik dan kan gebruiken voor dat dagje shoppen, in Kaapstad!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors