Souvenirs Zuid-Afrika

Souvenirs Zuid-Afrika

door Getaway Travel

Tijdens je reis door Zuid-Afrika is het natuurlijk hartstikke leuk om authentieke spulletjes te kopen die je kunt meenemen voor het thuisfront. Zo heb je tastbare herinnering aan hoe mooi het was. Sommige souvenirs zijn helaas niet zo onschuldig. Een groot deel van de souvenirs wordt namelijk gemaakt van bedreigde planten of dieren.

Niets is zo bijzonder aan Zuid-Afrika als haar wilde dieren en het natuurschoon, maar door het kopen van slechts één schelp, stukje koraal of ivoor draag je bij aan de vernietiging van hetgeen waar je juist voor kwam. Want je bent niet de enige; de verwachtingen zijn dat in het jaar 2030 maar liefst twintig procent van alle dier- en plantensoorten is uitgestorven als gevolg van stropersactiviteiten die de toeristische sector van souvenirs voorziet.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is de handel in bedreigde dieren een lucratieve business. De dieren worden levend verkocht, of verwerkt in souvenirs zoals ivoren snijwerkjes, producten van schildpadden, huiden van grote katten, handtasjes van reptielenleer, lampenkappen van stekelvarkens, koraal, schelpen en nog veel meer.

Denk daarom heel goed na voor je een souvenir koopt. Op deze manier bewijs je niet alleen de natuur, maar ook jezelf een dienst. Deze foute souvenirs zijn namelijk ook illegaal, en niet toegestaan om in Nederland in te voeren. Elk jaar zijn er weer Nederlandse reizigers die hun souvenirs bij de douane moeten inleveren. Maar dat niet alleen: je maakt ook kans op een fikse geldboete en in sommige gevallen zelfs een gevangenisstraf die kan oplopen tot zeven jaar!

Vaak zijn de producten zodanig verwerkt dat je helemaal niet beseft dat het gemaakt is van een met uitsterven bedreigde diersoort. Hoe herken je dan een fout souvenir? Veel illegale souvenirs worden gewoon in het openbaar aangeboden, dus je moet het maar net weten. Daarom hier een overzichtje van de bedreigde planten en dieren in Zuid-Afrika en de foute souvenirs die je kan tegenkomen.

Olifantenivoor

Hij is niet weg te denken uit het Afrikaanse landschap, maar de olifant is wel een bedreigde diersoort.

De olifant is leverancier voor een groot aantal souvenirs. Ivoor, gemaakt van de slagtanden van de olifanten is het bekendste product. Er geldt al vanaf 1989 een internationaal verbod op de handel in ivoor, maar helaas zijn er nog veel stropers actief omdat de vraag naar ivoorproducten groot is.

Het wordt verwerkt tot onder andere sieraden, eetstokjes, haarspelden, beeldjes en naamstempels. Ook producten die gemaakt zijn van de huid, het haar en poten van olifanten worden verhandeld. Ivoor kan ook van andere dieren gemaakt worden, zoals neushoorns, walrussen of nijlpaarden.

Grote schelpen

Bepaalde bijzondere en grote schelpen zijn heel zeldzaam. Toch worden ze onbewerkt verkocht, of verwerkt tot asbak, lamp of andere producten.

Vlinders

Er leven een aantal heel zeldzame vlindersoorten in Zuid-Afrika. Deze exotische dieren worden helaas vaak als souvenir aangeboden. Je kunt ze opgezet tegenkomen in lijstjes, of levend. Een groot deel van de vlinders die aangeboden worden is bedreigd.

Stekelvarkens

Dit kleine wild zal je misschien niet eens opvallen tijdens je safari, maar helaas kom je ze wel vaak tegen in souvenirs. Het stekelvarken is een bedreigde diersoort, die uit de natuur wordt gehaald voor zijn stekels. Hier worden onder andere lampenkappen, armbanden, spelden van gemaakt.

Schildpadden

De zeeën van Zuid-Afrika zijn een geliefd leefgebied van zeeschildpadden. Van deze dieren wordt het schild vaak verkocht als wanddecoratie of het wordt verwerkt tot bijvoorbeeld sieradendoosjes, muziekinstrumenten, brilmonturen, blaasbalg, sieraden, haarkammen en pennbakjes. Ook opgezette zeeschildpadden worden als souvenir aangeboden.

Neushoorns

Van de vijf soorten neushoorns op aarde leven er twee in Zuid-Afrika: de witte neushoorn en de zwarte neushoorn. Op beide neushoorns is vanaf het begin van de 20e eeuw veel gejaagd, waardoor hun aantal enorm gedaald is. Met de witte neushoorn gaat het al iets beter, maar de populatie van de zwarte neushoorn bevindt zich nog in een kritieke toestand. De hoorn van neushoorns wordt vaak verwerkt als souvenir vanwege het ivoor, maar ook wordt het verwerkt in traditionele medicijnen.

Koralen

Koralen leven in de warme zeeën rond Afrika, Azië, Oceanië, de Caribbean en Midden- en Zuid-Amerika. Ze kunnen allerlei verschillende kleuren hebben en ook hun vorm kan variëren van hoorntjes, takken, bloemen tot waaiers. Vooral harde koralen worden vaak als souvenir verkocht. In sommige gevallen gaat het om hele stukken koraal. Meestal wordt het verwerkt tot sieraden als kettingen, armbanden en oorhangers.

Grote katten

Wilde en grote katten zoals luipaarden en jachtluipaarden zijn bedreigde dieren. De kans om een luipaard of jachtluipaard in het wild tegen te komen is niet groot. Helaas kom je ze als souvenir een stuk makkelijker tegen. Je kunt hun huiden los tegenkomen, of verwerkt in allerlei modeartikelen zoals jassen, tassen, schoenen, riemen en hoeden. Ook de klauwen en tanden worden verwerkt tot sieraden en hangers.

Reptielenhuiden

Een groot deel van alle soorten slangen, krokodillen, hagedissen, varanen en kameleons is bedreigd. De handel in deze reptielen speelt daarbij een grote rol. De huid kan los verkocht worden, maar meestal is het verwerkt in laarzen, portefeuilles, tassen, riemen, andere kledingstukken of sieraden. De aankopen die het meest in beslag worden genomen zijn producten van krokodillen en aligators. Als het eenmaal verwerkt is tot tas of jas is het vaak lastig te beoordelen of het van een bedreigde diersoort is. Bij twijfel kun je het daarom beter niet kopen! Soms kom je opgezette reptielen tegen die als souvenir worden aangeboden. Van krokodillen worden vaak ook het vlees en de klauwen verkocht.

Papegaaien

Papegaaien zijn prachtige vogels die in vele soorten, kleuren en maten bestaan. Papegaaien en andere bedreigde vogels worden in Zuid-Afrika beschermd. Desondanks worden veel producten van deze vogels verhandeld. Ze kunnen zowel levend als opgezet worden aangeboden. Hun veren zijn in allerlei souvenirs terug te vinden, zoals pennen, traditionele muziekinstrumenten of in hoofdtooien. Deze veren zouden afkomstig kunnen zijn van vogels die ze op een natuurlijke manier zijn kwijt geraakt. In de praktijk kun je er echter van uit gaan dat vele vogels voor hun veren gevangen worden.

Zeepaardjes

Zeepaardjes worden overal ter wereld verhandeld, terwijl ze steeds zeldzamer worden. De onderwaterdiertjes zijn geliefd als ingedriënt in tradionele medicijnen en worden vaak verwerkt tot souvenir. Wereldwijd werden er in het jaar 2000 meer dan 25 miljoen gedroogde zeepaardjes verhandeld! Ook in Zuid-Afrika zul je ze wel eens tegen komen in kraampjes en marktjes. Daarnaast worden er ook steeds meer levend verkocht om aan de toenemende vraag naar aqariumdieren te voldoen.

Haaientanden

Jaarlijks worden er meer dan 100 miljoen haaien gedood. De toenemende handel in souvenirs die gemaakt zijn van haaientanden is hier mede verantwoordelijk voor. Je kunt ze tegen komen in de vorm van hangers, verwerkt tot doosjes, haarspelden etcetera.

Wat mag wel?

Wil je toch iets leuks als mooi beeldje, een sieraad of een geweldige tas mee naar huis nemen? Dat kan natuurlijk. Als je zeker weet dat het souvenir niet voldoet aan bovenstaande omschrijvingen, kun je het gerust kopen. Je draagt op deze manier zelfs bij aan de lokale economie. Het is dan wel belangrijk om er op te letten waarvan het product is gemaakt en of het uit de lokale regio komt.

Als je twijfelt of een souvenir goed of fout is, koop het dan niet! Een herinnering aan een fantastische vakantie en jouw positieve bijdrage aan een mooi en gezond Zuid-Afrika is waardevoller dan een souvenir wat op den duur in de schoenendoos verdwijnt.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors